Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nekem 90 - Zenék a 90-es évekb*l
48
hallgató

Térképre tették az összes budapesti hangos gyalogos-jelzőlámpát,amelyek a vakokat és a gyengénlátókat segítik.

- 2018. június 12. 17:55 - 1066 megtekintés

Budapesten 375 olyan gyalogos-átkelőhely van, amely a vakokat és gyengénlátókat hangosított jelzőlámpával segíti. Mivel térkép nem készült belőle, ezért ezt mi most pótoljuk.

A teljes listát az ELTE médiaszakos hallgatója, a maga is látássérült Nagy Fruzsina kérte ki a Budapesti Közlekedési Központtól, de itt is elérhető https://www.bkk.h…logatkelok, és le is lehet tölteni. A BKK 2018-ban 18 új hangosított jelzőlámpa telepítését tervezi. A XI. kerületben 10, a XX. kerületben 4, a XII. kerületben 2, a XIV. és a XV. kerületekben pedig 1-1 új hangosított jelzőlámpa várható, ennek pontos helyét még nem tudni. Arra a kérdésre, hogy eleve mi alapján döntik el, hogy hova telepítenek akadálymentesített jelzőlámpákat, a BKK-tól nem kaptunk választ.

Kerületek

A legtöbb hangos jelzőlámpa a XI. kerületben, Újbudán van, összesen 54 db, és ugye ide terveznek még idén újabb tízet telepíteni. Csepel és Kispest kivételével a külvárosi kerületek azonban nagyon rosszul állnak hangos jelzőlámpákkal.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy hány vak és gyengénlátó él az egyes kerületekben, de sajnos erről pontos statisztika nem létezik. A a 2011-es népszámlálás nyilvános, budapesti jelentésében csak a teljes fővárosi statisztika szerepel, kerületi nem, és a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint 2016-os mikrocenzus Budapesten külön nem vigzsgálta a vakok és gyengénlátók számát, a mintavételen alapuló becslések pedig kevésbé megbízhatóak.

Így a 2011-es népszámlálás szerint akkor Budapesten 11474 gyengén- és aliglátó és 1713 vak élt. A fővárosi gyakolog átkelők akadálymentesítéséért is küzdő Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Egyesületének (VGYKE) a hozzánk eljuttatott statisztikája szerint 706 regisztrált tagja van.

Ponttérkép

A téképen pirossal jeleztük a beszélő, kékkel pedig a sípoló jelzőlámpákat. A térképbe bele lehet kattintani, a jelek fölött megjelenő ablakban a kerületet, illetve a kereszteződés nevét lehet látni. A térképbe természetesen bele lehet nagyítani. A térkép itt elérhető nagy méretben https://batorfy.c…cdad/embed, és innen lehet mást szájtokba beágyazni is.

Hőtérkép

A hőtérképen jól látszódik a jelzőlámpák sűrűsége az egymástól való távolságuk szerint. Ezt a térképet itt lehet nagyban elérni https://batorfy.c…a6f9/embed.

A lámpák elhelyezkedésébőé és sűrűségéből azt lehet látni, hogy a telepítésekkor egyfelől a tágabb belváros számíthatott prioritásnak, illetve érdekes módon Csepel központi területe. Szintén az elhelyezkedésből látható, hogy a pesti oldalon a belvárostól kifelé legyezőalakban inkább a körutakat érintette a telepítés, így a Kiskörút, Nagykörút, illetve kijebb a Könyves-Kálmán-, Hungária-, Róbert Károly körútgyűrűt, még kijebb pedig a Kőrösi Csoma-, Fehér út, Nagy Lajos király útja gyűrűt.

A budai oldalon a Margit körúton egészen a Széll Kálmán térig, továbbá délen a Bocskai út Kosztolányi Dezső téri szakasza mondható viszonylag sűrűn betelepítettnek. A belvárosból kivezető sugárutak közül a Rákóczi út mondható jól ellátottnak.

Nagy Fruzsina — Bátorfy Attila

Forrás:adatujsagiras.atlatszo.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


9 + = tizrnnégy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com