Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Els* emelet - Subiduma
49
hallgató

Beszámoló az MVGYOSZ online informatikai kurzusáról

- 2021. február 23. 8:40 - 899 megtekintés

Az online informatika kurzust január végén rendezte meg a szövetség az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közreműködésével.

Az interaktív előadáson több, mint 60 érdeklődő vett részt, akik megtudhatták, milyen aktuális és közel jövőben megjelenő segítő technológiák léteznek az informatika és más reál tantárgyak terén.

Dr. Nagy Sándor köszöntőjével vette kezdetét az online kurzussorozat. Az MVGYOSZ elnöke elmondta, hogy a Reál(is) jövő projekt fő célja segíteni a látássérült diákok tanulását. Így a projekt keretében megvalósuló jelen előadás is ezt a célt szolgálja, lényege a digitális társadalom kihívásainak való megfelelés. Az utóbbi évtizedben óriási fejlődés indult a digitális információ-szolgáltatásban. A látássérült embereknek ezzel lépést kell tartaniuk, mind a mindennapi életükben, mind a munkájuk során. Ahhoz, hogy a digitális úton elérhető információkhoz hozzájussunk, szükséges ismernünk az eszközöket, melyekkel ezekhez hozzáférhetünk, illetve azokat a programokat, melyek segítségével a digitális információkat hallhatóvá tesszük.

Ezért a mai előadáson az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai bemutatják ezeket az eszközöket, elmondják, hogyan lehet ezekhez hozzájutni, milyen módon lehet őket beszerezni. Beszélnek arról, hogyan lehet az online térben zajló tevékenységekben részt venni, beleértve az oktatást, az ügyintézést, illetve, hogy milyen digitális lehetőségek vannak offline módon hasznosítható formában. A köszöntő végén az elnök úr kellemes tanulást kívánt a résztvevőknek.

Az MVGYOSZ Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projektjének fő célja a látássérült diákok és tanáraik támogatása a reál tantárgyak elsajátítása területén. Jelen kurzus az informatika világába kalauzolt el minden résztvevőt, az érdeklődők kezét pedig a projekt lezárása után sem engedi el a szövetség. Az elmúlt hónapokban egy olyan szakmai kerekasztal jött létre az online térben, mely nagy segítséget nyújthat minden látássérült diáknak, tanárnak, gyógypedagógusnak és más szakembernek egyaránt. A februári kurzuson a matematika világába kalauzolják el a résztvevőket, tavasszal pedig egy tábort valósít meg a szövetség, amennyiben a veszélyhelyzet nem teszi lehetővé a személyes jelenlétet, akkor online formában.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány bemutatása

Szuhaj Mihály, az INFOALAP vezetője bemutatta az alapítványt, mely az MVGYOSZ által létrehozott nonprofit szervezet. Az alapítvány szemlélete szerint fontos, hogy az informatika eredményeivel lehessen segíteni a látássérült személyek rehabilitációját. Cél, hogy bevonva a cégeket egy élhetőbb életet teremtsenek a látássérült emberek számára.

Az alapítvány honlapja: http://infoalap.hu/

Ország Licenc

Az alapítvány egyik legkiemelkedőbb tevékenysége az ország licenc program megvalósításában való közreműködés. A látássérült személyek számítógép használatát képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek segítik. A Windows operációs rendszer megjelenésekor ezek a szoftverek még nem voltak magyar nyelven elérhetőek, az INFOALAP ekkor mérte fel, hogy a nemzetközi kínálatból melyik lenne az a megoldás, amely idehaza megfelelő lehet. A tanulmányozás után a Freedom Scientific által gyártott JAWS for Windows képernyőolvasó és MAGic képernyőnagyító programot honosították. Ezek elérhetőségét megvásárlás útján tudták lehetővé tenni. A cél az volt, hogy a látássérült személyek ne fizessenek ezekért a szoftverekért. Meghirdettek éves szinten licencadományozási programokat, azonban az érdeklődés a programok iránt nagyobb volt, mint az alapítvány anyagi lehetősége. Keresték a megoldást, hogyan tudnák még elérhetőbbé tenni ezeket a szoftvereket.

2018-ban ország licenc megállapodást tudtak kötni a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel, mely során a cég megvásárolta Magyarország területére a JAWS, ZoomText, MAGic és Fusion szoftverek licencét, ami azt jelenti, hogy ingyenesen elérhetővé váltak a Magyarországon élő látássérült személyek és olvasásban akadályozott emberek számára. Licenc igénylése:

https://akadalymentes.magyarorszag.hu/

Az INFOALAP weboldaláról letöltött demo szoftverekhez használhatóak az e-mailben megkapott kódok, melyeknek köszönhetően a szoftverek teljes értékű programokként használhatóak. Jelenleg 2022. június 30-ig igényelhetőek és használhatóak a licencek. Szoftverek letöltése: http://infoalap.hu/adomanyozas/orszag_licenc/

Jelenleg elérhető appok, kisegítő lehetőségek, tananyagok

A számítógép használatának szerepe felértékelődött az oktatásban is. Ehhez szükséges valamilyen kisegítő szoftver, képernyőnagyító vagy képernyőolvasó szoftver, melyekről Herczeg Lajos, az alapítvány munkatársa beszélt. A képernyőolvasó programok a vak és aliglátó személyeknek a képernyőn megjelenő információkat fel tudják olvasni. Ennek köszönhetően a látássérült emberek a programok segítségével munkát tudtak vállalni, szórakozásra, tanulásra használhatják a szá,ítógépet. A Windows operációs rendszeren kívül Linuxos rendszeren is van képernyőolvasó, és az Apple eszközök is megbeszéltethetőek.

A JAWS for Windows honosítását folyamatosan végzi az alapítvány, havonta-másfél havonta jelennek meg frissítések, az amerikai kiadással egy időben. A program rengeteg funkcióval rendelkezik, melyek a tanulás során is hasznosak lehetnek. Így például elérhetőek magyar és idegen nyelvű beszédhangok, melyeket nyelvtanulásra érdemes használni. Ha a felhasználó valamilyen nyelven tanul, egyszerűen meg tudja hallgatni, hogy hangzik egy-egy szó kiejtése. 50-60 nyelv elérhető, több nyelvjárással.

Leíró nyelvek

Két leíró nyelv van, amit matematika tanulás során érdemes használni. Ez a MathML és a LaTeX. Előnyük, hogy vizuálisan és képernyőolvasóval is értelmezhetőek a leírt képletek. Ezek a képletfelolvasások segíthetik a matematika-tanulást illetve a tanár és a diák közötti írásbeli kommunikációt.

Távsegítség

Egy távoli számítógépre át lehet csatlakozni, távolról is lehet a tanulónak segíteni. A távoli személy teljesen úgy hallja a számítógépet, mintha ott ülne mellette. Egyik ilyen szolgáltatás a Tandem, mely 2 JAWS összekapcsolását jelenti. Ennél fogva a Tandem használatához mind a két oldalon szükséges a JAWS program. Az ország licencnek köszönhetően a távoli asztal funkció is minden felhasználó számára elérhetővé vált a JAWS programmal.

A JAWS programot ellátták karakter, tárgy és alakzatfelismerővel is. Ha van egy scannelt dokumentum, mely képként van elmentve, nem tudjuk olvasni. Viszont ha van egy kameránk vagy szkenner, akkor a JAWS-ban lévő karakterfelismerő átalakítja és a JAWS programmal már felolvastatható.

Ha kapunk egy képet, akkor az alakzatfelismerővel meg tudjuk nézni, hogy azon a képen nagyjából mi található.

A JAWS a Firefox, Chrome, Edge, Opera, Explorer böngészőket, valamint a Microsoft Office csomag alkalmazásait is kezeli. Minden olyan eszközt, mely a hétköznapi életben szükséges.

Képernyőnagyító program például a ZoomText. A Windows operációsrendszer kisegítő lehetőségei között megtalálható Nagyítónál jóval több funkciója van. A gyengénlátó felhasználó változatos módon tudja beállítani, milyen legyen a nagyítás, kontraszt, stb.

A Fusion-ben a JAWS-t és a ZoomText-et egyesítették. Ha a diák mindkettőt igényli, ezzel a programmal tudja használni.

A JAWS esetében azt is be lehet állítani, hogy kevesebbet beszéljen. Használható csak parancs hatására.

Hangzó anyagok

A DEX programmal hangzó anyagot lehet készíteni. Elektronikus szöveges dokumentumból lehet generálni mp3-formátumú hanganyagot, így például útközben is tudunk tanulni. http://infoalap.hu/megoldasok/hallhassam/dex/

Az INFOALAP weboldalán elérhetőek látássérült felhasználók részére készített ún. billentyűzet-központú tananyagok: http://infoalap.hu/letoltesek/tananyagok/

Okos alkalmazások

A mobil telefonok és táblagépek szintén használhatók nagyítással és képernyőolvasással. Több alkalmazás is segíti a látássérült személyek mindennapjait.

Pénzfelismerésre alkalmas a LetSee app (https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/01/29/letseeapp-alkalmazas/ ), illetve a Cash Reader.

Közlekedéshez a Google Maps, Holabusz és a BKK Radar.

Navigációra még a BlindSquare ( https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/01/28/blindsquare-alkalmazas/ ) és a Lazarillo ( https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/01/28/lazarillo-alkalmazas/ ) programok.

Hangoskönyv olvasó programok: MVGYOSZ Hangoskönyvtár ( https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2019/10/20/mvgyosz-hangoskonyvtara/ ), Voice Dream Reader, Hangoskönyv-olvasó.

Szövegek és tárgyak felismerése: Seeing AI ( https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/11/03/seeing-ai/ ), Prizmo, Voice Dream Scanner, LookOut ( https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/11/03/lookout/ ).

Kommunikációs szoftverek: Zoom, Google Meet, Skype, Google Classroom, KRÉTA.

Billentyűzetek: Advanced Braille Keyboard.

Iskolában használható eszközök

ClearView Go

A ClearView Go hordozható és asztali nagyító egyben. Kép és szövegek megtekintésére egyaránt alkalmas. Táskában magunkkal vihető. Sokoldalú használatot tesz lehetővé a három az egyben forgatható kamera, üzemideje 5 óra. HD minőségű képek készíthetőek az óra közben, melyek a felkészülésben is segíthetnek. A lefotózott táblaképekből is tanulhatnak a diákok, HDMI csatlakozóval is rendelkezik, így TV-re is köthető az eszköz. Súlya közel 5kg.

RUBY 7 HD

Szövegek elolvasása és részletek tanulmányozása. Kristálytiszta kép, bármikor használható. Könnyű, tablet méretű. Távolsági kamerával is fel van szerelve, mely 360 fokban mozgatható. A táblát és saját magunkat is könnyen lefotózhatjuk. A 24-szeres nagyításnak és a széles képernyőnek köszönhetően a tábla teljes egésze befogható. Van pillanatfelvétel funkciója is, így otthon ismét fel lehet használni a képet. A súlya fél kg. Több színű, könnyen tapintható gombokkal rendelkezik.

Az INFOALAP a készülékekre átlagosan 25% árkedvezményt biztosít látássérült magánszemélyek részére, illetve a NEAK-tól egyedi méltányossági alapon is kérhető támogatás, ennek mértéke akár 50-70% is lehet. Az INFOALAP az MVGYOSZ-szel működik együtt a támogatás igénylésében történő segítségnyújtás során.

ICC tábor

Az alapítvány 2005 óta támogatja 16 és 21 év közötti magyar vak és gyengénlátó fiatalok Nemzetközi Informatikai és Kommunikációs tábori (ICC) részvételét.

A tábort minden évben más-más európai országban szervezik meg, a résztvevő magyar diákok utazási költségét és a tábori részvételi díjat az alapítvány biztosítja, a látó kísérő díjaival együtt. Kiváló kapcsolati lehetőség, tapasztalatcsere és nyelvtanulási lehetőség: http://infoalap.hu/adomanyozas/icc/

Lapról Hangra

Fontos tevékenysége az alapítványnak a Lapról Hangra közösségi szolgáltatás. A nyomtatott sajtóban megjelent kiadványokat önkéntesek olvassák fel látássérült személyek számára. A felolvasók leginkább diákok, IKSZ keretében. Több, mint 200 kiadványból lehet válogatni, a felolvasott cikkek száma már 10000 felett jár. A látássérültséget a szolgáltatás használatához igazolni szükséges. http://www.laprolhangra.hu/

Braille-kijelzők és billentyűzetek

Molnár Ákos a Focus Braille eszközöket mutatta be az eseményen.

A Freedom Scientific cég Focus Blue Braille-kijelzője 3 méretben érhető el. 80, 40 és 14 cellás méretben forgalmazzák. Ezek már 5. generációs Focus kijelzők. A 14-esnek 14 centi a hosszúsága, 6-7 cm mély, és 2 cm vastag.

USB-kábellel lehet csatlakoztatni az eszközökhöz a készüléket. Bluetooth segítségével okos készülékekhez is lehet csatlakoztatni.

A készülék tetején Braille billentyűzet van, alatta találhatóak a cellák, azok felett helyezkednek el a kurzor-navigációs gombok. Önálló jegyzetelő gépként is használható. A készülék rendelkezik egy egyszerű menüvel, jegyzetkészítő szolgáltatása pedig lehetővé teszi, hogy pl. tananyagokat olvassunk rajta pontírásban, amely a készülék 8 GB-os tárhelyére másolható. Keresni, kijelölni, másolni lehet a dokumentumban. A szerkesztést egyszerű parancsokkal lehet elvégezni. Elektronikus könyveket is fel lehet másolni a készülékre. USA Braille kódlapra kell konvertálni az állományokat. Így helyesen fogja megjeleníteni a magyar Braille írású szövegeket. További információ: https://bolt.mvgyosz.hu/termek/braille-kijelzo-focus-blue-14-cellas-5-gen/

Ha számítógéphez csatlakoztatjuk az eszközt, a JAWS lehetővé teszi, hogy 100%-ban tudjuk használni a gépet a Braille beviteli módszernek köszönhetően, nem kell hozzá külön billentyűzet.

Ha Bluetooth-szal iOS készülékhez csatlakoztatjuk, akkor gyakorlatilag teljes mértékben tudjuk a készüléket vezérelni. Jegyzetelni, internetes oldalakat böngészni, a készülékkel könyveket olvasni is tudunk Braille-ben. Android készülékkel is működik.

Webes akadálymentesítés

Egy látássérült ember közel teljesértékűen tud használni számítógépet és telefont, beleértve az internetet is.

A weboldalak alkalmassá tehetőek arra, hogy azokat mindenki teljes értékűen tudja használni. Nem kell különbséget tenni ép és hátrányos helyzetű felhasználó között. A honlapok viszont többnyire mégsem ilyen módon készülnek, főként az információhiány miatt. Fontos, hogy az akadálymentességi információk eljussanak minden weboldal tulajdonoshoz.

Az EU olyan jogszabály létrehozására kérte a tagországokat, melyben legalább a közszféra esetében kötelezővé teszik a honlapok akadálymentes kialakítását. Ezt az EU Parlament 2016-ban fogadta el, melyet a Bizottság rendeletekkel támasztott alá. A tagállamoknak 2018-ban kellett a saját jogrendjükbe áttenni a rendelkezést. A hazai közszféra kb. 4500 szereplőjének kötelessége akadálymentes honlapot üzemeltetni. Tavaly szeptember 23-ig a közszférában el kellett végezni egy akadálymentességi felülvizsgálatot minden honlap-tulajdonosnak, melyről akadálymentességi nyilatkozatot kellett megjelentetniük a nyitóoldalukon. A nyilatkozatban meg kellett fogalmazni, hogy az adott honlap nem, részlegesen vagy teljesen akadálymentes. Néhányan eleget is tettek ennek rendelkezésnek, többségük azonban nem. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) ellenőrzi a nyilatkozat meglétét, valamint, hogy a honlap megfelel-e a nyilatkozatnak. Ebben a feladatban az INFOALAP is részt vesz, amennyiben nem 100%-osan akadálymentes egy oldal, megpróbálják elérni a hibák kijavítását.

A KIFÜ egyezteti éves ellenőrzési tervét a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával, így ebben az MVGYOSZ is állást tud foglalni. A közszféra oldalainak körébe az oktatási témájú weboldalak is beletartoznak, ilyen például a KRÉTA, vagy a felvi.hu.

Újdonságok

Az INFOALAP oktatóanyagot készített a Zoom kommunikációs platform kezelésének bemutatására, mely a weboldalukon elérhető: http://infoalap.hu/megjelent-a-zoom-kommunikacios-szolgaltatast-bemutato-oktatoanyag-latasserult-felhasznalok-szamara/. Gyakorlat centrikus bemutató olvasható a tananyagban. A számítógépen és a telefonon keresztüli használat is leírásra került. A DEX program előnyeit felhasználva az oktatóanyagról gépi felolvasás is készült. Ebben a számítógép hangja más hangként jelenik meg, mint a narrátor hangja.

Mi várható a közeljövőben?

A Beszélő Linux – BeLin 7.0. március 15-én kerül kiadásra, mely a megszokott GNOME és Mate grafikus ablakkezelő változatban egyaránt elérhető lesz. Az első a gyengénlátó, a második a vak személyek számára ajánlott. A távoktatás szempontjából fontos változás lesz, hogy az akadálymentes BeLinben egy akadálymentes Skype programot találnak a felhasználók. A képernyőolvasó a Firefox-on kívül már a Chrome böngészőt is támogatja.

Újdonság a tananyagok között, egy könnyen érthető kommunikációs (KÉK) nyelvezeten írt informatikai tréninganyag, mely Windows és iOS operációs rendszer, internet és email-használat bemutatására készül, a tananyag publikálása nyárra várható.

Ez a tréninganyag elsősorban olyan halmozottan sérült látássérült személyek részére ajánlott, akik újdonsült felhasználóként el tudják sajátítani a számítógép és iPhone kezelést. A tananyag segítségével egy olyan célcsoport előtt nyílik meg a számítógép és a telefon használata, mely eddig semmilyen támogatást nem kapott ezen a területen. A tananyag a tanárok, szülők számára is nagy segítséget nyújthat a magyarázathoz.

Egy új kiadvány is készül a matematikai nyelvek kapcsán. Ha HTML környezetbe leírt LaTeX és MathML parancsok állományait böngészőben megnyitjuk, egy olyan vizuális megjelenítést kapunk, mely a tanár számára is könnyedén értelmezhető. Nagy különbség, hogy a böngészőben megjelenített tartalom képernyőolvasóval is felolvastatható. Be lehet lépni egy matematikai megjelenítés funkcióba és itt egészében el tud hangzani egy adott matematikai kifejezés, valamint tényezőként is vissza lehet azt olvastatni. Ezt a fajta felolvasást a JAWS program biztosítja a felhasználóknak. Chrome és Edge böngészőben egyaránt működik a funkció.

Ilyen anyagokat a diák és a tanár egyaránt tud készíteni. Viszont, mivel a jelzések alapján, a tanároknak nincs idejük a papíron lévő anyagok átírására, így az alapítvány a matematikai feladatgyűjtemények akadálymentes átírását is elvégzi. A 11-12-es osztályos matematikai feladatgyűjtemény átírása már meg is valósult, már csak az utolsó simítások vannak hátra, így hamarosan elérhetőek lesznek mind a diákok, mind a tanárok számára. A matematika tanárnak így elegendő lesz ezekből kijelölni a feladatokat. Azokat át tudja helyezni vágólapon keresztül egy külön dokumentumba, melyet oda tud adni a látássérült diákjának. Otthon vagy tanórán a diák meg tudja oldani. A diáktól feltétel a LaTeX vagy a MathML nyelv elsajátítása. Amit megírt, azt át tudja adni a matematika tanárának, aki látja annak vizuális megjelenését.

Az alapítványnál ezek mellett folyamatban van a négyjegyű függvénytáblázat átírása, majd azt követi a 9-10. osztályos feladatgyűjtemények elkészítése. Az informatika lehetőséget biztosít, hogy együtt haladhasson a látássérült diák társaival. Ugyanúgy számot tud adni tudásáról, mint látó társai.

Kérdések

A Kréta nem teljesen akadálymentes. Mire érdemes odafigyelni?

Az alkalmazás használható. Viszont vannak gombok, amelyek nincsenek megcímkézve. A nehézség az, hogy vannak olyan részek, melyek nehezen áttekinthetőek. Az alkalmazás esetében az órarendnél a jobbra, balra seprésnél nehezebb az áttekintés. Ilyen esetben érdemesebb a webes felületet használni. Bizonyos funkciókat pedig a mobilos alkalmazásban célszerűbb használni. Az appban az értesítéseket, bejegyzéseket, osztályzatokat, hiányzások igazolását, faliújságot jól lehet kezelni. A weboldalon is jól el lehet boldogulni. Az akadálymentesítési tervbe az oktatási weboldalak, szolgáltatások, funkciók is bekerültek, így a KRÉTA és a Neptun is. Várhatóan ezek akadálymentessége is javulni fog a közeljövőben.

Digitális hangoskönyvek elérhetősége

A tankönyveket a szövetség adaptálja a középiskolások számára. A szövetség célja a tankönyvek hangoskönyv formában való elérhetővé tétele is, melyet a látássérült diák az MVGYOSZ hangoskönyvtárában el tud olvasni.

Online tankönyvek

Az interneten elérhető online tankönyveket a képernyőolvasók nem feltétlenül tudják olvasni. Az online tankönyvek nem egyenértékűek az adaptált tankönyvekkel. Adaptált tankönyveket 2021/22-es tanévtől kizárólag a szövetség fog készíteni közép és általános iskolák számára egyaránt.

A PDF-ek közül vannak kép jellegűek, mintha az oldalak le lettek volna fényképezve. A képernyőolvasók ezt nem tudják értelmezni. Erre vannak a karakterfelismerő programok. A JAWS-ban is van karakterfelismerő funkció, de ilyen program például az Abby FineReader, az Omnipage, és az Infoalap Reader (http://infoalap.hu/tevekenysegek/sajat_fejlesztesek/infoalapreader/). Átkonvertálás után megjelenik egy képernyő, amit olvas a JAWS. Viszont a tankönyvek képi anyagait (források, táblázatok, grafikonok) nem tudja konvertálni. Így azokat külön adaptálni kell. Az adaptált tankönyveket a KELLO-n keresztül kell megrendelnie az oktatási intézményeknek.

Ha a tankönyvrendelésekkel problémát tapasztal a látássérült diák, akkor azt az MVGYOSZ-nek, mint érdekképviseleti szervnek kell jelezni.

Emellett fontos megjegyezni, hogy védett nézetben az internetről letöltött PDF-ek nem olvashatóak. A file tulajdonságai között a védett nézetet ki kell kapcsolni.

Módszertani segédletek A jövő kilátásai weboldal Szakirodalom oldalán megtalálhatóak: https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/szakirodalom/

A JAWS frissítése

Minden évben megjelenik egy újabb verzió. Ha ezt feltelepítjük, egymás mellett lesz két JAWS (régi és új verzió). Először érdemes kipróbálni, milyen az új verzió, ha elégedettek vagyunk, a régebbi eltávolítható. Az eltávolításnál lesz egy kapcsoló, a közös részek eltávolításáról. Ezt ne jelöljük be. Az új programverzió telepítését követően az automatikusan érzékelni fogja az előzőekben aktivált hitelesítést.

Power Point diák olvasása

A PPT-k a Google Classroomban képernyőmegosztással láthatóak.

A Power Point programot a JAWS tökéletesen kezeli. De a PPT-ket el kell kérni és a saját gépünkre kell tenni, mert máshogy a képernyőolvasó nem érzékeli. Fontos megbeszélni a tanárral, hogy még az óra előtt adja oda a diákat. Ha a tanár nem akarja kiadni, akkor lehet kötni egy szerződést, melyben a diák nyilatkozik, hogy másnak nem fogja átadni a kapott PPT-t. De lehet jelezni a helyi érdekképviseleti egyesületnek vagy az MVGYOSZ-nek is, ha a diák nem kapja meg az anyagot.

Braille kijelzők és matematikai nyelvezet

Braille-ben matematikai jelölések, egyenletek írása is megoldható. Egy nemzetközileg elterjedt rendszer a Németh Ábrahám által kidolgozott matematikai leírónyelv, mely Magyarországon még nem terjedt el. Pár évvel ezelőtt megjelent egy ennek használatát oktató magyar kiadvány az INFOALAP gondozásában. Emeletes törteket is le lehet írni vele. http://infoalap.hu/tevekenysegek/oktatas/tudaskozpont/

Reál tantárgyak tanulásának támogatása

A projekt során eszközbeszerzés is történik. A tábor során ezeket a tanulást támogató eszközöket fogják használni a diákok. Több tanulást támogató eszköz van az EGYMI-knél, illetve a látássérültek megyei egyesületeinél, és más érdekvédelmi szervezeteknél is vannak életvitelt segítő eszközök.

A projekt során felmérést készítünk az országosan elérhető eszközkölcsönzők és segédeszközboltok szolgáltatásairól. A felmérés eredményét a projekt résztvevői meg fogják kapni a projekt befejeztével. Fontos, hogy az eszközkölcsönzési lehetőségeket vegyék igénybe a diákok.

Eszköztámogatás

Az MVGYOSZ dolgozik azon, hogy a NEAK által támogatott eszközök listája bővüljön. Az egyesületeknél vannak különböző támogatási lehetőségek, kedvezmények, ezeket is érdemes figyelni.

Érdemes egyedi méltányossági kérelmet beadni digitális nagyító eszközökre és Braille–kijelzőre is. Az Infoalap weboldalán olvashatóak az egyedi kérelem beadásáról szóló tudnivalók.

A megajánlott kedvezményt nem kötelező elfogadni.

A tartalmas kurzus végén a feltett kérdésekre az előadók és az MVGYOSZ ifjúsági referense válaszolt.

Amennyiben a résztvevőkben maradtak kérdések az oktatással kapcsolatban, forduljanak hozzánk bizalommal az ifjusag@mvgyosz.hu mail címen.

Informatikai jellegű kérdésekkel az INFOALAP munkatársaihoz is lehet fordulni.

Cím: 1145 Budapest, Bácskai utca 29/b.

Telefon: (1) 273-3188, (70) 295-9288

Skype: infoalap_helpdesk

E-mail: helpdesk@infoalap.hu

Személyes ügyfélszolgálati idő: kedden és csütörtökön 9-17 óra között.

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma “Fenntartható Jövő” pályázat támogatásával valósult meg.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van.
Az év 25. hete és 169. napja.
Holnap Arnold, Levente napja lesz.

1647. A törvények sanctiója. Az országgyűlés 1646. augusztus 24-től kezdve 155 törvénycikket alkotott, melyeket a király június 17-én erősített meg. Ezek közé fölvétetett az 1645. linczi békekötés egész terjedelmében és ahhoz képest a protestánsok szabad vallásgyakorlatának biztosítására sok intézkedés történt.


1962. Az Elnöki Tanács 1962:13. számú törvényerejű rendelete a tankötelezettségről.


Szemere Miklós
/ 1802. jún.17. - 1881. aug.20./

Én nem lesem...

Én nem lesem a csillagok forgását,
Én nem fürkészem a világ folyását,
Avagy titkát az öreg föld gyomrának,
Mi gondja rá az élet víg fiának!

Egy örömöm van: a rózsa levele,
A tült pohár, a lány fejlő kebele;
Egy bánatom: a rózsa lehullása,
Üres pohár s a lányka hervadása.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com