Az SZJT. 41. § (1) szerint " A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket." Nyilatkozom arról, hogy ennek megfelelően . (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Adásinfó

Ez hallható a rádióban:
Balogh Brigi - A szerelem fáj

Hallgatók száma: 6

A rádió teljes értékű hallgatása az SZJT. szerinti megoldásként fogyatékkal élők regisztrációja után érhető el!
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
9:00: zsuffa péter jazz klub - két órán keresztül
11:00: Szevasztok - (Szicsó - Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Emberi sorsok - Tóth Andrea riportműsora
14:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
21:00: zsuffa péter jazz klub - két órán keresztül
23:00: Szevasztok - (Szicsó - Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 332
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Online Statisztika

Online vendégek: 3
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 0
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 0
Látogatók a hónapban: 0
Összes látogatók: 8194925

Utolsó 24 órában: 
- még nem elérhető -

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja van
(az év 20. hete és 140. napja)Holnap Konstantin napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018-01-02 09:49
Boldog Újévet kívánok,- sok hallgatót, és a műsorkészítőknek sok erőt, kitartást, és örömet! Mosolyiddle;' />

2017-09-29 07:47
Jó reggelt, és jó kedvet kívánok! Széles mosolyiddle;' />

2017-09-17 21:56
szép jó estét kivánok mindenkinek

2017-09-14 21:48
szép jó estét mindenkinek

2017-09-11 18:31
szép jó estét mindenkinek

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Google hirdetés


Remek karácsonyi ajándékötlet a Nem Adom Fel kávézó új szolgáltatása

Belföldi hír„Az a célunk, hogy mindenki felismerje, majd elfogadja, amit az élettől kapott, és arra az elhatározásra jusson, hogy nem adja föl akkor sem, ha nehéznek éli meg a sorsát” – hangsúlyozta Dely Géza. A Nem Adom Fel Alapítvány elnökével a fogyatékos emberek világnapja alkalmából beszélgettünk határokról, megismerésről és a „nem adom fel” életérzésről.

Magyarországon a 2011-es népszámlálás alapján 490 578 fogyatékos ember él. A társadalom öt százaléka küzd fogyatékossággal, a kérdés közvetve több mint tíz százalékot is érinthet, mégis kevesen tudják, hogy 1992 óta december 3-a a fogyatékosság világnapja. „Az érintettek azzal küszködnek önmagukban, hogy mennyire hasznosak vagy fontosak, ezért közvetítenünk kell nekik, hogy azok. Ehhez szükségünk van az ünnepekre, ilyen lehet egy közösséget összekovácsoló, értékeket kiemelő nap” – fogalmaz Dely Géza, akinek köszönhetően a Nem Adom Fel Alapítvány józsefvárosi Magdolna utcai kávézójában nyerhetünk betekintést a fogyatékos emberek mindennapjaiba.

Nincs egységes álláspont arról, hogy a „fogyatékkal élő”, a „sérült” vagy a „fogyatékos” kifejezést kell-e használni. A legfontosabb, hogy ne főnévként, hanem csak jelzőként használjuk ezeket a kifejezéseket.

Az általánosító meghatározásba tartoznak a mozgássérültek, a gyengénlátók, az aliglátók, a vakok, az értelmi fogyatékosok, az autisták, a mentálisan sérültek, a nagyothallók, a siketek, a siketvakok (látás- és hallássérültek), a beszédhibások, a beszédfogyatékosok és súlyos belszervi fogyatékosok is. Egyelőre túl sok betegséget ír le egyetlen kifejezés, s ez megnehezíti a megértést és az elfogadást, emellett az egyént a hiányai felől azonosítja be, ami önmagában is rossz üzenetet hordoz.

Nélkülözhetetlen munka

„Nem az a feladatunk, hogy alamizsnát adjunk a fogyatékos embereknek, hanem hogy biztosítsuk azoknak az értékeknek és lehetőségeknek a kibontakozását, ami rajtuk keresztül jelenik meg a világban” – magyarázza Dely Géza. A 2006-ban alakult szervezet egy főleg látásban és értelmileg akadályozott előadókból álló együttesből alakult: 2004-ben az utcán kezdtek zenélni, majd a sikereknek köszönhetően összegyűlt akkora alaptőke, hogy létrehozhassák alapítványukat.

Sokat elárul munkájukról Jobb velünk a világ mottójuk is. Az alapítvány tagjai arra fektetik a hangsúlyt, hogy megmutassák a fogyatékosokban rejlő tehetséget és erőt: éveken át szerveztek jótékonysági koncerteket a budapesti Papp László Budapest Sportarénában, melyek bevételéből ők is támogatták Böjte Csaba csíksomlyói gyermekotthonát. Egy másik év adományaiból Nem adom fel házakat alakítottak ki Szendrőládon, Martonyiban és Pándon, ahova iskola utáni foglalkozásra térhetnek be a környékbeli hátrányos helyzetű gyerekek.

„A közösségi házak kiválóan működnek, akik a megnyitás után még kisgyermekként töltötték ott a délutánokat, ma visszajárnak segíteni a mostani kicsiket” – mondja az alapítvány elnöke.

A Nem Adom Fel Cafe and Bar egyik asztalánál ülve a gyakorlatban is látható a szervezet tevékenysége: a dolgozók 80 százaléka fogyatékos személy, mindannyian precízen és mosolyogva teszik a dolgukat. A kávézó 2016 januárjában nyílt, azóta éttermi szolgáltatásokkal is bővült kínálatuk. „Munkatársaink azt mondják, itt hasznosnak érzik magukat, mi pedig nem győzzük hangsúlyozni, hogy valóban azok, hiszen munkájuk nélkülözhetetlen” – mutat rá Dely Géza.

Kezdetben leginkább az újdonság miatt látogattak vendégek a kávézóba, ezért mindig is odafigyeltek a minőségre, hogy kialakulhasson egy törzsvásárlói kör, és terjedhessen a hely jó híre. Ma már svédasztalos rendezvényeket, vacsorákat és konferenciákat is szerveznek, melyek mellett idén először lehetőség van karácsonyra vásárlói kártyát ajándékozni.

Szemléletformáló életérzés

A Nem Adom Fel Cafe and Bar csak egy szelete az alapítvány működésének; több programmal is próbálnak munkát teremteni annak a több száz fogyatékos embernek, akik hozzájuk kötődnek. „Arra szerződtünk egymással, hogy a »nem adom fel« életérzést közvetítjük a társadalomnak ezért mindent elvállalunk, amin keresztül ezt adhatjuk tovább” – foglalja össze az alapítvány elnöke.

Tevékenységükkel nem klasszikus módon gyűjtenek adományokat, hanem arra tanítják a velük kapcsolatban állókat, hogy vannak lehetőségeik. Zenekarukkal és gospel kórusukkal fesztiválokra járnak, kertgondozó és autista családokat segítő programjaikkal pedig munkahelyeket teremtenek.

„Ez soha sem lesz komoly nyereségű üzleti tevékenység, de értéket teremt. Azt szeretnénk, ha tagjaink maguk kereshetnék meg a költségeiket fedező összeget, ehhez igyekszünk kialakítani a hátteret” – fogalmaz Dely Géza.

A háttérrel kapcsolatban azt is elmondja, hogy kevés figyelem hárul a fogyatékosokat nevelő szülőkre, túl kevés elismerést kapnak. Az alapítvány egyik jövő évi terve még inkább felhívni a társadalom figyelmét rájuk, hogy megmutassák: küldetésük különleges és szolgálatuk értékteremtő.

Alapjaiban hibás szemlélet

A fogyatékosoktól való távolságtartás érzése nemzedékről nemzedékre öröklődik, ez azonban a gyermekeknél nem automatikus. A Nem Adom Fel Alapítvány a jövőt azzal szeretné építeni, ha már óvodában elkezdődhetne a fogyatékos emberek megismerése. Szándékuk, hogy a Nemzeti Alaptanterv természetes része legyen a fogyatékosságról való tanulás és a megismerés.

„Zsákutca azonban, hogy olyan szakemberek tartanak érzékenyítő programokat, akik könyvekből tanultak erről. Inkább fogyatékossággal élő tapasztalati szakértőket kellene arra képezni, hogy bemutassák önmagukat” – hívja fel a figyelmet Dely Géza, hozzátéve, a jövő útja az, hogy ezzel teremtsünk munkahelyeket olyanoknak, akik esélytelennek tűnnek a munkaerőpiacon.

Különösen érdekes az alapítvány tréningcsapata, melynek tagjai között mindenféle fogyatékosságú ember megtalálható a látássérültektől az autistákig. Őket arra képzik, hogy érzékenyítő tréningeket tartsanak önkormányzatoknál, multinacionális vállalatoknál vagy iskolákban. „Saját életükön keresztül hitelesen tudják bemutatni, mit jelent egy fogyatékos embernek megélnie a sorsát, de azt is, hogyan lehet hatékonyan kapcsolódni hozzájuk” – mondja az alapítvány vezetője.

Egyre nagyobb figyelem fordul a tapasztalati szakértők felé: közöttük van látás-, hallássérült, kerekesszékes, értelmi fogyatékos fiatal, de olyan szülő is, aki sérült gyermeket nevel. Komoly változás az elmúlt évtizedekhez képest, hogy lehetőség nyílik valódi találkozásokra, ez pedig sokaknak küldetést, reményt, elfoglaltságot és nem utolsósorban bevételt jelent.

Sajnálatos módon az európai kultúrában, így Magyarországon is „tragédiának” számít, ha valaki fogyatékossággal éli az életét.

Dely Géza arra is felhívja a figyelmet: nem egyszerű, ha fogyatékos utóda születik egy párnak, de ezt tovább nehezíti, hogy hiába tesznek meg mindent, gyermekük általában csak sajnálatot kap. „Ha ekkora tragédia az életük, és ennyire nem várnak tőlük semmit embertársaik, mire öntudatra ébrednek, kialakul bennük az érzés, hogy maguktól sem várhatnak semmit. Nálunk amúgy is jellemző önmagunk lebecsülése, de ez nem kell, hogy így legyen. A fogyatékos emberek lehetnek azok a zászlóvivők, akik nem adják fel, és képesek pozitívan hatni a környezetükre.”

Forrás:valasz.hu
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.07 másodperc - 53 lekérdezés
17,677,125 egyedi látogató