Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Zamat - gasztronómiai magazin
26
hallgató

Az antihipertenzív kezelés véd a demenciától

- 2020. március 3. 10:17 - 372 megtekintés

Egy optimálisan beállított gyógyszeres antihipertenzív kezelés akár 12 százalékkal is csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Korábban már születtek arra vonatkozó eredmények, amelyek szerint a vérnyomás karbantartása hozzájárulhat a demenciák, illetve az enyhe kognitív zavarok kockázatának a csökkentéséhez. Ilyen volt például a 2019-ben publikált eredményű SPRINT-vizsgálat, ami alapján a demenciából és az enyhe kognitív zavarból (MCI) képzett kombinált végpont tekintetében szignifikáns előnyökkel jár, ha a 140 Hgmm helyett a 120 Hgmm szisztolés érték elérését célozzák meg az antihipertenzív kezeléssel.

Hat korábbi vizsgálat eredményeinek az elemzése

Nemrégiben a kutatók az 1980 és 2019 között született eredmények összegzése céljából egy metaanalízist végeztek, annak kiderítésére, hogy a gyógyszeres vérnyomáscsökkentés miként befolyásolja a demencia-rizikót.

Összesen 31 090 személy (55 évnél idősebbek, és a vizsgálat kezdetén nem demensek) adatainak az értékelésével és 7-22 éves átlagos nyomon követési idő alatt keresték a választ a gyógyszeres antihipertenzív terápia esetleges, demenciával szembeni protektív hatására vonatkozóan.

A bevont személyek egyik csoportjánál a vizsgálat végén a vérnyomás a normál tartományban volt (140/90 Hgmm alatti) (n=15 553), míg a többi résztvevőnél az emelkedett volt (n=15 537). Azoknak a személyeknek az aránya, akik gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelésben részesültek, vizsgálatonként más volt; az 32,5 és 62,1 százalék között változott.

A vizsgálat ideje alatt 3728-an betegedtek meg demenciában, köztük 1741-en Alzheimer-kórban.

Az eredményekből kiderült, hogy azoknál a személyeknél, akiknek a vérnyomását gyógyszeresen a megfelelő értéken tartották, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata a demencia kialakulásának. A demenciák közül az Alzheimer-kórt kiemelve: az Alzheimer-kór rizikója ilyen módon 16 százalékkal volt redukálható.

Az antihipertenzív kezelés demencia-megelőzést is szolgál

A vérnyomáscsökkentő terápia kardiovaszkuláris kórképek megelőzésében betöltött szerepe igazolt. Jelen eredmények rámutatnak arra, hogy az antihipertenzív kezelés a klasszikus szív- és érrendszeri megbetegedések prevencióján kívül a demenciák megelőzésében is szerepet kap. Ez esetben nem arról van szó, hogy a vérnyomáscsökkentők egy bizonyos csoportjához demencia-megelőző hatás köthető, hanem arról, hogy a vérnyomás egy bizonyos célérték, jelen esetben 140/90 Hgmm alá szorítása kedvező hatású a kognitív hanyatlás megelőzése szempontjából.

Tudva azt, hogy a modern társadalmakban a 60 év felettiek több mint felének magas a vérnyomása, a vérnyomáscsökkentésben hatalmas potenciál rejtőzik, ha a demenciák rizikójának a csökkentéséről van szó.Illusztráció / (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com