Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


US fever show - listavezet* dalok Amerikából
51
hallgató

Új Braille-rövidírás

- 2015. március 19. 9:54 - 2250 megtekintés

Az elmúlt 10 évben felmerült az igény egy, az úgynevezett kis rövidírásnál hatékonyabb rövidírás megalkotására. Ezért a Braille-bizottság 2012-ben elkezdte megvizsgálni, hogy lehet-e még nagyobb rövidítési képességet elérni a rövidírásban. Egy kibővített rendszer ugyanis gyorsíthatná az olvasást, és spórolást idézne elő a nyomtatás terén, mivel ugyanannyi információ kevesebb helyet foglalna el.

Ennek a munkának eredményeként a Braille-bizottság 31 új jelet alkotott, az MTA Nyelvtudományi Intézete közreműködésével. Az MVGYOSZ Országos Elnöksége januári ülésén a bizottság felkérte az elnökséget, vizsgálják meg, hogy valamilyen módon a vakok írásuk során használhatnák-e ezeket a jeleket a magyar pontírásban. Az elnökség úgy határozott, hogy megismerteti a tagokkal az új jeleket, és megkéri őket, írják le véleményüket azokról. Hogyan készültek el az új jelek? A kis rövidírás kiegészítéseként javasolt 31 jel az MTA Nyelvtudományi Intézete közreműködésével, az intézet és az MVGYOSZ között fennálló együttműködési megállapodás keretében született, a magyar nyelv gyakorisági viszonyai, illetve a Braille-bizottság által megadott szempontok alapján. A munka során két tényt kellett meghatározni: Az egyik, hogy mit rövidítsenek, a másik, hogy azt mire rövidítsék. Azaz meg kellett határozni, hogy mely nyelvi elemek kerüljenek rövidítésre, és meg kellett határozni az azokhoz rendelt rövidítéseket. A 2012 óta folyó közös projektben a munka jelentős részét számítógépes program segítségével végezték. Az MTA munkatársa, Sass Bálint által készített szoftver a magyar nyelv gyakorisági adatai alapján automatikusan meghatározta az optimális rövidítendő elemeket. Ezek a lehető leggyakoribb (és lehető leghosszabb) szavak lettek. A konkrét rövidítéseket a jó olvashatóságot és felismerhetőséget szem előtt tartva a Braille-bizottság határozta meg. A szoftver ebben a lépésben ott segített, hogy a rövidítésjelöltek közül megadta, hogy melyik a leghatékonyabb. (A rend szót például nem lehet re alakban rövidíteni, mert utóbbi túl gyakori elem a magyarban.) A gyakorisági adatok a magyar nyelvet reprezentáló nagy szöveggyűjteményből, a 187 millió szavas Magyar Nemzeti Szövegtárból származnak. Ehhez hozzávettek egy jelentős terjedelmű szövegmennyiséget a Vakok Világa folyóiratból, hogy a vaküggyel foglalkozó szövegeket erősebben jeleníthessék meg. Azt mondhatjuk, hogy puszta intuíció, „szellemi torna” helyett tehát a rövidítési szabályokat tudományos módszerrel határozták meg. Ezen a módon az adott feltételek mellett a lehetséges legjobb szabályrendszert hozták létre. A kis rövidírás 9,9%-ot rövidít egy teljesírású szöveghez képest. Az új jelek segítségével (amelyek hozzáadódnának az eddigi jelekhez) harmadával lehetne növelni a rövidítési képességet, 13,1%-ra.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- négy = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 5. vasárnap, Györgyi napja van.
Az év 18. hete és 126. napja.
Holnap Ivett, Frida napja lesz.

1506. Miksa király igazolni kívánja betörését Magyarországra. Tudtára adta II. Ulászlónak, hogy a rákosi országgyűlésen rajta elkövetett méltatlanság megtorlása végett tört be az országba.


1835. Báró Wesselényi Miklós pere. A Szatmár vármegye közgyűlésén a kormány ellen tett éles megjegyzések miatt, melyeket a rendek megrovónak nem találtak, a magyar királyi tábla elé hűtlenségi perbe idéztetett.


Radnóti Miklós
/ 1909.máj.5. - 1944.nov.6-10. között /

Majális

A hangraforgó zeng a fű között,
s hördül, liheg, akár egy üldözött,
de üldözők helyet a lányok
kerítik, mint tüzes virágok.

Egy lányka térdrehull, lemezt cserél,
a háta barna, lába meg fehér,
a rossz zenén kis lelke fellebeg,
s oly szürke, mint ott fönt a fellegek.

Fiúk guggolnak és parázslanak,
az ajkukon ügyetlen szép szavak,
duzzasztja testük sok kicsiny siker
s nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell.

Lehetnének talán még emberek,
hisz megvan bennük is, csak szendereg
az emberséghez méltó értelem.
Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com