Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Reklám -
26
hallgató

“Becsüljük meg a Braille-kultúrát!” – Búcsúzunk Görgényi Miklóstól

- 2021. február 6. 9:21 - 311 megtekintés

Görgényi Miklós, az MVGYOSZ aktív tagja, a Braille-kultúra egyik legelkötelezettebb hazai szószólója, nyolcvanöt éves korában elhunyt.

Búcsúztatása 2021. február 6-án Pécsett, temetése február 16-án Budapesten lesz.

 

Görgényi Miklós 1935-ben született Miskolcon. 1951-től haláláig tagja volt a Vakok Szövetsége Baranya Megyei Szervezetének, majd 2005-től az ebből alakult Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének. Évtizedeken át elnökségi tagként aktívan segítette a Baranya megyei látássérültek szervezetének munkáját, emellett országos küldöttként képviselte a megyében élő vak és gyengénlátó embereket.

Munkásságának középpontjában a Braille-kultúra ápolása állt. A magyar pontírást oktató tankönyvek közül több is fűződik a nevéhez, de számos angol nyelvű Braille-írásos nyelvkönyv és egyéb mű létrejöttében is közreműködött. Önkéntes munkában számos látássérült társát ismertette meg a pontírással, illetve hat éven keresztül oktatott angol nyelvet a Baranya megyei egyesületnél. A Braille-írás elkötelezett híveként azonban nem volt ellene a technológia fejlődésével járó újításoknak, a számítógép és az internet adta új lehetőségek kihasználásával tovább bővítette tudását, és részt vett a magyar látássérült emberek virtuális közösségének életében is.

Magasszintű nyelvtudása lehetővé tette, hogy széleskörű tájékozottságot szerezzen a Braille-írás történetéről és használatáról, ezt a tudását pedig végtelen szerénységgel és szórakoztató előadói stílusban osztotta meg látássérült és ép látású hallgatóságával egyaránt. A Louis Braille születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére az ország több pontján megtartott előadásának leirata itt olvasható:

http://www.irodalmisarok.eu/?page=page&name=A_Pontiras_Tortenete

Aktív éveiben több Baranya megyei iskolában tartott szemléletformáló előadásokat a vak és gyengénlátó emberek életéről és mindennapos nehézségeiről. Nem egy oktatási intézményben tanulók generációi az ő személyén keresztül ismerték meg a látássérült emberek életének mindennapos kihívásait.

Több évtizedes munkásságának elismeréseként, a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének felterjesztése alapján, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2011-ben Braille-emlékéremmel tüntette ki.

Görgényi Miklós nyolcvanöt éves korában, 2021. január 17-én hunyt el. Búcsúztatása Pécsett, a gyárvárosi templomban, szentmise keretében 2021. február 6-án délelőtt 10 órakor, temetése gyászmisével a Magyar Szentek Plébániatemplom urnatemetőjében (Budapest, XI. kerület, Magyar tudósok körútja 1. – Petőfi híd budai hídfőjénél) 2021. február 16-án 14 órakor lesz.

A család kéri, hogy a szertartásra virágot ne vigyenek, helyette imáikkal segítsék Miklósnak a mennyei Atyához való hazajutását.

Görgényi Miklóssal a magyar látássérült emberek ügyének jeles képviselője távozott közülünk. Emlékét kegyelettel megőrizzük. (Németh Orsolya – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com