Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Dolly Roll - Viva Mexikó
23
hallgató

Fényterápia javíthatja a Parkinson-kóros betegek állapotát

- 2020. január 8. 8:13 - 414 megtekintés

A nappali (mesterséges) megvilágítás optimalizálása a Parkinson-kóros betegeknél az alvászavarok, illetve a depresszív és agitált állapotok javulásához járul hozzá.

A Parkinson-kóros betegek nagy része alvászavaros. A nappali álmosság és az esti nyugtalanság sok beteg otthoni ellátását megnehezíti, és ápolási otthoni ellátás igénybevételét teszi szükségessé.

A Parkinson-kórral társuló alvászavar pontos oka nem ismert. Agykutatók úgy vélik, hogy az alvászavarok és a neurodegeneratív megbetegedés egymást oda-vissza irányban erősítik, és az alváshiány a béta-amiloid plakkok fokozott mértékű lerakódásával jár együtt.

A nappali homály és az éjjeli fények árthatnak

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a cirkadián ritmus zavara, a hiányzó szinkronizáció is szerepet kaphat a Parkinson-kór tüneteinek a megjelenésében. Az érintett betegek ritkán hagyják el lakóhelyüket vagy ápolási otthonukat, sok időt töltenek zárt térben, mesterséges fényen, ami általában túl alacsony intenzitású és nem képes a természetes, nappali fényesség helyettesítésére. Ha valaki idősek otthonában vagy valamilyen ellátó intézményben él, a helyzet általában még rosszabb, hiszen éjjelente is világítanak – biztonsági okokból – a (jelző)fények. Mindez a betegek nappal-éjjel, ébrenlét-alvás ciklusainak a még jelentősebb megzavarásához vezet.

Világítsunk úgy, mint a természetes fény!

USA-beli kutatók vizsgálatai alapján a nappal-éjszaka ciklusoknak megfelelő megvilágítás alkalmazása hozzájárul az Alzheimer-betegek cirkadián ritmusának a „beállításához”, és – közvetve – a tünetek szubjektív és objektív javulásához.

Nyolc ápolási otthonban, 46 beteg bevonásával végzett vizsgálatok alapján a 14 héten át tartó, cirkadián ritmusnak megfelelő megvilágítás javítja a betegeknél az alvásminőséget, csökkenti a depressziót és a nyugtalanságot.

A vizsgálatban az alvás minőségét a PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) alapján ítélték meg, ami 10,30 pontról 6,67 pontra javult.

A depresszió mértékét a demencia esetén megszokott „Cornell Scale for Depression in Dementia” alapján mérték. A fényterápia hatására ez esetben 10,3 pontról 7,05 pontra javult az átlagos állapot.

A Parkinson-kórhoz társuló agitáció, nyugtalanság a Cohen-Mansfield Agitation Inventory (CMAI) alapján 42,65 pontról 37,14-re redukálódott, ami ugyan szemmel látható különbség, de statisztikailag mégsem szignifikáns.

Elsőként igazolt a fényterápia hatékonysága

A korábbi vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményekre jutottak a fényterápia Alzheimer-kórban való alkalmazhatóságát, eredményességét illetően.

Egy 2014-ben született Cochrane-elemzés alapján a fényterápia Parkinson-kórban való alkalmazása nem tekinthető evidencia-alapúnak.

A most bemutatott eredmények elsőként támasztották alá a cirkadián ritmus külső fénnyel való szinkronizálásának az eredményességét a Parkinson-kóros betegek esetén – több szempontból is.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com