Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bbmak - Ghost Of You And Me
55
hallgató

Új pontszámítási szabályok és gyakori kérdések

- 2022. január 15. 7:49 - 520 megtekintés

A látássérült diákokat is érinti a felsőoktatási felvételi eljárásban az érettségi pontok számítására vonatkozó szabályok változása. Ennek, illetve még néhány időközben beérkezett kérdésnek jártunk utána.

Az MVGYOSZ 2021 februárjában fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz a felsőoktatási felvételi eljárásban irányadó, a látássérült felvételizőket hátrányosan érintő pontszámítási szabályokkal kapcsolatban.

A kifogásolt szabályozás szerint a felvételin nem volt számítható érettségi pont az érettségi vizsgatárgy százalékos eredményéből, amennyiben a vizsgázó a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolta, és az érettségi bizonyítványt, illetve a tanúsítványt ennek megfelelően záradékkal látták el. Gyakorlati vizsgarész alatt például az informatika érettséginek azt a részét értjük, amikor az érettségizőknek adott időre kell szövegszerkesztési, táblázatkezelési, prezentáció-készítési, vagy adott esetben programozási tudását bemutatni egy adott feladatsort követve.

A megkeresés nyomán 2021. december 22-ével a szabályozás módosult, így mostantól a fogyatékossággal élő jelentkező esetében a felvételi során akkor is számítható érettségi pont az érettségi vizsgatárgy százalékos eredményéből, ha a vizsgázó a gyakorlati vizsgarész helyett szóbeli vizsgát tett az érettségin.

Lássuk kicsit részletesebben, mi is volt az a – most bekövetkezett jogszabálymódosítással orvosolt – probléma, melynek megoldásában az MVGYOSZ a Minisztérium közreműködését, segítségét kérte.

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 6. § (7) bekezdésének utolsó fordulata szerint „a vizsgázó részére – a szakértői bizottság szakvéleménye alapján – kérelmére engedélyezni kell az írásbeli beszámoló szóbeli beszámolóval vagy a szóbeli beszámoló írásbeli beszámolóval történő felváltását, és biztosítani kell a hosszabb felkészülési időt.”

A rendelet 18/B. § (8) bekezdése szerint „az írásbeli vizsgára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni a gyakorlati vizsgára, amennyiben a vizsgafeladat megoldását valamilyen rögzített módon, s a vizsga befejezését követően, a szaktanár által javítható formában kell elkészíteni (pl. rajz, kottázás, műszaki rajz, festmény, számítástechnikai program)”, mely alapján gyakorlati vizsga is helyettesíthető szóbeli vizsgával.

A rendelet 37. § (3) bekezdése, valamint 41. §-a alapján, ha az iskola igazgatója a speciális igényű – esetünkben látássérült – tanuló számára engedélyezte, hogy az írásbeli vagy a gyakorlati vizsgarész helyett szóbeli vizsgát tegyen, és a vizsga írásbeli vagy gyakorlati és szóbeli vizsgarészekből áll, két vizsgatételt kell húznia és kifejtenie. Ha a vizsgázó az írásbeli vizsga helyett szóbeli vizsgát tett, mindkét tétel kifejtését a szóbeli tételek értékelési szabályai szerint kell értékelni, majd a két tételre adott pontszámok összegét a szóbeli vizsgán elérhető pontszám kétszeresének százalékában kell kifejezni, és ez adja a vizsga százalékos minősítését.

A felsőoktatási felvételi tekintetében a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet kifejezetten rögzíti, hogy a fogyatékossággal élő jelentkezőt a felvételi eljárás során is a közoktatásról, illetve a köznevelésről szóló jogszabályok által biztosított, fent említett kedvezmények illetik meg [rendelet 24. § (4) bekezdés]. E kedvezmény igénybevételét ugyanakkor e rendelet egy másik rendelkezése megnehezítette. A rendelet 17. § (9) bekezdésének 2021. december 21-éig hatályos szövege alapján a fogyatékossággal élő felvételizők esetében sem volt számítható érettségi pont az érettségi vizsgatárgy százalékos eredményéből, ha a vizsgázó a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolta, és az érettségi bizonyítványt, illetve a tanúsítványt ilyen irányú záradékkal látták el.A szervezet felhívta a Minisztérium figyelmét arra, hogy az érettségi vizsgára, illetve a felvételire vonatkozó fentebbi rendelkezések alkalmazása a fogyatékossággal élő, köztük a látássérült tanulók esetében ahhoz a nem várt eredményhez vezet, hogy hiába illeti meg őket az írásbeli és a gyakorlati vizsgák szóbeli vizsgával való kiváltásának joga, ha ezzel élnek, hátrányba kerülnek a többi tanulóval szemben a felvételi eljárás során, amennyiben a sikeresen teljesített érettségi vizsga ellenére mégsem kaphatnak bizonyos vizsgarészek után a felvételihez szükséges érettségi pontokat. Ezzel tehát az a helyzet állhat elő, hogy a kedvezményeket ugyan biztosítják a fogyatékos tanulók számára, ám éppen e kedvezmények miatt kerülnek hátrányba a felvételi során, ami pedig sérti az érintettek egyenlő esélyű oktatáshoz fűződő jogát.

A MVGYOSZ. észrevétele nyomán 2021. december 22-ével módosították a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet 17. § (9) bekezdését, mely most már egyértelművé teszi, hogy a fogyatékossággal élő jelentkező esetében számítható érettségi pont az érettségi vizsgatárgy százalékos eredményéből, akkor is, ha a gyakorlati vizsgarész helyett szóbeli vizsgát tett.

A pontszámítás módját ugyanezen rendelet 17. § (2) bekezdése határozza meg: Az érettségi pontok száma – a közép- és az emelt szintű érettségi vizsga esetén egyaránt – egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel.

Felmerült kérdések

A fentebb ismertetett jogszabálymódosítás kapcsán több kérdés is érkezett az MVGYOSZ-hez, melyeket az alábbiak szerint válaszolnak meg:

1. Változott-e a szabályozás a nyelvi érettségikre vonatkozóan?

Válasz: Nem. A nyelvi tárgyból teendő írásbeli érettségi vizsga továbbra is kiváltható egy további szóbeli tétel kihúzásával. Hangsúlyozandó azonban, hogy ebben az esetben felvételi pont számítható ugyan a vizsgából, azonban emelt szintű vizsga esetén sem szerezhető így komplex nyelvvizsga-bizonyítvány [100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 45. § (5) bekezdés].

2. Ha a látássérült érettségiző nem szeretne akadálymentesített írásbeli feladatsor használatával érettségizni, van-e lehetősége szóbeli vizsgával kiváltani az írásbeli vizsgarészt?

Válasz: Igen, ez a lehetőség továbbra is adott. A vizsgázó részére – a szakértői bizottság szakvéleménye alapján – kérelmére engedélyezni kell az írásbeli beszámoló szóbeli beszámolóval vagy a szóbeli beszámoló írásbeli beszámolóval történő felváltását [100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 6. § (7) bekezdés].

3. Hol és hogyan lehet igényelni a fogyatékossághoz kötődő kedvezményeket az érettségi során és hogyan lehet igazolni a fogyatékosság tényét?
Erről itt írt a szervezet bővebben:
https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/09/09/valtozasok-a-fogyatekossag-fennalltanak-igazolasaval-kapcsolatban/
A jelentkezési lap benyújtásával együtt lehet jelezni a szükséges igényeket.

Érettségi vizsgára lehet jelentkezni

a) tanulói jogviszony fennállása alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt abban a középiskolában, szakképzési centrumban, amellyel a tanulói jogviszony fennáll, vagy, ha az nem szervez érettségi vizsgát, a kijelölt középiskolában, szakképzési centrumban,

b) tanulói jogviszony fennállása alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzése után abban a középiskolában, szakképzési centrumban, amellyel a tanulói jogviszony fennáll, vagy, ha az nem szervez érettségi vizsgát, a kijelölt középiskolában, szakképzési centrumban vagy a kormányhivatalban,

c) a tanulói jogviszony megszűnését követően bármelyik, az adott vizsgatárgyból vizsgát szervező, vizsgabizottságot működtető intézményben (ami lehet a kormányhivatal is). [100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 12. § (4) bekezdés]

A kormányhivatalok elérhetőségei itt találhatóak meg: https://dari.oktatas.hu/kh_info

(dr. Weninger Magda                Velegi Dorottya – MVGYOSZ.
jogász                                           jogi munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kilenc + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com