Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Er-go - Anna
27
hallgató

A stroke-ot nem elég túlélni: a felépüléshez szakmai segítség kell

- 2020. október 29. 7:08 - 392 megtekintés

A Strokeinfó Alapítvány harmadik alkalommal rendezi meg éves konferenciáját – első ízben online – 2020. október 30-án a Stroke Világnapja alkalmából.

Az idei konferenciával az Alapítvány a rehabilitáció, valamint a másodlagos megelőzés fontosságára kívánja felhívni a stroke-n átesett betegek és a hozzátartozójuk figyelmét. Az egész napos rendezvényen egészségügyben dolgozó szakemberek mutatják be a különböző terápiás és az életminőséget javító lehetőségeket.

2019-ben Magyarországon 11.488 fő halt meg stroke következtében (KSH), mellyel a betegség a 3. leggyakoribb halálok volt. Infarktusnál a betegek 12-18 százaléka, agyvérzésnél 43-51 százalék hal meg egy hónapon belül, míg további 22-25 százalék egy éven belül. (szeretemazeletem.hu) A túlélők 30 százaléka tartós ápolásra szorul.

Becslések szerint ma Magyarországon 300 ezer főre tehető azon betegek száma, akik tartós egeszségkárosodást szenvedtek stroke miatt. (Prof. Dr. Nagy Zolán, Semmelweis Senior Akadémia, 2019)

Sarkadi Gabriella, a Strokeinfó Alapítvány kuratóriumának elnöke a következőt nyilatkozta:

Én sem hittem, hogy pont velem történik meg! 36 éves voltam, amikor elért ez a betegség. Egyszerre érzem áldásnak és felelősségnek, hogy sorstársaimnak segíteni tudok. Az ez évi konferencián arra szeretnénk fektetni a hangsúlyt, hogy a betegek és hozzátartozóik minél szélesebb köre ismerje meg az elérhető terápiákat, amelyek eredményesen alkalmazhatóak a stroke utáni rehabilitációban. Az idei programunkkal az érintettek és a szakemberek egymásra találását kívánjuk támogatni.

Az egész napos online konferencián mintegy 20 előadás és kisfilm keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a stroke-túlélők, sérült emberek életével, megváltozott élethelyzetük kérdéseivel, terápiás lehetőségekkel – többek között mozgás-, és beszédterápiák, – és az agyi érkatasztrófa előtti és utáni megelőzéssel. Továbbá egy kerekasztal-beszélgetést hallhatnak a Strokeinfó Alapítvány és az ÉTA Országos Szövetség vezetőivel a stroke utáni készségek elvesztéséből való felépülés útjáról, ennek feltételeiről és eszközeiről (pl. közösségépítés).

Az online konferencia elsősorban a stroke-n átesett betegnek, és hozzátartozóiknak szól, illetve mindazon érdeklődőnek, akik szeretnének többet megtudni a különböző életminőséget javító terápiás lehetőségekről.

A rendezvényt élőben (regisztráció nélkül) a Strokeinfó Alapítvány Facebook oldalán lehet követni.

Az előadók listája és a részletes program az esemény Facebook oldalán található:

A Strokeinfó Alapítványról

A Strokeinfó Alapítvány 2011-ben alakult, az egyetlen országos hatókörű stroke betegszervezet Magyarországon. Az Alapítvány céljai: a stroke (elsődleges és másodlagos) megelőzéséről közérthető és a hétköznapokban jól használható módon tájékoztasson, illetve mutasson új látásmódokat a medicina területén, információt adjon arról, hogy a túlélők (a gyógyulók) a rehabilitációról kikerülve hogyan és hol folytathatják felépülésüket. A gyógyulók kapcsolattartását és közösségük építését számos módon segítik elő. Közösségük a Facebookon 2014-ben indult, jelenleg 3400 taggal Magyarország legnagyobb stroke önsegítő csoportja. A csoport tagjai tapasztalataikkal, tanácsaikkal, lelki támogatással, releváns cikkek felkutatásával segítik egymást. 2017-ben indult útjára az első stroke-túlélő klubunk, valamint az évenként megrendezésre kerülendő 5 napos stroke-rekreációs tábor.

A Stroke Világnapja – Október 29.

Vancouverben, a World Stroke Congress 2004-ben elhatározza a WSO – World Stroke Organization – Stroke Világszervezet létrehozását, mely 2006-ban valósult meg, 85 ország részvételével. Ekkor tartották az első Stroke Világnapját.

A Közép- és Kelet Európai Stroke Társaság Prof. Dr. Nagy Zoltán kezdeményezésére jött létre, melynek ő volt első elnöke is 1996-2001 között.

Tények a stroke-ról

 • Évente világszerte 15 millió ember szenved stroke-ot. Közülük 5 millióan meghalnak, további 5 millió pedig maradandó fogyatékossággal él, ami terhet ró a családra és a közösségre. (WHO)
 • Okai: elsősorban magas vérnyomás, dohányzás, szív- érrendszeri betegségek, fizikai inaktivitás, egészségtelen táplálkozás, hormon tartalmú tabletták, fokozott stressz. (WHO)
 • Az agyi érkatasztrófák abszolút száma folyamatosan növekszik a népesség elöregedése miatt. (WHO, http://www.emro.who.int/health-topics/stroke-cerebrovascular-accident/index.html, 2020.)
 • Az elmúlt négy évtizedben a stroke előfordulása 42% -kal csökkent a magas jövedelmű országokban. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban több mint kétszeresére nőtt. (WHO)
 • Annak ellenére, hogy egy ország társadalmi-gazdasági fejlődésére óriási hatással van, ez a növekvő válság mindeddig nagyon kevés figyelmet kapott. (WHO, https://www.who.int/bulletin/volumes/94/9/16-181636/en/, 2016.)
 • Összességében a stroke-on átesett betegek mintegy ötöde tudja a korábbi életvitelét folytatni. (webbeteg, https://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/24/hajlamos-on-a-stroke-ra, 2019.)
 • Az EU-27-ben 1,68 millió haláleset történt a keringési rendszer betegségei miatt 2016-ban, ezzel a vezető halálok, közvetlenül a stroke miatt közel 422 000 ember halt meg (23% ). ( Eurostat)
 • Magyarországot Bulgária, Románia, Lettország, Észtország és Litvánia előzi meg. Ezekben az országokban az összes halálozás 2/3-át a szív- érrendszeri betegségek okozzák, és a nőket inkább érinti, mint a férfiakat.( Eurostat, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Cardiovascular_diseases_statistics, 2020.)
 • Magyarországon stroke miatt 2018-ban 4851 férfi, 6416 nő (összesen: 11 267 fő), 2019-ben 4981 férfi és 6507 (összesen 11 488 fő) vesztette életét. (KSH, 2020.)
 • A Magyar Stroke Társaság által rendezett lakossági szűrővizsgálaton több mint haterez szűrést végeztek el szakemberek, amelynek statisztikái alapján kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, nem változtatnak életvitelükön, akkor néhány éven belül nagy esélye van arra, hogy szélütést kapjon. (Magyar Stroke Társaság, Napi.hu, 2017.) (Forrás: Rehabportál)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com