Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


hallgató

Ellátásokat és szolgáltatásokat érintő változások a Magyar Közlönyben

- 2020. április 7. 10:01 - 577 megtekintés

A Kormány 88/2020. (IV. 5.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet során elrendelt működési rendjéről.

2020. április 06-tól hatályos a Kormány rendelete, amely a veszélyhelyzet idején szükséges intézkedésekről szól a szociális, gyermekvédelmi ágazatban, illetve a rehabilitációs és fejlesztő foglalkoztatásban érintett fenntartók részére.

Röviden összefoglaljuk a főbb intézkedéseket:

1. A veszélyhelyzet során teendő egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedések

a.) A pénzbeli és természetbeni ellátások, támogatások esetén:

 • az ellátásokra megállapított jogosultság időpontja meghosszabbodik a veszélyhelyzet idején (pl. a lejáró közgyógyellátási igazolvány meghosszabbodik a veszélyhelyzet feloldásának napjától számított 90 napig, ugyanígy az egészségügyi ellátásra szolgáló igazolás is meghosszabbodik),
 • az ápolási díj, a gyermekek otthongondozási díja esetén nem kell felülvizsgálat, illetve az új igények esetén a szakértői vélemények irat alapján is elkészíthetők, ehhez az ügyfeleknek olyan dokumentációt kell csatolni az igényléshez (pl. gyermekeknél a Pedagógiai Szakszolgálat véleménye, orvosi- kórházi zárójelentés, egyéb irat), amelyből megállapítható az önellátási képesség,
 • ha a mozgássérültek parkolási igazolványa a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, a határidő veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig meghosszabbodik.

b.) A rehabilitációs ellátás nem szűnik meg, ha a veszélyhelyzet időszakában jár le a komplex minősítés, a 2. hónap a végéig folyósítják az ellátást, míg a veszélyhelyzetről szóló intézkedést fel nem oldják.

Az egészségi állapottól, személyiség állapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az ellátás, kedvezmény, mentesség nem szüntethető meg.

c.) A fejlesztő foglalkoztatásban részesülők számára, akik a veszélyhelyzet kihirdetésének napján (március 11-én) fejlesztési jogviszonyban, vagy munkaviszonyban álltak, a támogatás érvényesíthető a napi munkavégzéstől függetlenül.

d.) A megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató akkreditált munkáltatókat érintően több szabályt eltérésekkel kell alkalmazni, pl.

 • a havi átlag napi 4 órás munkaidőtől el lehet térni,
 • állásidőt lehet fizetni,
 • a rehabilitációs mentor nem köteles havi 30 percet rehabilitációs tanácsadásra biztosítani.

Bér-és többletköltség támogatás a munkavégzés időtartamától függetlenül érvényesíthető azok esetében, akik március 11-én az akkreditált foglalkoztatónál munkaviszonyban álltak.

2. A szociális szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet során elrendelt működési rendje

A veszélyhelyzet időtartama alatt:

 • a nappali ellátások épületében nem tartózkodhatnak ellátottak, de gondoskodni kell a lakókörnyezetben nyújtható ellátásokról,
 • a napi egyszeri meleg étel csak kiszállítással biztosító,
 • az alapellátásokat az engedélyezett létszámon felül is – befogadás nélkül- biztosítani szükséges, az ellátásra való jogosultság vizsgálata nélkül, ehhez a központi költségvetés szerint támogatásra jogosult a fenntartó,
 • az átmeneti ellátás időtartama is meghosszabbítható, ha a felvételi zárlat miatt nem tud az igénylő beköltözni tartós ellátást biztosító szociális intézménybe,
 • a veszélyhelyzet időtartama alatt az idősek otthonában foglalkoztatottak számára 24 órás műszak is elrendelhető, úgy hogy ezt követően 48 óra összefüggő pihenőidőt kell biztosítani.

3. A veszélyhelyzet alatt a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben élők folyamatos ellátásának biztosítása érdekében szükséges intézkedések

A gyermekek napközbeni ellátását nyújtó szolgáltatók fenntartói, a közgyűjtemények fenntartói, a közművelődési intézmények fenntartói, a helyi önkormányzatok dönthetnek arról hogy az itt dolgozók, a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás útján, akár más fenntartású szociális szolgáltatónál, szociális intézménynél, gyermekek átmeneti gondozását nyújtó intézménynél vagy gyermekvédelmi intézménynél is foglalkoztatásba kerüljenek.

Mindezt annak érdekében tehetik, hogy a szociális és gyermekvédelmi intézményekben élők folyamatos ellátását biztosítsák, az otthonukban élő, elsősorban idős rászorulók szociális alapszolgáltatását megszervezzék.

Bővebb és részletes információk a Magyar Közlöny 65. számában olvashatók. (Forrás: rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van.
Az év 23. hete és 160. napja.
Holnap Margit, Gréta napja lesz.

1436. Zsigmond király pénzzavarai haláláig tartottak. Ez évben 4 községet zálogosított el, majd Sopront adóztatta meg, s e napon Késmárktól vett kölcsön.


1763. A selmecbányai bányászati akadémián felállították az ásványtani és vegytani tanszéket.


Pinczési Judit: Nyári dal

Egy kislány kék lepkét fogott.
Szebb volt, mint egy szálló madár.
Fénylő szárnyát szétnyitotta,
azt mondta, ő lepkekirály.

"Nem koronámat adom én,
a szabadságért kevés, tudom,
de ha röptömben felkiáltok,
a hangom megül az arcodon."

Lepke táncol a szélben,
a tó ezüst tükör.
Egy kislány játszik a réten,
s az arca tündököl.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com