Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


TCK
59
hallgató

Terülj, terülj, asztalkám – pár praktikus módszer az asztalterítéshez

- 2024. január 25. 19:01 - 167 megtekintés

Lehet vakon főzni? Képes egy vak ember levágni a saját körmét? Aki nem lát, intsen búcsút a sminkelésnek? Hasonló kérdésekre kíván választ adni a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének mindennapos tevékenységekről szóló sorozata.

Célja az önkiszolgálással és a háztartás vezetésével kapcsolatos témákban, a teljesség igénye nélkül egy-egy speciális módszer, gyakorlati praktika megosztásával segíteni vak vagy gyengénlátó embereknek, szülőknek, szakembereknek. Az önállóság elérése és az önállóságra nevelés elengedhetetlenül fontos mindenki életében, hiszen a függetlenség alapja.

A szervezet hangsúlyozza, hogy írásaink nem helyettesítik a szakértő elemi rehabilitációs tanítást, ami 16 éves kortól igénybe vehető – további információkat talál itt: https://vakokintezete.hu/szolgaltatasok/elemi-rehabilitacio/

Az itt olvasottak alkalmazása mindenkinek saját felelőssége! Fontos továbbá, hogy nem léteznek mindenki számára egységesen megfelelő módszerek: van, aki csipesszel vágja a körmét, mások inkább az ollót kedvelik. Van, aki felcímkézi a fűszertartó üvegeket, mások a szaglásuk segítségével választják ki a keresett zacskót. A legtöbb tevékenység kivitelezésére több megoldás kínálkozik; a számunkra legmegfelelőbbet aztán magunk választjuk ki, esetleg elemi rehabilitációs szakember segítségével.

Vágjunk hát bele!

Terítés

Amikor valaki kamasz korában, esetleg felnőttként veszíti el a látását vagy annak nagy részét, hatalmas kihívást jelenthet számára késsel-villával enni, kenyeret kenni, vagy az ebédlőasztalon tájékozódni. Ebben a rövidke írásban a terítéssel kapcsolatos tippeket osztunk meg, első sorban a „kezdő” látássérült személyek szükségleteire összpontosítva.

  • Az étkezés során javasolt az asztalt nem telezsúfolni – ha túl sok edényt kell átlátni vagy azok között tapintással eligazodni, az jelentősen növeli a balesetek előfordulásának lehetőségét.
  • Ha a látássérült embernek van hasznosítható látása, preferenciáit követve válasszuk ki a teríték darabjainak színét vagy árnyalatát. Jó választás lehet világos tányéralátétet vagy világos tálcát helyezni a sötét lapos tányér alá, majd erre ismét világos mély tányért tenni. Persze sok gyengénlátó ember nem igényli eltérő színű tányérok használatát, vagy esetleg minden ételt élénk sárga háttéren lát könnyen meg. A lényeg az egyéni szükségletekhez való tudatos alkalmazkodás.
  • Nem javasolt mintás tányért használni, hiszen a minta nehezítheti az étel vizuális észlelését. Érdemes a mintás terítőket is kerülni, hiszen ez is növeli a vizuális „káoszt” az asztalon, ami különösen zavaró lehet agyi eredetű látássérült személy számára.
  • Míg nem vagyunk kellően magabiztosak, érdemes a tányér alá alátétet, vagy nem túl magas peremű tálcát helyezni – a túlságosan magas perem kényelmetlen. Egy peremes tálcán rajta maradnak a morzsák, a tányérból véletlenül kipottyant falatok, vagy a kiborult ital is. A poharat érdemes következetesen domináns kezünk oldalára, a tálca felső (hasunktól távolabb eső széléhez) helyezni. Tehát jobbkezes ember esetében a tálca jobb felső sarkába. Ezt megszokva nem kell a poharat vagy bögrét keresgélni, s így kisebb az esély, hogy a pohár felborul.
  • A tálcára helyezhetünk csúszásgátló fóliát, vagy választhatunk kifejezetten csúszásmentes felületű tálcát – így pl. az étel felvágása közben nem mozdul el a tányér. Amikor a látássérült fiatal vagy felnőtt már magabiztosan étkezik, nem feltétlenül használ tálcát vagy alátétet; a döntést mindenképpen bízzuk rá!

Dr. Gombás Judit

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 5 = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

  • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
  • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
  • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
  • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
  • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
  • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
  • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
  • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
  • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
  • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
  • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
  • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 8. szerda, Mihály napja van.
Ma van a(z) Anya nélkül nevelkedő gyermekek napja, Nemzetközi Vöröskereszt napja.
Az év 19. hete és 129. napja.
Holnap Gergely napja lesz.

1440. Erzsébet özvegy királyné házi koronáját, mellyel 1438-ban megkoronáztatott és más ékszereit Eizinger Ulriknak 2500 forint erejéig elzálogosította.


1490. Ulászló Szapolyai Istvántól, vesztegetve szavazatot vásárol. Cserébe elzálogosítja a lublói és a podolini várakat.


József Attila: Kertész leszek

Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton-
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com