Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Gröber Sein - Alicia maas (GröBer sein)
52
hallgató

Az EESZT szolgáltatásai akár életmentő fontosságúak is lehetnek

- 2021. március 4. 6:52 - 579 megtekintés

Az EESZT (https://www.eeszt.gov.hu/hu) tartalmazza a betegségeink, a szedett gyógyszereink, kezeléseink adatait, ezért csak szigorú azonosítással, ügyfélkapu és TAJ szám megadását követően léphetünk be az egészségügyi rendszer adataiba.

Az EESZT-ből a kezelőorvos megismerheti korábbi egészségügyi kórtörténetünket és vizsgálati eredményeinket, így pontosabb diagnózist tud felállítani és hatékonyabb kezelést előírni. Fontos ugyanakkor, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy az ott elérhető adatainkat a kezelőorvos, az asszisztense és bizonyos feltételekkel a patikai gyógyszerész is láthatja, ezért aki szeretné, annak az úgynevezett digitális önrendelkezés keretében lehetősége van azt is beállítani, hogy a különböző orvosok mely adatokat nézhessék meg, illetve melyekbe ne tekinthessenek be.

Ügyfélkapu – ezen keresztül érjük el az EESZT-t is

Az ügyfélkapus belépés egyes elektronikusan intézhető ügyekben a magánszemélyt azonosítja, gyakorlatilag egyfajta „személyi igazolványként” értelmezhető.

Az ügyfélkapu az interneten általánosan alkalmazott felhasználónév-jelszó kombinációval azonosítja a tulajdonosát, azonban mégis több egy átlagos webes regisztrációnál. Az ügyfélkapu igényléséhez ugyanis főszabály szerint személyesen kell elmenni egy kormányablakba vagy erre kijelölt NAV, posta ügyfélszolgálatra, ahol azonosítják az igénylőt majd e-mail cím, felhasználónév és jelszó megadásával kérhető ügyfélkapu.

Az ügyfélkapu használata nem bonyolultabb, mint bármely webes felületen regisztrálni; ráadásul hasznos, sokféle ügy intézhető el a segítségével. A mozgáskorlátozott embereknek kifejezetten célszerű ügyfélkaput létesíteniük és használniuk, hiszen nem csak az EESZT által nyújtott egészségügyi adatokhoz való hozzáférést vagy akár az adóbevallást teszi lehetővé, hanem számtalan állami ügy is (pl. igazolások, kérelmek nyugdíj és más ellátási ügyekben, stb.) elintézhető a https://epapir.gov.hu/ oldalon az e-papír szolgáltatással. Kifejezetten hasznos lehetőség, hogy elektronikus dokumentum „aláírására” is használható az ügyfélkapu az AVDH szolgáltatásban (https://niszavdh.gov.hu/index).

Ellátási adatok az EESZT-ben

Az EESZT-be belépve komplex egészségügyi adathalmaz fogad bennünket a különböző címek alatt.

Ellátások – Eseménykatalógus, egészségügyi és betegdokumentumok

Az eseménykatalógus című pontban azt lehet megnézni, hogy melyik egészségügyi intézményeket, mely ellátás céljából kerestük fel. Ez a betegéletút követést szolgálja; így itt a háziorvosi és a különböző szakrendelések, a járó- és a fekvőbeteg ellátó intézményekben igénybe vett ellátások szerepelnek. Fontos tudni, hogy ez a funkció elsődlegesen csak az ellátást jelzi, de azt, hogy az ellátás milyen eredménnyel zárult, nem minden esetben rögzítik.

Az eseménykatalógus megadja többek közt az ellátás kezdetét, végét, az ellátó intézmény és orvos nevét, továbbá az irány diagnózist is. Az ellátási esemény részletes adatai közt, ún. „EHR” dokumentumként érhető el az ellátás során készült egészségügyi dokumentum. A Covid-19 fertőzés kapcsán elvégzett szerológiai- illetve antigén gyorstesztek eredményei is az eseménykatalógus almenüben találhatók.

Az egészségügyi és betegdokumentum menüpontban lehet lekérdezni a leleteket, vizsgálati eredményeket, ambuláns lapokat, zárójelentéseket, meghatározott időszakra szűrve. A PCR tesztek eredménye és a COVID státuszlapok is itt érhetők el. A mozgáskorlátozott emberek életét is megkönnyítő hasznos szolgáltatás az EESZT egészségügyi dokumentumtára. Nem szükséges újból elmenni a leletért, nem gond, ha nincs meg egy régi eredmény, mert ezek bekerülnek az EESZT-be, ahol a kezelőorvos könnyen nyomon követheti valamennyi feltöltött adatot. Az orvos könnyebben felállíthatja a kórelőzményt és több információ birtokában pontosabb diagnózist állapíthat meg.

A háziorvosi vizsgálat eredményét nem kell feltölteni az EESZT-be, ezért a háziorvosi kezelésről csak az eseménykatalógusban található adat.

eBeutaló

A beutaló az EESZT szolgáltatásával elektronikus úton is kiállítható. A háziorvos és a járóbeteg ellátás orvosa köteles elektronikus beutalót adni, illetve pl. a rehabilitációs ellátásokra is eBeutalót kell kiállítani. Ha a beutalás szerinti egészségügyi intézmény lehetőséget biztosít rá, akkor az eBeutalót felíró orvos akár időpontot is foglalhat a betege számára.

Jó tudni, hogy ha az orvos eBeutalót állított ki, akkor azt az EESZT-ben meg tudjuk nézni. Lekérdezhető a még érvényes és a már felhasznált eBeutaló is, és elérhető a beutaló érvényességi ideje, a beutalót kiállító és az ellátó intézmény adatai is. Az eBeutalót nem szükséges kinyomtatni, mert a megjelölt intézmény automatikusan megkapja azt, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt is. Ugyanakkor, aki szeretné, maga is kinyomtathatja eBeutalóját az EESZT felületéről, illetve a beutaló orvostól is kérhető papír alapú igazolás.

eProfil – az alapvető egészségi adataink tárhelye

Az egészségügyi profilt a kezelőorvos tölti fel az állandó vagy csak ritkán változó egészségügyi adatokkal. Az eProfil tartalmazza az egészségi állapot, a fogyatékosság és a legfontosabb kórelőzmény adatokat, pl. gyógyszerérzékenység, allergia, tartós betegségek, cukorbetegség, vércsoport, korábbi műtétek vagy beültetett implantátumra vonatkozó információkat, amelyek adott esetben akár életmentő fontosságúak is lehetnek. Javasolt tehát ellenőrizni az eProfil nyilvántartást, és ha hibás adatot talál, célszerű kezdeményezni azok javítását a bejegyző orvosnál vagy az EESZT helpdesk szolgáltatásánál.

eRecept

Az EESZT-be belépve az „eRecept” csempénél lehet lekérdezni az elektronikus recepteket. Az eRecept funkcióban külön-külön jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró receptek a beállított időszak-szűrő szerint. Ugyanitt elérhetőek az e-receptek részletes adatai is, kifejezetten hasznos információ pl. a vény beválthatóságának (érvényességének) ideje.

Az elektronikus recept kiváltására és az EESZT-ben lévő adataink, leleteink megtekintésére a Digitális Önrendelkezés címbe belépve meghatalmazás adható.

Digitális önrendelkezés – adataink védelme az EESZT-ben

A digitális önrendelkezés azt jelenti, hogy mi magunk szabályozhatjuk az EESZT-ben elérhető egészségügyi adatainkhoz való hozzáférést és az elektronikus receptünk kiváltására jogosultakat.

A digitális önrendelkezés csempére kattintva az EESZT és az ott tárolt adatok személyre szabhatók, követhető, hogy ki fért hozzá az EESZT-ben tárolt adatainkhoz, illetve különböző értesítések is beállíthatók. A digitális önrendelkezés címen belül elérhető „új meghatalmazás” felület arra ad lehetőséget, hogy megnevezzük azokat az embereket, akik helyettünk kiválthatják az elektronikus receptünket vagy az EESZT-be feltöltött lelet, adat és más egészségügyi dokumentumunkat megnézhessék.

Hogyan határozzuk meg, hogy a kezelőorvosunk milyen adatokat láthat?

A „rendelkezéseim kezelése” fülnél több szempont szerint meg lehet határozni azt, hogy kik és milyen adatainkat, egészségügyi dokumentumainkat láthatják. Fontos tudni, hogy az itt beállított engedélyektől és korlátozásoktól függ a kezelőorvosok által látható adatok köre, amelyeknek egyes kezeléseknél jelentősége lehet, ezért tehát javasolt gondosan mérlegelve dönteni az esetleges korlátozásokról, tiltásokról.

A patikában a gyógyszerész csak a gyógyszerreceptek és gyógyszerkiváltások adataihoz fér hozzá az e-recept kiváltása esetén is, a többi egészségügyi dokumentumot és adatokat csak a kezelőorvosok (háziorvos, szakorvos) látják.

A „rendelkezéseim kezelése” fül „alapállapot” pontjában egyes orvosszakmai területekre (pl. fogyatékosság, onkológia, urológia stb.) beállított jogosultságok láthatók. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapbeállítás szerint csak az addiktológia, nemi betegségek, HIV/AIDS és pszichiátriai adatok vannak korlátozva, ezeket az adatokat csak az ahhoz az ellátáshoz tartozó kezelőorvosok láthatják, más kezelőorvosok nem. Ugyanakkor minden egyéb, az előbbiektől eltérő (pl. belgyógyászati, szemészeti, reumatológiai, stb) egészségügyi adat/dokumentum elérhető az EESZT rendszerében valamennyi kezelőorvos számára. Az alapállapot szerint tehát pl. a fogyatékosság, a fejlődési rendellenesség, urológiai, nőgyógyászati, stb. adatunk valamennyi kezelőorvosunk számára láthatóak, ezért, ha valaki nem ért egyet az alapbeállításokkal, a hozzáférés – megfelelő mérlegelés mellett – szigorítható.

Az „egyszerűsített rendelkezéssel szabályozott állapot” menüpontban az egyes orvosszakmai területekhez tartozó egészségügyi adatok/dokumentumok elérhetősége az alábbiak szerint állítható be:

 • engedélyez = minden lekérdező számára elérhető
 • korlátoz = egyetlen lekérdező sem férhet hozzá
 • kizárólag szakmai egyezés esetén engedélyez = csak az adott ellátás orvos-szakmai kategóriájába tartozó kezelőorvosok láthatják az adatokat/dokumentumokat (pl. nőgyógyászati adatot nőgyógyászati szakmába tartozó orvos láthat).

Az „összetett rendelkezéssel szabályozott állapot” menüpontban lekérdezőkre, (pl. konkrét orvos vagy konkrét intézményre, a dokumentum tartalmára (pl. fogyatékosság, fejlődési rendellenesség) és a dokumentum forrására (pl. egy intézmény adott osztálya) vonatkozóan is adhat le összetett korlátozásokat/engedélyeket.

Milyen értesítések beállítására van módom?

A digitális önrendelkezés különböző rendszerértesítések beállítását is lehetővé teszi és azt is követhetjük, hogy ki nézte meg az adatainkat. De mi is használjuk ezeket! Állítsuk be az EESZT nyújtotta e-mailes értesítési lehetőségeket és a vészhelyzet esetén értesítendő családtagunk telefonszámát is.

Az „értesítések beállítása” fülnél azt lehet beállítani, hogy az EESZT-be történt bejegyzésekről (recept, beutaló, leletek) kér-e és milyen e-mail címre értesítést, illetve a „személyes információk” fül hasznos funkciója, hogy a vészhelyzet esetén értesítendő hozzátartozó telefonszáma is megadható.

Javasoljuk, hogy éljenek a lehetőséggel és az EESZT felületén is adjanak meg vészhelyzet esetén értesítendő családtag telefonszámát.

Az „adatkezelési napló”-ra kattintva az adatainkkal kapcsolatos korábbi lekérdezések láthatók, itt nyomon követhető, hogy ki fért hozzá az EESZT-ben tárolt adatainkhoz.

EESZT bejelentkezés nélkül

A nyilvános kódtörzsek

Az EESZT személyazonosítás, tehát bejelentkezés nélkül is elérhető funkciója az egészségügyben használt kódok (ún. nyilvános kódtörzsek) közzététele. Az EESZT, mint az egészségügyi intézmények egymás közti adatáramlását is segítő rendszer közzéteszi mindazokat a kódokat, amelyeket a más-más egészségügyi szereplők alkalmaznak.

Bár ezeket a kódokat az egészségügyi hálózat intézményei használják, mégis hasznos lehet egy-egy kódtörzs lakossági ismerete is. Lekérdezhető pl. az EESZT nyilvános kódtörzsek felületén a betegségek hivatalos kódja: a BNO, amelynek ismerete különösen fontos egyes, a mozgáskorlátozott emberek számára is elérhető ellátásokra és kedvezményekre való jogosultsághoz. Megtalálható a nyilvános kódtörzsek közt a fekvőbeteg ellátásban használatos HBCS kód rövid, a laikusok számára készült magyarázata és elérhető az FNO kódtörzs is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 26. kedd, Jusztina napja van.
Az év 39. hete és 269. napja.
Holnap Adalbert napja lesz.

1301. Venczel király a koronázó érseket megjutalmazza. A koronázás augusztus 27. Fejérvárott végbemenvén, a király Budán a koronázó János kal. érseknek Palocsa várat adományozta.


1777. Mária Teréziai elrendeli a nagyszombati tudományegyetem Budára a királyi várba való áthelyezését. (Az egyetemmel együtt Budára kerül az állami kezelésbe vett nagyszombati volt jezsuita nyomda egy része, és az Egyetemi Könyvtár alapját képező volt jezsuita könyvtár is.)


Petőfi Sándor: Szeptember végén

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
még zöldell a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérczi tetőt.
Még ifjú szívemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyül már,
A tél dere már megüté fejemet..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com