Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Beatfreakz - Somebody s Watching Me
26
hallgató

Februárban új szintre lépett az Együtt a jövőnkért online kerekasztal

- 2021. március 13. 8:48 - 531 megtekintés

A Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projekt keretében több sikeres szakmai kerekasztal beszélgetés valósult meg.

Az online kerekasztal februártól a diákok és szüleik előtt is megnyílt, hogy közvetlenül kapjanak információkat az őket érintő lehetőségekről, szolgáltatásokról.

A február 23-án megtartott eseményen Németh Orsolya, az MVGYOSZ szakmai vezetője köszöntőjében ismertette az esemény programját. Örömét fejezte ki, hogy a témák kifogyhatatlanok ezeken a szakmai beszélgetéseken. Saját tapasztalatainak megosztásakor kiemelte a hangoskönyvtár fontosságát, hogy mennyire hasznos lehet egy látássérült fiatalnak is a szolgáltatás. Az informatika fejlődésével a lehetőségek tárháza is gazdagodott. Elmondta, hogy az adaptált tankönyvek az ő diákévei alatt is sokat segítettek.

Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense is köszöntötte a résztvevőket, valamint a jelentkezők felvetéseinek és kérdéseinek megválaszolásával megkezdte a program szakmai részét.

A jelentkezési lapokon a résztvevők jelezhették az általuk tapasztalt problémákat, valamint kérdéseiket is feltehették. A legtöbb kérdés a matematika tanulás témakörében érkezett, így Puskás Anett egyrészről az MVGYOSZ online matematikai kurzusát ajánlotta a résztvevőknek, mely a Reál(is) jövő projekt végén elérhető lesz mindenki számára, kisebb videókra (témákra) bontva. Emellett a következő eszközökre, lehetőségekre hívta fel a figyelmet:
– “rajztábla”, mely segíti a geometria tanulását, MVGYOSZ segédeszközboltjában hamarosan elérhető (https://bolt.mvgyosz.hu/termek/rajztabla/).

– EGYMI – eszközkölcsönzési lehetőség

– Nemzeti Köznevelési Portál: https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/01/12/digitalis-tankonyvek-a-nemzeti-koznevelesi-portalon/

Fontos, hogy a középiskolában és az egyetemen is adjunk lehetőséget, hogy a látássérült személyek kézbe vehessék a tananyaghoz kapcsolódó, elérhető eszközöket.

Az észrevételek megbeszélése után három előadást hallgathattak meg a kerekasztal résztvevői, melyek mind a látássérült fiatalok lehetőségeit mutatták be az oktatás és a szabadidő területén.

Puskás Anett: A Jövő Kilátásai

A szövetség ifjúsági referense bemutatta A jövő kilátásai programot és az annak kapcsán megszületett Jövő kilátásai weboldalt. Az előadás alatt képeket vetített a 2018-as Jövő kilátásai kerekasztal beszélgetésről, a 2019-es Együtt a jövőnkért kerekasztal alkalmakról és a 2019-es MVGYOSZ Fehérbot Napi eseményéről, amikor a weboldalt először mutatták be a nyilvánosság előtt.

Mi A jövő kilátásai?

Ifjúsági tevékenység, mely magában foglalja az érdekképviseleti munkát és az információk terjesztését.

Hogyan indult?

Dr. Csocsán Emmy 2017-ben megkereste a szövetséget. Tapasztalata szerint a középiskolákban a látássérült diákok oktatása olyan minőségi problémákat mutat, melyek nem visszavezethetők a képességekben rejlő eltérésekre. Így a szövetség egy új projektet indított A jövő kilátásai néven. A projekt célja a konkrét problémák feltárása és megoldási javaslatok megtétele, terjesztése volt és a mai napig ezen célok mentén, folyamatos programként működik.
A program weboldala elérhető a https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/ hivatkozáson. Valamint az MVGYOSZ főoldaláról is.

A projekt első eseménye a Jövő kilátásai kerekasztal volt 2018 októberében, mely megmutatta, milyen nagy szükség van a párbeszédre a látássérült diákok és szakemberek között. Így valósultak meg 2019-ben az Együtt a jövőnkért alkalmak, melyeken középiskolás és egyetemista látássérült fiatalok, oktatók és más szakemberek vettek részt. Sok felvetett problémára már a helyszínen megoldást tudtunk találni, de sok problémával hosszabb ideig foglalkoztunk. Az eredmények közléséhez, a jógyakorlatok terjesztéséhez szükségessé vált egy platform, amit mindenki elér. A Jövő kilátásai weboldal mindemellett azért jött létre, hogy a már meglévő, de nem könnyen fellelhető információkat egy helyen megtalálják a látássérült diákok, szüleik és az érintett szakemberek. 2019 október 15-én lett nyilvános a weboldal, melyre 2020-ban 71 cikk került feltöltésre. A cikkek között megtalálhatóak események felhívásai és beszámolói (pl.: konferenciák, kurzusok, eszközbemutatók) pályázatok, segítő alkalmazás és eszköz leírások, illetve szakemberek által írt módszertani és jogi cikkek.
Az oldalra feltöltött ismertetők a weboldalakról és az applikációkról, programokról, ellenőrzés után kerültek fel, tárgyilagos leírásokat tartalmaznak. A weboldal célja ugyanis, hogy könnyen és gyorsan hozzáférjenek az információkhoz a fiatalok és szüleik, valamint a szakemberek egyaránt. Elsődleges célcsoportja azonban egyértelműen a diákok. A weboldalon jelenleg 161 cikk található.

Néhány kiemelt cikk:
Elérhető adaptált érettségi feladatlapok – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/06/04/elerheto-adaptalt-erettsegi-feladatlapok/;
Változások a fogyatékosság fennálltának igazolásával kapcsolatban – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/09/09/valtozasok-a-fogyatekossag-fennalltanak-igazolasaval-kapcsolatban/;
Akkreditált nyelvvizsgaközpontok az esélyegyenlőség tükrében – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/10/31/akkreditalt-nyelvvizsgakozpontok-az-eselyegyenloseg-tukreben/;
Oktatási Jogok Biztosa – Van, aki segít – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/02/01/oktatasi-jogok-biztosa-van-aki-segit/.

Az oldalon megtalálható egy Szakirodalom rész is. Ezen olyan hazai és nemzetközi szakmai írások találhatóak meg, melyek témái kapcsolatban állnak a látássérült személyek életvitelével, oktatásával, és más őket érintő ügyekkel: szakdolgozatok, kutatások, módszertani leírások. A művek között megtalálhatóak felajánlott, illetve szabad forrású szakirodalmak is. A 2020-as évben 41 dokumentum került feltöltésre. Jelenleg 55 szakmai cikk érhető el.

Ezek közül a jelenlegi helyzetben különösen hasznos leheta Digitális pedagógiai módszertani ajánlások gyűjteménye.

A weboldal karbantartását önkéntesek és szakemberek végzik. A tartalmak szakmai ellenőrzésében részt vesz Nagyné dr. Schiffer Csilla, az ELTE BGGYK oktatója, valamint Moni Imola, az MVGYOSZ gyógypedagógus munkatársa.

Fontos mérföldkő volt A jövő kilátásai weboldal történetében, hogy a tavalyi évben az ELTE BGGYK Látássérültek Pedagógiája és Rehabilitációja Szakcsoporttal megállapodtunk, hogy az egyetemen használni fogják a weboldalt, mint oktatási segédanyagot.

Jelezzük azoknak, akik még most ismerkednek az oldallal, hogy a főoldalon található egy, a honlap felépítését bemutató videó.

Egyéni segítségnyújtás

A jövő kilátásai program része a telefonon illetve mailen keresztüli segítségnyújtás. 2020-ban 26 fő kereste fel az MVGYOSZ ifjúsági referensét 42 alkalommal. Többségében érettségi, nyelvvizsga és tankönyv témakörben érkeztek kérdések.

2020-ban feliratkoztunk az EBU 2 levelezési listájára: ACE – A kultúra és az oktatás hozzáférhetősége, valamint a YOUTH – Ifjúsági Hálózat – szektoriális hálózat listájára, melyeken keresztül hasznos nemzetközi információkat kapunk. A magyarországi látássérült fiatalokat érintő információkat a honlapon közzétesszük, például a Talk like a native – Promote your language skills (https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/02/10/talk-like-a-native-promote-your-language-skills/)

2020. novemberében megkezdtük a Magyarországon működő eszközkölcsönzők és segédeszközboltok listájának, valamint az egyetemi esélyegyenlőségi szolgáltatások összegyűjtését. Cél, hogy minden tanulást segítő eszköz és szolgáltatás fellelhetősége könnyen elérhető legyen.

Mi A jövő kilátásai?

Érdekképviselet és információ szolgáltatás a magyarországi látássérült fiatalok akadálymentes oktatásának támogatása érdekében.

Nemes-Nagy Tünde: A látássérültek szolgálatában

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete nyíregyházi székhellyel, országos hatókörrel működik. Nemes-Nagy Tünde az egyesület elnöke. A szervezet szoros kapcsolatban van az MVGYOSZ-szel. Az egyesületnél lehetőség van Braille írás, olvasás gyakorlására, fejlesztésére, informatikai tudás elsajátítására. Az egyesületnél eszközkölcsönzésre is van lehetőség. Tanulmányi kirándulásokat szoktak szervezni, ha a körülmények is megengedik. Ezekhez bárki csatlakozhat. Az események között emellett oktatási konferenciák, fórumok is megtalálhatóak.

Felolvasott tananyagok, érettségi tételek

Az egyesület rendelkezik hangstúdióval, mely lehetőséget ad magas minőségű anyagok elkészítésére. Így például érettségi tételeket olvastak fel iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (Közösen egy közösségért – https://vakegy.hu/szolgaltatasok/).
Emellett készültek német és angol nyelvtanulást segítő anyagok is, melyek az egyesület weboldaláról letölthetőek.

Mivel a középiskola az egyetem előszobája, fontos, hogy a diák megtanuljon megfelelően jegyzetelni, tudjon kutatni, megtanuljon tanulni – ezek segítése elsődleges az egyesületnél.
A felsőoktatásban a Neptun használatában is segít az egyesület. Valamint a diplomamunka, beadandó dolgozatok megformázásában is segítséget nyújt. Fontos a kommunikáció megtanítása a látássérült gyermeknek, hogy tudjon segítséget kérni iskolában, egyetemen. Ezekre is motiválják fiatal tagjaikat.

Az egyesület honlapja: https://vakegy.hu/

Programok

Tanulmányi kirándulásokat szoktak szervezni, ha a körülmények is megengedik. Ezekhez bárki csatlakozhat. Az események között emellett oktatási konferenciák, fórumok is megtalálhatóak.

Hangstúdió

Az egyesület rendelkezik hangstúdióval, mely lehetőséget ad magas minőségű anyagok elkészítésére. Így például érettségi tételeket olvastak fel iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (Közösen egy közösségért – https://vakegy.hu/szolgaltatasok/).

Telefotel

A Telefotel országos szolgáltatás, egy ingyenesen működő zöldszámon lehet információt kapni televíziós csatornák műsorkínálatáról, drogériák kínálatáról, stb. A meghallgatható anyagok között megtalálható az MVGYOSZ hírlevele, de a járványhelyzettel kapcsolatban is lehet híreket hallgatni. http://vakegy.hu/telefotel-36-80-80-45-85/

Az egyesületnél önkénteseket is fogadnak, felolvasáshoz. De a látássérült fiatalok számára is biztosítanak közösségi szolgálati munkát, így például cikkeket írhatnak az egyesület által megjelentetett kiadványokba.

Dr. Nagyné Berke Mónika: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szolgáltatásai a látássérült fiatalok számára

Dr. Nagyné Berke Mónika az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője.
A szövetségnek 21 tagegyesülete van, ezek közül több országos szervezetté nőtte ki magát az elmúlt években.

Tanfolyamok

A szövetség angol tanfolyamokat indított az elmúlt néhány évben, több szinten. A tanfolyamok jelenleg online formában zajlanak. Aláírás tanfolyamot is biztosít a szervezet a látássérült személyek számára.

Távszem

Online videótelefonos segítségnyújtás látássérült személyek számára, a nap 24 órájában, ünnepnapokon is használható.
https://www.tavszem.hu/
A Távszem felhasználók igénybe vehetik az iBlind Facebook csoport adta lehetőségeket. Az MVGYOSZ által létrehozott csoportban oktatók által készült videókat lehet megtekinteni, pl. iPhone készülékek használatáról. De a tagok bátran feltehetik kérdéseiket is az iOS világából.

Tankönyvek adaptálása

A középiskolás diákok tankönyveinek adaptálását a szövetség végzi már évek óta. 2021/22-es tanévtől az általános iskolás diákok tankönyveit is a szövetség fogja szervezni. A szükségleteknek megfelelően a felolvasott tankönyvek ismét megtalálhatóak lesznek az adaptációk között. Ezeket az MVGYOSZ Hangoskönyvtár applikációban, vagy a Hangoskönyvtár weboldalán hallgathatják majd meg a látássérült diákok.
Fontos megjegyezni, hogy az elektronikus tankönyvek nem egyenértékűek az adaptált tankönyvekkel. Az adaptálás során ugyanis képleírások is készülnek, a tankönyvi feladatok képernyőolvasó segítségével is könnyedén megoldhatóak.

Hangoskönyvtár

A Hangoskönyvtár alkalmazás 2018-ban indult, jelenleg 3700 mű található az alkalmazásban. A könyvek között kötelező olvasmányok is megtalálhatóak, külön kategória van kialakítva számukra.
https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2019/10/20/mvgyosz-hangoskonyvtara/

A webes Hangoskönyvtár 2020 decemberétől elérhető a https://hangoskonyvtar.mvgyosz.hu/ domain címen.

Segédeszközbolt

Szintén 2020-tól webáruházként is elérhető:
https://bolt.mvgyosz.hu/
A boltba személyes vásárláshoz előzetes időpontegyeztetés szükséges – a veszélyhelyzet alatt.
A webáruházban külön kategória van a könyvek, tanszerek számára – https://bolt.mvgyosz.hu/termekkategoria/konyvek-es-tanszerek/.
Az elmúlt napokban termékajánló videó is született a tanulást segítő eszközökről, amelyek a boltban megtalálhatóak – https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/termekajanlo-tanulast-segito-eszkozok/.
A szövetség arra törekszik, hogy minden korosztály számára megfelelő szolgáltatásokat, eszközöket biztosítson.

Reális jövő projekt

A tábor alakulásáról később tájékoztatunk, viszont az online tartalmak mindenképpen elkészülnek.

Udvardyné dr. Mühlenkampf Erika, intézményvezető az elhangzott információk fontosságát hangsúlyozta: nem csak a diákok számára fontos, hanem a velük foglalkozó pedagógusoknak is. Intézményükbe 2021. szeptemberétől két látássérült diák fog érkezni, ezért vett részt az eseményen.

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Fenntartható jövő” pályázati támogatása keretében valósult meg. (Moni Imola és Puskás Anett)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. október 3. hétfő, Helga napja van.
Az év 40. hete és 276. napja.
Holnap Ferenc napja lesz.

1903. Megnyitják a budapesti Erzsébet-hidat.


1945. Az Amerikai Egyesült Államok repülőgépen Magyarországra szállítja és a magyar kormánynak átadja Szálasi Ferencet és tíz társát, a háborús főbűnösök első csoportját.


Lesznai Anna / 1885. jan.3,. - 1966. okt.3. /

Ők

Ők, kik időknek mélyén nevettek,
A vígságomból egy-egy részt elvettek;
Kik fát, virágot énelőttem láttak,
Tudtak szépszavú danoló imákat.

Ők, akik régen szerettek és sírtak,
Helyettem mindent megtettek s megírtak -
És akik jőnek, ha majd fekszem holtan,
Átlépik sírom s nem tudják, hogy voltam.

BKK Információk

06:46Október 3. HÉTFŐszerkeszti: Schilling Zsolt
RENDKÍVÜLI HÍREK  Telítettek a sávok az M3-as autópálya bevezető szakaszán az M0-s autóút és a Szerencs utca között, az M5-ös autópályán a Határ úttól, a Hungária körgyűrűn a nagyobb csomópontok közelében, a Kerepesi úton befelé a Hungária körút előtt.   Erős a forgalom a Budaörsi úton a Sasadi úttól, a Budafoki úton és a Szerémi úton befelé a Galvani utcától.  
 
FRISS HÍREK  Lezárják a X., Elnök utcában az Orczy út felé jobbra kanyarodó sávot egy szakaszon betonozás miatt ma 9 és 12 óra között.   A X., Óhegy utcában a Márga utca közelében mától csatorna javítása miatt sávlezárásra kell készülni.   Mától lezárták a fél útpályát a XI., Sárbogárdi úton a Fehérvári útnál a vasúti pályaépítés előkészületei miatt.   Lomtalanítás miatt kell időszakos korlátozásra számítani ma napközben a XI. kerületben a Fehérvári út–Andor utca–Hajtány sor–Szerelmey Miklós utca–Vasvirág sor–Albertfalva utca által határolt területen.   A XIII., Váci úton a Dózsa György útnál útszűkületre számítsanak ma és kedden felújítás miatt.   Mától lezárják a kerékpáros sávot Csepelen, a Weiss Manfréd úton a Szállító utca és a Wein János utca között elektromosközmű-építés miatt. A kerékpárosokat a Soroksári út felé a külső közúti sávba terelik, az autósok mindkét irányban korlátozásra készüljenek.   Mossák az Alagutat, ezért lezárják mától péntekig éjszakánként 23 óra és 4:30 között.   A 60-as (fogaskerekű) villamos nem közlekedik karbantartás miatt. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Művész út megállót csak a Széchenyi-hegy felé érinti. A pótlóbusz hétköznapokon üzemkezdettől 5:30-ig és 22 órától üzemzárásig, hétvégén üzemkezdettől 7:30-ig és 22 órától üzemzárásig igényvezérelten közlekedik. A Svábhegy és a Széll Kálmán tér M között a 21-es, a 21A és a 221-es autóbusszal utazhatnak, a Svábhegy és a Királyhágó tér között pedig a 212-es és a 212A autóbusz igénybevételét ajánljuk.    Az I., Szent György téren rendezvényt tartanak, emiatt a Sikló nem üzemel ma 15 és 16 óra között, valamint kedden 9:45-tól 10:25-ig, valamint 11 órától 11:30-ig.   Karbantartás miatt ma 23:40-től kedden 4 óráig a 6-os villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik, ami a Széll Kálmán tér felé a Margitszigetnél nem áll meg. A Pest felé közlekedő 931-es autóbusz a Margit híd, budai hídfőnék a 6-os pótlóbusz megállójában áll meg.    Lezárták a XIV., Rákospatak utcában a Csömöri út felé vezető sávot az Erzsébet királyné útja után csatornajavítás miatt. A két irány forgalma felváltva haladhat.   Lezárták a XXII., Leányka utcában az Anna utcai villamosátjárót pályafelújítás miatt. Kerülni a Demjén István utcai átjárón át tudnak. A Leányka utcában a felüljáró irányában az Anna utcánál sávlezárásra számítsanak, továbbá a Feltáró úton a felüljáró alatt napközben időszakosan sávelhúzásra készüljenek. A 41-es villamos nem közlekedik Budafok kocsiszín és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között. Pótlóbusz jár Albertfalva kitérő és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között. Az 56-os villamos szintén nem jár Budafok kocsiszín és a Városház tér között. A 47-es villamos nem közlekedik. A Deák Ferenc tér és Budafok kocsiszín között mindennap a 48-as villamossal lehet utazni. A 33-as, a 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz igénybevételét is ajánljuk. Munkanapokon csúcsidőben az 56B villamossal utazhatnak Hűvösvölgy és a Csóka utca között. A 33-as autóbusz módosított útvonalon jár; Nagytétény felé nem érinti a Vegyész utca megállót, Újpalota felé viszont betér a Savoya Parkba.   A II., Nagybányai utat egyirányúsították a Törökvész úttól egy szakaszon az Utas utca felé, mert felújítják a vízvezetéket.   Sávlezárás nehezíti a haladást az Üllői úton kifelé a Leonardo da Vinci utcánál, mert javítják a csatornát.   Csatornajavítás miatt útszűkület nehezíti a haladást a VIII., Kun utcában a Teleki László tér után. A Fogarasi úton befelé az Ormos utcánál lezárták a belső sávot: a XX., Lázár utcában pedig a fél útpályát a Mézes utca és a Kiss Ernő utca között.   A XIII., Klapka utcát lezárták az Angyalföldi útnál csatorna felújítása miatt, ezért a Váci út felől zsákutca lett.   Lezárták a fél útpályát a XV., Énekes utcában a Szövőgyár utca közelében, mert csatornát javítanak.   Útszűkületen kell áthajtani a XX., Pöltenberg utcában a Vörösmarty utcánál, mert csatornát javítanak.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. M3A pótlóbusz jár a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont közötti szakaszon. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254M autóbusz ismét 254E jelzéssel a Boráros tér helyett a Népligetig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban.   A Deák Ferenc téri aluljáróban már korábban lezárták a Károly körúti metrókijáratot, illetve a Bárczy István utcánál az aluljáró lépcsőjét. Az M1-es és az M2-es metró csak a Sütő utca és az Erzsébet tér felől közelíthető meg. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   A Szentkirályi utcát kétirányúsították a Baross utca és az Üllői út között, de az Üllői út irányába csak a BKK járatai hajthatnak be. Ezen a szakaszon mindkét oldalon tilos megállni. Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között is tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 
A LÁNCHÍD FELÚJÍTÁSA  KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   Felújítás miatt már korábban lezárták a Lánchidat. A Hegyalja úton buszsáv segíti az autóbuszok gyorsabb haladását a BAH-csomóponttól a Döbrentei térig. Újrahangolták a jelzőlámpákat a Hegyalja úton, és átalakították a forgalmi sávokat a Döbrentei térnél. Jobbra kanyarodni kizárólag a buszsávba sorolás után lehet. A buszsávot taxival és motorkerékpárral is lehet használni.    Az Alagút utcából az Attila útnál mindkét irányból lehet balra kanyarodni. A Clark Ádám téren új körforgalmat alakítottak ki. A Széchenyi István téren csak egy sáv járható. A Lánchíd pesti és budai oldalán a gyalogos-aluljárót továbbra sem vehetik igénybe.   KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   A 16-os autóbusz rövidített útvonalon jár a Széll Kálmán tér (Ostrom utca) és a Clark Ádám tér között. A Várból a belváros a Széll Kálmán tér érintésével érhető el. A 105-ös autóbusz a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között terelve, az Erzsébet hídon át viszi az utasokat; ideiglenesen megáll a Várkert Bazárnál, a Döbrentei téren és a Március 15. téren. A járat az Apor Vilmos tér felé megáll a Petőfi téren is, a 15-ös autóbusz megállójában. A Gyöngyösi utca felé az Eötvös téren alakítottak ki új megállót. A 178-as autóbusz módosított útvonalon: a Naphegy tér és a Gyöngyösi utca között jár, a Március 15. tér és a Gyöngyösi utca között a 105-ös autóbusszal közös útvonalon, és a két járat menetrendjét összehangolták. A 110E autóbusz jár az Apor Vilmos tér és a Bosnyák tér között, a Jagelló út–Hegyalja út–Erzsébet híd–Rákóczi út–Thököly út útvonalon, érintve a 110-es autóbusz megállóit. A 916-os és a 990-es éjszakai járat ugyancsak az Erzsébet hídon át közlekedik, nem érinti a József Attila utcában és a Károly körúton lévő megállókat, de ideiglenesen megáll a Várkert Bazárnál, a Döbrentei téren, a Március 15. téren és a Ferenciek terén.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS   A budai rakparton kerékpározók számára párhuzamos, alternatív útvonalat biztosítanak a Batthyány tér (Vám utca) és a Döbrentei tér között. Az észak felől érkezőknek a Bem rakpart–Vám utca–Fő utca–Clark Ádám tér–Lánchíd utca–Döbrentei utca–Döbrentei tér útvonalon van lehetőségük kerülni. A dél felől érkezőknek a Döbrentei tér–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart az ajánlott útvonal.   
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 315