Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napi Evangélium - István atya rovata
61
hallgató

Fontos változás a családtámogatásokban ősztől

- 2013. augusztus 23. 9:39 - 2033 megtekintés

Egységes, országos szintű nyilvántartást vezetne be a kormány a szociális támogatásokról még az idén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jegyzett, egyelőre még a kormány jóváhagyását nem élvező tervezet szerint november 15-től venne startot az új nyilvántartás, amelyet egy egyelőre meg nem nevezett szervezet vagy intézmény fog kezelni.

A tervek szerint az önkormányzatok, a járási kormányhivatalok és egyéb költségvetési szervek a saját kezelésük és irányításuk alatt álló támogatásokról, segélyekről szolgáltatnának rendeszeresen adatot. A szükség esetén taj számot, életkort is tartalmazó adatokat így a központi nyilvántartás kezelné, ahonnan egyébként bármelyik adatot szolgáltató szerv információt is kérhet. Vagyis egy önkormányzat tájékoztatást kaphat arról, hogy az általa támogatottak milyen egyéb, állami juttatásban részesülnek.

Jelenleg több forrásból is hozzá lehet jutni szociális alapú támogatáshoz. A központi költségvetés finanszírozta juttatás mellett a társadalombiztosítás rendszeréből, a foglalkoztatási alapból, a gyámhatóságoktól és az önkormányzatoktól is jöhet valamekkora összeg. Ezeket jelenleg korlátozottan vagy egyáltalán nem lehet összevetni. A gyes igénylésekor például leellenőrizhető, hogy az igénylő kap-e ezzel egyidőben gyedet is – ez azért fontos, mert a kettő egyszerre nem jár -, de arról nincs adat, hogy egy szülő a gyerekeire tekintettel összességében milyen időtávon milyen juttatásokat kapott.

A javaslat szerint a nyilvántartás addig tárolja az adatokat, amíg valamilyen támogatást kap a magánszemély, azt követően azoban, ahogy a folyósítás megszűnik, öt év elmúltával minden adat törlődik a rendszerből. Egy szülő esetében így addig követhető vissza a juttatások folyósítása, ameddig családi pótlékot vagy egyéb gyermekvédelmi támogatást kap. A nyilvántartásba a december 15-ét követően indult ügyeket automatikusan fel kell venni, a már jogerős, meg nem szüntetett támogatások adatait pedig november 15. és december 15. között kell feltölteni.

Az országos nyilvántartás felállítása révén egységesebb képet lehet alkotni arról, hogy összességében ki milyen juttatást kap. Ez azért fontos, mert jelenleg irdatlan pénzek mennek szociális jellegű támogatásokra, ám ezek hatásfoka nem mérhető, mert nem lehet tudni, ki, mennyit kap.

Cél a kiadáscsökkentés vagy a jobb elosztás?

A szociális célú támogatások egységes nyilvántartása lehetőséget teremthet arra, hogy ezt az összeget a jelenleginél sokkal célirányosabban lehessen leosztani. Fel lehet számolni a párhuzamosságokat, s a rászorulók kiszámíthatóbb és jobb ellátást, segítséget kaphatnak. Ehhez természetesen át kell alakítani a támogatási rendszert is. A tervezetből nem derül ki, milyen átalakításokat tervez a kormány. Ez elindulhat egy szociális kártyarendszer kialakításának irányába is. Azt sem tudni, hogy a tervek a korábban elköltött nagyságrendű összeg jobb elosztásáról szólnak, vagy cél inkább a kiadások jelentős csökkentése.

Forrás: napi.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 8 = negyven

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com