Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Dr. Alban - Let the beat go on
58
hallgató

A tudomány mai állása pénteken 9-től a Hobby Rádióban

- 2024. szeptember 5. 5:52 - 196 megtekintés

A szeptember 6-odikai műsor tartalmából…

 

20240902_tma_1_resz

https://raketa.hu/radikalis-metamorfozison-megy-keresztul-az-eloleny-ami-vissza-tudja-forditani-az-oregedest

Radikális metamorfózison megy keresztül az élőlény, ami vissza tudja fordítani az öregedést

A bordásmedúzák egy típusa, a Mnemiopsis leidyi a kutatások szerint egészen egyedi módon oldja meg a számára nagy veszélyt tartogató helyzetekből való szabadulást: egyszerűen visszafejlődik egy korábbi egyedfejlődési állapotába, majd újra kezdi a növekedést, míg ismét el nem éri a felnőttkort. A medúzák egy másik fajtája, a Turritopsis dohrnii, azaz halhatatlan medúza hasonló módszerekkel dolgozik és ezáltal érdemelte ki a halhatatlan jelzőt, de a két faj által alkalmazott technika között lényeges különbséget jelent, hogy a Turritopsis dohrnii visszaalakulás után klónozza magát, míg a Mnemiopsis leidyi esetében pontosan ugyanaz a példány megy végig a teljes metamorfózison.

A különleges attrakciót a Bergeni Egyetem kutatói figyelték meg a medúzák vizsgálata során, aminek célja az élőlények életciklusának közelebbi feltérképezése volt, mivel a törékeny állatokról nem állt rendelkezésre elég információ ahhoz, hogy egyértelmű legyen, vajon rendelkeznek-e más medúzákhoz hasonló extrém képességekkel. Korábbi kutatások eredményei arra utaltak, hogy bizonyos stresszhelyzetek, például az éhezés, nem okozott náluk visszafiatalodási folyamatot, ezért most más szituációkba helyezték a bordásmedúzákat: egyfelől a jóval hosszabb ideig tartó éheztetés, másrészt a fizikai sérülések hatását mérték fel.

Mint kiderült, mindkét módszer beindította az átalakulást.

A néhány hónapos példányok közül az összesen 65 állatból 13 esetében figyelték meg a teljes visszafejlődést a lárvaállapotba, a többinél részleges visszafejlődés történt. Lárvaállapotban az egyedek nem csak jóval kisebb méretűvé zsugorodtak, hanem a csak arra az egyedfejlődési szakaszra jellemző csápokat növesztettek. Azok a medúzák, amelyek lebeny-eltávolításon estek át, sokkal gyorsabban jutottak el a lárvaállapotba, mint az éhezők és sikeresebben élték túl a megpróbáltatásokat, mint azok, amelyektől megvonták a táplálékot.

Az állatok a vizsgálatok alatt stressz hatására lényegében „szétmállottak” a kutatók leírása szerint, de azok, amelyek lárvává alakultak és csápokat növesztettek, újra életképessé váltak, vadászni kezdtek, zsákmányt ejtettek és táplálkoztak. Később, mikor növekedésnek, illetve fejlődésnek indultak, ivarsejteket alakítottak ki. Ezt a fajta teljes átalakulást eddig csak nagyon kevés fajnál fedezték fel: a Turritopsis dohrnii mellett egy galandféregfaj, a Echinococcus granulosus egyedeinél tapasztaltak a vizsgálatok során ilyen megoldási kísérletet, amikor a felnőttek „újszülötté” fiatalodtak, majd elölről kezdték életüket.

A Mnemiopsis leidyi példányai a kutatók összegzése alapján az első olyan nem-metagenetikus fajt képviselik, amelyek képesek a reprodukcióra alkalmas állapotból fokozatosan egy korábbi, éretlen szakaszba visszalépni.

20240902_tma_2_resz

https://www.zoldpalya.hu/vilag/egy-magyar-kutatas-elkepeszto-dolgot-deritett-ki-a-kemiai-szunyoggyeritesrol-359204.html

Egy magyar kutatás elképesztő dolgot derített ki a kémiai szúnyoggyérítésről

Régóta sulykolják belénk azt az állítást, hogy a modern kémiai szerek csak a szúnyogokra veszélyesek, ám egy debreceni kutatócsoport most utánajárt ennek. Bár a használt idegméreg állítólag sem a szúnyognál nagyobb, sem pedig a gerinces élőlényekre nem jelent veszélyt, a vizsgálat eredménye egészen mást mutatott ki. Az idei kutatás helyszíne a Debreceni Egyetem botanikus kertje volt, ahol a szárnyas vérszívók természetes közegében vizsgálhatták a szer hatását. Itt nyílt terepen figyelhették meg, hogy milyen élőlények hullanak a kihelyezett lepedőkre. Közvetlenül egy légi szúnyoggyérítést követően a kihelyezett gyűjtőkben találtak elpusztult katicákat, fürkészdarazsakat, fátyolkákat és egy sor egyéb fajta ízeltlábút, szúnyogot viszont szinte alig. Az eredmény mindenkit meglepett, hiszen a négy helyen mindössze 3 csípőszúnyogot találtak csak, ami az összes elpusztult rovarnak alig egy százaléka.

A megfigyelők beszámolója szerint az irtást végző jármű elhaladása után különféle rovarok rángatózva hullottak le a fák lombjairól a deltamethrin hatására.

Mivel az irtások gyakran érintenek természetvédelmi területeket is, ott is fokozott veszély fenyegetheti az ökoszisztémát. Ezt súlyosbítja, hogy a begyűjtött rovarok nagy része szintén védett madárfajok táplálékául is szolgál, valamint nagy koncentrációban a területileg érintett vizek élővilágára is hatással lehet.

Mindezt súlyosbítja, hogy egyes felmérések szerint épp a kórokozókat terjesztő fajok válnak leginkább rezisztenssé a használt kemikáliával szemben.

A kutatást végzők abban reménykednek, hogy eredményeik eljutnak a megfelelő fórumokra és ott értő fülekre találnak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%B0rs%C3%A9ta

Az űrséta

Az űrséta (angol rövidítéssel: EVA, Extra-Vehicular Activity) a legáltalánosabb megfogalmazásban az űrhajón kívül, a világűrben végzett munka.

Az űrséták attól függően is több csoportba oszthatók, hogy van-e fizikai kapcsolat az űrsétát végző űrhajós és az űrhajója között. Így megkülönböztetünk bekötött űrsétát, amelynél köldökzsinór köti az űrhajóst az űrhajóhoz, illetve bekötetlen tevékenységet. A bekötetlen tevékenységnél az űrhajós űrruhájának vagy más csatlakoztatott eszköznek kell a létfenntartó berendezéseket magában foglalnia, a köldökzsinóros megoldásnál pedig az űrhajó életfenntartó rendszerére csatlakozik az űrsétát végző személy. A bekötetlen űrséta esetén is két speciális változat különböztethető meg, a holdséta, amikor egy másik égitest felszínén mozgott/mozog az űrhajós, illetve, amikor valamilyen manőverező egység (rakétaszék) segítségével változtat pozícióján.

Viszont az űrsétának vannak veszélyei és nem az a legnagyobb veszély, amit a filmekben látunk, hogy az űrhajós elszabadul és az jelenti a végét, hogy már nem tudják visszahozni az űrbázishoz. Az űrséták során a legkézenfekvőbb veszélyt az űrszeméttel vagy mikrometeorittal való találkozás jelenti. A Földtől 300 km-re egy átlagos űrrepülőgépes küldetésen a pályasebesség 7,7 km/s. A hatalmas sebesség miatt egy jelentéktelen részecske (például egy apró festékszemcse, mint a különböző űrtevékenységek során legjellemzőbben az űrbe juttatott űrszemétfajta) kinetikus energiája is olyan nagy, hogy komoly károkat okozhat. Minden űrrepülés során keletkezik űrszemét, a probléma egyre nagyobb méreteket ölt.

Az első űrsétára 1965. március 18-án került sor a Voszhod–2 küldetésen. Alekszej Leonov szovjet űrhajós 12 percet töltött az űrben.

Az első, nyílt űrben végzett bekötetlen űrsétát Bruce McCandless végezte el 1984. február 7-én, a Challenger űrrepülőgép STS–41 jelű repülésén. Az űrséta 5 óra 55 percig tartott.

20240902_tma_3_resz

https://ng.24.hu/tudomany/2024/08/26/foka-kamera-tengerfenek/

Fókák segítségével térképeztek fel egy tengeri régiót

A tengerfenék feltérképezése kényes és drága feladat, néhány ausztrál kutatónak az jutott eszébe, mi lenne, ha a fókák segítségével próbálnának adatokat gyűjteni. Nyolc ausztráliai oroszlánfóka (Neophoca cinerea) testére erősítettek fel víz alatti kamerákat és helyzetjelzőket, majd hagyták, hogy az állatok éljék mindennapi életüket.

A kisméretű, lapított és könnyű kamerákat speciális ragasztó segítségével az állatok hátszőrére applikálták, majd egy-egy vadászút során (ezek 2-6 naposak) rögzítették a bejárt területet, illetve az útjuk GPS-adatait. Amikor a fóka visszatért, leoldották róla a kamerát.

A kapott adatokat számítógépes modellek segítségével feldolgozták, és kombinálták például egy-egy terület hőmérsékleti, mélységi vagy tápanyag adataival. Összességében 5000 négyzetkilométernyi, korábban nem feltérképezett tengeri területről kaptak így adatokat a kutatók. A számítógépes modell és gépi tanulás segítségével még nagyobb terület esetében állítottak elő a szakemberek olyan térképeket az Ausztrália körüli kontinentális talapzatról, amelyben a különféle tengeri élőhelyeket lehetett megismerni.

A fókák nemcsak nagy területeket járnak be rövid idő alatt, de olyan helyekre is eljutnak, ahova másképp nem tudunk. A segítségükkel végzett térképezés sokkal kisebb költséggel és emberi erőforrással jár, mint egy kutatóhajóról, merülő robottal végzett munka.

https://raketa.hu/tenyleg-mukodik-a-youtube-video-ami-eltavolitja-a-vizcseppeket-a-mobilunk-hangszorojabol

Tényleg működik a YouTube videó, ami eltávolítja a vízcseppeket a mobilunk hangszórójából?

Por- és cseppálló mobilok ide vagy oda, szinte mindenki sápadt már el amiatt, hogy a többszázezer forintos mobilja eggyel vizesebb lett a kelleténél. Az egyik megoldás az ilyen helyzetekre egy különös videó lehet, megjelent ugyanis egy furcsán zúgó YouTube-videó, ami az ígéretek szerint szó szerint kirázza a vízcseppeket a telefonokból.

Szakértők tesztelték is a dolgot: UV-festékbe mártottak négy mobilt, majd lejátszották a videót, végül hagyták száradni a kütyüt. Az eredmények teljesen eltérőek voltak, már ami a belső beázásokat illeti, de azt tesztelés közben valóban látták, hogy a hangszórók ki tudnak lökni víz- illetve festékcseppeket a hangok hatására. Ezt azzal magyarázzák, hogy mivel a hangszórók levegőt mozgatnak, ezért, ha elég sok levegőt kell mozgatniuk, a folyadékot is képesek mozgásba hozni. Ehhez pedig a lehető legalacsonyabb hangot kell a lehető legnagyobb hangerőn kibocsátaniuk. Erre tesz kísérletet a videó.

Működik, de a gombok vagy a csatlakozók környékén mindez azonban nem segít – ellentétben például az Apple Watch hivatalos, szintén hang-alapon működő vízlepergető megoldásával. Egy ilyen óránál ugyanis a töltő kialakítása, és a kevesebb gomb miatt eleve kisebb a beszivárgást lehetővé tevő rész. Vagyis a videó működik, de ha valóban féltjük a telefonunkat a nedvességtől, kerüljük el a veszélyes helyzeteket, vagy kössünk rá ezekre is érvényes készülékbiztosítást.

20240902_tma_4_resz

https://itbusiness.hu/technology/human_n/elon-musk-uzletember-vagy-zseni/

Elon Musk: üzletember vagy zseni?

Elon Musk neve számos iparágban ismerté vált, beleértve a technológiát, az űrkutatást, az elektromos járműveket és a közösségi médiát. 1971-ben született Pretoriában, Dél-Afrikában, és azóta a 21. század egyik legbefolyásosabb és legellentmondásosabb személyiségévé vált.

Musk vállalkozásai nemcsak forradalmasítottak több iparágat, hanem globális vitákat is kiváltottak az innovációról, az etikáról és az emberiség jövőjéről.

Musk első nagy vállalkozói sikere a „Zip2” nevű céggel érkezett, amelyet 1996-ban alapított és amely cég online városi kalauz szoftvereket és üzleti címjegyzékeket kínált újságoknak, valamint térképeket nyújtott az internet korai időszakában. Ezután hozta össze a PayPal projektet, amely forradalmasította az online pénzügyi tranzakciókat, megkönnyítve és biztonságosabbá téve az internetes vásárlásokat.

2002-ben Musk megalapította a SpaceX-et azzal a céllal, hogy csökkentse az űrszállítás költségeit és így elérhetőbbé tegye az űrkutatást. A SpaceX számos mérföldkövet ért el, például az első magánfinanszírozású űrhajó volt, amely elérte a Föld körüli pályát, és az első olyan magáncég, amely űrhajósokat küldött a Nemzetközi Űrállomásra.

Musk 2004-ben csatlakozott a Tesla Motorshoz, mint az igazgatótanács elnöke, majd később vezérigazgatója lett. Vezetése alatt a Tesla az elektromos járművek és a fenntartható energia szinonimájává vált. A Tesla zászlóshajó modelljei új szabványokat állítottak fel a teljesítmény, a biztonság és a dizájn terén az autóiparban.

Musk elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt nem áll meg az elektromos autóknál. 2006-ban alapította meg a SolarCity-t, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb napenergia-szolgáltatójává vált és célja a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentése volt, napenergia telepítésekkel és finanszírozási lehetőségekkel háztartások és vállalkozások számára.

2016-ban Musk társalapítóként megalapította a „Neuralink” nevű neurotechnológiai céget, amely az agy-gép interfészek fejlesztésére összpontosít. 2016-ban megalapította a The Boring Company-t, amelynek célja a városi közlekedési problémák megoldása alagutak és a Hyperloop rendszer segítségével. A cég egyik legambiciózusabb projektje a Las Vegas Convention Center Loop, amely egy föld alatti közlekedési rendszer, amely elektromos, önvezető autókat használ az utasok szállítására egy konferenciakomplexumon belül.

2022. októberében Musk megvásárolta a Twittert, amelyet most „X ”néven ismernek. Az új tulajdonos alatt a platform jelentős változásokon ment keresztül, beleértve a szólásszabadságra helyezett nagy hangsúlyt.

Elon Musk karrierjét számos vita kísérte. Különleges vezetési stílusa és nyíltan kimondott véleménye gyakran jogi csatákat, szabályozói vizsgálatokat és nyilvános kritikákat váltott ki. Tweetjei befolyásolták a részvénypiacokat, és gyakran került szembe a szabályozó hatóságokkal, például a Tesla működésével vagy a SpaceX misszióival kapcsolatban. Ennek ellenére Musk azon képessége, hogy áttörő sikereket érjen el és új határokat feszeget, rajongóinak egy elkötelezett táborát alakította ki, miközben mások kritikával illetik őt, mert túl kockázatosnak tartják.

Musk folyamatosan újító szellemben dolgozik, és nagy ötleteket valósít meg. Legyen szó az űrkutatásról, az elektromos autóipar forradalmáról, vagy az MI és a közlekedés jövőjének feltárásáról, projektjei jelentős hatással voltak számos iparágra. Bár módszerei és személyisége sokak számára ellentmondásosak lehetnek, senki sem tagadhatja, hogy Elon Musk mély nyomot hagy a világban.

20240902_tma_5_resz

https://itbusiness.hu/technology/mi-altal-keszitett-receptek/

Nehéz lenyelni az MI által készített recepteket?

Vajon hogyan használják a különböző étteremláncok és élelmiszeripari szereplők az MI-t új receptek kitalálásához?

Spartak Arutyunyan, a Dodo Pizza dubaji fiókjának menüfejlesztési vezetője, elmondta, hogy az MI-t használta egy különleges pizza receptjének megalkotásához. Mivel Dubaj lakosságának 90 százaléka bevándorló, Arutyunyan egy olyan pizzát szeretett volna készíteni, amely tükrözi a városban élő különböző kultúrák keveredését. Ezért arra kérte az MI-t, hogy készítsen egy receptet, amely ezt a sokszínűséget képviseli.

Az MI által javasolt pizza egyesítette az arab shawarma csirkét, az indiai grillezett paneer sajtot, a közel-keleti Za’atar fűszernövényeket és tahini szószt. Bár Arutyunyan szerint ezek az összetevők egy hagyományos pizzán szokatlannak tűnhetnek, az eredmény mégis sikeres volt, és a pizza a mai napig megtalálható a menüben.

Ugyanakkor nem minden MI által generált recept bizonyult életképesnek. Például az áfonyával és reggeli gabonapehellyel készült pizzát nem tették fel a menüre, mert túl furcsának ítélték meg.

Nem mindenki lelkesedik az MI használatáért az élelmiszeriparban. Julian de Feral, egy londoni koktélkészítő, úgy véli, hogy az MI döntései gyakran ellentmondanak az emberi józan észnek, és ezért ő kerüli az ilyen technológiák használatát.

Szingapúrban egy olasz fejlesztő, Stefano Cantù, egy olyan alkalmazást hozott létre, amely MI-t használ receptek javaslatára a felhasználó által megadott alapanyagok alapján. Az alkalmazás, amely a „ChefGPT” nevet kapta, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megadják a konyhai eszközeiket, illetve hogy mennyi idejük van, vagy mennyire tapasztaltak a főzésben. Az MI ezek alapján javasol recepteket, és még egy képet is mellékel az ételről.

https://itbusiness.hu/technology/gyemanttal-fenyforras-bme/

Gyémánttal alkottak újfajta fényforrást a BME kutatói

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatói új típusú terahertzes (THz) fényforrást fejlesztettek ki nitrogénnel adalékolt gyémánt használatával. Ez a kutatás jelentős előrelépést hozhat az orvosi diagnosztika, a biztonsági szűrések, a nagysebességű vezeték nélküli kommunikációs rendszerek, és a kvantumszámítógépek fejlesztése terén.

A terahertzes sugárzás az elektromágneses spektrum infravörös és mikrohullámú tartománya között helyezkedik el, és fontos, mert képes anyagokat molekuláris és atomi szinten vizsgálni és manipulálni. Ezen sugárzás előnye, hogy képes áthatolni bizonyos anyagokon, például műanyagokon, textíliákon vagy biológiai szöveteken anélkül, hogy sérülést okozna. Emiatt nélkülözhetetlen eszköz lehet a képalkotásban, a spektroszkópiában, és anyagvizsgálatokban.

A THz sugárzás generálása és irányítása azonban technikai kihívásokat rejt magában a „THz-rés” miatt, ami az elektromágneses spektrum azon tartománya, ahol a hagyományos technikák egyre kevésbé hatékonyak. Ennek a tartománynak a kitöltése gyakran bonyolult és költséges eszközöket igényel, például nagy teljesítményű lézereket és speciális nemlineáris anyagokat. Így a hatékony THz fényforrások ritkák és nehezen fejleszthetők.

A kutatók remélik, hogy a mostani eredmények új terahertzes fényforrások létrehozása mellett a jövőbeni kvantumoptikai hálózatok építőköveként is szolgálhatnak. Mivel a fejlesztés során iparban használatos szintetikus gyémántot alkalmaztak, a technológia gyakorlati felhasználása várhatóan nem lesz költséges.

20240902_tma_6_resz

https://ng.24.hu/tudomany/2024/08/23/mikrosuto-mikrobak/

Nem olyan tiszta a mikrónk, mint gondolnánk

Spanyol kutatók háztartásokban, irodai konyhákban-kávézókban, illetve laboratóriumokban lévő mikrók mikrobáit mérték fel. Minden helyszínen 10-10 mikró belső teréből vettek felületi mintákat steril vattás pálcikákkal, majd a mintákból igyekeztek kitenyészteni, amit a mikrókban azok összeszedtek. Ezek elemzése feltárta, miféle lények is laknak úgy a mikrókban, hogy nem is tudunk róla.

A kutatók összesen 747 baktériumnemzetség képviselőit találták meg. Az otthoni és irodai mikrókban jórészt olyan egysejtűekkel találkoztak, amelyeket bármilyen más konyhai felületen is meg lehet találni, a domináns fajokat azok a baktériumok jelentették, amelyek az emberi bőrön is élnek. Voltak ugyan olyan baktériumok a családi mikrókban, amelyek képesek betegséget is okozni (pl. Klebsiella, Enterococcus), azonban ezek bármilyen konyhai felületen jelen vannak, így mindenki megnyugodhat: nem jelent extra kockázatot a mikrohullámú sütő.

Itt érdemes megjegyezni, hogy sokan úgy vélik, a mikróban melegített étel elveszíti tápanyagtartalmát, vagy épp daganatos betegségeket okoz a mikrosütő. Ha a mikrobák vígan élnek benne, és nem szenvednek egészségkárosodást, akkor mi is megnyugodhatunk, hiszen pontosan ugyanolyan anyagok alkotják a mi sejtjeinket is, mint egy mikrobáét.

Sőt, jó hír, hogy a paprikás krumplink sem lesz kevésbé tápláló, ha így melegítjük. Talán érdemesebb azonban az eddigieknél kicsit többször kifertőtleníteni a berendezést.

https://ng.24.hu/tudomany/2024/08/26/humor-gyerekneveles-szulo-gyerek-kapcsolat/

A vicces szülőknek jobb a kapcsolata a gyerekekkel

Amellett, hogy tudjuk, a nevetés szinte már gyógyhatású, furcsamód kevesen foglalkoztak eddig azzal, hogy mit tesz a humor a szülő-gyerek kapcsolatokkal. Ezt a hiányt pótolta egy amerikai kutatócsoport, amelyet a Pennsylvania Állami Egyetem szakembere vezetett.

A kutatók fiatal felnőtteket kérdeztek ki a szüleikkel való kapcsolatukról és arról, hogy miféle módon nevelték őket a szüleik.

Az eredmények szerint a humor jó szülői módszer: azok az emberek, akiket humoros szülő nevelt, több mint 50 százalékban remek kapcsolatban voltak a szüleikkel, míg a humormentesen neveltek közül mindössze 3 százalék vallotta jónak velük a kapcsolatát. Ez pedig hatalmas különbség.

„Különös párhuzam van az üzleti élet és a gyereknevelés közt, mivel mindkettő hierarchián alapul. Az üzleti életben a humor csökkentheti az alá-fölérendeltséget, jobb helyzetet teremt ahhoz, hogy az ember kreatív lehessen és együttműködjön társaival, és persze csökkenti a feszültségeket is” – magyarázta Lucy Emery, a kutatás vezetője.

„Bár sokkal szeretet-teljesebb a szülő-gyerek kapcsolat az üzletihez képest, azonban rengeteg stresszes helyzettel jár. A humor csökkenti ezek feszültségét és a hierarchiát, és mindkét fél jobb érzésekkel lábal ki a stresszes helyzetekből.”

Természetesen egy kis létszámú kutatásból nem lehet messzemenő és általános érvényű következtetéseket levonni, ám kezdetnek remek.

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


négy - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. szeptember 27. péntek, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Időjárás

2024-09-27, 08:34
Overcast
SSW
Előjelzés
20°C
1.8 m/s
Apparent: 20°C
Nyomás: 1007 mb
Páratartalom: 66%
Szél: 1.8 m/s SSW
Széllökések: 10.3 m/s
UV-Index: 0
csapadék.: 0mm /22% / Rain
Napfelkelte: 06:38
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com