Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A Stáb - Kell még valami
52
hallgató

Braille-ben választottunk – ismertetjük a tapasztalatokat

- 2022. június 1. 9:06 - 530 megtekintés

Az MVGYOSZ arra kérte a Braille-szavazósablonnal szavazni kívánó olvasókat, számoljanak be az április 3-ai választásokon szerzett élményeikről. A cikkben a tapasztalatok összegzését osztja meg a szervezet az olvasókkal.

A magyar látássérült emberek három módon adhatják le voksaikat egy népszavazás vagy választás alkalmával a hatályos törvények szerint:
– a szavazókör két megbízottjának segítségével,
– egy általuk választott látó személy segítségével,
– vagy egy e célra fejlesztett Braille-szavazósablon és egy részletes, szintén pontírású tájékoztató használatával.

Ez utóbbi módszert az érintettek közül még mindig igen kevesen ismerik, pedig ez az egyetlen olyan lehetőség, amelynek alkalmazásával a látássérült szavazópolgár önrendelkezési joga nem sérül.

Az MVGYOSZ és a Nemzeti Választási Iroda közti együttműködés keretében a szövetség munkatársai a választások előtt megtekinthették a szavazatok leadásához használható Braille-szavazósablonok prototípusait, valamint az ezek mellé adott Braille-nyomtatású tájékoztatót.

A duplaoldalasan nyomtatott tájékoztató a sablonon feltüntetett egyes sorszámokhoz tartozó nevek vagy kérdések szövege mellett azt is tartalmazza, hogy az aktuálisan használt sablon álló vagy fekvő tájolású-e, emellett pedig pontos instrukciókat ad arról, hogyan lehet érvényesen szavazni.

A szavazósablon egy kemény kartonból készült, merev papírtasak, amelynek a felső éle mindig zárt. A sablon tájolásától függően a legfelső sorban egy Braille-matrica, alatta pedig egy kontrasztos, síkírású felirat mutatja a sablon megnevezését és a belehelyezendő szavazólap típusát (egyéni listás, nemzetiségi, népszavazási, vagy országos pártlistás). A szavazólapokat a sablon belsejébe úgy kell behelyezni, hogy a sablon felső lapjára vágott kör alakú lyukak a szavazólapon feltüntetett, az X-ek elhelyezésére szolgáló köröket hagyják szabadon. Az egyes kör alakú lyukak mellett Braille-nyomtatású matricák, felettük pedig kontrasztos síkírású nyomtatás segíti a látássérült szavazók és látó segítőik munkáját. A sablonra vágott körök szélénél sík nyomtatású, kék színű nonfiguratív minta látható, így garantálva, hogy ha a látássérült személy a szavazás során a kör alakzaton túl húzza a szavazáskor használt golyóstollat, utólag se lehessen megállapítani, kire szavazott.

Az MVGYOSZ a nemrég lezárult AVA (Szavazás akadálymentesen) című nemzetközi projekt kapcsán megújította együttműködését a Nemzeti Választási Irodával (NVI). Akkoriban tett ígéretének megfelelve a választásokat követően megvizsgálták, hogy mennyire elégedettek a látássérült polgárok a Braille-szavazósablonok és a tájékoztatók minőségével, valamint a szavazóköri megbízottak felkészültségével és segítőkészségével. Vizsgálatuk eredményét és fejlesztési javaslataikat az NVI-hez is eljuttatták.

Örvendetes, hogy idén sokkal többen választották ezt a szavazási módszert, mint korábban. Míg az előző országgyűlési választásokon országosan kb. 150 fő igényelt Braille-szavazósablont, ez a szám az idei választásokon 250 fölé növekedett.

A beérkezett tapasztalatok alapján megállapítható, hogy egy-két kivételtől eltekintve a szavazóköri megbízottak kellően fel voltak készülve a látássérült polgárok fogadására és támogatására. Azok a vak választópolgárok, akik előzetesen igényeltek szavazósablont, amennyiben szavazóhelyiségben szavaztak, egy-két eset kivételével megfelelően összekészítve kapták meg a helyi és az országgyűlési képviselők választására szolgáló, valamint a népszavazási kérdéseket tartalmazó tájékoztatókat és a szavazósablont a beléjük helyezett szavazólapokkal. Azok azonban, akik átjelentkezőként kívántak mozgóurnával szavazni, nem voltak ilyen szerencsések: ők, bár igényelték, több esetben nem kaptak szavazósablont, mert az erre vonatkozó igény a szavazóköri névjegyzékre nem lett rávezetve. Ők emiatt a mozgóurnát szállító megbízottak vagy látó családtagjaik segítségére voltak utalva.

Egy esetben a szavazósablon megérkezett ugyan az érintett szavazókörbe, az annak használatához nélkülözhetetlen Braille-tájékoztató azonban nem. Ebben az esetben a látássérült polgár szintén kénytelen volt más segítségére hagyatkozni, mivel a sablonok csak a szavazólapon feltüntetett sorszámokat tartalmazzák Braille-írással, tehát a sorszámok mellé írt képviselői neveket, pártneveket vagy népszavazási kérdéseket nem. Ezeket az adatokat csak a tájékoztató tartalmazza. Az MVGYOSZ a jövőbeni hasonló problémák megelőzése érdekében azt javasolta, hogy legalább a pártnevek rövidítései vagy a képviselők vezetékneve, esetleg monogramja kerüljön a sablonokra Braille-írással a sorszámok és a szavazás leadására szolgáló kör közé.

Panasz érkezett továbbá arra is, hogy a két oldalt nyitott szavazósablonban könnyen elmozdulhat a szavazólap, így a sablonon vágott lyukak nem biztos, hogy egybeesnek a szavazólapnak azzal a részével, ahová az érvényességhez szükséges egymást metsző vonalakat kell behúzni. Ez azért is veszélyes, mert emiatt a látássérült személy akár tudtán kívül is szavazhat érvénytelenül, nem tudva arról, hogy a szavazólap elmozdult. Az MVGYOSZ olyan lehajtható lapfülek alkalmazását javasolta a sablon nyitott oldalain, mint amelyek a hajtogatós mappákon is találhatók, így a szavazólap behelyezését követően a sablon alá hajtott lapfülek megakadályoznák, hogy a szavazólap elmozduljon.

Habár az NVI válasza még nem érkezett meg, reméljük, hogy ezekkel a javaslatokkal hatékonyan előmozdíthatjuk a látássérült polgárok önrendelkezési jogainak gyakorlását. (Velegi Dorottya -MVGYOSZ.  jogi munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 + öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 5. vasárnap, Györgyi napja van.
Az év 18. hete és 126. napja.
Holnap Ivett, Frida napja lesz.

1506. Miksa király igazolni kívánja betörését Magyarországra. Tudtára adta II. Ulászlónak, hogy a rákosi országgyűlésen rajta elkövetett méltatlanság megtorlása végett tört be az országba.


1835. Báró Wesselényi Miklós pere. A Szatmár vármegye közgyűlésén a kormány ellen tett éles megjegyzések miatt, melyeket a rendek megrovónak nem találtak, a magyar királyi tábla elé hűtlenségi perbe idéztetett.


Radnóti Miklós
/ 1909.máj.5. - 1944.nov.6-10. között /

Majális

A hangraforgó zeng a fű között,
s hördül, liheg, akár egy üldözött,
de üldözők helyet a lányok
kerítik, mint tüzes virágok.

Egy lányka térdrehull, lemezt cserél,
a háta barna, lába meg fehér,
a rossz zenén kis lelke fellebeg,
s oly szürke, mint ott fönt a fellegek.

Fiúk guggolnak és parázslanak,
az ajkukon ügyetlen szép szavak,
duzzasztja testük sok kicsiny siker
s nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell.

Lehetnének talán még emberek,
hisz megvan bennük is, csak szendereg
az emberséghez méltó értelem.
Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com