Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Esti mese -
33
hallgató

Bizonytalanságok a kerekesszékek javítása körül

- 2021. április 1. 6:18 - 310 megtekintés

A vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető tájékoztatók a MEOSZ álláspontját támasztják alá.

A NEAK szakmai oldalon elérhető tájékoztatókban (http://www.neak.gov.hu//data/cms1003109/GYSE_REZSIORADIJAK.pdf  http://www.oep.hu/data/cms1003066/Kerekesszek.pdf) az egyes munkafázisok díja is szerepel. A „kerekesszék javítására” című táblázat utolsó sorában az szerepel, hogy „Szaküzleten kívüli javítás esetén elszámolható” egy óra, azaz 4.550 Ft-munkadíj. Eszerint tehát a kerekesszék javítás tb támogatása a szaküzleten kívüli javítás, azaz a kiszállási díj elismert költségére is vonatkozna. Gumicserére pl. darabonként félóra számolható el a 4.550 Ft-os óradíjból.

További kétséges gyakorlat az is, hogy a szerviz „keret kimerülésre” hivatkozva elutasítja a rendelt javítás elvégzését pedig a kihordási idő sem járt le. Nehezíti a helyzetet az is, hogy az egyes eszközök javítására fordított támogatás és a javításra felhasználható „keret” összege sem ismert.

Az EMMI intézkedését kértük

A javítás támogatására vonatkozó szabályozás tisztázása érdekében Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyolc, a fenti problémák alapján megfogalmazott gyakorlati kérdéssel fordult (a MEOSZ elnökének levele  itt olvasható) az EMMI illetékes helyettes államtitkárához.  Továbbá azt is kértük dr. Tóth László, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkárától, hogy amennyiben nem jogszerű a tb támogatással javítás esetén kiszállási díj vagy javítási díj felszámítása, akkor a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében szíveskedjen intézkedni.

Mit tegyek, ha a szerviz mégis kiszállási- vagy javítási díjat kér?

Ha az orvos közgyógy jogcímen írta fel a javítást és a szerviz ennek ellenére kiszállási- vagy térítési díjat kér, akkor – az EMMI intézkedéséig – az alábbiakat javasoljuk:

 1. Miért kér díjat a szerviz?

Amennyiben az eszköz kihordási ideje nem járt le és a recepten bejelölték a közgyógy jogcímet, akkor elsődlegesen javasoljuk a szervizt írásban (e-mailen vagy levélben) megkérdezni a díjfelszámítás okáról. Javasoljuk a szerviz figyelmét felhívni a NEAK fentiek szerinti tájékoztatójára is. Ezekre vonatkozó iratmintát itt találhatnak.

 1. Valóban kimerült a keret? Javításra mennyi támogatást kapott az eszköz?

Ha a szerviz „keret kimerülésre” hivatkozik, akkor a szerviznek írt levél mellett javasoljuk utánajárni, hogy a meghibásodott eszközre mekkora tb támogatást számolt el a forgalmazó és a javító szervizek. A hibás eszközre fordított támogatási adatok alapján a javítási „keret“ felhasználása ellenőrizhető.

Ügyfélkapuval – NEAK honlapról

Akinek van ügyfélkapu azonosítója, az a NEAK betegéletút szolgáltatásával egyszerűen lekérdezheti a támogatási adatokat. A NEAK www.neak.gov.hu honlap legalján, jobb oldalról az „ügyfélkapu” cím „belépés” pontjában (lásd fotó) vagy a https://ugyfelkapu.neak.gov.hu/oepu/keret.jsp oldalon belépve lekérhető a támogatási adat. A „Betegéletút lekérdezés és saját háziorvos adatok” címnél kell a kért időszakot megjelölni. Javasoljuk a hibás eszköz vásárlásának időpontjától lekérdezni a vényadatokat.

NEAK honlap belépő kép:


Ügyfélkapu nélkül: adatkérés a NEAK-tól

Akinek nincsen ügyfélkapu azonosítója, az adatkérő levéllel tudja a NEAK-tól megkérdezni, hogy a meghibásodott eszközére mennyi támogatást számolt el a forgalmazó és a javító szervizek.

Az adatkérésben az alábbiaknak kell szerepelni:

 • tárgy: adatkérés
 • az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló évi CXII. törvény 14. § (1) b) pontja, azaz a hozzáférés joga alapján adatszolgáltatást kér az eszköz vásárlásához (ártámogatás) és a javításához elszámolt tb támogatás összegeiről (a jogszabályt is be kell írni a levélbe)
 • gyógyászati segédeszköz neve és hogy azt tb támogatással vásárolta (ha ismert, a vásárlás időpontját is be kell írni)
 • konkrét időszak megjelölése, amelyről kéri a támogatási adatokat (pl év.hó.napjától év.hó.napjáig),
 • meg kell indokolni, hogy miért kéri a támogatási adatot (röviden leírni, hogy a szerviz a „keret kimerülésére” hivatkozva díjat kér a vényen rendelt javításért, de Ön ezzel nem ért egyet),
 • meg kell adni, hogy hová kéri küldeni az adatot (pl: lakcím, de nem elegendő csak a borítékra írni, hanem ezt a levélben,mint az adatszolgáltatás címe, külön jelezni kell),
 • aláírás dátuma
 • az adatkérő eredeti aláírásával kell elküldeni a levelet, amit két tanú (tanúk neve, lakcíme feltüntetésével) kell hitelesíteni (teljes bizonyító erejű magánokirat).

Az adatkérés levelet postán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő lakcíme szerinti Ellátási és Koordinációs Főosztálya címére  (link: http://www.neak.gov.hu//data/cms1028422/NEAK_szervezeti_egysegek_elerhetosege.pdf) javasoljuk megküldeni.

Kihordási idő

A gyógyászati segédeszközökre irányadó kihordási idő kezdőnapjának eltérő értelmezésével kapcsolatosan is állásfoglalást kértünk az EMMI-től.

A kihordási időre vonatkozó rendelési korlátok miatt a kihordás idő kezdőnapjának fontos gyakorlati jelentősége van, azonban a jogszabályok nem határozzák meg az időtartam kezdetét. Akár a rendelés napja, a recept beváltásának napja, az eszköz átvételének, sőt akár a tb támogatás elszámolásának napja is lehetne a kihordási idő kezdő napja. És sajnos sem a NEAK betegéletút lekérdező rendszere, sem az EESZT nem tartalmaz konkrét dátumot erről. Mindezek ellenére a gyse rendelése során nyilatkozni kell a kihordási időn belül támogatással vásárolt eszközökről, illetve tudomásunk szerint az orvosok rendelési gyakorlata is eltérő. A MEOSZ álláspontja szerint a felírás napjától kellene számítani a kihordási időt, mert ez a dátum ismert a biztosított és a kezelőorvos számára is.

Az EMMI válaszát követően közzétesszük, hogy az egészségbiztosító a gyakorlatban melyik időponttól számítja a gyógyászati segédeszközökre irányadó kihordási időt.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com