Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Irigyhónaljmirigy - Numerakirály
39
hallgató

Az EESZT szolgáltatásai akár életmentő fontosságúak is lehetnek

- 2021. március 4. 6:52 - 430 megtekintés

Az EESZT (https://www.eeszt.gov.hu/hu) tartalmazza a betegségeink, a szedett gyógyszereink, kezeléseink adatait, ezért csak szigorú azonosítással, ügyfélkapu és TAJ szám megadását követően léphetünk be az egészségügyi rendszer adataiba.

Az EESZT-ből a kezelőorvos megismerheti korábbi egészségügyi kórtörténetünket és vizsgálati eredményeinket, így pontosabb diagnózist tud felállítani és hatékonyabb kezelést előírni. Fontos ugyanakkor, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy az ott elérhető adatainkat a kezelőorvos, az asszisztense és bizonyos feltételekkel a patikai gyógyszerész is láthatja, ezért aki szeretné, annak az úgynevezett digitális önrendelkezés keretében lehetősége van azt is beállítani, hogy a különböző orvosok mely adatokat nézhessék meg, illetve melyekbe ne tekinthessenek be.

Ügyfélkapu – ezen keresztül érjük el az EESZT-t is

Az ügyfélkapus belépés egyes elektronikusan intézhető ügyekben a magánszemélyt azonosítja, gyakorlatilag egyfajta „személyi igazolványként” értelmezhető.

Az ügyfélkapu az interneten általánosan alkalmazott felhasználónév-jelszó kombinációval azonosítja a tulajdonosát, azonban mégis több egy átlagos webes regisztrációnál. Az ügyfélkapu igényléséhez ugyanis főszabály szerint személyesen kell elmenni egy kormányablakba vagy erre kijelölt NAV, posta ügyfélszolgálatra, ahol azonosítják az igénylőt majd e-mail cím, felhasználónév és jelszó megadásával kérhető ügyfélkapu.

Az ügyfélkapu használata nem bonyolultabb, mint bármely webes felületen regisztrálni; ráadásul hasznos, sokféle ügy intézhető el a segítségével. A mozgáskorlátozott embereknek kifejezetten célszerű ügyfélkaput létesíteniük és használniuk, hiszen nem csak az EESZT által nyújtott egészségügyi adatokhoz való hozzáférést vagy akár az adóbevallást teszi lehetővé, hanem számtalan állami ügy is (pl. igazolások, kérelmek nyugdíj és más ellátási ügyekben, stb.) elintézhető a https://epapir.gov.hu/ oldalon az e-papír szolgáltatással. Kifejezetten hasznos lehetőség, hogy elektronikus dokumentum „aláírására” is használható az ügyfélkapu az AVDH szolgáltatásban (https://niszavdh.gov.hu/index).

Ellátási adatok az EESZT-ben

Az EESZT-be belépve komplex egészségügyi adathalmaz fogad bennünket a különböző címek alatt.

Ellátások – Eseménykatalógus, egészségügyi és betegdokumentumok

Az eseménykatalógus című pontban azt lehet megnézni, hogy melyik egészségügyi intézményeket, mely ellátás céljából kerestük fel. Ez a betegéletút követést szolgálja; így itt a háziorvosi és a különböző szakrendelések, a járó- és a fekvőbeteg ellátó intézményekben igénybe vett ellátások szerepelnek. Fontos tudni, hogy ez a funkció elsődlegesen csak az ellátást jelzi, de azt, hogy az ellátás milyen eredménnyel zárult, nem minden esetben rögzítik.

Az eseménykatalógus megadja többek közt az ellátás kezdetét, végét, az ellátó intézmény és orvos nevét, továbbá az irány diagnózist is. Az ellátási esemény részletes adatai közt, ún. „EHR” dokumentumként érhető el az ellátás során készült egészségügyi dokumentum. A Covid-19 fertőzés kapcsán elvégzett szerológiai- illetve antigén gyorstesztek eredményei is az eseménykatalógus almenüben találhatók.

Az egészségügyi és betegdokumentum menüpontban lehet lekérdezni a leleteket, vizsgálati eredményeket, ambuláns lapokat, zárójelentéseket, meghatározott időszakra szűrve. A PCR tesztek eredménye és a COVID státuszlapok is itt érhetők el. A mozgáskorlátozott emberek életét is megkönnyítő hasznos szolgáltatás az EESZT egészségügyi dokumentumtára. Nem szükséges újból elmenni a leletért, nem gond, ha nincs meg egy régi eredmény, mert ezek bekerülnek az EESZT-be, ahol a kezelőorvos könnyen nyomon követheti valamennyi feltöltött adatot. Az orvos könnyebben felállíthatja a kórelőzményt és több információ birtokában pontosabb diagnózist állapíthat meg.

A háziorvosi vizsgálat eredményét nem kell feltölteni az EESZT-be, ezért a háziorvosi kezelésről csak az eseménykatalógusban található adat.

eBeutaló

A beutaló az EESZT szolgáltatásával elektronikus úton is kiállítható. A háziorvos és a járóbeteg ellátás orvosa köteles elektronikus beutalót adni, illetve pl. a rehabilitációs ellátásokra is eBeutalót kell kiállítani. Ha a beutalás szerinti egészségügyi intézmény lehetőséget biztosít rá, akkor az eBeutalót felíró orvos akár időpontot is foglalhat a betege számára.

Jó tudni, hogy ha az orvos eBeutalót állított ki, akkor azt az EESZT-ben meg tudjuk nézni. Lekérdezhető a még érvényes és a már felhasznált eBeutaló is, és elérhető a beutaló érvényességi ideje, a beutalót kiállító és az ellátó intézmény adatai is. Az eBeutalót nem szükséges kinyomtatni, mert a megjelölt intézmény automatikusan megkapja azt, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt is. Ugyanakkor, aki szeretné, maga is kinyomtathatja eBeutalóját az EESZT felületéről, illetve a beutaló orvostól is kérhető papír alapú igazolás.

eProfil – az alapvető egészségi adataink tárhelye

Az egészségügyi profilt a kezelőorvos tölti fel az állandó vagy csak ritkán változó egészségügyi adatokkal. Az eProfil tartalmazza az egészségi állapot, a fogyatékosság és a legfontosabb kórelőzmény adatokat, pl. gyógyszerérzékenység, allergia, tartós betegségek, cukorbetegség, vércsoport, korábbi műtétek vagy beültetett implantátumra vonatkozó információkat, amelyek adott esetben akár életmentő fontosságúak is lehetnek. Javasolt tehát ellenőrizni az eProfil nyilvántartást, és ha hibás adatot talál, célszerű kezdeményezni azok javítását a bejegyző orvosnál vagy az EESZT helpdesk szolgáltatásánál.

eRecept

Az EESZT-be belépve az „eRecept” csempénél lehet lekérdezni az elektronikus recepteket. Az eRecept funkcióban külön-külön jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró receptek a beállított időszak-szűrő szerint. Ugyanitt elérhetőek az e-receptek részletes adatai is, kifejezetten hasznos információ pl. a vény beválthatóságának (érvényességének) ideje.

Az elektronikus recept kiváltására és az EESZT-ben lévő adataink, leleteink megtekintésére a Digitális Önrendelkezés címbe belépve meghatalmazás adható.

Digitális önrendelkezés – adataink védelme az EESZT-ben

A digitális önrendelkezés azt jelenti, hogy mi magunk szabályozhatjuk az EESZT-ben elérhető egészségügyi adatainkhoz való hozzáférést és az elektronikus receptünk kiváltására jogosultakat.

A digitális önrendelkezés csempére kattintva az EESZT és az ott tárolt adatok személyre szabhatók, követhető, hogy ki fért hozzá az EESZT-ben tárolt adatainkhoz, illetve különböző értesítések is beállíthatók. A digitális önrendelkezés címen belül elérhető „új meghatalmazás” felület arra ad lehetőséget, hogy megnevezzük azokat az embereket, akik helyettünk kiválthatják az elektronikus receptünket vagy az EESZT-be feltöltött lelet, adat és más egészségügyi dokumentumunkat megnézhessék.

Hogyan határozzuk meg, hogy a kezelőorvosunk milyen adatokat láthat?

A „rendelkezéseim kezelése” fülnél több szempont szerint meg lehet határozni azt, hogy kik és milyen adatainkat, egészségügyi dokumentumainkat láthatják. Fontos tudni, hogy az itt beállított engedélyektől és korlátozásoktól függ a kezelőorvosok által látható adatok köre, amelyeknek egyes kezeléseknél jelentősége lehet, ezért tehát javasolt gondosan mérlegelve dönteni az esetleges korlátozásokról, tiltásokról.

A patikában a gyógyszerész csak a gyógyszerreceptek és gyógyszerkiváltások adataihoz fér hozzá az e-recept kiváltása esetén is, a többi egészségügyi dokumentumot és adatokat csak a kezelőorvosok (háziorvos, szakorvos) látják.

A „rendelkezéseim kezelése” fül „alapállapot” pontjában egyes orvosszakmai területekre (pl. fogyatékosság, onkológia, urológia stb.) beállított jogosultságok láthatók. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapbeállítás szerint csak az addiktológia, nemi betegségek, HIV/AIDS és pszichiátriai adatok vannak korlátozva, ezeket az adatokat csak az ahhoz az ellátáshoz tartozó kezelőorvosok láthatják, más kezelőorvosok nem. Ugyanakkor minden egyéb, az előbbiektől eltérő (pl. belgyógyászati, szemészeti, reumatológiai, stb) egészségügyi adat/dokumentum elérhető az EESZT rendszerében valamennyi kezelőorvos számára. Az alapállapot szerint tehát pl. a fogyatékosság, a fejlődési rendellenesség, urológiai, nőgyógyászati, stb. adatunk valamennyi kezelőorvosunk számára láthatóak, ezért, ha valaki nem ért egyet az alapbeállításokkal, a hozzáférés – megfelelő mérlegelés mellett – szigorítható.

Az „egyszerűsített rendelkezéssel szabályozott állapot” menüpontban az egyes orvosszakmai területekhez tartozó egészségügyi adatok/dokumentumok elérhetősége az alábbiak szerint állítható be:

 • engedélyez = minden lekérdező számára elérhető
 • korlátoz = egyetlen lekérdező sem férhet hozzá
 • kizárólag szakmai egyezés esetén engedélyez = csak az adott ellátás orvos-szakmai kategóriájába tartozó kezelőorvosok láthatják az adatokat/dokumentumokat (pl. nőgyógyászati adatot nőgyógyászati szakmába tartozó orvos láthat).

Az „összetett rendelkezéssel szabályozott állapot” menüpontban lekérdezőkre, (pl. konkrét orvos vagy konkrét intézményre, a dokumentum tartalmára (pl. fogyatékosság, fejlődési rendellenesség) és a dokumentum forrására (pl. egy intézmény adott osztálya) vonatkozóan is adhat le összetett korlátozásokat/engedélyeket.

Milyen értesítések beállítására van módom?

A digitális önrendelkezés különböző rendszerértesítések beállítását is lehetővé teszi és azt is követhetjük, hogy ki nézte meg az adatainkat. De mi is használjuk ezeket! Állítsuk be az EESZT nyújtotta e-mailes értesítési lehetőségeket és a vészhelyzet esetén értesítendő családtagunk telefonszámát is.

Az „értesítések beállítása” fülnél azt lehet beállítani, hogy az EESZT-be történt bejegyzésekről (recept, beutaló, leletek) kér-e és milyen e-mail címre értesítést, illetve a „személyes információk” fül hasznos funkciója, hogy a vészhelyzet esetén értesítendő hozzátartozó telefonszáma is megadható.

Javasoljuk, hogy éljenek a lehetőséggel és az EESZT felületén is adjanak meg vészhelyzet esetén értesítendő családtag telefonszámát.

Az „adatkezelési napló”-ra kattintva az adatainkkal kapcsolatos korábbi lekérdezések láthatók, itt nyomon követhető, hogy ki fért hozzá az EESZT-ben tárolt adatainkhoz.

EESZT bejelentkezés nélkül

A nyilvános kódtörzsek

Az EESZT személyazonosítás, tehát bejelentkezés nélkül is elérhető funkciója az egészségügyben használt kódok (ún. nyilvános kódtörzsek) közzététele. Az EESZT, mint az egészségügyi intézmények egymás közti adatáramlását is segítő rendszer közzéteszi mindazokat a kódokat, amelyeket a más-más egészségügyi szereplők alkalmaznak.

Bár ezeket a kódokat az egészségügyi hálózat intézményei használják, mégis hasznos lehet egy-egy kódtörzs lakossági ismerete is. Lekérdezhető pl. az EESZT nyilvános kódtörzsek felületén a betegségek hivatalos kódja: a BNO, amelynek ismerete különösen fontos egyes, a mozgáskorlátozott emberek számára is elérhető ellátásokra és kedvezményekre való jogosultsághoz. Megtalálható a nyilvános kódtörzsek közt a fekvőbeteg ellátásban használatos HBCS kód rövid, a laikusok számára készült magyarázata és elérhető az FNO kódtörzs is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. november 29. kedd, Taksony napja van.
Az év 48. hete és 333. napja.
Holnap András, Andor napja lesz.

1801. Bene Ferenc, a pesti egyetem orvos tanárának kezdeményezésére a fővárosban megkezdték a himlő elleni védőoltás alkalmazását.


1868. Pesten és Budán megtiltják a szemét utcára dobálását, s megkezdik az első pesti vízmű építését.


Horgas Béla / 1937. nov.29. - /

Tél

Pitt-patt,
csitt-csend, a fákon,
az ágon,
az egész világon,
csitt-csend, most hajlik,
pitt-patt, most mozdul,
ütődik,
hívja csengetőit,
csenget és kovácsol,
ág-bog hull a fáról:
kis üvegcsonkok,
tűhegyes fogak,
a ritkás levegőben
fölvillámlanak;
szél zúg, zeng, most,
szél fönn, lenn, most;
síneken utazik,
fejszefogba ütközik,
forgács lesz belőle:
ej-ha!

BKK Információk

18:26November 29. KEDDszerkeszti: Schilling Zsolt
RENDKÍVÜLI HÍREK  Járműhiba miatt a 19-es villamos a Szent Lukács Gyógyfürdő és a Batthyány tér között nem közlekedik, a 109-es autóbusz igénybevételét ajánljuk. A 41-es villamos terelve jár a Kamaraerdei Ifjúsági Park felé, nem érinti a Szent Lukács Gyógyfürdő és a Rudas Gyógyfürdő közötti megállókat.   Baleset történt a XV., Nyírpalota úton befelé a Szentmihályi út után a belső sávban.   Lassú az előrejutás a Kiskörúton az Astoria felé mindkét irányból, a Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél, az Andrássy úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton befelé az Erzsébet térnél, a Pesti alsó rakparton a Lánchíd felé mindkét irányból, az Apáczai Csere János utcában.   Akadozik a haladás a Hungária körgyűrűn és a Nagykörúton a nagyobb csomópontok közelében, a Budai alsó rakparton a Margit híd és a Petőfi híd közelében, a Széll Kálmán tér környékén.   A 105-ös és a 178-as autóbusz közúti torlódás miatt terelve közlekedik a budai végállomások felé, nem érinti a Petőfi tér megállót.  
 
FRISS HÍREK  Lezárták a fél útpályát a XXII., Leányka utcai felüljárón felújítás miatt várhatóan csütörtökön 23 óráig. A váltakozó irányú áthaladást jelzőlámpa irányítja. A környéken a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban megnövekedett menetidőre kell számítani.   A XIII., Röppentyű utcában a Rozsnyay utca és a Forgách utca között útszűkületre és sávelhúzásra kell számítani mától, mert felújítják a csatornát.   Sávlezárásra számítsanak az V., Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utca előtt távhővezeték-építés miatt.   A Bajcsy-Zsilinszky úton befelé az Arany János utca után lezárták a buszsávot egy hosszabb szakaszon, illetve a Bazilika előtt sávelhúzással irányonként két sáv járható karbantartás miatt.   A XVI., Vezér utcában tart a felújítás; megnyitották a Füredi utca és a Fogarasi út között a Rákospatak utca felé vezető oldalt, de szakaszonként mindkét irányban útszűkületre készüljenek, illetve a Bazsarózsa utca és a Fogarasi út között szintén útszűkületen kell áthajtani. Az Uzsoki Utcai Kórház; Rákosszentmihály; illetve Rákospalota felé a 82-es és a 82A trolibusz, valamint a 31-es, a 131-es, a 144-es és a 231-es autóbusz Vezér utca és Fogarasi út megállóját már korábban áthelyezték.   Adventi villamossal utazhatnak hétköznapokon 14 és 17 óra között a 2-es villamos vonalán.   Útszűkületre számítsanak a VIII., Csobánc utcában a Diószegi Sámuel utcánál, mert beszakadt az útpálya.    Lezárták az V., Irányi utcát a Belgrád rakpartnál vízvezeték-építés miatt. A Március 15. téren a Szabad sajtó út felé egy rövidebb szakaszon csak egy sávban tudnak áthaladni.    Lezárták a XXIII., Millennium utcát az Orbánhegyi dűlőnél vízvezeték-építés miatt. A közelben, a Pál Apostol utcában és a János Apostol utcában is útszűkületre kell készülni a Haraszti útnál.   A 60-as (fogaskerekű) villamos nem közlekedik karbantartás miatt. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Művész út megállót csak a Széchenyi-hegy felé érinti. A pótlóbusz hétköznapokon üzemkezdettől 5:30-ig és 22 órától üzemzárásig, hétvégén üzemkezdettől 7:30-ig és 22 órától üzemzárásig igényvezérelten közlekedik. A Svábhegy és a Széll Kálmán tér között a 21-es, a 21A és a 221-es autóbusszal utazhatnak, a Svábhegy és a Királyhágó tér között pedig a 212-es és a 212A autóbusz igénybevételét ajánljuk.    A Gyál, Vecsési út felé közlekedő 55-ös, 94E és 294E autóbusz, illetve 994-es éjszakai járat Somogyi Béla utca megállóját áthelyezték átépítés miatt.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. M3A pótlóbusz jár a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont közötti szakaszon. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban.   A Deák Ferenc téri aluljáróban már korábban lezárták a Károly körúti metrókijáratot, illetve a Bárczy István utcánál az aluljáró lépcsőjét. Az M1-es és az M2-es metró csak a Sütő utca és az Erzsébet tér felől közelíthető meg. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   A Szentkirályi utcát kétirányúsították a Baross utca és az Üllői út között, de az Üllői út irányába csak a BKK járatai hajthatnak be. Ezen a szakaszon mindkét oldalon tilos megállni. Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között is tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 315
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com