Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Illés - Kégli dal
49
hallgató

Februárban új szintre lépett az Együtt a jövőnkért online kerekasztal

- 2021. március 13. 8:48 - 900 megtekintés

A Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projekt keretében több sikeres szakmai kerekasztal beszélgetés valósult meg.

Az online kerekasztal februártól a diákok és szüleik előtt is megnyílt, hogy közvetlenül kapjanak információkat az őket érintő lehetőségekről, szolgáltatásokról.

A február 23-án megtartott eseményen Németh Orsolya, az MVGYOSZ szakmai vezetője köszöntőjében ismertette az esemény programját. Örömét fejezte ki, hogy a témák kifogyhatatlanok ezeken a szakmai beszélgetéseken. Saját tapasztalatainak megosztásakor kiemelte a hangoskönyvtár fontosságát, hogy mennyire hasznos lehet egy látássérült fiatalnak is a szolgáltatás. Az informatika fejlődésével a lehetőségek tárháza is gazdagodott. Elmondta, hogy az adaptált tankönyvek az ő diákévei alatt is sokat segítettek.

Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense is köszöntötte a résztvevőket, valamint a jelentkezők felvetéseinek és kérdéseinek megválaszolásával megkezdte a program szakmai részét.

A jelentkezési lapokon a résztvevők jelezhették az általuk tapasztalt problémákat, valamint kérdéseiket is feltehették. A legtöbb kérdés a matematika tanulás témakörében érkezett, így Puskás Anett egyrészről az MVGYOSZ online matematikai kurzusát ajánlotta a résztvevőknek, mely a Reál(is) jövő projekt végén elérhető lesz mindenki számára, kisebb videókra (témákra) bontva. Emellett a következő eszközökre, lehetőségekre hívta fel a figyelmet:
– “rajztábla”, mely segíti a geometria tanulását, MVGYOSZ segédeszközboltjában hamarosan elérhető (https://bolt.mvgyosz.hu/termek/rajztabla/).

– EGYMI – eszközkölcsönzési lehetőség

– Nemzeti Köznevelési Portál: https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/01/12/digitalis-tankonyvek-a-nemzeti-koznevelesi-portalon/

Fontos, hogy a középiskolában és az egyetemen is adjunk lehetőséget, hogy a látássérült személyek kézbe vehessék a tananyaghoz kapcsolódó, elérhető eszközöket.

Az észrevételek megbeszélése után három előadást hallgathattak meg a kerekasztal résztvevői, melyek mind a látássérült fiatalok lehetőségeit mutatták be az oktatás és a szabadidő területén.

Puskás Anett: A Jövő Kilátásai

A szövetség ifjúsági referense bemutatta A jövő kilátásai programot és az annak kapcsán megszületett Jövő kilátásai weboldalt. Az előadás alatt képeket vetített a 2018-as Jövő kilátásai kerekasztal beszélgetésről, a 2019-es Együtt a jövőnkért kerekasztal alkalmakról és a 2019-es MVGYOSZ Fehérbot Napi eseményéről, amikor a weboldalt először mutatták be a nyilvánosság előtt.

Mi A jövő kilátásai?

Ifjúsági tevékenység, mely magában foglalja az érdekképviseleti munkát és az információk terjesztését.

Hogyan indult?

Dr. Csocsán Emmy 2017-ben megkereste a szövetséget. Tapasztalata szerint a középiskolákban a látássérült diákok oktatása olyan minőségi problémákat mutat, melyek nem visszavezethetők a képességekben rejlő eltérésekre. Így a szövetség egy új projektet indított A jövő kilátásai néven. A projekt célja a konkrét problémák feltárása és megoldási javaslatok megtétele, terjesztése volt és a mai napig ezen célok mentén, folyamatos programként működik.
A program weboldala elérhető a https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/ hivatkozáson. Valamint az MVGYOSZ főoldaláról is.

A projekt első eseménye a Jövő kilátásai kerekasztal volt 2018 októberében, mely megmutatta, milyen nagy szükség van a párbeszédre a látássérült diákok és szakemberek között. Így valósultak meg 2019-ben az Együtt a jövőnkért alkalmak, melyeken középiskolás és egyetemista látássérült fiatalok, oktatók és más szakemberek vettek részt. Sok felvetett problémára már a helyszínen megoldást tudtunk találni, de sok problémával hosszabb ideig foglalkoztunk. Az eredmények közléséhez, a jógyakorlatok terjesztéséhez szükségessé vált egy platform, amit mindenki elér. A Jövő kilátásai weboldal mindemellett azért jött létre, hogy a már meglévő, de nem könnyen fellelhető információkat egy helyen megtalálják a látássérült diákok, szüleik és az érintett szakemberek. 2019 október 15-én lett nyilvános a weboldal, melyre 2020-ban 71 cikk került feltöltésre. A cikkek között megtalálhatóak események felhívásai és beszámolói (pl.: konferenciák, kurzusok, eszközbemutatók) pályázatok, segítő alkalmazás és eszköz leírások, illetve szakemberek által írt módszertani és jogi cikkek.
Az oldalra feltöltött ismertetők a weboldalakról és az applikációkról, programokról, ellenőrzés után kerültek fel, tárgyilagos leírásokat tartalmaznak. A weboldal célja ugyanis, hogy könnyen és gyorsan hozzáférjenek az információkhoz a fiatalok és szüleik, valamint a szakemberek egyaránt. Elsődleges célcsoportja azonban egyértelműen a diákok. A weboldalon jelenleg 161 cikk található.

Néhány kiemelt cikk:
Elérhető adaptált érettségi feladatlapok – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/06/04/elerheto-adaptalt-erettsegi-feladatlapok/;
Változások a fogyatékosság fennálltának igazolásával kapcsolatban – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/09/09/valtozasok-a-fogyatekossag-fennalltanak-igazolasaval-kapcsolatban/;
Akkreditált nyelvvizsgaközpontok az esélyegyenlőség tükrében – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/10/31/akkreditalt-nyelvvizsgakozpontok-az-eselyegyenloseg-tukreben/;
Oktatási Jogok Biztosa – Van, aki segít – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/02/01/oktatasi-jogok-biztosa-van-aki-segit/.

Az oldalon megtalálható egy Szakirodalom rész is. Ezen olyan hazai és nemzetközi szakmai írások találhatóak meg, melyek témái kapcsolatban állnak a látássérült személyek életvitelével, oktatásával, és más őket érintő ügyekkel: szakdolgozatok, kutatások, módszertani leírások. A művek között megtalálhatóak felajánlott, illetve szabad forrású szakirodalmak is. A 2020-as évben 41 dokumentum került feltöltésre. Jelenleg 55 szakmai cikk érhető el.

Ezek közül a jelenlegi helyzetben különösen hasznos leheta Digitális pedagógiai módszertani ajánlások gyűjteménye.

A weboldal karbantartását önkéntesek és szakemberek végzik. A tartalmak szakmai ellenőrzésében részt vesz Nagyné dr. Schiffer Csilla, az ELTE BGGYK oktatója, valamint Moni Imola, az MVGYOSZ gyógypedagógus munkatársa.

Fontos mérföldkő volt A jövő kilátásai weboldal történetében, hogy a tavalyi évben az ELTE BGGYK Látássérültek Pedagógiája és Rehabilitációja Szakcsoporttal megállapodtunk, hogy az egyetemen használni fogják a weboldalt, mint oktatási segédanyagot.

Jelezzük azoknak, akik még most ismerkednek az oldallal, hogy a főoldalon található egy, a honlap felépítését bemutató videó.

Egyéni segítségnyújtás

A jövő kilátásai program része a telefonon illetve mailen keresztüli segítségnyújtás. 2020-ban 26 fő kereste fel az MVGYOSZ ifjúsági referensét 42 alkalommal. Többségében érettségi, nyelvvizsga és tankönyv témakörben érkeztek kérdések.

2020-ban feliratkoztunk az EBU 2 levelezési listájára: ACE – A kultúra és az oktatás hozzáférhetősége, valamint a YOUTH – Ifjúsági Hálózat – szektoriális hálózat listájára, melyeken keresztül hasznos nemzetközi információkat kapunk. A magyarországi látássérült fiatalokat érintő információkat a honlapon közzétesszük, például a Talk like a native – Promote your language skills (https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/02/10/talk-like-a-native-promote-your-language-skills/)

2020. novemberében megkezdtük a Magyarországon működő eszközkölcsönzők és segédeszközboltok listájának, valamint az egyetemi esélyegyenlőségi szolgáltatások összegyűjtését. Cél, hogy minden tanulást segítő eszköz és szolgáltatás fellelhetősége könnyen elérhető legyen.

Mi A jövő kilátásai?

Érdekképviselet és információ szolgáltatás a magyarországi látássérült fiatalok akadálymentes oktatásának támogatása érdekében.

Nemes-Nagy Tünde: A látássérültek szolgálatában

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete nyíregyházi székhellyel, országos hatókörrel működik. Nemes-Nagy Tünde az egyesület elnöke. A szervezet szoros kapcsolatban van az MVGYOSZ-szel. Az egyesületnél lehetőség van Braille írás, olvasás gyakorlására, fejlesztésére, informatikai tudás elsajátítására. Az egyesületnél eszközkölcsönzésre is van lehetőség. Tanulmányi kirándulásokat szoktak szervezni, ha a körülmények is megengedik. Ezekhez bárki csatlakozhat. Az események között emellett oktatási konferenciák, fórumok is megtalálhatóak.

Felolvasott tananyagok, érettségi tételek

Az egyesület rendelkezik hangstúdióval, mely lehetőséget ad magas minőségű anyagok elkészítésére. Így például érettségi tételeket olvastak fel iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (Közösen egy közösségért – https://vakegy.hu/szolgaltatasok/).
Emellett készültek német és angol nyelvtanulást segítő anyagok is, melyek az egyesület weboldaláról letölthetőek.

Mivel a középiskola az egyetem előszobája, fontos, hogy a diák megtanuljon megfelelően jegyzetelni, tudjon kutatni, megtanuljon tanulni – ezek segítése elsődleges az egyesületnél.
A felsőoktatásban a Neptun használatában is segít az egyesület. Valamint a diplomamunka, beadandó dolgozatok megformázásában is segítséget nyújt. Fontos a kommunikáció megtanítása a látássérült gyermeknek, hogy tudjon segítséget kérni iskolában, egyetemen. Ezekre is motiválják fiatal tagjaikat.

Az egyesület honlapja: https://vakegy.hu/

Programok

Tanulmányi kirándulásokat szoktak szervezni, ha a körülmények is megengedik. Ezekhez bárki csatlakozhat. Az események között emellett oktatási konferenciák, fórumok is megtalálhatóak.

Hangstúdió

Az egyesület rendelkezik hangstúdióval, mely lehetőséget ad magas minőségű anyagok elkészítésére. Így például érettségi tételeket olvastak fel iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (Közösen egy közösségért – https://vakegy.hu/szolgaltatasok/).

Telefotel

A Telefotel országos szolgáltatás, egy ingyenesen működő zöldszámon lehet információt kapni televíziós csatornák műsorkínálatáról, drogériák kínálatáról, stb. A meghallgatható anyagok között megtalálható az MVGYOSZ hírlevele, de a járványhelyzettel kapcsolatban is lehet híreket hallgatni. http://vakegy.hu/telefotel-36-80-80-45-85/

Az egyesületnél önkénteseket is fogadnak, felolvasáshoz. De a látássérült fiatalok számára is biztosítanak közösségi szolgálati munkát, így például cikkeket írhatnak az egyesület által megjelentetett kiadványokba.

Dr. Nagyné Berke Mónika: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szolgáltatásai a látássérült fiatalok számára

Dr. Nagyné Berke Mónika az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője.
A szövetségnek 21 tagegyesülete van, ezek közül több országos szervezetté nőtte ki magát az elmúlt években.

Tanfolyamok

A szövetség angol tanfolyamokat indított az elmúlt néhány évben, több szinten. A tanfolyamok jelenleg online formában zajlanak. Aláírás tanfolyamot is biztosít a szervezet a látássérült személyek számára.

Távszem

Online videótelefonos segítségnyújtás látássérült személyek számára, a nap 24 órájában, ünnepnapokon is használható.
https://www.tavszem.hu/
A Távszem felhasználók igénybe vehetik az iBlind Facebook csoport adta lehetőségeket. Az MVGYOSZ által létrehozott csoportban oktatók által készült videókat lehet megtekinteni, pl. iPhone készülékek használatáról. De a tagok bátran feltehetik kérdéseiket is az iOS világából.

Tankönyvek adaptálása

A középiskolás diákok tankönyveinek adaptálását a szövetség végzi már évek óta. 2021/22-es tanévtől az általános iskolás diákok tankönyveit is a szövetség fogja szervezni. A szükségleteknek megfelelően a felolvasott tankönyvek ismét megtalálhatóak lesznek az adaptációk között. Ezeket az MVGYOSZ Hangoskönyvtár applikációban, vagy a Hangoskönyvtár weboldalán hallgathatják majd meg a látássérült diákok.
Fontos megjegyezni, hogy az elektronikus tankönyvek nem egyenértékűek az adaptált tankönyvekkel. Az adaptálás során ugyanis képleírások is készülnek, a tankönyvi feladatok képernyőolvasó segítségével is könnyedén megoldhatóak.

Hangoskönyvtár

A Hangoskönyvtár alkalmazás 2018-ban indult, jelenleg 3700 mű található az alkalmazásban. A könyvek között kötelező olvasmányok is megtalálhatóak, külön kategória van kialakítva számukra.
https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2019/10/20/mvgyosz-hangoskonyvtara/

A webes Hangoskönyvtár 2020 decemberétől elérhető a https://hangoskonyvtar.mvgyosz.hu/ domain címen.

Segédeszközbolt

Szintén 2020-tól webáruházként is elérhető:
https://bolt.mvgyosz.hu/
A boltba személyes vásárláshoz előzetes időpontegyeztetés szükséges – a veszélyhelyzet alatt.
A webáruházban külön kategória van a könyvek, tanszerek számára – https://bolt.mvgyosz.hu/termekkategoria/konyvek-es-tanszerek/.
Az elmúlt napokban termékajánló videó is született a tanulást segítő eszközökről, amelyek a boltban megtalálhatóak – https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/termekajanlo-tanulast-segito-eszkozok/.
A szövetség arra törekszik, hogy minden korosztály számára megfelelő szolgáltatásokat, eszközöket biztosítson.

Reális jövő projekt

A tábor alakulásáról később tájékoztatunk, viszont az online tartalmak mindenképpen elkészülnek.

Udvardyné dr. Mühlenkampf Erika, intézményvezető az elhangzott információk fontosságát hangsúlyozta: nem csak a diákok számára fontos, hanem a velük foglalkozó pedagógusoknak is. Intézményükbe 2021. szeptemberétől két látássérült diák fog érkezni, ezért vett részt az eseményen.

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Fenntartható jövő” pályázati támogatása keretében valósult meg. (Moni Imola és Puskás Anett)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 25. kedd, Vilmos napja van.
Ma van a(z) Barlangok napja.
Az év 26. hete és 177. napja.
Holnap János, Pál napja lesz.

1311. Csák Máté annyira elbízottá lett, hogy e napon Budát, hol I. Károly király feleségével, Katalinnal időzött, hadaival háborgatta.


1741. Mária Terézia királynő koronáztatása Pozsonyban nagy ünnepéllyel és a szokott szertartástól csak annyiban különbözve tarttatott meg, hogy őfelsége az eskütérre és a királydombig nem lovagolt, hanem kocsizott, a 4 kardvágást azonban lóháton tette.


Gyóni Géza / 1884. jún. 25. - 1917. jún.25. /

Sírvers

Hazai domb lesz vagy idegen árok,
Bús sírom füve amelyen kihajt,
Kopott fejfámon elmosódó írás
Bolygó vándornak ezt hirdesse majd:

Boldog, ki itt jársz, teéretted is
Megszenvedett, ki lent nyugszik, a holt;
Véres harcok verték fel hírét,
De csak a béke katonája volt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com