Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kincses Gyula a Debreceni Gyengénlátók nyugalmazott igazgatója - Rózsa Dezső portréműsora
31
hallgató

Az EESZT szolgáltatásai akár életmentő fontosságúak is lehetnek

- 2021. március 4. 6:52 - 342 megtekintés

Az EESZT (https://www.eeszt.gov.hu/hu) tartalmazza a betegségeink, a szedett gyógyszereink, kezeléseink adatait, ezért csak szigorú azonosítással, ügyfélkapu és TAJ szám megadását követően léphetünk be az egészségügyi rendszer adataiba.

Az EESZT-ből a kezelőorvos megismerheti korábbi egészségügyi kórtörténetünket és vizsgálati eredményeinket, így pontosabb diagnózist tud felállítani és hatékonyabb kezelést előírni. Fontos ugyanakkor, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy az ott elérhető adatainkat a kezelőorvos, az asszisztense és bizonyos feltételekkel a patikai gyógyszerész is láthatja, ezért aki szeretné, annak az úgynevezett digitális önrendelkezés keretében lehetősége van azt is beállítani, hogy a különböző orvosok mely adatokat nézhessék meg, illetve melyekbe ne tekinthessenek be.

Ügyfélkapu – ezen keresztül érjük el az EESZT-t is

Az ügyfélkapus belépés egyes elektronikusan intézhető ügyekben a magánszemélyt azonosítja, gyakorlatilag egyfajta „személyi igazolványként” értelmezhető.

Az ügyfélkapu az interneten általánosan alkalmazott felhasználónév-jelszó kombinációval azonosítja a tulajdonosát, azonban mégis több egy átlagos webes regisztrációnál. Az ügyfélkapu igényléséhez ugyanis főszabály szerint személyesen kell elmenni egy kormányablakba vagy erre kijelölt NAV, posta ügyfélszolgálatra, ahol azonosítják az igénylőt majd e-mail cím, felhasználónév és jelszó megadásával kérhető ügyfélkapu.

Az ügyfélkapu használata nem bonyolultabb, mint bármely webes felületen regisztrálni; ráadásul hasznos, sokféle ügy intézhető el a segítségével. A mozgáskorlátozott embereknek kifejezetten célszerű ügyfélkaput létesíteniük és használniuk, hiszen nem csak az EESZT által nyújtott egészségügyi adatokhoz való hozzáférést vagy akár az adóbevallást teszi lehetővé, hanem számtalan állami ügy is (pl. igazolások, kérelmek nyugdíj és más ellátási ügyekben, stb.) elintézhető a https://epapir.gov.hu/ oldalon az e-papír szolgáltatással. Kifejezetten hasznos lehetőség, hogy elektronikus dokumentum „aláírására” is használható az ügyfélkapu az AVDH szolgáltatásban (https://niszavdh.gov.hu/index).

Ellátási adatok az EESZT-ben

Az EESZT-be belépve komplex egészségügyi adathalmaz fogad bennünket a különböző címek alatt.

Ellátások – Eseménykatalógus, egészségügyi és betegdokumentumok

Az eseménykatalógus című pontban azt lehet megnézni, hogy melyik egészségügyi intézményeket, mely ellátás céljából kerestük fel. Ez a betegéletút követést szolgálja; így itt a háziorvosi és a különböző szakrendelések, a járó- és a fekvőbeteg ellátó intézményekben igénybe vett ellátások szerepelnek. Fontos tudni, hogy ez a funkció elsődlegesen csak az ellátást jelzi, de azt, hogy az ellátás milyen eredménnyel zárult, nem minden esetben rögzítik.

Az eseménykatalógus megadja többek közt az ellátás kezdetét, végét, az ellátó intézmény és orvos nevét, továbbá az irány diagnózist is. Az ellátási esemény részletes adatai közt, ún. „EHR” dokumentumként érhető el az ellátás során készült egészségügyi dokumentum. A Covid-19 fertőzés kapcsán elvégzett szerológiai- illetve antigén gyorstesztek eredményei is az eseménykatalógus almenüben találhatók.

Az egészségügyi és betegdokumentum menüpontban lehet lekérdezni a leleteket, vizsgálati eredményeket, ambuláns lapokat, zárójelentéseket, meghatározott időszakra szűrve. A PCR tesztek eredménye és a COVID státuszlapok is itt érhetők el. A mozgáskorlátozott emberek életét is megkönnyítő hasznos szolgáltatás az EESZT egészségügyi dokumentumtára. Nem szükséges újból elmenni a leletért, nem gond, ha nincs meg egy régi eredmény, mert ezek bekerülnek az EESZT-be, ahol a kezelőorvos könnyen nyomon követheti valamennyi feltöltött adatot. Az orvos könnyebben felállíthatja a kórelőzményt és több információ birtokában pontosabb diagnózist állapíthat meg.

A háziorvosi vizsgálat eredményét nem kell feltölteni az EESZT-be, ezért a háziorvosi kezelésről csak az eseménykatalógusban található adat.

eBeutaló

A beutaló az EESZT szolgáltatásával elektronikus úton is kiállítható. A háziorvos és a járóbeteg ellátás orvosa köteles elektronikus beutalót adni, illetve pl. a rehabilitációs ellátásokra is eBeutalót kell kiállítani. Ha a beutalás szerinti egészségügyi intézmény lehetőséget biztosít rá, akkor az eBeutalót felíró orvos akár időpontot is foglalhat a betege számára.

Jó tudni, hogy ha az orvos eBeutalót állított ki, akkor azt az EESZT-ben meg tudjuk nézni. Lekérdezhető a még érvényes és a már felhasznált eBeutaló is, és elérhető a beutaló érvényességi ideje, a beutalót kiállító és az ellátó intézmény adatai is. Az eBeutalót nem szükséges kinyomtatni, mert a megjelölt intézmény automatikusan megkapja azt, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt is. Ugyanakkor, aki szeretné, maga is kinyomtathatja eBeutalóját az EESZT felületéről, illetve a beutaló orvostól is kérhető papír alapú igazolás.

eProfil – az alapvető egészségi adataink tárhelye

Az egészségügyi profilt a kezelőorvos tölti fel az állandó vagy csak ritkán változó egészségügyi adatokkal. Az eProfil tartalmazza az egészségi állapot, a fogyatékosság és a legfontosabb kórelőzmény adatokat, pl. gyógyszerérzékenység, allergia, tartós betegségek, cukorbetegség, vércsoport, korábbi műtétek vagy beültetett implantátumra vonatkozó információkat, amelyek adott esetben akár életmentő fontosságúak is lehetnek. Javasolt tehát ellenőrizni az eProfil nyilvántartást, és ha hibás adatot talál, célszerű kezdeményezni azok javítását a bejegyző orvosnál vagy az EESZT helpdesk szolgáltatásánál.

eRecept

Az EESZT-be belépve az „eRecept” csempénél lehet lekérdezni az elektronikus recepteket. Az eRecept funkcióban külön-külön jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró receptek a beállított időszak-szűrő szerint. Ugyanitt elérhetőek az e-receptek részletes adatai is, kifejezetten hasznos információ pl. a vény beválthatóságának (érvényességének) ideje.

Az elektronikus recept kiváltására és az EESZT-ben lévő adataink, leleteink megtekintésére a Digitális Önrendelkezés címbe belépve meghatalmazás adható.

Digitális önrendelkezés – adataink védelme az EESZT-ben

A digitális önrendelkezés azt jelenti, hogy mi magunk szabályozhatjuk az EESZT-ben elérhető egészségügyi adatainkhoz való hozzáférést és az elektronikus receptünk kiváltására jogosultakat.

A digitális önrendelkezés csempére kattintva az EESZT és az ott tárolt adatok személyre szabhatók, követhető, hogy ki fért hozzá az EESZT-ben tárolt adatainkhoz, illetve különböző értesítések is beállíthatók. A digitális önrendelkezés címen belül elérhető „új meghatalmazás” felület arra ad lehetőséget, hogy megnevezzük azokat az embereket, akik helyettünk kiválthatják az elektronikus receptünket vagy az EESZT-be feltöltött lelet, adat és más egészségügyi dokumentumunkat megnézhessék.

Hogyan határozzuk meg, hogy a kezelőorvosunk milyen adatokat láthat?

A „rendelkezéseim kezelése” fülnél több szempont szerint meg lehet határozni azt, hogy kik és milyen adatainkat, egészségügyi dokumentumainkat láthatják. Fontos tudni, hogy az itt beállított engedélyektől és korlátozásoktól függ a kezelőorvosok által látható adatok köre, amelyeknek egyes kezeléseknél jelentősége lehet, ezért tehát javasolt gondosan mérlegelve dönteni az esetleges korlátozásokról, tiltásokról.

A patikában a gyógyszerész csak a gyógyszerreceptek és gyógyszerkiváltások adataihoz fér hozzá az e-recept kiváltása esetén is, a többi egészségügyi dokumentumot és adatokat csak a kezelőorvosok (háziorvos, szakorvos) látják.

A „rendelkezéseim kezelése” fül „alapállapot” pontjában egyes orvosszakmai területekre (pl. fogyatékosság, onkológia, urológia stb.) beállított jogosultságok láthatók. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapbeállítás szerint csak az addiktológia, nemi betegségek, HIV/AIDS és pszichiátriai adatok vannak korlátozva, ezeket az adatokat csak az ahhoz az ellátáshoz tartozó kezelőorvosok láthatják, más kezelőorvosok nem. Ugyanakkor minden egyéb, az előbbiektől eltérő (pl. belgyógyászati, szemészeti, reumatológiai, stb) egészségügyi adat/dokumentum elérhető az EESZT rendszerében valamennyi kezelőorvos számára. Az alapállapot szerint tehát pl. a fogyatékosság, a fejlődési rendellenesség, urológiai, nőgyógyászati, stb. adatunk valamennyi kezelőorvosunk számára láthatóak, ezért, ha valaki nem ért egyet az alapbeállításokkal, a hozzáférés – megfelelő mérlegelés mellett – szigorítható.

Az „egyszerűsített rendelkezéssel szabályozott állapot” menüpontban az egyes orvosszakmai területekhez tartozó egészségügyi adatok/dokumentumok elérhetősége az alábbiak szerint állítható be:

 • engedélyez = minden lekérdező számára elérhető
 • korlátoz = egyetlen lekérdező sem férhet hozzá
 • kizárólag szakmai egyezés esetén engedélyez = csak az adott ellátás orvos-szakmai kategóriájába tartozó kezelőorvosok láthatják az adatokat/dokumentumokat (pl. nőgyógyászati adatot nőgyógyászati szakmába tartozó orvos láthat).

Az „összetett rendelkezéssel szabályozott állapot” menüpontban lekérdezőkre, (pl. konkrét orvos vagy konkrét intézményre, a dokumentum tartalmára (pl. fogyatékosság, fejlődési rendellenesség) és a dokumentum forrására (pl. egy intézmény adott osztálya) vonatkozóan is adhat le összetett korlátozásokat/engedélyeket.

Milyen értesítések beállítására van módom?

A digitális önrendelkezés különböző rendszerértesítések beállítását is lehetővé teszi és azt is követhetjük, hogy ki nézte meg az adatainkat. De mi is használjuk ezeket! Állítsuk be az EESZT nyújtotta e-mailes értesítési lehetőségeket és a vészhelyzet esetén értesítendő családtagunk telefonszámát is.

Az „értesítések beállítása” fülnél azt lehet beállítani, hogy az EESZT-be történt bejegyzésekről (recept, beutaló, leletek) kér-e és milyen e-mail címre értesítést, illetve a „személyes információk” fül hasznos funkciója, hogy a vészhelyzet esetén értesítendő hozzátartozó telefonszáma is megadható.

Javasoljuk, hogy éljenek a lehetőséggel és az EESZT felületén is adjanak meg vészhelyzet esetén értesítendő családtag telefonszámát.

Az „adatkezelési napló”-ra kattintva az adatainkkal kapcsolatos korábbi lekérdezések láthatók, itt nyomon követhető, hogy ki fért hozzá az EESZT-ben tárolt adatainkhoz.

EESZT bejelentkezés nélkül

A nyilvános kódtörzsek

Az EESZT személyazonosítás, tehát bejelentkezés nélkül is elérhető funkciója az egészségügyben használt kódok (ún. nyilvános kódtörzsek) közzététele. Az EESZT, mint az egészségügyi intézmények egymás közti adatáramlását is segítő rendszer közzéteszi mindazokat a kódokat, amelyeket a más-más egészségügyi szereplők alkalmaznak.

Bár ezeket a kódokat az egészségügyi hálózat intézményei használják, mégis hasznos lehet egy-egy kódtörzs lakossági ismerete is. Lekérdezhető pl. az EESZT nyilvános kódtörzsek felületén a betegségek hivatalos kódja: a BNO, amelynek ismerete különösen fontos egyes, a mozgáskorlátozott emberek számára is elérhető ellátásokra és kedvezményekre való jogosultsághoz. Megtalálható a nyilvános kódtörzsek közt a fekvőbeteg ellátásban használatos HBCS kód rövid, a laikusok számára készült magyarázata és elérhető az FNO kódtörzs is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás) -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 2. szombat, Ottó napja van.
Ma van a(z) Sportújságírók napja.
Az év 26. hete és 183. napja.
Holnap Kornél, Soma napja lesz.

1462. Mátyás király Budáról meghagyta Pozsony városnak, hogy a törökök elleni hadjáratra ágyúkat, kocsival lovakkal, lőporral és ágyúmesterrel küldjön Váradra. - Régen a városok ostromszekerekkel rendelkeztek, és a fejedelem a fölszerelési eszközöket így kérette össze.


1957. Képernyőre kerül az első magyar tévé-híradó.


Szilágyi Domokos
/ 1938. júl. 2. - 1976. okt. 27. /

Napszakok

"...Nem vágyom már útra, tájra,
Sem örömmel és se fájva,
nem vágyom se rigófüttyöt,
tavaszi fát, amely rügyköd,
törzses tölgyet, bütykös bükköt,
hóhullást, fenyőszagot.
Csak egy békés napszakot."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com