Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hip Hop Boys - Nem az a tét
58
hallgató

A tudomány mai állása – pénteken 8-tól

- 2024. szeptember 11. 5:34 - 213 megtekintés

A szeptember 13-adikai műsor tartalmából…

 

20240909_tma_1_resz

https://raketa.hu/egy-kozepiskola-mesterseges-intelligencia-tanarokat-alkalmaz

Egy középiskola mesterséges intelligencia tanárokat alkalmaz

A mesterséges intelligencia mentheti meg az oktatást a szakemberhiánytól?

A tanárhiányt megoldhatja a mesterséges intelligencia, vagyis röviden az AI? A kérdés nyilván egyre gyakrabban fog felmerülni, és egyre több különböző megközelítésű válasz érkezik majd rá. Akárhogy is, azt hihetnénk, hogy az első AI rendszerek a közoktatásban állnak majd szolgálatba, ehhez képest, mint arról a The Business Insider beszámolt, most épp egy londoni magánközépiskola vezet be mesterséges intelligencia eszközöket, köztük a ChatGPT-t is. A cél? A személyre szabott oktatás a diákok számára.

John Dalton, az iskola igazgatója szerint ez az AI-alapú megközelítés ugyanis olyan tanulási élményt kínál, amely alkalmazkodik az egyes diákok egyéni tempójához – mint azt a BI-nek nyilatkozta: Az AI-eszközök mellett a diákok három főállású “oktatási coach” (ezek természetesen emberek) segítségére is számíthatnak, valamint hozzáférést kapnak egyéni tanulási tervekhez is. Dalton szerint ez a megközelítés nemcsak abban segíti a tanulókat, hogy a tantárgyakra összpontosítsanak, hanem arra is ösztönzi őket, hogy akár olyan kérdéseket is feltegyenek, amelyekre egy hagyományos tantermi környezetben talán nem mernének rákérdezni.

Az AI által támogatott tanulás azonban azzal is jár, hogy a diákoknak felszabadul némi idejük is – ezt pedig így olyan, a nagybetűs életben fontos készségek elsajátítására fordíthatják, mint a kritikus gondolkodás, a digitális írástudás és a vállalkozói felfogás. Mint Dalton elmondja: Nem csak az alapvető tantárgyakat akarjuk tanítani, hanem olyan területekre is koncentrálunk, mint a nyilvános beszéd, az önismeret és a művészi önkifejezés.

A lap összegzi különböző oktatók hozzáállását is az AI-alapú tanításhoz: egyes tanárok kifejezetten bizakodók, mivel szerintük az AI-rendszerek csökkenthetik a tanárok terheit, és segíthetnek akár a nagyobb osztálylétszám vagy a nem túl lelkes diákok esetén is. Mások viszont óvatosabbak. Hadida Grabow, a Higher Learning Group igazgatója szerint bár az AI kiegészítheti a tanárokat, teljes mértékben nem lehet az emberi oktatókat lecserélni: “Nem találunk még olyan megoldást, amely pótolhatna egy magas színvonalú oktatót.”

Kihívás tehát akad még a mai AI-rendszerekkel, de Dalton biztos abban, hogy a kísérleti programjuk “humanizált tanulási” élményt nyújt majd. A diákok ugyanis továbbra is kapcsolatban maradhatnak a tanáraikkal, miközben az AI-rendszer egy biztonságos, “ítélkezésmentes környezetet” teremt a számukra, ahol saját tempójukban fejlődhetnek.

Persze elég valószínű, hogy amíg a magánoktatásban az AI egy produktív kiegészítő, a közoktatásban ezek a rendszerek inkább a szakemberhiány megoldására lennének felhasználva.

20240909_tma_2_resz

https://www.zoldpalya.hu/vilag/a-klimavaltozas-mar-a-palinkat-sem-kimeli-359350.html

A klímaváltozás már a pálinkát sem kíméli

A legfőbb veszély, hogy a megszokottól eltérő időjárási viszonyokra érzékeny növényekből készült italok íze jelentősen megváltozik. Idővel ezek készítése akár el is lehetetlenedhet azáltal, hogy fenntarthatatlanná válik a készítésük. A termelők világszerte új eljárások kikísérletezésén, és klímatűrő fajták nemesítésén dolgoznak, de valószínűleg mindenre ők sem találhatnak megoldást.

Bár a változás nagyobb része még a jövőben várható, sok apróságban már évek, sőt évtizedek óta látni lehet a jelenség előjeleit. Nem is kell messzire mennünk példáért, hiszen, míg hosszú éveken keresztül olyan rossz volt a hazai kajszibarack termés, hogy szinte aranyárban lehetett csak hozzájutni az ebből készült minőségi párlathoz, idén az alma fog jóval a megszokott minőség és mennyiség alatt teljesíteni az előző évekhez képest.

A számos nehéz jövőjű szeszesital közül érdemes még az egyik legnépszerűbb fehér pezsgőt, a proseccót megemlíteni. Az ital készítéséhez felhasznált észak-olaszországi hegyvidékeken termő fehérszőlő fajta mintegy ötödével termett kevesebbet idén a tavalyinál, és a romló tendencia már évek óta nyomon követhető. A gazdák öntözéssel próbálják a kimaradó csapadékot pótolni, ám ez is csak kárenyhítésre elegendő.

Van még egy kulcsfontosságú növény, amely évek óta megsínyli a kedvezőtlen klimatikus állapotokat, ez pedig a komló. A sör keserűségéért felelős növény ugyan éppen a kevés csapadékot és a sok napsütést kedveli, ám ezek állandósulni látszó extrém mértékét már kevésbé viseli jól. A tudósok igyekeznek ellenállóbb fajtákat találni már egy ideje, hogy megelőzzék a közkedvelt ital eltűnését, ám egy cseh egyetemi kutatás szerint így is 18 százalékkal kevesebb sört fogunk tudni előállítani 2050-ig.

https://ng.24.hu/termeszet/2024/09/06/hosszuszarnyu-balna-eszkozhasznalat/

Eszközhasználó lehet a hosszúszárnyú bálna

A Hawaii Egyetem tengeriemlős-kutató központja új kutatási eredményében azt mutatta be, hogy a hosszúszárnyú bálnák nem véletlenszerűen, hanem előre tervezett módon, célirányosan készítik el a buborékhálóikat. Konkrétan úgy manipulálják a buborékhálót, hogy azzal a lehető legtöbb zsákmányt tudják bekebelezni. A kutatók szerint ez a hosszúszárnyú bálnákat is az eszközkészítő és eszközhasználó állatok közé helyezi. A szakértők a bálnákra tapadókorongokkal felerősített kamerákat, valamint a tengerfelszín felett repülő drónokat használtak a megfigyelésekhez.

A kutatók észrevették, hogy a délkelet-alaszkai vadászterületükön e bálnák magányos egyedei vadászat céljával készülő buborékhálóikat úgy hozzák létre, hogy azokban meghatározott módon szabályozzák a részleteket. Ilyenek a buborékokból álló gyűrűk száma, azok mélybeli elhelyezkedése és mérete, valamint a buborékok közti távolság. Ezzel a módszerrel hétszer több zsákmányhoz jutnak hozzá egyetlen merüléssel úgy, hogy nem kerül nekik többlet energiájukba. Sok állat képes valamilyen eszköz segítségével élelmet szerezni, azonban csak kevés olyan van, amely maga készíti vagy módosítja ezeket az eszközöket.

Bár az ember eszköznek általában szilárd, kézzel fogható tárgyakat nevez, a buborékhálók minden szempontból megfelelnek annak, ami az eszközkészítés és használat fogalma alá tartozik. Ez ugyanolyan jellegű eszköz, mint például az ember esetében az ultrahang, amellyel többek közt vesekövet lehet elporlasztani, vagy a lézer, amivel precíziós vágásra vagyunk képesek. A bálna abban különbözik, hogy nem egy műszaki berendezést, hanem a saját testét használja az eszköze megteremtéséhez.

20240909_tma_3_resz

https://24.hu/tudomany/2024/09/05/meglepoen-egyszeru-modszerrel-kezelheto-a-hatfajas/

Meglepően egyszerű módszerrel kezelhető a hátfájás

A hátfájás az ülő életmód miatt napjaink egyik leggyakrabban jelentkező kellemetlensége, amire az orvosok kóros elváltozás nélkül egyszerű gyógytornát szoktak javasolni. Ez ugyan tényleg sokat segíthet, gyakran felügyeletet is igényel, nem mellesleg pedig igen költséges is. Ausztrál kutatók azonban találtak egy olyan módszert, amely nem kerül semmibe, csak az időnkbe.

A Macquarie Egyetem kutatói az egyszerű sétát tartják a megoldásnak, és az eredmények bizonyították elképzelésüket. A kísérletben 700 olyan felnőtt vett részt, akik nemrég gyógyultak meg a hátfájásból. Az embereket két csoportra osztották: az egyik csoportnak fél éven át tartó, személyre szabott gyaloglási programot írtak elő, figyelembe véve az életkorukat és fizikai képességeiket, a kontroll csoportnál viszont nem történt semmiféle beavatkozás.

Ezután 1–3 évig nyomon követték a résztvevőket, azt figyelve, hogy kiújul-e a hátfájásuk. Az eredmények szerint a rendszeresen sétáló csoportnál kevesebb volt a tevékenységet korlátozó fájdalom, és a hátfájás is hosszabb idő múlva tért vissza, mint a kontrollcsoportnál. Ráadásul az előbbi csapatnál csaknem felére csökkent annak valószínűsége, hogy orvoshoz kelljen fordulniuk a hátfájás miatt.

A séta jótékony hatásának pontos okai egyelőre nem tisztázottak. Nagy valószínűséggel az állhat a háttérben, hogy a séta finoman mozgatja és erősíti a gerincet, enyhíti a stresszt, az izmok görcsösségét, valamint hozzájárul az ellazuláshoz és még endorfint is felszabadít. A fenti kísérlet résztvevői hetente ötször fél órát sétáltak, három hónap elteltével pedig a legtöbben heti 3-5 napot, átlagosan 130 percig űzték ezt. A kutatók szerint ahhoz, hogy a jótékony hatások megmutatkozzanak, ráadásul nem is kell nagy távokat megtenni.

https://raketa.hu/alakvalto-repuloket-tesz-lehetove-ez-az-ultraeros-de-nagyon-rugalmas-anyag

Alakváltó repülőket tesz lehetővé egy ultraerős, rugalmas anyag

Egy új, nikkel- és titánötvözet utat nyithat az alakváltó repülőgépek előtt. Sajnos az utóbbiak alatt nem a Transformersekre kell gondolni, hanem olyan technológiára, amely lehetővé teszi, hogy a gépek szárnyai repülés közben meghosszabbodjanak vagy összehúzódjanak, javítva ezzel az aerodinamikát. Az anyagot, ami az acél szilárdságát lenyűgöző rugalmassággal egyesíti, a Japán Nemzeti Anyagtudományi Intézetben fejlesztették ki.

A nikkel-titán ötvözetek régóta ismertek egyedi tulajdonságaikról, például az alakmemóriáról. Ezek az anyagok képesek visszatérni eredeti formájukba, miután hő hatására deformálódtak. Azonban a korábbi ötvözetek csak bizonyos hőmérsékleti tartományokban működtek megfelelően, ami korlátozta a gyakorlati alkalmazhatóságukat, például éppen tehát a repülésben. A japán kutató csapat ezért egy új módszert fejlesztett ki, hogy leküzdje a fent említett korlátot. Először az ötvözetet 50 százalékkal megnyújtották, majd rövid ideig 300°C-ra melegítették, ezután további 12 százalékos nyújtást alkalmaztak. Az eredmény egy olyan anyag lett, amely a légköri nyomásnál akár 18 000-szer nagyobb nyomást is elvisel, és szilárdságában megegyezik az acéllal, miközben rugalmassága hússzorosa annak. Ez az ötvözet széles hőmérsékleti tartományban is megőrizte a lenyűgöző tulajdonságait: -80°C és 80°C között is kiválóan működik.

Ren szerint az anyag azért rendelkezik különleges tulajdonságokkal, mert nemcsak fémként viselkedik, hanem egyfajta üvegként is. Míg a hagyományos üvegek könnyen törnek, ez az anyag tartalmaz “deformációs magokat”. Ezek olyan területek, ahol a molekulák úgy vannak elrendezve, hogy az anyag feszítés hatására inkább alakot változtat, mint hogy eltörjön.

Bár az új ötvözet hatalmas lehetőségeket kínál, a japán kutató csapat hangsúlyozza, hogy még egyéb jelentős mérnöki kihívások állnak előttünk, mielőtt az olyan technológiák, mint az alakváltó repülőgépek, valósággá válnának.

20240909_tma_4_resz

https://raketa.hu/atfogo-kutatas-keszult-arrol-hogy-rakkelto-e-a-mobilozas

Átfogó kutatás készült arról, hogy rákkeltő-e a mobilozás

Amióta elterjedtek a mobiltelefonok, újra és újra felmerül, hogy vajon ártunk-e az egészségünknek azzal, hogy rádióhullámokat kibocsájtó kütyüket tartunk a fejünkhöz, akár órákon át. Igaz, hogy a rádióhullámok nem ionizálnak, azaz nem bontanak fel kémia kötéseket, hogy ionokat hozzanak létre, ahogyan teszik például az atomerőművek vagy épp a röntgen-berendezések, de ennek ellenére sokan tartanak a mobilozás ilyen egészségkárosító hatásaitól. 2011-ben a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) is a „lehetséges, hogy rákkeltő” kategóriába sorolta a mobilokkal kapcsolatos sugárzást. A Gizmodón idézett, nemrég megjelent kutatás azonban, ha pontot nem is fog tenni egy félelmeken alapuló vita végére, de megnyugtathatja azokat, akik bíznak a tudományos elemzésekben: a rádiófrekvenciás elektromágneses mezők, amelyeket a mobilok és az adótornyok hoznak létre, nem köthetőek a fej daganataihoz sem felnőtteknél, sem gyerekeknél, ahogyan a gyermekleukémiához sem.

A szerzők egyetlen kivételt említenek csak: a gliomák, az agydaganatok legagresszívebb formái munkahelyi szintű kitettség esetében „nem szignifikánsan” nagyobb eséllyel jelenhetnek meg. Ugyanakkor nem tapasztalták azt, hogy a növekvő sugármennyiséggel együtt nőne a daganat kialakulásának kockázata. A hatvanhárom vizsgált kutatást huszonkét országban folytatták le, figyelembe véve a fejhez tartott mobil, a távolabbi sugárzás, illetve a kettő együttes hatásait is.

Újabb és átfogóbb kutatásokat is figyelembe vettünk, így biztosabbak lehetünk a következtetésünkben, amely szerint a vezeték nélküli technológiák rádióhullámainak való kitettség nem jelent egészségügyi kockázatot embereknél – fogalmazott Ken Karipidis, aki az Ausztrál Sugárzásvédelmi és Atombiztonsági Ügynökség egyik vezetője, és a tanulmány elkészítését irányította.

https://hvg.hu/tudomany/20240906_elpirulas-oka-tudomanyos-magyarazat

Azt hiszi, szégyenében pirult el? A kutatók valami mást is találtak ezzel kapcsolatban

A szégyenérzet igazi emberi érzelem, amit gyakran kísér elpirulás. Azonban a legújabb kutatások szerint van egy ennél gyakoribb oka is az arc akaratlan kivörösödésének.

Az Amszterdami Egyetem szakemberei 63 résztvevőt, a társadalmi megítélésre fokozottan érzékeny 16-20 éves tini lányokat vontak be a nem mindennapi kísérletbe. Karaokét kellett énekelniük, majd meg kellett nézniük az erről készült felvételeket, miközben az agyukat MRI-vel szkennelték. Azt is mondták nekik, hogy a másik szobában ülő közönség is nézi velük együtt az előadást. Más résztvevők felvételeit is bemutatták nekik, köztük egy hivatásos énekesét, aki az egyik résztvevőnek álcázta magát.

A kutatók azt találták, hogy a résztvevők arca jobban felforrósodott, amikor magukra figyeltek, mint amikor másokra, de ez várható is volt. Az agyi szkennelések azonban éleslátóbbak voltak ennél, a vizsgálatok meglepő eredménnyel jártak: kimutatták a vizuális ingerek feldolgozásáért felelős agyterületeken megnőtt aktivitást, ami akkor tetőzött, amikor a résztvevők a saját éneklésükről néztek videót. Azok a régiók viszont, amelyek a saját vagy mások gondolatainak és viselkedésének figyelembevételében vettek részt, nem voltak aktívak.

A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy nem feltétlenül szükséges mások véleményére gondolni ahhoz, hogy valaki elpiruljon. A kipirulás sokkal inkább része lehet annak az automatikus izgalomnak, amelyet akkor érez valaki, amikor relevánsnak talál valamit saját maga számára.

20240909_tma_5_resz

https://raketa.hu/magyar-kutatok-jottek-ra-hogyan-lehet-csokkenteni-az-eselyet-hogy-a-poloskak-bejussanak-a-lakasba-2

Magyar kutatók jöttek rá, hogyan lehet csökkenteni az esélyét, hogy a poloskák bejussanak a lakásba

Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) eredeti élőhelye Kelet-Ázsiában található, innen azonban a kereskedelmi forgalmat bonyolító hajók és járművek segítségével az 1990-es években elkezdett messzebbre terjeszkedni – ez az egyik legagresszívabb poloskafajta, amivel találkozni szoktunk Magyarországon is. Bár az emberre veszélytelen, kellemetlen a szaga és a jelenléte is, jellemzően ősszel jelennek meg a házak falán, ahol az ablakon, ajtón vagy a kis repedéseken át jutnak be a beltérbe.

A kérdést, hogy hogyan lehet elkerülni a poloskák megtelepedését a lakásban, egy magyar kutatás eredményei segítenek megválaszolni, amelynek során a rovarok szemének felépítését és a számukra legvonzóbb fény-hullámhosszokat vizsgálták. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai a rovarok összetett szemeinek spektrális érzékenységét elektroretinográfiával elemezték és a mérések során kiderült, hogy az ázsiai márványospoloska fotoreceptor-készletét kétféle, egy zöld- és egy ultraibolya-érzékeny receptortípus alkotja, ami lehetővé teszi számukra a színlátást. Ez, a kutatók szerint, nagy valószínűséggel növeli az esélyüket a zöldségek és gyümölcsök vizuális azonosítására, de egyelőre annak a lehetőségét sem zárták ki, hogy ennél komplexebb módon érzékelik a színeket az állatok és esetleg rendelkeznek kék-érzékeny receptorral is.

A vizsgálatok következő fázisában a rovarok különböző hullámhosszúságú fényre adott válaszreakcióit tanulmányozták és az eredmények alapján felfedezték, hogy nem csak általában a fényhez, hanem meghatározott hullámhosszú fényhez vonzódnak leginkább.

„Kísérleteinkből kiderült, hogy ezek a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza”

– mondta el Mészáros Ádám PhD-hallgató, a kutatás résztvevője.

Ez azt jelenti, hogy a melegebb, vagyis pirosas és sárgás fényeket ha nem is kerülik el, de mindenképpen kevésbé kedvelik a rovarok, míg a kék és ultraibolya fény iránt nagyobb érdeklődést tanúsítanak.

„A rövidebb hullámhosszakban gazdag hideg fehér fényű lámpák vonzóbbak a poloskák számára, mint a meleg fehér fényűek, amelyekben inkább a spektrum hosszabb hullámhosszú komponensei dominálnak.

Otthonunkban érdemes tehát inkább meleg fényű lámpákat használni, ha csökkenteni szeretnénk a poloskák és egyúttal más rovarok által okozott kellemetlenségeket.” – tanácsolja az MKH.

A kutatók a mezőgazdasági területen viszont éppen ennek ellenkezőjét ajánlják, mivel szerintük a 368–455 nm-es hullámhosszú fénnyel működő csapdák hatásosak lehetnek a poloskák befogására. A kísérleti eredmények segítenek a rovarinvázióval való küzdelemben, de a vizsgálatoknak még közel sincs vége: egyelőre még az sem tisztázott kérdés, hogy vajon az épületek által kibocsátott meleg milyen mértékben vonzza az ázsiai márványospoloskákat és pontosan milyen módon érzékelik a hőmérsékleti jellemzőket, valamint az is csak a későbbi kutatások során derül majd ki, hogy használnak-e valamilyen infravörös-érzékeny szervet az állatok, miközben az áttelelésre alkalmas búvóhelyet keresik.

20240909_tma_6_resz

https://hvg.hu/tudomany/20240906_etkezes-tapanyag-bevitele-egeszseges-eletmod-szervezet-egeszsege

Megdöbbentő eredmény: ez a négy kulcsfontosságú tápanyag hiányzik az emberek 60 százalékának étrendjéből

A Globális Táplálkozási Adatbázisból (Global Dietary Database) gyűjtött adatok, valamint a kutatók által kidolgozott statisztikai modellek segítségével a tudósok a világ 185 országában, a népesség 99,3 százalékának étrendjében becsülte meg az elfogyasztott mikrotápanyagok mennyiségét. Ezek szerint a következő 4 tápanyag hiányzik az étrendünkből:

1. Jód

A helyzet a jóddal kapcsolatban a legrosszabb. Az anyag kulcsfontosságú a tiroxin nevű hormon termelődéséhez, amely segíti a sejtek anyagcseréjét, létfontosságú a szív egészsége, a testsúly, az agy fejlődése és még sok más szempontból egyaránt. Annak ellenére, hogy a jód a tengeri élőlényekben és a tejtermékekben is megtalálható, a világ népességének 68 százaléka nem visz be eleget a szervezetébe.

2. E-vitamin

A második helyre a E-vitamin került, amiből az emberek 67 százaléka nem visz be elegendő mennyiséget a szervezetébe. A vitamin megtalálható a diófélékben, a magvakban, tojásokban. Segíti a sejtek kommunikációját, valamint meghatározza, magasabb szintje pedig hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. Emellett gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését és károsító hatását, ezáltal védi a sejtek sejthártyáját és késlelteti az öregedési folyamatokat is.

3. Kálcium

A világ népességének 66 százalékánál a kalcium bevitele is komoly problémát okoz. Amellett, hogy szükség van rá az erős csontok és fogak miatt, hozzájárul a szív, az izmok és az idegek megfelelő működéséhez is. A tápanyag ott van a tejben, a sajtban és a zöldleveles zöldségekben egyaránt.

4. Vas

A negyedik helyre a vas került a maga 65 százalékával. A vas megtalálható a májban, a vörös húsban és a babban. Kritikus fontosságú a hemoglobin előállításához, amelyre szükség van ahhoz, hogy a szervezet képes legyen a megfelelő mennyiségű oxigén szállítására. A vashiány fáradtsághoz és fejfájáshoz, valamint számos egyéb egészségügyi problémához vezethet.

Gyakran hallott jó tanács a kutatók, az orvosok és a dietetikusok részéről, hogy olyan étrendet kell tartani, ami minden szükséges vitamint és ásványi anyagok megfelelő arányban juttat be a szervezetbe. Bár ez nem tűnik egy vállalhatatlan kihívásnak, a világ népességének jelentős része számára mégis az.

A szakemberek vizsgálatának gyenge pontja, hogy nem vette figyelembe a táplálékkiegészítők használatát. Ugyanakkor mivel a test egészségének elengedhetetlen része a kiegyensúlyozott táplálkozás, ezért elsősorban az lenne a cél, hogy hagyományos ételek és italok formájában jusson be a szervezetbe minden tápanyag.

A kutatók abban bíznak, hogy a vizsgálatuk felhívja a figyelmet erre, és tudatosabb irányba fordítja a táplálkozást.

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt * 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. szeptember 27. péntek, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Időjárás

2024-09-27, 06:21
Overcast
SW
Előjelzés
20°C
2.3 m/s
Apparent: 20°C
Nyomás: 1007 mb
Páratartalom: 66%
Szél: 2.3 m/s SW
Széllökések: 10.3 m/s
UV-Index: 0
csapadék.: 0mm /22% / Rain
Napfelkelte: 06:38
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com