Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


LGT - Gyere ki a hegyoldalba
49
hallgató

Látássérültként, emberként – Interjú Vargáné Décsei Eszter Judittal

- 2021. március 10. 9:46 - 712 megtekintés

Judit élettörténete nem mondható hétköznapinak, könnyűnek pedig végképp nem.

Ennek ellenére sok-sok küzdelem után ma boldogan éli mindennapjait Szolnokon a Széchenyi városrészben, ahol közös képviselőként tevékenykedik. Szabadidejében kézműveskedik: dísztárgyakat és használati tárgyakat készít. Lányával él együtt. Mindketten látássérültek.

Az élet azért van, hogy megküzdjünk vele, ahogy szoktam mondani, Judit története pedig reményeim szerint sokunk számára adhat erőt és szolgálhat például.

Zana Anita: Úgy tudom, már a gyerekkorod sem volt könnyű. Hogyan emlékszel vissza az akkori időkre?

Vargáné Décsei Eszter Judit: Karcagon születtem egy szegény család gyermekeként. Apukám rövidlátó volt, anyukámnak pedig egy örökletes szembetegsége volt, amit magam is örököltem. Általános iskolában az első padból sem láttam a táblát rendesen. Nehéz gyerekkorom volt sok-sok küzdelemmel. 18 éves koromban elmenekültem otthonról.

Mi történt ekkor?

Karcagon a látássérültek megyei szervezetének a helyi csoportjában megismerkedtem későbbi férjemmel, Tivadarral, aki szintén látássérült volt. Az Egyesület a mai napig sokat jelent számomra, korábban sokat önkénteskedtem ennél a szervezetnél, citerásként felléptem a rendezvényeken.

Hogyan kerültél Szolnokra?

Házasságkötésünk után a férjemhez költöztünk Szolnokra. Előbb több albérletben laktunk, majd immár közel 32 éve élünk itt a Széchenyi Városrészben. Nagyon szeretek itt élni, elérhető közelségbe van a posta, az orvosi rendelő, a különböző boltok, és több buszjárat is segíti a közlekedést. Gyorsan elérhető a vasútállomás és a belváros is. A lakásunk ablakából pedig szép, tiszta időben még a Mátra is látható. Csodálatos a kilátás, ahogy viccesen szoktam mondani, ezt még én is látom. Ma egyébként a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének a tagjaként csodálattal figyelem azt a sok munkát, amit végeznek a sorstáraimért az Egyesület munkatársai.

Miként alakult további életetek?

Miután összeházasodtunk, rá egy évre férjem megvakult, és depresszióba esett, orvosi kezelés alatt is állt. Ez egy nagyon kemény időszak volt az életemben, de nem volt időm rágódni a dolgokon vagy sajnáltatni magam.

Aztán megszületett kislányotok, Juditka.

Házasságunk kilencedik éveben érkezett Juditka, aki ma már 31 éves. Azt hiszem, hogy a születése előtt gondoskodó, tudatos szülök módjára jártunk el. Voltunk Szegeden genetikai vizsgálaton is. Itt azt mondták nekünk, hogy egyikünk szembetegségét egyáltalán nem örökölheti a lányunk, másikunkéra is csak ötven százalékban van esély. Persze mindez másképp lett, Juditka apukája összes szembetegségét örökölte. Ennek ellenére ekkor egyenesbe került az életünk. A lányunk sok örömet okozott nekünk. A férjemnek lett vakvezető kutyája, ezáltal könnyebben és bátrabban közlekedett. Majd nem sokkal később elvégzett egy masszőr tanfolyamat, és elkezdett dolgozni.

Lányotok élete hogyan alakult tovább?

Az elején sokat kellett küzdenünk, nem akarták engedni ugyanis, hogy ép gyerekek között végezze az iskolát. Végül mégis ép társai között fejezte be az általános iskolát, majd a jó nevű szolnoki Tiszaparti Gimnáziumban érettségizett. Aztán Szegeden a Juhász Gyula Főiskolán szerzett diplomát ének szakon, később felsőfokú nyelvvizsgát tett angolból. Juditka mostanában kisebb zeneműveket ír zongorára, valamint angol nyelven publikál az interneten művészettel kapcsolatos cikket. Emellett gyerekeket korrepetál angolból. Hobbiként autodidakta módon oroszul tanul. Megosztjuk a házimunkát, sokat segít nekem a vásárlásban. Azt hiszem, az ő élete is jó úton halad. Úgy vélem, hogy látássérültként is lehet emberként élni.

És a te életed?

Köszönöm, jól érezem magam, kiegyensúlyozottan élem a hétköznapjaimat. Férjem és szüleim halála után elkezdtem internetezni és új hobbira találtam. Megismerkedtem a különféle kézműves technikákkal. Mostanság az upcycling (magyarul értéknövelő újrahasznosítás) technikával dolgozom. Egyébként mindig is fontos volt számomra a környezetvédelem és az újrahasznosítás. Már gyerekként is szerettem rajzolni és barkácsolni. Kicsit „fiúsítottak” is, apukám megtanította a villany- és az autószerelés alapjait, és ma sem ijedek meg, ha a háztartásban elromlik valami. A kézműveskedésen túl elkezdtem blogolni, írásaimat a legnagyobb közösségi oldalon lehet olvasni. Mind a két hobbim egyben egyfajta terápia számomra. Kijelenthettem, hogy jól érzem magam, és sínre került az életem. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com