Az SZJT. 41. § (1) szerint " A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket." Nyilatkozom arról, hogy ennek megfelelően . (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Adásinfó

Ez hallható a rádióban:
Műsorajánlat -

Hallgatók száma: 3

A rádió teljes értékű hallgatása az SZJT. szerinti megoldásként fogyatékkal élők regisztrációja után érhető el!
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
9:00: Movie and Music - film és zene (filmajánló műsor)
10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Emberi sorsok - Tóth Andrea riportműsora
14:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
21:00: Movie and Music - film és zene (filmajánló műsor)
22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 332
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Online Statisztika

Online vendégek: 4
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 0
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 0
Látogatók a hónapban: 0
Összes látogatók: 8393811

Utolsó 24 órában: 
- még nem elérhető -

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2018. június 20. szerda, Rafael napja van
(az év 25. hete és 171. napja)Holnap Alajos, Leila napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018-01-02 09:49
Boldog Újévet kívánok,- sok hallgatót, és a műsorkészítőknek sok erőt, kitartást, és örömet! Mosolyiddle;' />

2017-09-29 07:47
Jó reggelt, és jó kedvet kívánok! Széles mosolyiddle;' />

2017-09-17 21:56
szép jó estét kivánok mindenkinek

2017-09-14 21:48
szép jó estét mindenkinek

2017-09-11 18:31
szép jó estét mindenkinek

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Google hirdetés


Álmodozunk saját családról így él Bandi és Daniela, az üvegc

MozgássérültA szerény albérleti szobában két, teljesen ellentétes stílusú ember ül velem szemben. Egy bájos arcú hölgy elegáns, rózsaszín ruhában, fekete, tűsarkú bokacsizmában. Csupa nőiesség. Mellette egy vagány pasi motoros bőrdzsekiben, a fülében karikák, a hangja érces. Igazi rocker. Ha nem tudnám, hogy ők egy pár, nem is hinném. Oké, azért van közös pont: mindketten kerekesszékben ülnek. Aztán néhány perc alatt átjön még valami: az a kölcsönös gyengédség, ahogy egymásról beszélnek.

Tíz éve ismerkedtünk meg Bandival, volt a gimiben egy közös barátunk. Emlékszem, az iwiwen írt rám. Én még csak másodikos voltam, mert előtte ki kellett hagynom három évet, többször is műtöttek meséli Ivanova Daniela Léna (28). Barátjával, Sajben Andrással (32) mindketten egy ritka betegség, az üvegcsontúság miatt kényszerültek kerekesszékbe még kisgyermekkorukban.

Azt mondják, harmincezerből egy gyerek születik ezzel a rendellenességgel, vagyis ők éppen az a kettő, akiknek hatvanezer gyerekből nem volt szerencséjük.

Én már magzatként törtem magyarázza Bandi, aki Békéscsabán látta meg a napvilágot. Vagyis már a szülés közben is sérültem, és az ottani orvosok nem igazán voltak képben, hogy mi lehet a probléma. Váratlan volt, mert akkor még ultrahangon sem tudták kimutatni az üvegcsontúságot. Aztán úgy alakult, hogy egy szerencsés véletlen folytán épp akkor látogatott a szülészetre Czeizel Endre, aki azonnal megröntgeneztetett, majd Svédországból hozatott nekem gyógyszert a saját pénzén. Az injekciókúrámat is felügyelte, a szüleim elmondása szerint minden reggel saját kezűleg mérte ki a szükséges adagot.

Bandi kisgyerekként sokszor sérült, azt mondja, meg kellett tapasztalnia, hogy mit bír a teste. A diagnózisát is csak évek múltán pontosították. Több fokozata is létezik ugyanis a betegségnek, ők Danielával mindketten középsúlyos állapotúak. A lánynak is inkább gyerekkorában voltak törései, azóta mindketten megtanultak vigyázni magukra. Utoljára tavaly volt egy csuklótörésem, de azt leszámítva már régóta semmi komoly mondja.

Az állapotunk nem korlátozza a szexuális életünket

Számomra sosem volt szempont, hogy a lány, akivel járni akarok, mozgássérült vagy ép mondja Bandi, aki éppen kávét készít nekünk, amikor a párválasztási preferenciáiról és az intim életükről kérdezem. Több barátnőm is volt Daniela előtt, és éppúgy akadtak köztük épek, ahogy sérültek is. Jó, persze, izgalmas egy ép csajjal is. De bárkivel meg lehet oldani szinte bármit, nem vagyunk feltétlenül a szobához, az ágyunkhoz kötve. Attól, hogy korlátozott a mozgásunk, még nem feltétlenül lesz korlátozott a szexuális életünk is.

Daniela szerint inkább a betegségből adódó azonosság az, ami megkönnyíti a mindennapokat, mint amikor azonos kultúrából származó emberek találnak egymásra egy idegen helyen. Szerintem sokat jelent, hogy hasonló állapotunkból adódóan azonos élményeink vannak, szinte átéljük ugyanazokat a fájdalmakat, küzdelmeket. Jobban megértjük magunkat egymással, mint egy ép társsal. Ez abban is segít, hogy könnyebben fel tudjuk mérni, mire képes a másik. A házimunka megosztása is konfliktusmentesen működik, ha én mosogatok, akkor Bandi söpröget, vagy éppen fordítva. Amelyikünk jobban ráér, vagy kevésbé fáradt.

Aztán megtudom, hogy nem volt mindig ilyen nagy az összhang, fél év után ugyanis három év mosolyszünet következett. ;Miattam, megtetszett valaki más avat be Daniela. De nem tartott sokáig, és rájöttem, hogy hülyeséget csináltam. Csakhogy addigra Bandinak új barátnője lett. Három évig vártam rá, közben Dániát is megjártam egy ösztöndíjjal, aminek azért örültem, hátha ott majd elfelejtem őt. Tudod, egy koleszban laktunk, iszonyú volt látnom a szerelmemet egy másik nővel nap mint nap. Aztán amikor hazatértem Dániából, újra egymásra találtunk, és azóta csak az enyém. Előtte is voltak komolyabb kapcsolataim, de amikor Bandit megismertem, rájöttem, hogy ő az igazi.

Sosem felejtem az első együttlétünket, nagyon készültem. A szobámban vártam rá. Megadtam a módját, még gyertyákat is gyújtottam. Sokan azt mondják, hogy nem kell annyira túlértékelni az első alkalmat, minek várni. De szerintem érdemes. Én örültem volna, így utólag, ha Bandi lett volna az első. Talán kicsit szentimentális lélek vagyok.

Csak arra, hogy betegek vagyunk, nem adnak olcsó lakást

A pár családot is szeretne majd egyszer, de egyelőre nincs napirenden ez a téma. Mi tudjuk, milyen nehéz megélni ezt szülőként, végignézni a gyereked küzdelmeit, szenvedéseit. Alaposan át kell gondolni, mielőtt belevágunk mondja Bandi. Persze álmodozunk a családról, tudod, kutya, macska, minden. Ami a betegséget illeti, sajnos öröklődő, és mivel mindkettőnknek van, szinte száz százalék az esélye annak, hogy a gyerekünk is így születne. Ismerek olyan párt, ahol anyuka üvegcsontú, a férje ép. Nekik van ép és beteg gyerekük is. Ha rászánjuk magunkat, teljes genetikai kivizsgálásra lesz szükség, ma már jó eséllyel meg tudják mondani, hogy mire lehet számítani. Egyébként érdekes, hogy a felmenőink között nincs beteg, az én családomban, visszafelé a sokadik generációban van tudomásunk valakiről, aki az volt. Danieláéknál semmi.

Tervben van viszont a költözés, amin nem csodálkozom, elég rosszak a körülmények a kis, zuglói bérlakásban. Próbálkozunk önkormányzati lakást szerezni, itt a házban is van néhány, és a lakók a töredékét fizetik annak, amennyit nekünk kell most ezért. Sajnos rengeteg kritériumnak kell megfelelni, alapfeltétel lenne például, hogy meghatározott ideje a kerületbe legyünk bejelentve...

Daniela most épp munkát keres, nemrég leépítés áldozata lett. Írni szeret, legutóbb is sajtósként dolgozott, és van egy saját blogja is. Jelenleg csak a járadékát tudja beosztani, ami nem sok. Most csak a férfi dolgozik, az ELTE Társadalomtudományi Karán felügyeli négy órában a számítógéptermet. Imádom, tök jó fej mindenki. Nincs sok teendőm a hallgatókkal, néha az elsőéveseket kell kicsit eligazítani, de nem gond, van tekintélyem. Amúgy számítógépes rendszerkarbantartó a szakmám, korábban másodállásban honlapfrissítőként is dolgoztam, Daniela mellett. De sajnos vele együtt engem is leépítettek. Most egy fizetésből élünk, illetve egy ideje külön kasszán vagyunk, mert máshogy kezeljük a pénzt, amiből adódtak nézeteltérések. Én spórolósabb vagyok, a csajom meg szeret a mának élni. A rezsi közös, a többit meg mindenki úgy osztja be, ahogy gondolja.

Mások nem vigyáznak ránk, nekünk kell

Lassan el kell indulnunk, Bandi ma délutános. Megbeszéljük, hogy még benézünk a sarki pizzériába, a pár egyik törzshelyére. Útközben Bandi a közlekedésről mesél. Arról, hogy még mindig többen vannak az értetlenkedők, akik nem értik, hogy rámpa nélkül a kerekesszékesek nem tudnak felszállni a buszra. Amikor várok a sofőrre, odaszólnak, hogy mért nem mozdulok. Aztán a buszon beállnak a kijelölt helyre, holott máshol nem férek el a székemmel. Mindegy, egyébként nem húzom fel magam, csak elgondolkozom az emberi birkaságon. Mosolygok rajtuk, hiszen ez nem rólam szól, meg nem is panaszként mondom. Csak egy kis bosszúság a mindennapokban, amivel együtt kell élnünk.

Daniela azt is hozzáteszi, hogy nyilvános helyeken, például fesztiválokon nekik kell vigyázni magukra, mások nem igazán óvatoskodnak.

Mostanában sokan azzal szórakoznak, hogy a koncerteken emelgetik a kerekesszéket. Ha a magasból véletlenül kiesnék, nekem az végzetes is lehetne. Szóval résen kell lennünk, lehetőleg távol maradni az ilyen szituktól.

A másik, hogy sokaknak egy mozgássérült ember egyenlő a kéregetővel. Legutóbb ősszel, egy belvárosi szórakozóhelyen kerültem kellemetlen helyzetbe. Néhány túl jókedvű fiatal volt körülöttem, Bandival az udvaron cigiztünk. Az egyik srác odanyújtott egy ötszázast, mintha valami csöves lettem volna. Nagyon kiakadtam.

Bandi már nem veszi fel az ilyesmit, pedig vele is előfordul, hogy kéregetőnek nézik. A múltkor pénzt akartam kivenni egy automatából. Előttem volt egy öltönyös pasas, aki, amikor meglátott, egyből odaszólt, hogy nincs pénze. Mondtam, nem gond, azért jöttem, hogy levegyek a kártyámról.

Bandi rágyújt. Azt mondja, fél évig nem cigizett, aztán most megint. De nincs bűntudata. Az van, hogy nem szoktam le, csak volt egy füstmentes időszakom. Saját magamat már csak nem fogom Lassan elköszönök. Búcsúzóul muszáj elmondanom neki, hogy irigylésre méltó az önismerete, az akarata, és hogy biztosan jó apa lesz egyszer. Ő szerényen távozik. Danielával még van kis időnk a csajos oldalt is érinteni. Panasz nincs. Megtudom, hogy Bandi titkos álma a színészkedés, kiemelt statisztaszerepet kapott a Tiszta szívvel című mozifilmben. Aztán Daniela azt meséli, hogy milyen meglepetésekben van része. Nemsokára megint elutaznak valahová, ajándékút Banditól, még ki kell találni, hová menjenek. Ősszel Barcelonában voltak, kettesben, de csak a lány miatt, mert ami neki fontos, az a párjának is.

Az osteogenesis imperfecta, köznyelven üvegcsontúság a csontanyagcsere súlyos zavara következtében kialakuló betegség. A felmérések szerint harmincezer születésenként egy gyermek jön világra ezzel a rendellenességgel. Legfőbb tünetei a csontok deformációja, a sorozatos törések, valamint a bőr, a fogak és a szívbillentyűk kóros elváltozása.

Forrás: nlcafe.hu
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.05 másodperc - 53 lekérdezés
17,904,584 egyedi látogató