Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


56
hallgató

Először szerveztek tábort erdélyi látássérülteknek és családtagjaiknak

- 2019. augusztus 24. 7:56 - 590 megtekintés

A Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete idén szervezett először tábort Erdélyben élő magyar látássérült gyermekek és családjaik számára.

Az augusztus 12-16. között a hargita megyei Szentegyházán megvalósult eseményen több mint 60 fő vett részt, köztük érintett gyermekek, szülők, testvérek, frissen végzett gyógypedagógusok, egyéb segítő szakemberek és felnőtt látássérültek.

A táborban az MVGYOSZ munkatársa, Németh Orsolya elsősorban a látássérült fiatalok és szüleik számára vezetett foglalkozásokat, tartott előadást és bemutatót a látó vezető technikáról, a fehérbot használatáról, valamint a számítógépes és okostelefonos segítő alkalmazásokról. Ez utóbbiak sorában bemutatta többek között az online hangoskönyvtár és a Távszem alkalmazásokat, melyeket a szövetség mielőbb hozzáférhetővé kíván tenni a határainkon túl élő magyar látássérültek számára is, valamint ismertette az ország licenc adta lehetőségeket, ami már most is elérhető számukra.

A táborban részt vett Tábor István látássérült coach és Pakli nevű vakvezető kutyája. Pakli az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjában nevelkedett és vált segítőkutyává. Pakli nemcsak azonnal belopta magát mindenki szívébe és “megszelídítette” a legfélénkebb gyermekeket is, hanem gazdájával példát is adtak a táborozók számára. Romániában még kuriózumnak számít a vakvezető kutya, az országban nincs hivatalos kiképző intézmény, így István és Pakli jelenléte új lehetőséget és reményt csillantott meg sokak előtt.

A táborban a gyermekek korcsoporti bontásban vettek részt játékos, kézműves és beszélgetős foglalkozásokon, miközben a szülőkkel pszichológus és gyógypedagógus foglalkozott, a felnőtt látássérültek pedig az okostelefon nyújtotta lehetőségekkel és az önálló életvitel alapjaival ismerkedtek. Szabadidős programokban sem volt hiány: a résztvevők strandoltak, kürtőskalács készítő műhelyben jártak, kézműveskedtek és egyetlen este sem telt el közös éneklés nélkül.

Az egyesület célja egy magyar tannyelvű szegregált iskola létrehozása Székelyudvarhelyen, ugyanis az Erdélyben élő vak gyermekek speciális iskolai keretek között kizárólag román nyelven tanulhatnak, miközben ép társaiknak van lehetőségük anyanyelvükön oktató intézményben elsajátítani az írás, olvasás, számolás alapjait. Az iskola-projekt egyik első lépése volt az érintett gyermekek felkutatása és megszólítása az ingyenes táborozási lehetőség biztosításával.

Az MVGYOSZ rendkívül fontosnak és példaértékűnek tartja az egyesület törekvéseit, amelyeket igyekszik erkölcsileg és szakmailag is támogatni. (MVGYOSZ. / Németh Orsolya)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van.
Az év 23. hete és 160. napja.
Holnap Margit, Gréta napja lesz.

1436. Zsigmond király pénzzavarai haláláig tartottak. Ez évben 4 községet zálogosított el, majd Sopront adóztatta meg, s e napon Késmárktól vett kölcsön.


1763. A selmecbányai bányászati akadémián felállították az ásványtani és vegytani tanszéket.


Pinczési Judit: Nyári dal

Egy kislány kék lepkét fogott.
Szebb volt, mint egy szálló madár.
Fénylő szárnyát szétnyitotta,
azt mondta, ő lepkekirály.

"Nem koronámat adom én,
a szabadságért kevés, tudom,
de ha röptömben felkiáltok,
a hangom megül az arcodon."

Lepke táncol a szélben,
a tó ezüst tükör.
Egy kislány játszik a réten,
s az arca tündököl.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com