Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Závodi Gábor Bársony Attila és Madarász Gábor - Táskarádió
58
hallgató

Az EESZT szolgáltatásai akár életmentő fontosságúak is lehetnek

- 2021. március 4. 6:52 - 721 megtekintés

Az EESZT (https://www.eeszt.gov.hu/hu) tartalmazza a betegségeink, a szedett gyógyszereink, kezeléseink adatait, ezért csak szigorú azonosítással, ügyfélkapu és TAJ szám megadását követően léphetünk be az egészségügyi rendszer adataiba.

Az EESZT-ből a kezelőorvos megismerheti korábbi egészségügyi kórtörténetünket és vizsgálati eredményeinket, így pontosabb diagnózist tud felállítani és hatékonyabb kezelést előírni. Fontos ugyanakkor, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy az ott elérhető adatainkat a kezelőorvos, az asszisztense és bizonyos feltételekkel a patikai gyógyszerész is láthatja, ezért aki szeretné, annak az úgynevezett digitális önrendelkezés keretében lehetősége van azt is beállítani, hogy a különböző orvosok mely adatokat nézhessék meg, illetve melyekbe ne tekinthessenek be.

Ügyfélkapu – ezen keresztül érjük el az EESZT-t is

Az ügyfélkapus belépés egyes elektronikusan intézhető ügyekben a magánszemélyt azonosítja, gyakorlatilag egyfajta „személyi igazolványként” értelmezhető.

Az ügyfélkapu az interneten általánosan alkalmazott felhasználónév-jelszó kombinációval azonosítja a tulajdonosát, azonban mégis több egy átlagos webes regisztrációnál. Az ügyfélkapu igényléséhez ugyanis főszabály szerint személyesen kell elmenni egy kormányablakba vagy erre kijelölt NAV, posta ügyfélszolgálatra, ahol azonosítják az igénylőt majd e-mail cím, felhasználónév és jelszó megadásával kérhető ügyfélkapu.

Az ügyfélkapu használata nem bonyolultabb, mint bármely webes felületen regisztrálni; ráadásul hasznos, sokféle ügy intézhető el a segítségével. A mozgáskorlátozott embereknek kifejezetten célszerű ügyfélkaput létesíteniük és használniuk, hiszen nem csak az EESZT által nyújtott egészségügyi adatokhoz való hozzáférést vagy akár az adóbevallást teszi lehetővé, hanem számtalan állami ügy is (pl. igazolások, kérelmek nyugdíj és más ellátási ügyekben, stb.) elintézhető a https://epapir.gov.hu/ oldalon az e-papír szolgáltatással. Kifejezetten hasznos lehetőség, hogy elektronikus dokumentum „aláírására” is használható az ügyfélkapu az AVDH szolgáltatásban (https://niszavdh.gov.hu/index).

Ellátási adatok az EESZT-ben

Az EESZT-be belépve komplex egészségügyi adathalmaz fogad bennünket a különböző címek alatt.

Ellátások – Eseménykatalógus, egészségügyi és betegdokumentumok

Az eseménykatalógus című pontban azt lehet megnézni, hogy melyik egészségügyi intézményeket, mely ellátás céljából kerestük fel. Ez a betegéletút követést szolgálja; így itt a háziorvosi és a különböző szakrendelések, a járó- és a fekvőbeteg ellátó intézményekben igénybe vett ellátások szerepelnek. Fontos tudni, hogy ez a funkció elsődlegesen csak az ellátást jelzi, de azt, hogy az ellátás milyen eredménnyel zárult, nem minden esetben rögzítik.

Az eseménykatalógus megadja többek közt az ellátás kezdetét, végét, az ellátó intézmény és orvos nevét, továbbá az irány diagnózist is. Az ellátási esemény részletes adatai közt, ún. „EHR” dokumentumként érhető el az ellátás során készült egészségügyi dokumentum. A Covid-19 fertőzés kapcsán elvégzett szerológiai- illetve antigén gyorstesztek eredményei is az eseménykatalógus almenüben találhatók.

Az egészségügyi és betegdokumentum menüpontban lehet lekérdezni a leleteket, vizsgálati eredményeket, ambuláns lapokat, zárójelentéseket, meghatározott időszakra szűrve. A PCR tesztek eredménye és a COVID státuszlapok is itt érhetők el. A mozgáskorlátozott emberek életét is megkönnyítő hasznos szolgáltatás az EESZT egészségügyi dokumentumtára. Nem szükséges újból elmenni a leletért, nem gond, ha nincs meg egy régi eredmény, mert ezek bekerülnek az EESZT-be, ahol a kezelőorvos könnyen nyomon követheti valamennyi feltöltött adatot. Az orvos könnyebben felállíthatja a kórelőzményt és több információ birtokában pontosabb diagnózist állapíthat meg.

A háziorvosi vizsgálat eredményét nem kell feltölteni az EESZT-be, ezért a háziorvosi kezelésről csak az eseménykatalógusban található adat.

eBeutaló

A beutaló az EESZT szolgáltatásával elektronikus úton is kiállítható. A háziorvos és a járóbeteg ellátás orvosa köteles elektronikus beutalót adni, illetve pl. a rehabilitációs ellátásokra is eBeutalót kell kiállítani. Ha a beutalás szerinti egészségügyi intézmény lehetőséget biztosít rá, akkor az eBeutalót felíró orvos akár időpontot is foglalhat a betege számára.

Jó tudni, hogy ha az orvos eBeutalót állított ki, akkor azt az EESZT-ben meg tudjuk nézni. Lekérdezhető a még érvényes és a már felhasznált eBeutaló is, és elérhető a beutaló érvényességi ideje, a beutalót kiállító és az ellátó intézmény adatai is. Az eBeutalót nem szükséges kinyomtatni, mert a megjelölt intézmény automatikusan megkapja azt, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt is. Ugyanakkor, aki szeretné, maga is kinyomtathatja eBeutalóját az EESZT felületéről, illetve a beutaló orvostól is kérhető papír alapú igazolás.

eProfil – az alapvető egészségi adataink tárhelye

Az egészségügyi profilt a kezelőorvos tölti fel az állandó vagy csak ritkán változó egészségügyi adatokkal. Az eProfil tartalmazza az egészségi állapot, a fogyatékosság és a legfontosabb kórelőzmény adatokat, pl. gyógyszerérzékenység, allergia, tartós betegségek, cukorbetegség, vércsoport, korábbi műtétek vagy beültetett implantátumra vonatkozó információkat, amelyek adott esetben akár életmentő fontosságúak is lehetnek. Javasolt tehát ellenőrizni az eProfil nyilvántartást, és ha hibás adatot talál, célszerű kezdeményezni azok javítását a bejegyző orvosnál vagy az EESZT helpdesk szolgáltatásánál.

eRecept

Az EESZT-be belépve az „eRecept” csempénél lehet lekérdezni az elektronikus recepteket. Az eRecept funkcióban külön-külön jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró receptek a beállított időszak-szűrő szerint. Ugyanitt elérhetőek az e-receptek részletes adatai is, kifejezetten hasznos információ pl. a vény beválthatóságának (érvényességének) ideje.

Az elektronikus recept kiváltására és az EESZT-ben lévő adataink, leleteink megtekintésére a Digitális Önrendelkezés címbe belépve meghatalmazás adható.

Digitális önrendelkezés – adataink védelme az EESZT-ben

A digitális önrendelkezés azt jelenti, hogy mi magunk szabályozhatjuk az EESZT-ben elérhető egészségügyi adatainkhoz való hozzáférést és az elektronikus receptünk kiváltására jogosultakat.

A digitális önrendelkezés csempére kattintva az EESZT és az ott tárolt adatok személyre szabhatók, követhető, hogy ki fért hozzá az EESZT-ben tárolt adatainkhoz, illetve különböző értesítések is beállíthatók. A digitális önrendelkezés címen belül elérhető „új meghatalmazás” felület arra ad lehetőséget, hogy megnevezzük azokat az embereket, akik helyettünk kiválthatják az elektronikus receptünket vagy az EESZT-be feltöltött lelet, adat és más egészségügyi dokumentumunkat megnézhessék.

Hogyan határozzuk meg, hogy a kezelőorvosunk milyen adatokat láthat?

A „rendelkezéseim kezelése” fülnél több szempont szerint meg lehet határozni azt, hogy kik és milyen adatainkat, egészségügyi dokumentumainkat láthatják. Fontos tudni, hogy az itt beállított engedélyektől és korlátozásoktól függ a kezelőorvosok által látható adatok köre, amelyeknek egyes kezeléseknél jelentősége lehet, ezért tehát javasolt gondosan mérlegelve dönteni az esetleges korlátozásokról, tiltásokról.

A patikában a gyógyszerész csak a gyógyszerreceptek és gyógyszerkiváltások adataihoz fér hozzá az e-recept kiváltása esetén is, a többi egészségügyi dokumentumot és adatokat csak a kezelőorvosok (háziorvos, szakorvos) látják.

A „rendelkezéseim kezelése” fül „alapállapot” pontjában egyes orvosszakmai területekre (pl. fogyatékosság, onkológia, urológia stb.) beállított jogosultságok láthatók. Felhívjuk a figyelmet, hogy az alapbeállítás szerint csak az addiktológia, nemi betegségek, HIV/AIDS és pszichiátriai adatok vannak korlátozva, ezeket az adatokat csak az ahhoz az ellátáshoz tartozó kezelőorvosok láthatják, más kezelőorvosok nem. Ugyanakkor minden egyéb, az előbbiektől eltérő (pl. belgyógyászati, szemészeti, reumatológiai, stb) egészségügyi adat/dokumentum elérhető az EESZT rendszerében valamennyi kezelőorvos számára. Az alapállapot szerint tehát pl. a fogyatékosság, a fejlődési rendellenesség, urológiai, nőgyógyászati, stb. adatunk valamennyi kezelőorvosunk számára láthatóak, ezért, ha valaki nem ért egyet az alapbeállításokkal, a hozzáférés – megfelelő mérlegelés mellett – szigorítható.

Az „egyszerűsített rendelkezéssel szabályozott állapot” menüpontban az egyes orvosszakmai területekhez tartozó egészségügyi adatok/dokumentumok elérhetősége az alábbiak szerint állítható be:

 • engedélyez = minden lekérdező számára elérhető
 • korlátoz = egyetlen lekérdező sem férhet hozzá
 • kizárólag szakmai egyezés esetén engedélyez = csak az adott ellátás orvos-szakmai kategóriájába tartozó kezelőorvosok láthatják az adatokat/dokumentumokat (pl. nőgyógyászati adatot nőgyógyászati szakmába tartozó orvos láthat).

Az „összetett rendelkezéssel szabályozott állapot” menüpontban lekérdezőkre, (pl. konkrét orvos vagy konkrét intézményre, a dokumentum tartalmára (pl. fogyatékosság, fejlődési rendellenesség) és a dokumentum forrására (pl. egy intézmény adott osztálya) vonatkozóan is adhat le összetett korlátozásokat/engedélyeket.

Milyen értesítések beállítására van módom?

A digitális önrendelkezés különböző rendszerértesítések beállítását is lehetővé teszi és azt is követhetjük, hogy ki nézte meg az adatainkat. De mi is használjuk ezeket! Állítsuk be az EESZT nyújtotta e-mailes értesítési lehetőségeket és a vészhelyzet esetén értesítendő családtagunk telefonszámát is.

Az „értesítések beállítása” fülnél azt lehet beállítani, hogy az EESZT-be történt bejegyzésekről (recept, beutaló, leletek) kér-e és milyen e-mail címre értesítést, illetve a „személyes információk” fül hasznos funkciója, hogy a vészhelyzet esetén értesítendő hozzátartozó telefonszáma is megadható.

Javasoljuk, hogy éljenek a lehetőséggel és az EESZT felületén is adjanak meg vészhelyzet esetén értesítendő családtag telefonszámát.

Az „adatkezelési napló”-ra kattintva az adatainkkal kapcsolatos korábbi lekérdezések láthatók, itt nyomon követhető, hogy ki fért hozzá az EESZT-ben tárolt adatainkhoz.

EESZT bejelentkezés nélkül

A nyilvános kódtörzsek

Az EESZT személyazonosítás, tehát bejelentkezés nélkül is elérhető funkciója az egészségügyben használt kódok (ún. nyilvános kódtörzsek) közzététele. Az EESZT, mint az egészségügyi intézmények egymás közti adatáramlását is segítő rendszer közzéteszi mindazokat a kódokat, amelyeket a más-más egészségügyi szereplők alkalmaznak.

Bár ezeket a kódokat az egészségügyi hálózat intézményei használják, mégis hasznos lehet egy-egy kódtörzs lakossági ismerete is. Lekérdezhető pl. az EESZT nyilvános kódtörzsek felületén a betegségek hivatalos kódja: a BNO, amelynek ismerete különösen fontos egyes, a mozgáskorlátozott emberek számára is elérhető ellátásokra és kedvezményekre való jogosultsághoz. Megtalálható a nyilvános kódtörzsek közt a fekvőbeteg ellátásban használatos HBCS kód rövid, a laikusok számára készült magyarázata és elérhető az FNO kódtörzs is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland napja van.
Az év 29. hete és 197. napja.
Holnap Valter napja lesz.

1490. II. Ulászló magyar királlyá választatott.


1606. A király kinevezi Forgách Zsigmondot országbíróvá. (A kinevezés azonban nem lép életbe.)


Reviczky Gyula: Nyári dal

"...Vadvirágokat szedek
S kötözöm füzérbe.
Vagy a fűben heverek,
S felnézek az égre.
S haja hopp!
A madárral dalolok...
Szép világ, te, jó napot!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com