Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Lola - Ez Majdnem Szerelem Volt
65
hallgató

10 orvosi javaslat a napszúrás kezelésre

- 2024. augusztus 12. 10:50 - 124 megtekintés

Az idei nyár több szempontból is rendkívüli, így közeledve a szezon végéhez még mindig fontos, hogy biztonságosan élvezzük a napozást. Erre hívja föl a figyelmet Dr. Sal Péter.

Az idei nyár több szempontból is rendkívüli, de lehet, hogy a közeljövőben már ez lesz az átlagos – folyamatosak a rekordhőmérsékletek, éjszaka sincs enyhülés és az UV sugárzás is extrém erős. Egyre fontosabb, hogy mi is alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, hogy biztonságosan élvezhessük a napozást. Erre hívja föl a figyelmet Dr. Sal Péter gyermekorvos, homeopata, aki hangsúlyozza, hogy a megfelelő hidratálás, a bőr nyugtatása, valamint a napszúrás tüneteinek gyors felismerése, kezelése mind hozzájárulnak bőrünk és szervezetünk egészségéhez.
1. Egész évben érdemes fényvédő krémeket használni. A szezon előtt és után elég egy 30-as faktorszámú, míg nyáron, vízparton vagy vitorláson legalább 50-es faktorszámú fényvédő krémet javaslok. A fényvédők két fő kategóriába sorolhatók: fizikai (mineralis) és kémiai fényvédők. A fizikai fényvédők, mint például a cink-oxid és a titán-dioxid, inkább ajánlhatók. Ezek úgy működnek, hogy visszaverik és szétszórják az UV-sugarakat a bőr felszínéről.
2. Mindkét típus esetén az alkalmazást kétóránként ismételni kell, különösen ha úszunk, izzadunk, vagy törölközünk.
3. Különösen fontos a fokozott fényvédelem a világos bőrűeknél, azoknál, akik könnyen leégnek, akiknek családjában előfordult bőrrák, vagy akiknek sok anyajegyük van.
4. A természetbarát fényvédők kevesebb környezeti hatással járnak és nem tartalmaznak olyan kemikáliákat, amelyek károsíthatják a korallzátonyokat és más vízi élőlényeket.
5. Ha bőrünk napégést szenvedett, fontos a sérült területek kezelése. Kerüljük a további napfényt, és alkalmazzunk hűsítő borogatást a bőr megnyugtatására, hűtésére. Súlyosabb esetekben, ha a bőr hólyagosodik vagy erősen fájdalmas, érdemes orvoshoz fordulni! Hólyagok esetén a cantharis alapanyagú, illetve a hámosító calendula alapanyagú homeopátiás szerek (9 CH potenciában, óránként) is segíthetik a gyógyulást.
6. A napszúrás egy másik probléma, amely napozás során előfordulhat. Napszúrást akkor kapunk amikor sokáig vagyunk fedetlen fővel a tűző napon. A felmelegedett agyhártyák túlingerelt állapota okozza a tüneteket: fényérzékenység, remegés, fejfájás, szédülés. Enyhe napszúrásról addig beszélünk, amíg a testhőmérséklet normális marad. Leginkább a gyerekek és idősek érzékenyek a hosszan tartó napsütésre.
7. Kerülni kell a napot, amíg elmúlnak a tünetek, legjobb hűvös, sötét szobában tartózkodni és pótolni a folyadékot. Lüktető fejfájás esetén érdemes a belladonna alapanyagból készült homeopátiás szerből 5 golyót (30 CH) 1 dl vízben feloldani, majd azt egész nap kortyolgatni, ez gyorsíthatja a tünetek múlását.
8. A napszúrást nem szabad összekeverni a hőgutával, ami egy életveszélyes állapot, és azonnali orvosi segítséget igényel. Hőguta esetén a szervezet hőszabályozó rendszere mond csődöt. Magas testhőmérséklet jellemzi izzadás nélkül, akadozó beszéd, furcsa viselkedés, hányás és szapora szívverés. Itt az egész test hőmérséklete magas, napszúrásnál általában csak a fej lesz meleg.
9. Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük, azonnal vigyük az érintettet hűvös, árnyékos helyre, és igyekezzünk leültetni vagy lefektetni őt. Távolítsuk el a felesleges ruhadarabokat, hogy a test szellőzhessen. Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszon, lehetőleg vizet vagy elektrolitokat tartalmazó italokat, hogy elkerülje a kiszáradást.  Hűtsük a testét homlokra és a tarkóra helyezett hűsítő borogatással és hideg vizes lemosással, de ne tekerjük vizes törülközőbe, mert az szigetel.
10. Az orvos szakmai ellátás magában foglalhatja az intravénás folyadékpótlást és az egyéb szükséges kezeléseket is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


négy * 8 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. szeptember 1. vasárnap, Egyed, Egon napja van.
Ma van a(z) A második világháború világnapja.
Az év 35. hete és 245. napja.
Holnap Rebeka, Dorina napja lesz.

1367. A pécsi egyetem alapítása. Nagy Lajost Prága, Krakkó és Bécs példája arra serkentette, hogy a veszprémi egyetem hanyatlása miatt Pécs városa részére kérje a pápától a tudományegyetem létesítésének engedélyezését.


1939. A rádió-előfizetők száma Magyarországon 468.000.


Haja,
haja, hé!
Megnyílott az ELSŐ BÉ!
Vackor hátán
iskolatáska,
apró lépteit szaporázza,
szeme előtt nagy fehér tábla:
KÖKÖRCSIN UTCA
-olvassa Vackor.
Eredj,
fiam, az iskolába!

Megy,
megy,
megy az apró,
megy a bolyhos,
lompos,
loncsos
és bozontos,
piszén pisze kölyökmackó..."

Időjárás

2024-09-01, 10:19
Clear sky
NNE
Clear sky
31°C
2.3 m/s
Apparent: 28°C
Nyomás: 1018 mb
Páratartalom: 33%
Szél: 2.3 m/s NNE
Széllökések: 6.3 m/s
UV-Index: 0
Precip.: 0mm /0% / Rain
Napfelkelte: 06:03
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com