Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nagy generáció - legnagyobbak a 70-80-as évekb*l
56
hallgató

December 21-től egységes segélykérő mobilapplikáció segíti a fogyatékossággal élő embereket

- 2020. december 18. 12:32 - 822 megtekintés

Ha valaki veszélyhelyzetben van és a mentők, tűzoltók vagy a rendőrség segítségére szorul, akkor lehetőség van a 112 egységes segélyhívót használni.

A segélykérés során a telefonkezelő kérdéseire el kell mondani a bejelentő nevét, telefonszámát, a segítségkérés helyszínét és okát, mi és mikor történt, kinek van szüksége segítségre, közvetlen életveszély van-e és az esetleges sérültek számát, sérülésfokát is közölni kell. A veszély mihamarabbi tisztázása érdekében a rendőrség kérésére – amennyire lehet – nyugodtan, tagoltan és érthetően kellene válaszolni az operátor kérdéseire. Ezt azonban nem csak a helyzetből eredő idegesség, hanem különböző fogyatékosság vagy sérülés is lehetetlenné teheti, ami jelentősen megnehezíti a fogyatékossággal élők segítségkérését.

Ezen a helyzeten könnyít 2020. december 21-től a fogyatékossággal élő emberek számára kialakított „112 SOS Hallássérülteknek” elnevezésű mobilalkalmazás, valamint az, hogy a 112-es segélyhívó számra küldött SMS útján is kezdeményezhetnek segítségkérést.

A mobilapplikáció elnevezése és kitöltési paraméterei is azt feltételezik, hogy az igénybe vevő hallássérült, azonban a jogszabály szerint valamennyi fogyatékossággal élő ember igénybe veheti a könnyített kommunikációt segélykérésre. Az egyszerű, átlátható kezelőfelület, a térben és színben jól differenciált nagy gombok és a jól strukturált menürendszer lehetővé teszi, hogy hallássérülteken kívül más fogyatékossággal élő emberek is használják a mobilalkalmazást. Mindazok számára, akik valamilyen módon használni tudják  az érintőképernyőt, a 112 SOS applikáció nagy segítség lehet.

Az alkalmazással a mobileszköz egy gombnyomásra tematikus (otthoni baleset, közúti baleset, rosszullét, allergiás roham, mérgezés, fulladás) SMS- t küld a 112-re. Az SMS részben előre megadott adatokból, részben az aktuális GPS adatokból áll össze.

Az üzenetnek két alapfajtája van: áldozat vagy szemtanú lehet a bejelentő. Alapértelmezésnek az áldozat van beállítva. A szem piktogramra kell rákattintani, ha szemtanúként küldi az üzenetet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a regisztrációt követően megjelenő négy jelölőnégyzet közül az alábbi két hozzájárulás kereskedelmi célokat szolgál, nem kötődik közvetlenül a segélykéréshez, ezért ezt a két nyilatkozatot nem szükséges elfogadni:

„Hozzájárulásomat adom a SoleCall Kft Által történő direktmarketing célú megkereséshez.”

„Hozzájárulásomat adom, hogy a SoleCall Kft részemre hírlevelet küldjön”.

Ez a mobilalkalmazás a hallássérülteken túl a beszédzavarral (p. afázia, dizartria) élő embereknek is segítséget nyújthat, továbbá körülményektől függően a felsővégtag sérültek is használni tudják. Különösen hasznos lehet olyan beszédzavar esetén, amelynél a segélyhívást indokló körülmények miatt bekövetkező fokozott stressz hatására átmenetileg még tovább romolhat a beszéd érthetősége.

Tekintve, hogy az applikáció kidolgozásába és a jogszabály előkészítésébe a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét nem vonták be, ezért javaslatainkkal az országos rendőrfőkapitányhoz fordulunk és felhívjuk figyelmét, hogy a hallássérülésen kívüli más fogyatékosság vagy sérülés, így pl. mozgáskorlátozottsággal összefüggő beszéd- és nyelvi fogyatékosság esetén is segítség lenne a beszédhangot nem igénylő vagy képi megjelenítésen alapuló kommunikációra. Ezért arra kérjük az országos rendőrfőkapitányt, hogy bővítsék a mobilalkalmazás felhasználói körét további sérülés és fogyatékosság típusokra is, továbbá, hogy már a regisztráció során jelezni lehessen, ha a felhasználó mozgáskorlátozott vagy beszédfogyatékossággal él, hiszen ez nem csak a segélyhívás, hanem a mentés során is fontos információ.

Már elérhető egy másik segélykérő applikáció, az ÉletMentő nevű mobilalkalmazás is, ami a mentőszolgálattal való kapcsolatfelvételt segíti.

Az applikáció főoldalán megjelenő segélyhívó gombbal azonnal kapcsolatba lehet lépni az Országos Mentőszolgálat mentésirányítóival oly módon, hogy a program egyidejűleg elküldi a mobileszköz pontos helyét és a regisztráció során megadott személyes- és egészségügyi adatokat is.

Az alkalmazás lehetővé teszi a fogyatékosság- vagy más sérülés rögzítését és egyéb fontos adat (pl ismert betegség, kezelés, gyógyszerérzékenység, stb.) is megadható előre, így azok egy gombnyomásra a segélyhívással azonos időben megjelennek a mentésirányítóknál.

Végezetül felhívjuk a figyelmet, hogy bármelyik segélyhívó indokolatlan használata és a valótlan bejelentés is szabálysértés, amire pénzbírság is kiszabható, ezért a telefonhívást és a mobilalkalmazásokat is csak akkor használják, ha valódi veszélyhelyzetbe kerültek. A rendőrség kifejezetten kéri, hogy aki forgalmi információkat, időjárás-jelentést, vagy egyéb, általános tájékoztatást szeretne kapni, ne a 112-t hívja, hanem közvetlenül a kérdése szerint illetékes szervezetet.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 27. szerda, Adalbert napja van.
Ma van a(z) Idegenforgalmi világnap, fehérkendő napja.
Az év 39. hete és 270. napja.
Holnap Vencel napja lesz.

1527. János király tokaji veresége.


1709. Bottyán János tábornok halála. 1640 táján született Esztergomban szegény nemes szülőktől. Rákóczi többször magasztalta őt emlékirataiban. A tarnaőrsi táborban agyszélhűdés oltá ki életét.


Kisfaludy Sándor
/ 1772.szept.27. - 1844. okt.28. /

A boldog szerelemből

Alig nézi magát körül
Az ember e világban,
Ittlétének alig örül,
Sírja immár tátva van.
Benne van a mulandóság
A föld minden porában:
Barátim hát! ne henyéljünk
A kevésből sokat éljünk,
Míg a tátott sír befal;
Rövid éltünk, mint e dal.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com