Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zoltán Erika - Féltelek
37
hallgató

A válaszok megérkeztek(Továbbra sem lehet ingyen utazni a MÁV-Start Zrt. járatain)

- 2019. július 28. 16:22 - 402 megtekintés

Mint, ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat Polgármesteri hivatalához, röviddel ezután pedig az Innovációs és Technológiai minisztériumhoz fordult a MVGYOSZ annak érdekében, hogy a kizárólag a főváros területén történő vasúti utazás esetén a látássérülteknek a MÁV-Start Zrt járatain ne kelljen jegyet váltaniuk, arra is használhassák a helyi utazás esetén őket megillető díjmentes utazást biztosító, a súlyosan fogyatékos személyek részére kiadott hatósági bizonyítványt.

Többen jelezték ugyanis szövetségünknél, hogy – főként a 3-as metró felújítása miatt – szívesen használnák a vasúti utazást helyi viszonylatban, azonban ezt megnehezíti, hogy ebben az esetben jegyet kell váltaniuk.

A szervezet levelében ennek kapcsán azon álláspontjának adott hangot, hogy indokolatlan különbségtételt valósít meg, és mint ilyen az egyenlő bánásmód követelményét sérti az a gyakorlat, mely alapján némely, a fővárosban használható bérlet típusok lehetővé teszik a főváros területén a MÁV-Start Zrt. járatainak bizonyos feltételek szerinti használatát külön jegyváltás nélkül, ez a lehetőség ugyanakkor nem áll fenn azok számára, akik nem kedvezményes bérlettel, hanem fogyatékosságuk alapján hatósági bizonyítvány felmutatásával vesznek részt a helyi tömegközlekedésben. 

A különbségtétel azért indokolatlan, mert mindkét esetben a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről rendelkező 85/2007. (IV. 25.) kormányrendelet alapján biztosított kedvezmények igénybe vételéről van szó.

A MVGYOSZ teljes levelét itt olvashatják.Helyi utazási kedvezmény értelmezés

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya válasz levelében az alábbiakról tájékoztatott: az M3-as metró pótlása során szükséges kapacitást a 45 másodpercenként közlekedő M3-as pótló autóbuszok és további alternatív autóbuszjáratok biztosítják. Ezeknek a járatoknak mindegyikén igénybe vehető a látássérülteknek és a vonatkozó kormányrendelet „Fogyatékos személyek utazási kedvezménye” része alapján járó díjmentes helyi utazási lehetőség.” 

A Budapest-bérlettel rendelkező utasoknak a vonatok budapesti használata kizárólag a kényelmesebb eljutást segítő, kiegészítő utazási alternatíva, tehát nem a metrópótlás része.

Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy a 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet a látássérültek számára a helyközi közlekedésben, így a vasúton is 90%-os mértékű jegy- és bérletkedvezményt állapít meg. A helyközi járatok díjszabásának és utazási kedvezményeinek esetleges módosítása ugyanakkor a helyközi közlekedés ellátásáért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium hatáskörébe tartozik. 

A hivatal válaszát teljes terjedelemben itt olvashatják.A MVGYOSZ. megkeresésére küldött válaszában az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontját az alábbiak szerint fejtette ki: 

a Budapest-bérlet elfogadása a főváros és agglomerációja közötti utazások megkönnyítését és nem a helyi utazási kedvezményeknek a helyközi járatok városon belüli szakaszára történő kiterjesztését hivatott szolgálni. 

A Budapest-bérlettel biztosított tarifaközösség kialakítása érdekében az NFM és Budapest Főváros Önkormányzata között kötött megállapodás által nem minősülnek át az egyes helyközi személyszállítási szolgáltatások helyi személyszállítási szolgáltatásokká.

Abból tehát, hogy a MÁV-Start Zrt. egyes helyközi személyszállítási szolgáltatásai igénybe vehetők a főváros területén belüli utazásokhoz Budapest-bérlettel is, nem következik az, hogy a MÁV-Start Zrt. helyi (városi) vasúti szolgáltatást nyújtana. Minthogy tehát helyi személyszállítási tevékenységet a MÁV nem végez, üzletszabályzata sem tartalmaz ilyen szolgáltatásra vonatkozó külön rendelkezést, így nem alkalmazza a fent hivatkozott kormányrendelet által rögzített helyi utazási kedvezményeket sem.

Mint megtudtuk, a minisztérium 2016-ban ugyanígy foglalt állást és tartotta akkor is megfelelőnek a MÁV Start Zrt. gyakorlatát az alapvető jogok biztosa által kezdeményezett eljárás során. Székely László a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági igazolvánnyal (a továbbiakban: MÁK-igazolvány) rendelkező fogyatékos személy Budapesten belüli kedvezményes vasúti utazási lehetősége tárgyában indított ekkor vizsgálatot, mivel egy kísérő sérelmezte, hogy Budapest területén történt vasúti utazásuk alkalmával azt nem fogadták el. 

Az Alapvető Jogok Biztosa a minisztérium válaszát tudomásul vette, ugyanakkor Reményét fejezte ki a kedvezményrendszer bővítésére az érintettek vonatkozásában. 

A minisztérium álláspontját akként összegezte, hogy „az utazási kedvezmények módosítására a központi költségvetés teherviselő képességének keretein belül és a kedvezményben részesítendő társadalmi csoportok szükségleteinek együttes vizsgálatát, mérlegelését követően nyílhat lehetőség. Addig csupán az utazási kedvezménnyel kapcsolatos igények felmérése lehetséges. Ezáltal tárcánk jelenleg nem tartja biztosíthatónak a fogyatékos személyek és kísérőik díjmentes részvételét a MÁV-Start Zrt. által szolgáltatott vasúti személyszállításban, ide értve a vonatok kizárólag Fővároson belüli szakaszokon történő igénybevételét is.”

A jogszabály módosítását, illetve a helyi utazási kedvezmény kiterjesztését tehát sajnálatos módon a minisztérium jelenleg nem látja megvalósíthatónak. A vasúti utazás során történő jegyváltás megkönnyítése érdekében ugyanakkor a következőkre hívjuk fel a figyelmet: a MÁV-Start Zrt. személyszállítási üzletszabályzatának 6.2.5. pontja alapján az első jegyvizsgálatkor a vonaton pótdíj megfizetése nélkül válthat a teljes utazási viszonylatra menetjegyet a kísérő nélkül utazó fogyatékkal élő, vagy csökkent mozgásképességű személy.

Az ITM válaszát teljes terjedelmében itt olvashatják.

( MVGYOSZ. / Gulyásné dr. Bölkény Ágota jogtanácsos)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com