Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Mindentudás egyeteme - válogatás a legjobb el*adásokból
51
hallgató

Hozzáférhető kották – Nemzetközi kerekasztal beszélgetés a zenei ágazat szereplőivel

- 2024. január 29. 9:05 - 165 megtekintés

A nemzetközi DAISY Konzorcium és a Nagy-Britanniai Vakok Királyi Nemzeti Intézete (Royal National Institute of Blind People, RNIB) felkért zenei kiadókat, zeneszerzőket és hangtechnikusokat, hogy vegyenek részt egy akadálymentesen hozzáférhető zenei anyagokról szóló online kerekasztal beszélgetésen érdekképviseleti szervezetek társaságában.

Az esemény célja az volt, hogy feltárja a különböző szereplők által támasztott szükségleteket előadásokon és megbeszéléseken keresztül. A szereplők között voltak:
– mainstream zenei kiadók
– Braille-írás és más hozzáférhető formátumot előállító cégek
– vak, gyengénlátó és más, olvasásban akadályozott zenészek
– kottaírók
– kottakészítő szoftver gyártók.

Bevezetésként a szervezők bemutatták a jelenlegi helyzetet.

Világszerte sok irodalmi kiadó vesz részt a hatékonynak mondható eredetileg akadálymentesen készített termékek szemléletben (born accessible model), olyan szabványokat használva, mint az ePub, hogy gyors hozzáférést biztosítson a nyomtatott könyvekhez az olvasási nehézséggel élők (így a vak, a gyengénlátó vagy más olvasásban akadályozott személyek) számára. A zenei szektor azonban még nem fogadott el egy olyan inkluzív megközelítést, ami az olvasásban akadályozott zenészek számára lehetővé teszi az akadálymentesen hozzáférhető partitúrák beszerzését. A nagyított vagy Braille-írású kottákat leggyakrabban kézzel írják át egy szoftverbe, mely után a szükséges formátumban kinyomtatják a begépelt anyagot. Ez a nehézkes folyamat jelentős akadályt jelent a vak és gyengénlátó személyek egyenlő esélyű hozzáférése előtt a zenetanárok, a főállású zenészek, valamint a zenét szabadidős céllal játszók körében egyaránt. A kiadók szemszögéből megközelítve a problémát, nehéz meghatározni, hogyan lehet a legjobban teljesíteni az ügyfelek által kért elérhető zenei formátumokat, ha nincs hitelesített folyamat.

A DAISY Konzorcium és az RNIB azon dolgozik, hogy segítse a zenei darabokhoz való hozzáférést az olvasásban akadályozott zenészek, különösen a Braille-olvasók számára, továbbfejlesztve a fájlformátum-szabványokat, a kottaíró, szerkesztő- és konvertáló programokat. Valamint szeretnének kiadni egy útmutatót az akadálymentes zenei anyagok publikálásához.

Az eseményen több látássérült zenész, illetve látássérült zenészekkel foglalkozó szakember tartott egy-egy rövidebb előadást, hogy betekintést adjanak mindennapjaikba a zenei szakterületen belül.

A kottaátírás nemzetközi jó gyakorlatai

Az egyik látássérült zenész megosztotta jó gyakorlatát. Előadásában rávilágított arra, milyen fontos a megfelelő fájlformátum. Ha PDF formátumban kap meg egy kottát, több hétbe is belekerül, mire egy akadálymentes Braille-átiratot kaphat. De ha MusicXML formátumban kapja meg ugyanazt a munkát, az csak egy napot jelent és a program automatikusan elkészíti az átírást. Tehát itt is érvényes a born accessible model.

Bemutatásra került az ABRSM nevű vizsgaközpont és zenei kiadó, ahol támogatják az egyenlő esélyű hozzáférést. Mind vizsgaműveket, mind elméleti szakkönyveket biztosítanak pontírásban és nagyított példányban is látássérült személyek számára. Jelenleg szabadúszó kottaátírókat bíznak meg az anyagok adaptálásával, akiknek külön-külön megvannak a preferenciáik. Céljuk, hogy digitális úton egységesítsék a munkafolyamatot, melynek a végtermékeként egy megfelelő nyomtatott verziót kaphat a kliens. Az ABRSM weboldala:
https://www.abrsm.org/

Egy diplomás kórusvezető felhívta a figyelmet, hogy a MusicXML egy jól használható formátum, de még előfordulhatnak technikai problémák a konvertálás során. Ezért fontos a megfelelő minőségbiztosítási háttér.

Az RNIB is bemutatta a területen végzett munkáját. A folyamat lényege, hogy a látássérült személy megküldi számukra PDF vagy nyomtatott formátumban a kottát, amit egy tapasztalt Braille-kotta átíró manuálisan bedigitalizál egy Braille szoftver segítségével. Ezt lektorálják, majd egy utolsó ellenőrzés után elkészítik a dombornyomást és postázzák a kliens számára.

Ugyanezt a folyamatot időben rövidítheti, ha zenei átíró programot használnak. Ehhez MusicXML vagy CapX fájlformátum szükséges. A nyomtatott zenei kottát kézileg kell bevinni a Musescore nevű szoftverbe, vagy be is lehet scannelni és felismertetni, majd javítani a Capella nevű programmal. Ezután az átíró program segít a kottát megfelelő formátumban menteni és ellenőrzi is a konvertálás eredményét.

Magyarországi gyakorlat

Magyarországon hasonlóan zajlik a kottaátírás, mint a nemzetközi gyakorlatokban. A látássérült személy eljuttatja a nyomtatott vagy más formátumú kottát az MVGYOSZ számára. A kottaátíró digitalizálja, illetve megfelelő formátumba konvertálja a kottát, majd kottaátíró program segítségével elkészíti a nyomtatható digitális Braille-kottát. Ellenőrzések után az anyag kinyomtatásra kerül. Ezután a szövetség postán megküldi azt a megrendelő számára. További információk:
https://www.mvgyosz.hu/amit-adunk-hu/latasserulteknek-hu/braille-nyomtatas-es-braille-kotta-keszites/

Akadálymentes kották nemzetközi adatbázisa

A kottaátíró programokon kívül megemlítésre került az ABC, azaz az Accessible Books Consortium, mely az irodalmi alkotások mellett akadálymentesen hozzáférhető zenei darabokat is elérhetővé tesz olvasásban akadályozott személyek számára Braille, audio vagy digitális formátumban. A konzorciumban több, mint 10000 kotta érhető el. Az ABC weboldala:
https://www.accessiblebooksconsortium.org/
Az állományhoz a konzorcium tagjainak van jogosultsága hozzáférni. Így ha valaki Magyarországon egy akadálymentes művet szeretne kölcsönözni, az MVGYOSZ tud számára igényelni digitális formátumban. Ha valakit érdekelnek a nemzetközileg elérhető kották,a Jövő Kilátásai oldal kapcsolatfelvételi űrlapján keresztül keresse a Szövetséget.

A DAISY weboldala:
https://daisy.org/
Inclusive Publishing weboldal:
https://inclusivepublishing.org/
Az RNIB weboldala:
https://www.rnib.org.uk/

(Puskás Anett – MVGYOSZ. ifjúsági referens)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- 1 = négy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 10. péntek, Ármin, Pálma napja van.
Ma van a(z) Madarak és fák napja, Mentők napja Magyarországon.
Az év 19. hete és 131. napja.
Holnap Ferenc napja lesz.

1751. Mária Terézia a magyarokat dicsérő beszédet tartott az országgyűlésen. Magasztalta a nemzet hűségét, lelkesedését és áldozatkészségét.


1848. Macskazene a budai főhadparancsnoknak. A budai ifjúság így kívánta kifejezni ellenszenvét a leitatott osztrák gyalog és lovas katonaság randalírozásai ellen.


Kányádi Sándor /1929. máj. 10. - /

Rajz rigóval

Ákombákom
levelek a fákon.
Limb-lomb susogó,
alatta ül nagyapó..
Mellette élete párja,
néznek együtt föl a fára.
Fejük fölött a rigó
azt fütyüli: élni jó.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com