Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szécsi Pál - két összeill* ember
65
hallgató

Bizonytalanságok a kerekesszékek javítása körül

- 2021. április 1. 6:18 - 613 megtekintés

A vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető tájékoztatók a MEOSZ álláspontját támasztják alá.

A NEAK szakmai oldalon elérhető tájékoztatókban (http://www.neak.gov.hu//data/cms1003109/GYSE_REZSIORADIJAK.pdf  http://www.oep.hu/data/cms1003066/Kerekesszek.pdf) az egyes munkafázisok díja is szerepel. A „kerekesszék javítására” című táblázat utolsó sorában az szerepel, hogy „Szaküzleten kívüli javítás esetén elszámolható” egy óra, azaz 4.550 Ft-munkadíj. Eszerint tehát a kerekesszék javítás tb támogatása a szaküzleten kívüli javítás, azaz a kiszállási díj elismert költségére is vonatkozna. Gumicserére pl. darabonként félóra számolható el a 4.550 Ft-os óradíjból.

További kétséges gyakorlat az is, hogy a szerviz „keret kimerülésre” hivatkozva elutasítja a rendelt javítás elvégzését pedig a kihordási idő sem járt le. Nehezíti a helyzetet az is, hogy az egyes eszközök javítására fordított támogatás és a javításra felhasználható „keret” összege sem ismert.

Az EMMI intézkedését kértük

A javítás támogatására vonatkozó szabályozás tisztázása érdekében Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke nyolc, a fenti problémák alapján megfogalmazott gyakorlati kérdéssel fordult (a MEOSZ elnökének levele  itt olvasható) az EMMI illetékes helyettes államtitkárához.  Továbbá azt is kértük dr. Tóth László, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkárától, hogy amennyiben nem jogszerű a tb támogatással javítás esetén kiszállási díj vagy javítási díj felszámítása, akkor a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében szíveskedjen intézkedni.

Mit tegyek, ha a szerviz mégis kiszállási- vagy javítási díjat kér?

Ha az orvos közgyógy jogcímen írta fel a javítást és a szerviz ennek ellenére kiszállási- vagy térítési díjat kér, akkor – az EMMI intézkedéséig – az alábbiakat javasoljuk:

 1. Miért kér díjat a szerviz?

Amennyiben az eszköz kihordási ideje nem járt le és a recepten bejelölték a közgyógy jogcímet, akkor elsődlegesen javasoljuk a szervizt írásban (e-mailen vagy levélben) megkérdezni a díjfelszámítás okáról. Javasoljuk a szerviz figyelmét felhívni a NEAK fentiek szerinti tájékoztatójára is. Ezekre vonatkozó iratmintát itt találhatnak.

 1. Valóban kimerült a keret? Javításra mennyi támogatást kapott az eszköz?

Ha a szerviz „keret kimerülésre” hivatkozik, akkor a szerviznek írt levél mellett javasoljuk utánajárni, hogy a meghibásodott eszközre mekkora tb támogatást számolt el a forgalmazó és a javító szervizek. A hibás eszközre fordított támogatási adatok alapján a javítási „keret“ felhasználása ellenőrizhető.

Ügyfélkapuval – NEAK honlapról

Akinek van ügyfélkapu azonosítója, az a NEAK betegéletút szolgáltatásával egyszerűen lekérdezheti a támogatási adatokat. A NEAK www.neak.gov.hu honlap legalján, jobb oldalról az „ügyfélkapu” cím „belépés” pontjában (lásd fotó) vagy a https://ugyfelkapu.neak.gov.hu/oepu/keret.jsp oldalon belépve lekérhető a támogatási adat. A „Betegéletút lekérdezés és saját háziorvos adatok” címnél kell a kért időszakot megjelölni. Javasoljuk a hibás eszköz vásárlásának időpontjától lekérdezni a vényadatokat.

NEAK honlap belépő kép:


Ügyfélkapu nélkül: adatkérés a NEAK-tól

Akinek nincsen ügyfélkapu azonosítója, az adatkérő levéllel tudja a NEAK-tól megkérdezni, hogy a meghibásodott eszközére mennyi támogatást számolt el a forgalmazó és a javító szervizek.

Az adatkérésben az alábbiaknak kell szerepelni:

 • tárgy: adatkérés
 • az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló évi CXII. törvény 14. § (1) b) pontja, azaz a hozzáférés joga alapján adatszolgáltatást kér az eszköz vásárlásához (ártámogatás) és a javításához elszámolt tb támogatás összegeiről (a jogszabályt is be kell írni a levélbe)
 • gyógyászati segédeszköz neve és hogy azt tb támogatással vásárolta (ha ismert, a vásárlás időpontját is be kell írni)
 • konkrét időszak megjelölése, amelyről kéri a támogatási adatokat (pl év.hó.napjától év.hó.napjáig),
 • meg kell indokolni, hogy miért kéri a támogatási adatot (röviden leírni, hogy a szerviz a „keret kimerülésére” hivatkozva díjat kér a vényen rendelt javításért, de Ön ezzel nem ért egyet),
 • meg kell adni, hogy hová kéri küldeni az adatot (pl: lakcím, de nem elegendő csak a borítékra írni, hanem ezt a levélben,mint az adatszolgáltatás címe, külön jelezni kell),
 • aláírás dátuma
 • az adatkérő eredeti aláírásával kell elküldeni a levelet, amit két tanú (tanúk neve, lakcíme feltüntetésével) kell hitelesíteni (teljes bizonyító erejű magánokirat).

Az adatkérés levelet postán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő lakcíme szerinti Ellátási és Koordinációs Főosztálya címére  (link: http://www.neak.gov.hu//data/cms1028422/NEAK_szervezeti_egysegek_elerhetosege.pdf) javasoljuk megküldeni.

Kihordási idő

A gyógyászati segédeszközökre irányadó kihordási idő kezdőnapjának eltérő értelmezésével kapcsolatosan is állásfoglalást kértünk az EMMI-től.

A kihordási időre vonatkozó rendelési korlátok miatt a kihordás idő kezdőnapjának fontos gyakorlati jelentősége van, azonban a jogszabályok nem határozzák meg az időtartam kezdetét. Akár a rendelés napja, a recept beváltásának napja, az eszköz átvételének, sőt akár a tb támogatás elszámolásának napja is lehetne a kihordási idő kezdő napja. És sajnos sem a NEAK betegéletút lekérdező rendszere, sem az EESZT nem tartalmaz konkrét dátumot erről. Mindezek ellenére a gyse rendelése során nyilatkozni kell a kihordási időn belül támogatással vásárolt eszközökről, illetve tudomásunk szerint az orvosok rendelési gyakorlata is eltérő. A MEOSZ álláspontja szerint a felírás napjától kellene számítani a kihordási időt, mert ez a dátum ismert a biztosított és a kezelőorvos számára is.

Az EMMI válaszát követően közzétesszük, hogy az egészségbiztosító a gyakorlatban melyik időponttól számítja a gyógyászati segédeszközökre irányadó kihordási időt.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com