Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


52
hallgató

A mozgáskorlátozott nők emberi jogairól írt a MEOSZ az ENSZ nőjogi bizottságának

- 2021. február 18. 7:17 - 529 megtekintés

A MEOSZ 2021. januárban döntött úgy, hogy beadvánnyal fordul az ENSZ nőjogi bizottságához.

A MEOSZ a beadványában a következő, a mozgássérült nőket kifejezetten hátrányosan érintő tényekre hívta fel az ENSZ bizottságának figyelmét.

A fogyatékossággal élő nők sajátos igényeire sajnos ma is kevés figyelem fordul: sem a kormány, sem a civil szervezetek nem indítanak kellő számú olyan programot, ami segítené a fogyatékos nőket, ill. felhívná a figyelmet problémáikra. A MEOSZ felhívta a figyelmet, hogy nincsenek elérhető társadalmi tudatformáló programok, amelyek a fogyatékos nők problémáira hívnák fel a figyelmet – a nőügyi szervezetek munkájából ez rendszerint hiányzik.

A beadvány hangsúlyozta, hogy fogyatékos gyermeket nevelő nőket mennyire hátrányosan érinti a közösségi életvitelt támogató szolgáltatások hiánya, az akadálymentes iskolák kis száma, a túl kevés pedagógiai asszisztens. A fogyatékos gyermeket nevelő családokban sokszor esik ki az egyik szülő a munkából, mert olyan plusz segítői feladatokat lát el, amikre nincs állami szolgáltatás, pedig lehetne és kellene. A beadvány a mozgássérült nők alacsony foglalkoztatottságáról is közölt adatokat.

A MEOSZ beadványában szólt a szociális dolgozók helyzetéről is: kutatások szerint a szakképzett szociális dolgozók több mint 90%-a nő, akik a rossz bérek, az áldatlan munkakörülmények és a sokszoros túlmunka miatt is hátrányos helyzetben vannak, miközben felelősségük hatalmas a szociális ellátásban lévő fogyatékos emberek támogatásában.

A MEOSZ hangsúlyozta, mekkora probléma a fogyatékos nőket érő bántalmazás és erőszak, legyen szó bentlakásos intézeti vagy családi erőszakról. Sajnos szinte egyáltalán nincs ezek kezelésére országos program, ráadásul a fogyatékos nők bántalmazása tabu is.

A beadvány szólt a fogyatékos nők nehézségeiről az egészségügyi ellátásokban is: sok szűrőprogram (pl. tüdőszűrő vagy nőgyógyászati szűrések) azért nehezebben elérhetők mozgássérült nőknek, mert nincs akadálymentes szűrőállomás vagy berendezés az állami rendszerben. Sokan ezért költséges magánkórházba mennek, ami hátrányosan érinti őket – akik nem tudnak magánorvosért fizetni, gyakran teljesen kimaradnak az egészségügyi ellátásból, szűrésből.

Végül a MEOSZ tájékoztatta az ENSZ nőjogi bizottságát arról is, hogy milyen hátrány éri a hozzátartozójukat otthon ápoló, Gyermekgondozási Díjban (GYOD) vagy ápolási díjban részesülő nőket, akiknek az állam csak részben ismeri el a gondozással töltött éveket, amennyiben ők szeretnének élni a minden nőnek elérhető „40 év utáni” nyugdíjba-vonulással. A MEOSZ szerint ez a hátrányos megkülönböztetés kérdését is felveti, amit a nemzetközi emberi jogi szabályok tiltanak.

A MEOSZ beadványában nemzetközi társszervezetek, a brüsszeli Európai Fogyatékosügyi Fórum és a New York-i International Disability Alliance is segítettek véleményükkel.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van.
Az év 23. hete és 160. napja.
Holnap Margit, Gréta napja lesz.

1436. Zsigmond király pénzzavarai haláláig tartottak. Ez évben 4 községet zálogosított el, majd Sopront adóztatta meg, s e napon Késmárktól vett kölcsön.


1763. A selmecbányai bányászati akadémián felállították az ásványtani és vegytani tanszéket.


Pinczési Judit: Nyári dal

Egy kislány kék lepkét fogott.
Szebb volt, mint egy szálló madár.
Fénylő szárnyát szétnyitotta,
azt mondta, ő lepkekirály.

"Nem koronámat adom én,
a szabadságért kevés, tudom,
de ha röptömben felkiáltok,
a hangom megül az arcodon."

Lepke táncol a szélben,
a tó ezüst tükör.
Egy kislány játszik a réten,
s az arca tündököl.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com