Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Dolly Roll - Nápolyi Nyár
35
hallgató

Februárban új szintre lépett az Együtt a jövőnkért online kerekasztal

- 2021. március 13. 8:48 - 650 megtekintés

A Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projekt keretében több sikeres szakmai kerekasztal beszélgetés valósult meg.

Az online kerekasztal februártól a diákok és szüleik előtt is megnyílt, hogy közvetlenül kapjanak információkat az őket érintő lehetőségekről, szolgáltatásokról.

A február 23-án megtartott eseményen Németh Orsolya, az MVGYOSZ szakmai vezetője köszöntőjében ismertette az esemény programját. Örömét fejezte ki, hogy a témák kifogyhatatlanok ezeken a szakmai beszélgetéseken. Saját tapasztalatainak megosztásakor kiemelte a hangoskönyvtár fontosságát, hogy mennyire hasznos lehet egy látássérült fiatalnak is a szolgáltatás. Az informatika fejlődésével a lehetőségek tárháza is gazdagodott. Elmondta, hogy az adaptált tankönyvek az ő diákévei alatt is sokat segítettek.

Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense is köszöntötte a résztvevőket, valamint a jelentkezők felvetéseinek és kérdéseinek megválaszolásával megkezdte a program szakmai részét.

A jelentkezési lapokon a résztvevők jelezhették az általuk tapasztalt problémákat, valamint kérdéseiket is feltehették. A legtöbb kérdés a matematika tanulás témakörében érkezett, így Puskás Anett egyrészről az MVGYOSZ online matematikai kurzusát ajánlotta a résztvevőknek, mely a Reál(is) jövő projekt végén elérhető lesz mindenki számára, kisebb videókra (témákra) bontva. Emellett a következő eszközökre, lehetőségekre hívta fel a figyelmet:
– “rajztábla”, mely segíti a geometria tanulását, MVGYOSZ segédeszközboltjában hamarosan elérhető (https://bolt.mvgyosz.hu/termek/rajztabla/).

– EGYMI – eszközkölcsönzési lehetőség

– Nemzeti Köznevelési Portál: https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/01/12/digitalis-tankonyvek-a-nemzeti-koznevelesi-portalon/

Fontos, hogy a középiskolában és az egyetemen is adjunk lehetőséget, hogy a látássérült személyek kézbe vehessék a tananyaghoz kapcsolódó, elérhető eszközöket.

Az észrevételek megbeszélése után három előadást hallgathattak meg a kerekasztal résztvevői, melyek mind a látássérült fiatalok lehetőségeit mutatták be az oktatás és a szabadidő területén.

Puskás Anett: A Jövő Kilátásai

A szövetség ifjúsági referense bemutatta A jövő kilátásai programot és az annak kapcsán megszületett Jövő kilátásai weboldalt. Az előadás alatt képeket vetített a 2018-as Jövő kilátásai kerekasztal beszélgetésről, a 2019-es Együtt a jövőnkért kerekasztal alkalmakról és a 2019-es MVGYOSZ Fehérbot Napi eseményéről, amikor a weboldalt először mutatták be a nyilvánosság előtt.

Mi A jövő kilátásai?

Ifjúsági tevékenység, mely magában foglalja az érdekképviseleti munkát és az információk terjesztését.

Hogyan indult?

Dr. Csocsán Emmy 2017-ben megkereste a szövetséget. Tapasztalata szerint a középiskolákban a látássérült diákok oktatása olyan minőségi problémákat mutat, melyek nem visszavezethetők a képességekben rejlő eltérésekre. Így a szövetség egy új projektet indított A jövő kilátásai néven. A projekt célja a konkrét problémák feltárása és megoldási javaslatok megtétele, terjesztése volt és a mai napig ezen célok mentén, folyamatos programként működik.
A program weboldala elérhető a https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/ hivatkozáson. Valamint az MVGYOSZ főoldaláról is.

A projekt első eseménye a Jövő kilátásai kerekasztal volt 2018 októberében, mely megmutatta, milyen nagy szükség van a párbeszédre a látássérült diákok és szakemberek között. Így valósultak meg 2019-ben az Együtt a jövőnkért alkalmak, melyeken középiskolás és egyetemista látássérült fiatalok, oktatók és más szakemberek vettek részt. Sok felvetett problémára már a helyszínen megoldást tudtunk találni, de sok problémával hosszabb ideig foglalkoztunk. Az eredmények közléséhez, a jógyakorlatok terjesztéséhez szükségessé vált egy platform, amit mindenki elér. A Jövő kilátásai weboldal mindemellett azért jött létre, hogy a már meglévő, de nem könnyen fellelhető információkat egy helyen megtalálják a látássérült diákok, szüleik és az érintett szakemberek. 2019 október 15-én lett nyilvános a weboldal, melyre 2020-ban 71 cikk került feltöltésre. A cikkek között megtalálhatóak események felhívásai és beszámolói (pl.: konferenciák, kurzusok, eszközbemutatók) pályázatok, segítő alkalmazás és eszköz leírások, illetve szakemberek által írt módszertani és jogi cikkek.
Az oldalra feltöltött ismertetők a weboldalakról és az applikációkról, programokról, ellenőrzés után kerültek fel, tárgyilagos leírásokat tartalmaznak. A weboldal célja ugyanis, hogy könnyen és gyorsan hozzáférjenek az információkhoz a fiatalok és szüleik, valamint a szakemberek egyaránt. Elsődleges célcsoportja azonban egyértelműen a diákok. A weboldalon jelenleg 161 cikk található.

Néhány kiemelt cikk:
Elérhető adaptált érettségi feladatlapok – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/06/04/elerheto-adaptalt-erettsegi-feladatlapok/;
Változások a fogyatékosság fennálltának igazolásával kapcsolatban – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/09/09/valtozasok-a-fogyatekossag-fennalltanak-igazolasaval-kapcsolatban/;
Akkreditált nyelvvizsgaközpontok az esélyegyenlőség tükrében – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2020/10/31/akkreditalt-nyelvvizsgakozpontok-az-eselyegyenloseg-tukreben/;
Oktatási Jogok Biztosa – Van, aki segít – https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/02/01/oktatasi-jogok-biztosa-van-aki-segit/.

Az oldalon megtalálható egy Szakirodalom rész is. Ezen olyan hazai és nemzetközi szakmai írások találhatóak meg, melyek témái kapcsolatban állnak a látássérült személyek életvitelével, oktatásával, és más őket érintő ügyekkel: szakdolgozatok, kutatások, módszertani leírások. A művek között megtalálhatóak felajánlott, illetve szabad forrású szakirodalmak is. A 2020-as évben 41 dokumentum került feltöltésre. Jelenleg 55 szakmai cikk érhető el.

Ezek közül a jelenlegi helyzetben különösen hasznos leheta Digitális pedagógiai módszertani ajánlások gyűjteménye.

A weboldal karbantartását önkéntesek és szakemberek végzik. A tartalmak szakmai ellenőrzésében részt vesz Nagyné dr. Schiffer Csilla, az ELTE BGGYK oktatója, valamint Moni Imola, az MVGYOSZ gyógypedagógus munkatársa.

Fontos mérföldkő volt A jövő kilátásai weboldal történetében, hogy a tavalyi évben az ELTE BGGYK Látássérültek Pedagógiája és Rehabilitációja Szakcsoporttal megállapodtunk, hogy az egyetemen használni fogják a weboldalt, mint oktatási segédanyagot.

Jelezzük azoknak, akik még most ismerkednek az oldallal, hogy a főoldalon található egy, a honlap felépítését bemutató videó.

Egyéni segítségnyújtás

A jövő kilátásai program része a telefonon illetve mailen keresztüli segítségnyújtás. 2020-ban 26 fő kereste fel az MVGYOSZ ifjúsági referensét 42 alkalommal. Többségében érettségi, nyelvvizsga és tankönyv témakörben érkeztek kérdések.

2020-ban feliratkoztunk az EBU 2 levelezési listájára: ACE – A kultúra és az oktatás hozzáférhetősége, valamint a YOUTH – Ifjúsági Hálózat – szektoriális hálózat listájára, melyeken keresztül hasznos nemzetközi információkat kapunk. A magyarországi látássérült fiatalokat érintő információkat a honlapon közzétesszük, például a Talk like a native – Promote your language skills (https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/02/10/talk-like-a-native-promote-your-language-skills/)

2020. novemberében megkezdtük a Magyarországon működő eszközkölcsönzők és segédeszközboltok listájának, valamint az egyetemi esélyegyenlőségi szolgáltatások összegyűjtését. Cél, hogy minden tanulást segítő eszköz és szolgáltatás fellelhetősége könnyen elérhető legyen.

Mi A jövő kilátásai?

Érdekképviselet és információ szolgáltatás a magyarországi látássérült fiatalok akadálymentes oktatásának támogatása érdekében.

Nemes-Nagy Tünde: A látássérültek szolgálatában

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete nyíregyházi székhellyel, országos hatókörrel működik. Nemes-Nagy Tünde az egyesület elnöke. A szervezet szoros kapcsolatban van az MVGYOSZ-szel. Az egyesületnél lehetőség van Braille írás, olvasás gyakorlására, fejlesztésére, informatikai tudás elsajátítására. Az egyesületnél eszközkölcsönzésre is van lehetőség. Tanulmányi kirándulásokat szoktak szervezni, ha a körülmények is megengedik. Ezekhez bárki csatlakozhat. Az események között emellett oktatási konferenciák, fórumok is megtalálhatóak.

Felolvasott tananyagok, érettségi tételek

Az egyesület rendelkezik hangstúdióval, mely lehetőséget ad magas minőségű anyagok elkészítésére. Így például érettségi tételeket olvastak fel iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (Közösen egy közösségért – https://vakegy.hu/szolgaltatasok/).
Emellett készültek német és angol nyelvtanulást segítő anyagok is, melyek az egyesület weboldaláról letölthetőek.

Mivel a középiskola az egyetem előszobája, fontos, hogy a diák megtanuljon megfelelően jegyzetelni, tudjon kutatni, megtanuljon tanulni – ezek segítése elsődleges az egyesületnél.
A felsőoktatásban a Neptun használatában is segít az egyesület. Valamint a diplomamunka, beadandó dolgozatok megformázásában is segítséget nyújt. Fontos a kommunikáció megtanítása a látássérült gyermeknek, hogy tudjon segítséget kérni iskolában, egyetemen. Ezekre is motiválják fiatal tagjaikat.

Az egyesület honlapja: https://vakegy.hu/

Programok

Tanulmányi kirándulásokat szoktak szervezni, ha a körülmények is megengedik. Ezekhez bárki csatlakozhat. Az események között emellett oktatási konferenciák, fórumok is megtalálhatóak.

Hangstúdió

Az egyesület rendelkezik hangstúdióval, mely lehetőséget ad magas minőségű anyagok elkészítésére. Így például érettségi tételeket olvastak fel iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (Közösen egy közösségért – https://vakegy.hu/szolgaltatasok/).

Telefotel

A Telefotel országos szolgáltatás, egy ingyenesen működő zöldszámon lehet információt kapni televíziós csatornák műsorkínálatáról, drogériák kínálatáról, stb. A meghallgatható anyagok között megtalálható az MVGYOSZ hírlevele, de a járványhelyzettel kapcsolatban is lehet híreket hallgatni. http://vakegy.hu/telefotel-36-80-80-45-85/

Az egyesületnél önkénteseket is fogadnak, felolvasáshoz. De a látássérült fiatalok számára is biztosítanak közösségi szolgálati munkát, így például cikkeket írhatnak az egyesület által megjelentetett kiadványokba.

Dr. Nagyné Berke Mónika: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szolgáltatásai a látássérült fiatalok számára

Dr. Nagyné Berke Mónika az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője.
A szövetségnek 21 tagegyesülete van, ezek közül több országos szervezetté nőtte ki magát az elmúlt években.

Tanfolyamok

A szövetség angol tanfolyamokat indított az elmúlt néhány évben, több szinten. A tanfolyamok jelenleg online formában zajlanak. Aláírás tanfolyamot is biztosít a szervezet a látássérült személyek számára.

Távszem

Online videótelefonos segítségnyújtás látássérült személyek számára, a nap 24 órájában, ünnepnapokon is használható.
https://www.tavszem.hu/
A Távszem felhasználók igénybe vehetik az iBlind Facebook csoport adta lehetőségeket. Az MVGYOSZ által létrehozott csoportban oktatók által készült videókat lehet megtekinteni, pl. iPhone készülékek használatáról. De a tagok bátran feltehetik kérdéseiket is az iOS világából.

Tankönyvek adaptálása

A középiskolás diákok tankönyveinek adaptálását a szövetség végzi már évek óta. 2021/22-es tanévtől az általános iskolás diákok tankönyveit is a szövetség fogja szervezni. A szükségleteknek megfelelően a felolvasott tankönyvek ismét megtalálhatóak lesznek az adaptációk között. Ezeket az MVGYOSZ Hangoskönyvtár applikációban, vagy a Hangoskönyvtár weboldalán hallgathatják majd meg a látássérült diákok.
Fontos megjegyezni, hogy az elektronikus tankönyvek nem egyenértékűek az adaptált tankönyvekkel. Az adaptálás során ugyanis képleírások is készülnek, a tankönyvi feladatok képernyőolvasó segítségével is könnyedén megoldhatóak.

Hangoskönyvtár

A Hangoskönyvtár alkalmazás 2018-ban indult, jelenleg 3700 mű található az alkalmazásban. A könyvek között kötelező olvasmányok is megtalálhatóak, külön kategória van kialakítva számukra.
https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2019/10/20/mvgyosz-hangoskonyvtara/

A webes Hangoskönyvtár 2020 decemberétől elérhető a https://hangoskonyvtar.mvgyosz.hu/ domain címen.

Segédeszközbolt

Szintén 2020-tól webáruházként is elérhető:
https://bolt.mvgyosz.hu/
A boltba személyes vásárláshoz előzetes időpontegyeztetés szükséges – a veszélyhelyzet alatt.
A webáruházban külön kategória van a könyvek, tanszerek számára – https://bolt.mvgyosz.hu/termekkategoria/konyvek-es-tanszerek/.
Az elmúlt napokban termékajánló videó is született a tanulást segítő eszközökről, amelyek a boltban megtalálhatóak – https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/termekajanlo-tanulast-segito-eszkozok/.
A szövetség arra törekszik, hogy minden korosztály számára megfelelő szolgáltatásokat, eszközöket biztosítson.

Reális jövő projekt

A tábor alakulásáról később tájékoztatunk, viszont az online tartalmak mindenképpen elkészülnek.

Udvardyné dr. Mühlenkampf Erika, intézményvezető az elhangzott információk fontosságát hangsúlyozta: nem csak a diákok számára fontos, hanem a velük foglalkozó pedagógusoknak is. Intézményükbe 2021. szeptemberétől két látássérült diák fog érkezni, ezért vett részt az eseményen.

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Fenntartható jövő” pályázati támogatása keretében valósult meg. (Moni Imola és Puskás Anett)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. február 7. kedd, Tódor, Rómeó napja van.
Az év 06. hete és 38. napja.
Holnap Aranka napja lesz.

1643. I. Rákóczi György azt írta Esterházy Miklósnak: "Hazánkat és nemzetünket bizony szeretjük. Ha szabadságunkért fáradnunk kelletik, mi azt kívánjuk, hogy annak minden statusok egyaránt érezhessék hasznát."


1850. Lenkey János honvédtábornok halála Aradon. Síremlékén, mely szürke márványból való obeliszk, ily felirat: "Lenkey N. János honvéd-tábornok, szül. 1807. szept. 7-én Egerben. Meghalt az aradi vár börtönében 1850. február 7-én. Béke hamvaira."


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"... A Vízöntő havában minden a képzelet,
a végletes és végtelen: a lenni képes képtelen.
Hárfás Dávid és papírtrombitás Harlekin,
dionüzoszi öröm és prométheuszi kin
ilyenkor egyformán megkeresnek.
Fogadd pompával őket.

BKK Információk

07:30Február 7. KEDDszerkeszti: Szép Csilla
RENDKÍVÜLI HÍREK  Baleset történt az Üllői úton kifelé a Pöttyös utcánál a belső sávban.   Megszűnt a forgalmi akadály a Hungária körúton az Árpád híd felé a Kacsóh Pongrác úti felüljáró előtt a középső sávban, de továbbra is torlódásra készüljenek a Stefánia úttól.   Erős a forgalom az M1/M7-es autópálya közös bevezető szakaszán az Egér úttól, és tovább a Budaörsi úton, az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Szerencs utcáig, a Kerepesi úton befelé a Fogarasi út előtt, a Könyves Kálmán körúton szakaszonként.   Lassú a haladás a 10-es főúton befelé az Óbudai temetőig, a 11-es főúton befelé a Pünkösdfürdő utca előtt, a Széll Kálmán tér környékén, a Rákóczi úton befelé, a Soroksári úton befelé a Rákóczi hídnál, a Pesti alsó rakparton északi irányban az Erzsébet hídnál.  
 
FRISS HÍREK  Ma 9 és 13 óra között nem működnek a jelzőlámpák az Alkotás utca–Krisztina körút csomópontban, a Krisztina körúton a Maros utcánál, illetve a Kék Golyó utcában a Városmajor utcánál áramszünet miatt.   Ma 16 órától 22 óráig lezárják a XIII., Fáy utcát a Béke utca és a Röppentyű utca között, valamint a Csizma utcát is labdarúgó-mérkőzés miatt.   A II., Bimbó úton a Gábor Áron utca és a Tüske utca között egy rövid szakaszon lezárták a fél útpályát, mert javítják a vízvezetéket.   A XVI., Georgina utcában a Lassú utcánál útszűkületen kell áthajtani burkolatjavítás miatt.   A XIX., Jahn Ferenc utcában a Tartsay Vilmos utcánál útszűkületre számítsanak csatornajavítás miatt.   Lezárták a buszsávot a Váci úton befelé a Katona József utcánál, mert tart a közműjavítás.   Tart az V., Arany János utcában a felújítás: lezárták azt az Október 6. utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között. Az Október 6. utca és a Nádor utca között ideiglenesen megváltozott a forgalmi rend: ez a szakasz a Széchenyi rakpart felé egyirányú lett. A Sas utca a Szabadság tér felől zsákutca. A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik ezen a szakaszon: nem érinti a Hercegprímás utca megállót.   Az V., Magyar utcában a Ferenczy István utca és a Reáltanoda utca között, valamint a VI., Zichy Jenő utcában a Nagymező utca közelében útszűkületre számítsanak gázvezeték javítása miatt.   A VIII., Orczy úton a Kőbányai út felé a Nagyvárad térnél lezárták a külső sávot távhővezeték-javítás miatt.   A VIII., Kálvária téren a Diószeghy Sámuel utcánál útszűkület nehezíti a közlekedést csatornajavítás miatt.   Lezárták a IX., Viola utcát a Balázs Béla utca után, mert vízvezetéket javítanak.   Szakaszos sávlezárásra kell készülni a XIV., Szugló utcában a Lőcsei út és a Miskolci utca között mindkét irányban vízvezeték-építés miatt.   A XVIII., Batthyány Lajos utcát lezárták a Baross utca közelében, mert csatornát javítanak.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com