Adásinfó

Rádió hallgatása
A műsor hallgatásához kattintson a hangszóróra
Ez hallható a rádióban:
Kati és a Kerek Perec - Jókedvű nap

Hallgatók száma: 6

Hallgatás mobiltelefonnal
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával, valamint a Nokia Internet Rádió szolgáltatásában is elérhetQ.
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
9:00: Digitális Talkshow - mindenkinek - a mikrofonnál: Szilágyi Árpád és az Asztaltársaság
10:00: D-ER Stúdió - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
11:00: Pille-show (Pille) - "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsor. Különc, érdekes, szórakoztató, avagy komoly emberekkel beszélget a műsorvezető.
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
14:00: Kultúr bár - aki a kultúrát három órán keresztül szervírozza: Kálmán a főpincér
17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
21:00: Digitális Talkshow - mindenkinek - a mikrofonnál: Szilágyi Árpád és az Asztaltársaság
22:00: D-ER Stúdió - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
23:00: Pille-show (Pille) - "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsor. Különc, érdekes, szórakoztató, avagy komoly emberekkel beszélget a műsorvezető.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 515

Online Statisztika

Online vendégek: 4
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 7272
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 4446
Látogatók a hónapban: 167625
Összes látogatók: 5587941

Utolsó 24 órában: 
12 - 174
13 - 153
14 - 180
15 - 250
16 - 172
17 - 172
18 - 156
19 - 196
20 - 175
21 - 197
22 - 167
23 - 178
0 - 178
1 - 168
2 - 204
3 - 466
4 - 217
5 - 186
6 - 186
7 - 3000
8 - 1000
9 - 774
10 - 733

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2017. április 29. szombat, Péter napja van
(az év 17. hete és 119. napja)Holnap Katalin, Kitti napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2016-12-29 11:00
Szilveszterkor már reggel 8-tól a Vakrepülés Színtársulattal bulizunk, majd éjféltől Arthur érkezik a Sláger Express-sel reggel 6-ig (élő adással!)

2016-01-28 09:02
Széles mosolyiddle;' /> Most jön a "Nagycsapat"

2015-11-26 10:50
Sziiiiiiiiasztok, egy időre eldugulok. Széles mosolyiddle;' /> Meghatározatlan ideig szünetelnek a műsoraim.

2015-11-05 11:00
Széles mosolyiddle;' /> Köszi, igyekszek

2015-11-05 10:42
Oldboy Jó az adás! Széles mosolyiddle;' />

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Újabb fordulóponthoz érkezett a gondozási-ápolási díjért folytatott küzdelem

Szociális ügyAz Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesületének küzdelme hat év után újabb fordulóponthoz érkezett. Aláírásgyűjtés népszavazás kezdeményezésére a diszkriminációmentes, (legalább minimálbéres) gondozási-ápolási díjról. Gondozás és ápolás, kemény munka, nem ugyanaz. A fogyatékosok valós helyzetéről a magyar társadalom nem tud semmit, Goldner Ibolya, az Écsje elnöke szerint ebben a magyar média is felelős.


Az ÉCSJE tevékenysége

Az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete (továbbiakban ÉCSJE) hat évvel ezelőtt, azaz 2003-ban alakult. Az egyesület elnöke, Goldner Ibolya a Hobbyrádiónak adott interjújában elmondta: az egyesületet azért hozták létre, hogy a családokban felmerülő jogi problémákat megoldják, kiálljanak értük. Kizárólag érdekvédelemmel foglalkoznak, állami támogatást nem fogadnak el - hangsúlyozta az elnök. Legfontosabb feladatuknak tartják az ápolási díj rendezését, mert ennek a díjnak az összege csupán a nyugdíjminimumot éri el, pedig nagyon kemény, felelősségteljes munka, ezért azt kívánják elérni, hogy munkabérként ismerjék el az ápolási díjat, mivel Magyarországon, aki napi 8 órát dolgozik, az nem kaphat kevesebbet a minimálbérnél, ezért mivel a gondozás és ápolás is munka, és nem napi 8 órában végzik azok a szülők, hozzátartozók, akik ilyen személyt gondoznak, hanem napi 24 órában, mégsem kapják meg még a minimálbért sem. Goldner szerint: "Az ápolási díj az arra rászoruló személyeknek ugyanolyan segédeszköz, mint más fogyatékossági csoportoknak, pl. vakoknak a fehérbot, mozgássérülteknek a kerekesszék, tekintettel arra, hogy egyetlen pillanatra sem lehet őket magukra hagyni, állandó felügyeletet igényelnek, ezért mindig ott kell, hogy legyen mellettük valaki. Magyarországon az erre a célra kijelölt intézmények neméppen megfelelőek, nem is nagyon vannak, és ha vannak is, ott kb. négy személyre jut egy gondozó, így a rászoruló személyek nem kapják meg a megfelelő ellátást, ezért a szülők inkább otthon tartják gyermeküket, s éjjel-nappal velük vannak, de ez nagyon kemény munka, ugyanolyan, mint másnak az irodában vagy bárhol máshol végzett tevékenysége, ezért az ápolási díj összege nem lehet kevesebb, mint a minimálbér."
Leginkábbis az alanyi jogon járó ápolásidíj összege terén szeretnének változásokat elérni, mert a probléma gyökere abban van, azt kellene, hogy elismerjék munkabérként.

Ápolási díj adható méltányosságból is, ez már a 18 éven felüli tartósan gondozásra vagyápolásra szoruló személyek részére adható, de ez nem kötelező.

Gondozás vagy ápolás

Goldner Ibolya kifejtette: Gondozás és ápolás nem ugyanaz. Gondozásról akkor beszélünk, ha az adott személy állandó felügyeletet igényel, mindig mellette kell, hogy legyen valaki. Ápolás az, amikor már esetleg pelenkázni is kell, meg kell etetni, gyógyszerezni kell, mert már olyannyira képtelen önmagát ellátni, és ez már ráadásul szakképzett munkát igényel, ámbár szülőtársai megtanulták ezt, és csinálják, de ez nagyon komoly feladat. Egy gondozásra szoruló személynek minden lépését ki kell számítani, idejét be kell osztani, ki kell következtetni, hogy mi lesz a következő cselekedet, amit éppen meg akar tenni, és azt szabad vagy nem szabad. Ezt már az elnök azzal összefüggésben mondta el, amikor az ő saját autista fiáról kérdeztem. Vannak, akiknek megtaníthatóak dolgok, és azokat már tudni fogják, de még akkorsem szabad mellőlük elmozdulni, azonban súlyosabbak azok, akik önmagukat is ellátni képtelenek.

Kinek jár ápolási díj akkor?

Goldner Ibolya világosanés egyértelműen definiálta: ápolási díj minden olyan személynek jár - s itt kihangsúlyozta, hogy minden olyan személynek - aki állandó felügyeletet igényel, és önmagát ellátni képtelen. Ez lehet bármilyen fogyatékosságú személy, ha ez a két kritérium teljesül, akkor jár neki az ápolási díj a magyar törvények szerint.

Az ápolási díj azonban - ahogy a nevében is benne van - díj, de Magyarországon mégis inkább segélyként kezelik, ezért van az, hogy nem éri el még a minimálbér összegét sem, csupán a nyugdíj minimumot, ami nagyon nagy probléma - fejtette ki az elnök.

Lobbizás a minimálbéres ápolási díjért

Kérdésemre az elnök elmondta: sokféle szervezetnél: önkormányzatoknál, minisztériumokban, különbféle konferenciákon próbált szót emelni ebben a kérdésben. Ígéreteknél többet azonban nem kapott. Megpróbált összefogni más alapítványokkal is, de kezdeményezése így sikertelen volt, akkor döntötte el, hogy egyedül csinálja meg, egyedül csak az ÉCSJE. Hat év után végre sikerült elérni, hogy a választási iroda 2008. december 9-én hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket, és megkezdhették az aláírásgyűjtést, hogy legyen népszavazás a már említett kérdésben. Nagyon nagy fontosságúnak érzik ezt, hiszen gyermekük mellől nem tudnak elmozdulni, otthon vannak velük, állandóan vigyázni kell rájuk, némelyeket csak gondozni, másokat ápolni is kell, és intézetbe nem szívesen adják be őket, mert - mint fentebb idéztük az elnök szavait - több gondozott személyre jut egy gondozó, aki nem tudja ellátni megfelelően ezt a kemény munkát, ezért előfordul olyan, hogy kikötik a gondozottakat az ágyhoz, továbbá nem etetik meg őket megfelelően, nem teszik tisztába őket kellő időben, ezért olyan körülmények uralkodnak, hogy nem szívesen teszi meg senki, hogy a gyermekét beadja egy ilyen intézménybe.

Mi is a valóság, avagy valóban a magyar média felelőssége, hogy nincs információ az ilyen súlyos fogyatékos személyek helyzetéről?

Magyarországon - fejtette ki Goldner Ibolya - a fogyatékos emberek valós helyzetéről szinte semmit nem lehet tudni. Főleg ezen súlyos fogyatékos személyekéről, de általában a fogyatékosok helyzetéről, mert - és itt kezdte kifejteni azt is - a magyar média nem foglalkozik kellőképpen ezzel a kérdéssel úgy, ahogy kellene. A magyar média azt emeli ki, ha egy fogyatékos emberrel történik valami jó dolog - fogalmazta meg az elnök - és arról lehet hallani éjjel-nappal, de arról, hogy a valós életkörülmények milyenek, senki nem beszél. Több médiumnak is nyilatkozott Goldner Ibolya, de - elmondása szerint - egyetlen egy nyilatkozatát sem közölték le, kivéve az Index internetes hírportált, amely egy rövid tudósítást, eg rövid cikket közölt arról, hogy ezt az ápolási díjat nem automatikusan "hozza a pénzes postás", hanem igényelni kell. Goldner Ibolya szerint még ezt az egyetlen egy mondatát sem adták le, hogy legalább ennyit tudjanak az emberek, hogy igényelni kell, nem jön automatikusan.

A média felelősségét abbanis látja, hogy nem foglalkozik kellőképpen a kérdéssel, mert - véleménye szerint - nem önálló, nem független, és bármely médiumnak is próbált nyilatkozni, mindig előre megmondták neki, hogy mit szabad mondania, és mit nem, aztán pedig mégsem adták le. Ezért a magyar társadaloma fogyatékos emberekről semmit nem tud, mert még az újságolvasó közönség is olyan, hogy inkább az érdekes, a szórakoztató dolgok foglalkoztatják, a bulvár pletykák érdeklik őket, és nem foglalkoznak valós problémákkal. Goldner szerint olyan olvasóközönség kellene, amely - teszi hozzá - soha nem volt és nem is lesz, amely éppen a problémákra vevő, és nem a bulvár hírekre.

Az egyesület szeretné elérni, hogy minél többen gyűjtsenek aláírásokat, minél többen aláírják az íveket, töltsék le, és terjesszék, ezért egy felhívást is megfogalmaztak, amelynek szövege alább olvasható.

Felhívás:

Az értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete tovább folytatja a diszkriminációmentes gondozási-ápolásidíj eléréséért indított kampányát.
Népszavazás kiíratását szeretnénk elérni azzal a céllal, hogy mind a bentlakásos intézetben, mind az otthonaikban ellátott állandó felügyeletre szoruló súlyosan fogyatékos embertársaink végre megkaphassák a személyi biztonságukat, az életbenmaradásukat biztosító személyes gondozóhoz jutás lehetőségét. Kérjük, hogy aláírásával és a kezdeményezéshez csatlakozásával támogassa a szektorsemleges, diszkriminációmentes (legalább minimálbéres) gondozási-ápolási díjat garantáló törvény bevezettetését.

További részletek itt olvashatók:
http://gondozasidij.nolblog.hu/

Az aláírásgyűjtőív és a tudnivalók innen tölthetők le:
http://linuxcity.extra.hu/nepszavazas2009.zip

Ha mégtovábbi részletekre kíváncsi valaki, hallgassa meg január 21-én szerdán reggel 9 órakor és- vagy ugyanaznap este 21 órakor a Goldner Ibolyával készült, legalább háromnegyed órás interjút a Hobbyrádióban, amely szinte csak ezzel a témával foglalkozik!


R.A. Kriszta
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

#1 | christina974 - 2009-01-22
kutyaiddle;' />Sziasztok!Végre Valaki!Van egy 14 éves vak kislányom,aki után Én is kapom az ápolási díjat.Egész véletlenül szereztem tudomást arról,hogy ez nekem jár.Senki nem világosított fel róla!Sőt!Ha nem járok utána magasabb fórumon,az önkormányzat (jegyző)le is tagadta volna,hogy egyáltalán ilyen van.Holott tudomásom szerint ezt nem is az önkormányzat adja.Személyes tapasztalatom az,hogy szinte semmibe veszik a fogyatékosokat.Eszter integrált iskolába jár ide a faluba(Öregcsertő),és a jegyzőasszonyunk tette a megjegyzéseket arra vonatkozólag,hogy Ö egészségtelennek tartja azt,hogy Eszter ide jár iskolába,és ha rajta múlna nem lennének az országban integrált iskolák.Furcsa volt egy tanult ember szájából ilyent hallani!Azt még hozzátenném,hogy Eszter a legjobb tanuló az osztályban,annak ellenére,hogy nem lát.És még eseleg feltenném azt a kérdést,hogy az Esélyegyenlőségi törvényt hol alkalmazzák?Mert Mi nem tapasztaltuk,hogy a fogyatékos emberek részesülnének Esélyegyenlőségben!!!!!Csak azt tudom kívánni Goldner Ibolyának:HAJRÁ!!!!!!!!!Üdvözlettel:Tóthné Horváth Krisztina.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.44 másodperc - 53 lekérdezés
14,436,271 egyedi látogató