Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
21
hallgató

„Együtt az úton…szegregáció, integráció, inklúzió” című konferencián járt a TÁRS projekt

- 2019. október 30. 18:21 - 492 megtekintés

2019. szeptember 25-én, Mohácson került megrendezésre az „Együtt az úton…szegregáció, integráció, inklúzió” című ERASMUS+ projekt záró rendezvény.

A rendezvényen a TÁRS Projekt képviseletében Kiss Róza szakmai vezető is beszámolt a magyarországi kiváltási folyamat fontosságáról és arról a támogató tevékenységről, melyre a folytatásban is számíthatnak a területen dolgozó szakemberek a TÁRS projekt részéről. A nap során további hazai és dán, illetve német szakemberek is megosztották a projekt tapasztalatait és eredményeit a résztvevőkkel.

Az “Exchange of good practices and experiences in relation to the everyday rehabilitation of people with high support needs” című ERASMUS+ projekt célja a lakóotthonokban, lakócentrumokban, illetve támogatott lakhatásban élő értelmi fogyatékos és/vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő, magas támogatási szükségletű személyek hétköznapi rehabilitációjával foglalkozó munkatársak tapasztalatcseréje és képzése volt. A Mohács-Kölked Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona által vezetett program partnerei voltak a Viborgi Önkormányzat (DK), a Közép-Dánia Régió (DK), az Alsterdorf Egyesület (Nagyvárad, RO), a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány Budapestről és a Tovább Élni Egyesület Perbálról. A projektet a dán partnerek megbízásából a DBO dán-magyar tanácsadó iroda koordinálta.

A rendezvény résztvevőit – akik között szép számmal a kiváltásban részt vevő intézményi szakemberek is helyet foglaltak – Kirsten Geelan, a Dán Királyság Magyarországi Nagykövete köszöntötte elsőként. Ezt követően a rendezvény házigazdája, Kolutácz Katalin, a Pándy Kálmán Otthon igazgatója kiemelte beszédében, hogy „a dánok 30 évvel előttünk járnak a kiváltásban nyilvánvalóan rengeteg tapasztalattal bírnak, amit szívesen átadtak nekünk és azokat a módszereket is, amikkel ők dolgoznak.” Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár megbízásából Kiss Róza, a kiváltási folyamat módszertani támogatását ellátó TÁRS projekt szakmai vezetője beszélt a hazai kiváltási folyamatról és annak fontosságáról. Előadásában kiemelte, hogy „a Magyar Kormány célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek, akik eddig nagy intézményben éltek, ne elzártan a település vagy az országhatár szélén éljenek elszigetelten, hanem minél teljesebb életet élhessenek ezentúl. További fontos cél, hogy a nagy intézményből kiköltöző, fogyatékos emberek egyenlő eséllyel jussanak hozzá a szolgáltatásokhoz.” Kihangsúlyozta, hogy „a konferencia tapasztalatai azért is fontosak mindannyiunk számára, mivel az ellátórendszer és a jelenlegi ápoló-gondozó személyzet óriási átalakuláson, változáson megy keresztül, sokszor krízishelyzetbe kerülve a változási folyamat során. A TÁRS projekt mindent megtesz annak érdekében, hogy a terepen dolgozó szakemberek új szerepükben is helyt tudjanak állni.” A szakmai vezető háláját fejezte ki a projektben résztvevőknek és a szervezőknek, hiszen a záró konferencia is a fenti gondolatiságot támogatja

A nap további részében Heinz Jacob és Kim Ulrik Tranekjær Søgaard, dán szakemberek mutatták be a hazájukban megvalósításra került kiváltási folyamatot,a jelenlegi ellátórendszert és annak finanszírozási hátterét. Wielfried Knohr, a németországi Herzogsägmühle település szociális szolgáltatójának vezetője a kiváltásról és az integráció, inklúzió nehézségeiről mesélt.

Giflo H. Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviseletében a gödi kiváltást mutatta be előadásában. Beszédének fő üzenete szerint „a múlttal bármennyire is nehéz, de szembe kell nézni. Enélkül a kiváltás folyamata nem kezdhető el.” Elmondta, hogy a gödi kiváltás során olyan célokat fogalmaztak meg a kollégáival, amelynek mentén reálisan meg tudták tervezni a kiváltási folyamatot. Mindehhez felhasználták az NFSZK Nonprofit Kft. által kidolgozott IFKT módszertant. Céljaik között szerepelt többek között, hogy javuljon a lakók életminősége, mindenki a saját ütemében tudjon haladni, fenntartható infrastruktúrát és szolgáltatásokat hozzanak létre, figyelve mindeközben a szakápolási igényekre és a viselkedési kockázatokra. Előadása során bemutatta a vásárolt épületeket is, melyekbe hamarosan megkezdődnek a kiköltözések.

Dr. Regényi Enikő, az ELTE adjunktusa, a SZESETA vezetője a dán viselkedés-előrejelző eszköz bevezetésének tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy „az általuk fenntartott lakóotthonukban a legizgalmasabb feladat az volt, hogy hogyan illeszthető be a szociális keretek közé ez a fajta pedagógiai szemléletet.” A KRAP (Kognitív Képességközpontú Elismerő Pedagógia) módszer a személy képességeire, forrásaira épít, és ezek alapján – vele együttműködésben – különböző célokat tűz ki. A viselkedés-előrejelző eszközt használva kiderült számukra, hogy a team tagjai nagyon máshogy látnak 1-1 lakót. Erre a tapasztalatra lehet és érdemes is építeni. A dánok által kifejlesztett Viselkedés (ön)szabályozási stratégiai eszközzel – mely később elérhető lesz az NFSZK Nonprofit Kft. tanulmányában, – kapcsolatban is nagyon pozitív tapasztalatuk volt, hiszen mind a lakók, mind a velük dolgozó támogatók is jobban megismerhették egymás érzelmi reakcióit. Mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a konfliktusok csökkenjenek a lakóotthonban.

A dán rendszerről és eszközökről az érdeklődők hamarosan olvashatnak a „Dánia szociális ellátórendszerének bemutatása a magas támogatási szükségletű/súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek lakhatási szolgáltatásának ígéretes gyakorlata” című, tanulmányban.

A “Exchange of good practices and experiences in relation to the everyday rehabilitation of people with high support needs” című ERASMUS+ projektről bővebben a Tovább Élni Egyesület honlapján olvashatnak az érdeklődők, ahol sok hasznos háttéranyag is elérhető.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com