Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vámosi János - Idegenek az éjszakában
26
hallgató

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum aggódik az intézményekben élőkért

- 2020. április 18. 9:56 - 386 megtekintés

A szegregáltan, bentlakásos intézményben élő fogyatékos emberek a COVID-19 járvány ideje alatt az eddigieknél még sérülékenyebbek.

Az EDF (European Disability Forum) cikke szerint Görögországban a pszichiátriai osztályokon az embereket bezárták a szobájukba, mobiltelefonjukat és az internetet nem használhatják, megtiltották számukra, hogy kapcsolatot tartsanak családjukkal vagy barátjaikkal. Olaszországban pl. 70 értelmi fogyatékossággal élő lakó, Lengyelországban pedig 67 lakóból 52 fertőződött meg a korona vírussal.Az országok a személyzet és a védőfelszerelések hiányával indokolták az eseteket – összegzi az írás ide vonatkozó tartalmát Földesi Erzsébet, az EDF elnökségi tagja.

Ezért az Európai Fogyatékosügyi Fórum – többek között – az alábbiakra szólította fel az EU tagországok hatóságait:

  • Tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy bezárják a bentlakásos és pszichiátriai intézeteket és közösség alapú szolgáltatást biztosítanak megoldásként;
  • Ellenőrzik és biztosítják, hogy a lakókat nem bántalmazzák, nem hanyagolják el és nem alkalmaznak vagy nem növelik a kényszer beavatkozás és kényszer gyógykezelések számát;
  • Biztosítják, hogy a fogyatékos emberek fel tudják venni a kapcsolatot családjaikkal és támogatásukért az intézményen kívül működő hálózatukkal magánéletük tiszteletben tartása mellett és saját kommunikációs eszközük használatával;
  • Proaktív és széles körű tesztelést végeznek és szigorúbb preventív intézkedéseket hoznak a fogyatékos emberek azon csoportjai számára, akik hajlamosabbak a fertőződésre, beleértve az intézményekben élő személyeket. Ezeket az intézkedéseket támogató hálózatukra is ki kell terjeszteni.
  • Biztosítani kell, hogy a bentlakásos intézményekben élő fogyatékos emberek másokkal egyenlő módon legyen módjuk kezelésekben részesülni
  • A szolgáltatókat (beleértve az ápolást, támogató vagy személyi segítő szolgáltatást végzőket) ’kulcsfontosságú dolgozóknak’ kell tekinteni, akiknek folytatni kell munkájukat, és akiket el kell látni egyéni védőfelszereléssel és utasításokkal annak érdekében, hogy minimalizálják a fertőzés elterjedését és annak kockázatát, továbbá akiket előzetesen tesztelni kell a vírus kimutatására. A dolgozóknak engedélyt kell adni arra, munkába járjanak (mind a szervezetekhez vagy a szolgáltatást igénybe vevő otthonába).
  • A fogyatékos emberek bentlakásos intézményeiben dolgozó személyzetet és a fogyatékos embereket azonnal el kell látni egyéni védőfelszerelésekkel, ugyanez vonatkozik a közösségi szolgáltatást nyújtó dolgozókra.
  • Biztosítani kell, hogy az intézményeknek legyenek fertőtlenítő készleteik és szigorú higiéniai és megelőző intézkedéseket kell hozni. A fertőtlenítő készleteknek a lakók rendelkezésére kell állni és használatukat akadálymentes formában az intézményekben mindenki számára közzé kell tenni.
  • Látogatni és körültekintően monitorozni kell az intézmények tevékenységét, biztosítva azt, hogy a lakók nem maradjanak magukra, vagy ne legyenek kitéve veszélynek a személyzet alacsony száma vagy hiánya miatt. A lakók számára információt kell biztosítani jogaikról és a jogsértések jelentésének módjáról.
  • Az EU biztosítson a fertőzés elkerüléséhez szükséges eszközöket és anyagokat azoknak az országoknak, amelyek nem rendelkeznek elegendő egyéni védőfelszereléssel. Ezeket a felszereléseket elsősorban a frontvonalban dolgozóknak kell biztosítani, beleértve a fogyatékos embereknek segítséget nyújtóknak. (Forrás: Rehabportál)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com