Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fülpiszka - magyar zenei műsor
33
hallgató

A megújult Mozilla Firefox újdonságai akadálymentességi szempontból…

- 2019. november 27. 10:58 - 512 megtekintés

Pár hete zajlott le az NVDA online konferenciája. Itt adott elő az egykori NVDA fejlesztő James Tech, aki most már a Mozilla csapatát erősíti.

A Firefox böngésző sok olyan új funkciót megkapott, ami megkönnyíti a képernyőolvasót használó felhasználók életét.

Olvasónézet

Az iOS-t használó felhasználók már találkozhattak egy hasonló lehetőséggel. Az olvasó nézet annyit tesz, hogy csak a fő tartalom szövege jelenik meg, a körülötte lévő infók (menük, reklámok, stb) nem. A képernyőolvasót használó felhasználóknak ez hatalmas segítség, mert az olvasónézetet bekapcsolva a fókusz rögtön az elolvasandó tartalomra kerül.
Az olvasónézet ki-be kapcsolása az F9 billentyűvel lehettséges. A nézetet egy plusz gombbal is kikapcsolhatjuk, amit a megjelenített tartalom alatt találunk.

Eszközsáv navigáció

Az egyik talán legnagyobb változás, hogy a Firefoxhoz telepíthető kiegészítők beállításai kikerültek a böngésző menüjéből. Ezeket innentől kezdve az eszközsávon érhetjük el.
Az alt+d megnyomásával ráugorhatunk az eszközsávra. Itt egy egyszeri tab megnyomását követően az első gombcsoportra kerülünk. Első körben az adott lap műveletein mozoghatunk a bal/jobb billentyűk segítségével, így pl. itt is bekapcsolható az olvasó nézet. Második tab megnyomására a keresőmezőre lépünk, harmadszori megnyomásra meg a többi gombot érhetjük el. Itt találhatóak a kiegészítőkhöz tartozó beállítási lehetőségek is.
Ha már tudjuk mit keresünk, az alt+d majd egy tab megnyomását követően elkezdhetjük begépelni az elem kezdőbetüjét (pl. “Le”), ekkor a fókusz rögtön ráugrik az eszközsávon belül a Letöltések menüpontra.

Lapfül műveletek

Örülhetnek azok a felhasználók, akik egyszerre több böngészőlapfület használnak. Az új Firefox verzióban már lehet a lapfülek között a ctrl+1-8 megnyomásával váltani.
Lehetőség van egy lapfül rögzítésére, is, ekkor amíg fel nem oldjuk, az adott billentyűparancs minden esetben ahhoz a weboldalhoz fog tartozni. Ebben az esetben a Firefox indulásakor a rögzített lapfülek maguktól betöltődnek.
Egy lap rögzítését az eszközsávon tudjuk megtenni. Az alt+d-t követően a tab billentyűvel léphetünk az “oldal műveletek” gombra. Ha ezt lenyomjuk, kinyílik egy legördülő menü, ahol kiválaszthatjuk a lap rögzítését, vagy feloldását.

Apróbb változások

Amennyiben közös Mozilla fiókba vagyunk bejelentkezve számítógépünkön és mobiltelefonunkon, lehetőségünk van oldalak átküldésére egyik eszközről a másikra. Ebben az esetben a másik eszközön csak meg kell nyitni a böngészőt, és elérhetjük az átküldött lapokat.
A beállítások oldal mostantól teljes mértékben webes nézetként működik, így akár a címsorokon, vagy egyes mezőkön is lépkedhetünk, ezzel is megkönnyítve a beállítások gyors áttekintését.
A felhasználókat ugyan kevésbé érinti, de javítottak az accessibility tree (akadálymentességi fa) kezelésén. Bizonyos esetekben ha egy elem dinamikusan megváltozott, a képernyőolvasók nem kaptak errő elegendő információt.

Az akadálymentességi fa egy olyan fanézetként képzelhető el, ahol minden elemnek megvan adva az összes tulajdonsága. A képernyőolvasók ezek alapján építik fel a weboldalt a virtuális kijelzőjükön. Ha pl. egy mezőhöz elérhető a hozzá tartozó címke, akkor a képernyőolvasó szoftverek össze tudják kötni egymással a két elemet.

Akadálymentesítés webfejlesztőknek

James Tech az előadása második felében bemutatta, hogy milyen fejlesztések történtek az elmúlt verziókban, amikkel segíteni szeretnék a webfejlesztőket az akadálymentes weboldalak elkészítésében. A teljesség igénye nélkül: Leellenőrizhető egy weboldal kontraszt beállítása, megjeleníthetőek a nem felcímkézett űrlapmezők, a nem feliratozott képek, stb. Ami kifejezetten jó hír, hogy ezeket az ellenőrzéseket a látássérült webfejlesztők is átnézhetik, ugyanis az NVDA is felolvassa a megjelenő információkat. A képernyőolvasóval az akadálymentességi fa is bejárható, a fejlesztők virtuális módosításokat is végezhetnek rajta, amit utána tesztelhetnek az NVDA programmal.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com