Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélget*s m*sora. Szerz*k és könyveik.
26
hallgató

A látás, mint illúzió

- 2020. október 13. 10:06 - 579 megtekintés

Egy nem hétköznapi ingyenes író-olvasó találkozóra hívta az érdeklődőket a látás világnapja apropóján az Országos Könyvtári Napok eseményeihez kapcsolódva a szolnoki Hild Viktor Könyvtár, Taupert Szilvia optometrista és a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete.

A látás világnapját (World Sight, Day) 2000 óta október második csütörtökjén ünnepeljük. Idén az Országos Könyvtári Napok eseményei egyébként két jelentős évforduló köré csoportosulnak. Harmincadik születésnapját ünnepli az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve 15. alkalommal kerül sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára.

Taupert Szilvia optometrista igaz hittel és szenvedéllyel végzi munkáját látásjavítóként több díjjal is elismerték munkásságát. Kliensei tapasztalataira reagálva 2016-ban megalkotta és levédette a hétlépéses Taupert Szemvizsgálatot. 2017-ben „Év Marketingesének” választották, majd átvehette az Észak-Alföldi Innovációs Díjat. Két éve a Magyar Optikus Ipartestület munkáját segíti elnökségi tagként.

Tavaly megjelent első könyve egyszerű, hétköznapi és közérthető módon ad támpontokat ahhoz, hogy a látásproblémával küzdő ember honnan ismerheti fel, ha nem úgy lát, ahogyan kellene, hogyan válasszon szakembert, mire figyeljen a szemüvegkeret kiválasztása során, mit gondoljon a köznyelvben keringő „jó tanácsokról”.

A látszerész életről és könyvéről elérzékenyülve beszélt. Szilvia, aki hosszú és rögös úton ért el idáig. Középiskolai tanulmányai során embert próbáló nehézségekkel kellett megküzdene.

– Édesapám juhász volt egy kis faluban, középiskolás éveim alatt takarítani is jártam, és mindenféle pluszmunkát vállaltam, hogy el tudjam tartani magam. Már ekkor tudtam, nem a molekulákkal, hanem az emberekkel szeretnék foglalkozni. Előbb kozmetikus, majd közgazdász lettem, aztán miután harmincévesen emelt szintű érettségit tettem kémiából, ami ötösre sikerült, bekerültem az egyetemre, és végül így lettem optometrista. Ma már két optikám van, az egyik Szolnokon, a másik pedig Budapesten. Gyerekeimmel és párommal boldog családban élünk a megyeszékhelyen- mondta Taupert Szilvia a közönségtalálkozón.

Az esemény második részeben különböző eszközöket lehetett kipróbálni, amelyek segítségével érzékelhetővé volt, hogy a látás „csak” optikai illúzió.

Továbbá a rendezvény része volt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete által létrehozott „Bőröndbe zárt sötétség” elnevezésű interaktív szemléletformáló program is, amely lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők kipróbálhattak szemtakaróval néhány élethelyzetet, amikor csak a tapintásukra hagyatkozhattak, valamint kipróbálhatták a braille írógépet is.

– Évek óta szoros kapcsolatban állunk Taupert Szilviával és a helyi könyvtárral köszönjük a lehetőséget, hogy itt lehettünk! A közönségtalálkozó remek hangulatú volt, a részvevők nagyon nyitottak voltak a különböző feladatokra. A legnagyobb sikere az eszközeink közül a braille írógépnek volt, sokaknak örömet jelentett saját nevük leírása pontírással – mondta Pesti Zoltánné, a Vakok Gyengénlátók Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Egyesületének az elnöke.

Taupert Szilvia „A szemüvegesek boldogabbak” című könyve megvásárolható a könyvesboltokban, de a Hild Viktor Könyvtárból is kölcsönözhető. (Forrás: rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 31. péntek, Árpád napja van.
Az év 13. hete és 90. napja.
Holnap Hugó napja lesz.

1625. Bethlen Gábor követeket küld Berlinbe, hogy megkérjék a brandenburgi választófejedelem húgának, Katalinnak kezét.


1849. A magyar hadsereg felállítása.


Szabó Lőrinc
/ 1900. márc. 31. - 1957. okt.3. /

Szél hozott, szél visz el

Köd előttem, köd mögöttem,
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Sose néztem, merre jártam,
a felhőkből kiabáltam,
erdő jött: jaj, be szép!
-megcibáltam üstökét.

Jött az erdő: nekivágtam,
a bozótban őzet láttam,
kergettem, ott maradt,
cirógattam, elszaladt.

Ha elszaladt, hadd szaladjon,
csak szeretőm megmaradjon,
szeretőm a titok,
ő se tudja, ki vagyok.

Isten tudja, honnan jöttem,
köd előttem, köd mögöttem,
szél hozott, szél visz el,
bolond kérdi, mért visz el?

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com