Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Omen - Bízd rám magad
45
hallgató

Saját élményű tapasztalatmegosztással segíti a TÁRS Projekt a lakók sikeres felkészülését

- 2020. február 25. 7:42 - 658 megtekintés

A TÁRS projekt Intézménytámogatási munkacsoportján belül a Lakók Támogatása Csoport végzi a lakókra irányuló közvetlen terepmunkát a kiváltást megvalósító intézményekben.

A csoport közvetlenül a lakók számára nyújt támogatást befogadható, gyakorlati tudás-élmény átadással, az érintettek szükségleteihez illeszkedő tapasztalati szakemberek közreműködésével.

2020 januárjában hetedik alkalommal tért vissza a Lakók Támogatása Csoport az SZGYF fenntartásában működő Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményben tevékenykedő kiscsoport tagjaihoz, akik kezdeményező készségükkel, ötleteikkel folyamatosan inspirálják a TÁRS projekt kollégáit. A mostani látogatás apropója az volt, hogy várhatóan február végéig kiköltöznek az első lakók a támogatott lakhatásokba, ennek megfelelően a Lakók Támogatása Csoport az egyes TL házak kisközösségeivel beszélgetett az előttük álló változásokról.

A zalaapáti intézmény lakóközösségében merült fel először, hogy szívesen találkoznának egy már TL-ben élő sorstársukkal, kérdéseket gyűjtöttek össze, saját témajavaslatokat hoztak a felkereső látogatások előtt. Náluk került sor az első önsegítő, hanghalló alkalom megtartására, melynek során a pszichoszociális érintettek, hanghallással élő kliensek sok gyakorlati ötletet kaptak megküzdési stratégiáik bővítéséhez. „Úgy érzem, sikerült pozitív fejlődést elérni náluk. Szerintem a hitelességemmel, mint sorstárs, hatottam rájuk, hogy a szinten tartás, fejlődés – akár a felépülés – lehetséges” – fogalmazott Gallai István, az Ébredések munkatársa, a TÁRS Projekt tapasztalati szakértője. Mindezen újítások a TÁRS Projekt tapasztalati szakembereinek közreműködése nélkül nem valósulhatott volna meg.

A képen (jobbra) a zalaapáti lakóközösség főszervezője látható a TÁRS projekt tapasztalati szakértőjének (balra) társaságában

A lakótámogatási tevékenység az elmúlt évben változó intenzitással, átlagosan havi 3-4 alkalommal valósult meg. Elmondható, hogy 1-2 kivételtől eltekintve, minden egyes felkereső látogatás tapasztalati szakértő részvételével zajlott. Egy-egy foglalkozás időkerete kb. egy-másfél óra, alkalmazkodva az adott kiscsoport igényeihez, teherbírásához. A tapasztalati szakértők a nagycsoportos tájékoztató elején mutatkoznak be, itt történik az első kapcsolatfelvétel.

A nagycsoportos tájékoztatót követően, 10-12 fős kiscsoportos formában zajlanak a foglalkozások, melynek során a tapasztalati szakértők társ-trénerként kapcsolódnak be. A Lakók Támogatása Csoport tagjainak vezetése mellett, személyes élettörténetük bemutatásán keresztül teszik átélhetővé, kézzelfoghatóvá a kiköltözés előtt álló lakók felkészülését az előttük álló változásokra, reflektálnak a lakók kérdéseire, részt vesznek a kiscsoport munkájában, valamint a visszajelző záró körben.

A pszichoszociális – depresszió vagy skizofrén diagnózissal rendelkező – érintettséggel bíró tapasztalati szakértőink személyes életútjukról, traumáikról, egyén megküzdési stratégiáikról beszélnek, melyek közvetve járulnak hozzá a lakók személyiségfejlesztéséhez, pl. hogyan kezeli a stresszt, mivel tartja szinten a mentálhigiénés jólétét, stb. A TL-ben élő, és/vagy értelmi fogyatékos kísérőink életvitelükről, mindennapjaikról tudnak olyan átfogó képet adni, mely tapasztalati tudásátadás egyedülálló és a lakók számára jól értelmezhető praktikus tudást kínál.

A fenti, saját élményű tanulás elvére építő módszer során a tapasztalati szakértők – a trénerek munkájával rokoníthatóan, – katalizáló szerepben dolgoznak. Feladatuk az érdeklődés felkeltése, a bizalom légkörének megteremtése, a személyes átélés segítése, a kiváltás aktuális témaköréhez igazodva, ahol a lakóké a főszerep. Az ő autonómiájuk, fokozódó magabiztosságuk, kommunikációs készségük fejlesztése a legfőbb fókusz.

A tapasztalatok szerint, a tréningen részt vevő lakók egyre inkább megtanulnak figyelni egymás visszajelzéseire a kiscsoportos munka során, képesek türelmesen kivárni és értelmezni, érdemben reagálni egymás mondanivalójára. Mindezen készségek elengedhetetlenül szükségesek a beilleszkedéshez, az együttélés sajátos, személyre szabott formáinak kialakításához.

A sokszereplős, sajátélményű, változatos módszereket alkalmazó foglalkozások felkeltik a lakók érdeklődését és garantálják, hogy a közös munkába tevékenyen bekapcsolódjanak. Ezért tartják a TÁRS projekt szakemberei indokoltnak és értékesnek a tapasztalati szakértők tevékenységét a lakótámogatási munkájuk során.

A téma iránt érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk a fogyatékos emberek önálló életét segítő MONTÁZS projekt új kiadványai közül a „Tapasztalati szakértők a gyakorlatban” című kiadványt.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com