Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Esély magazin - Ruzsa Viktor műsora
33
hallgató

Folytatódtak a GYSE-tárgyalások – a MEOSZ csak az érdemi változásokat fogadja el

- 2019. október 18. 13:05 - 412 megtekintés

A gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítását célzó érdemi párbeszéd azt követően kezdődött az EMMI, a PM a NEAK a MEOSZ, valamint a többi érintett szervezet képviselői között, hogy Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke 2019. június végén nyílt levélben fordult dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárhoz, melyben a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítását kezdeményezte a segédeszközt használók kritikus helyzete miatt.

Egyúttal arra kérte, hogy – a MEOSZ szakmai anyagát alapul véve – haladéktalanul hívják össze az első egyeztetést, mely 2019. július 16-án megtörtént.

Dr. Horváth Ildikó a 2019. október 10-én – a GYSE rendszerben érintett szervezetek képviselőinek részvételével – folytatódott egyeztetésen elmondta, hogy a költségvetési keretből minél több összeget, minél hasznosabban szeretnék évről-évre eljuttatni a betegeknek.  A megkezdett párbeszéd nagyon hasznos, a közös javaslatoknak a betegek szempontjából biztonságos, megbízható termékeket, a gyártók és forgalmazók vonatkozásában pedig egy kiszámítható pályát kell eredményezni. Mozgásteret kell keresni annak érdekében, hogy új, innovatív termékeket lehessen behozni a rendszerbe. A különböző GYSE termékeket nem lehet azonosan kezelni, ezért a terület szereplőitől nyitottságra van szükség a közös megoldási lehetőség érdekében – mondta dr. Horváth Ildikó. Jelezte, hogy a munka gyorsasága és hatékonysága végett kisebb munkacsoportokban, gyakori egyeztetések keretében kell felülvizsgálni a problémákat.

Bidló Judit, a NEAK főigazgató -helyettese elmondta, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása keretében évről évre nő a  gyógyászati segédeszközökre fordított kiadások összege. A főbb kiadási formák – például ortopéd cipő, hallásjavító eszközök, kötszerek, vizeletfelszívódási és defekálási eszközök, alsóvégtag ortézis, gerinc ortézis rendszerek – körében részletezte az állami támogatás összegének évenkénti alakulását. Az elszámolt TB támogatás vonatkozásában rámutatott az anomáliákra is.

Rádai Tamás az „iparági szereplők” (gyártók és forgalmazók) képviseletében kitért arra, hogy október elején Kasler Miklós, Palkovics Imre és  Varga Mihály miniszternek jelezték azokat a legsürgetőbb problémákat, melyek szerintük prioritást élveznek, s amelyekkel nem lenne szabad megvárni a GYSE ellátás egészének újragondolását.  Ezek sorában említette, hogy a központilag árszabályozott GYSE rendszer nem számol a költségeik emelkedésével, emellett rendezni kell az árfolyam és bérkompenzáció kérdését is. Az iparági szereplők szerint a közgyógyellátásban azonnali minőségjavulást lehetne elérni a támogatási összeg kiáramlása nélkül oly módon, hogy a közgyógyellátottak részére lehetővé tennék, hogy egyéni döntésük alapján magasabb minőségű terméket választhassanak, azonban a különbözetet nekik maguknak kell megfizetniük.

Dr. Klauber András a rehabilitáció, fizikális medicina és gyógyászati segédeszköz szakmai kollégium  képviseletében a gyógyászati segédeszköz indikáció orvosszakmai hátterének fontosságát hangsúlyozta.

Szekeres Pál miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan segédeszközökre van szükség, melyek az érintettek számára a hiányzó  funkciókból a lehető legtöbbet pótolják. Nem a táblázatból választható eszközökből kellene kiindulni, a rendszert kell megfordítani; nem a betegséghez, hanem az életvitelhez, oktatáshoz, foglalkoztatáshoz kell az eszköz. Ehhez  szemléletváltásra van szükség, amelyben az érdekvédelmi és betegszervezetek aktív részvétele nélkülözhetetlen.

A MEOSZ úgy vélte, Szövetségünk egy évig keményen dolgozott az GYSE együttműködés létrejöttéért. A MEOSZ köszönetet mondott dr. Horváth Ildikó államtitkár asszonynak, amiért valamennyi szereplő részvételével megkezdődhetett az érdemi munka. A MEOSZ rámutatott, hogy a minisztériummal sikerült stratégiai változásban megállapodni, melyhez komolyan kell venni a felelősségi határokat. Így felelősséget kell vállalni egyebek mellett a minőségért is, mert ha ez nem történik meg, a MEOSZ nem hajlandó a mintegy 160 ezer segédeszköz felhasználó felé közvetíteni, hogy a helyzetük nem változik, ellenben a forgalmazók profitja nő, és az árkompenzáció megoldódott. Végtelenül szomorúak lennénk, ha az általunk kezdeményezett tárgyalássorozat megrekedne ezen a szinten. Minden érintettnek meg kell kapnia a minőségi segédeszközt, melyhez stratégiai változásra van szükség. Erre az orvosszakma bevonása nélkül nem kerülhet sor.

Ormódi Róbert a SINOSZ képviseletében hallókészülékek vonatkozásában is az egyéni szükségletek és a minőség fontosságára hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett a MEOSZ-szal közös korábbi lobbira is a gyógyászati segédeszközök áfa-tartalmának 5 százalékra történő csökkentése érdekében, melyről nem érkezett visszajelzés.

Koltai Tünde a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke hangsúlyozta: semmiképpen ne legyen az a cél, hogy valamelyik résztvevőt kiszorítsuk, hogy a gyártó vagy a forgalmazó ne maradjon életben. Fogadjuk el, hogy reális nyeresége legyen azoknak, akik minőségi eszközökkel szolgálják ki a rászorulókat.

Az egyeztetések előreláthatóan októberben folytatódnak. A MEOSZ bizakodva tekint a tárgyalások elé, miközben következetesen képviseli: Szövetségünk önmagában nem támogatja a forgalmazók és gyártók áremelésre, árkompenzációra vonatkozó javaslatát, mert az nem eredményezné a mozgáskorlátozott emberek innovatív segédeszközökhöz való jutását és az ellátás minőségi javulását. A minőségi segédeszköz költségeit nem háríthatjuk át az emberekre. Miközben azt látjuk, hogy az állam évről-évre egyre többet költ a gyógyászati segédeszközrendszerre, a felhasználók ebből mit sem éreznek. A fogyatékos embereket tömörítő érdekvédelmi szervezetek, így a MEOSZ is, az érezhető, minőségi változásért emelik fel a hangjukat. A MEOSZ továbbra is következetesen kiáll a fogyatékos emberek érdekeinek érvényesítéséért, s ennek során valamennyi szereplőtől elvárja, hogy felelősséget vállaljon egy olyan GYSE rendszer kialakításáért, melynek középpontjában nem az egyéni érdekek, hanem a segédeszközhasználók személyre szabott szükségletei állnak.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 28. kedd, Levente, Irén napja van.
Az év 26. hete és 179. napja.
Holnap Péter, Pál napja lesz.

1366. Nagy Lajos Erdélyben rendeletében biztosította úgy a nemesek, mint a jobbágyok személyes szabadságát, továbbá az úriszéket.


1763. Nagy földrengés volt a Duna mentén, főleg Komáromban és Budán. Budán megsérült a Mátyás-templom, a ferencrendiek várbeli és vízivárosi temploma és az újlaki templom.


Tóth Bálint: Nyárra forduló

"...Esztendő legszebb szaka,

nyár is, tavasz is,
bodzavirág koronázta első teli fészkek,
még szól a kakukk, s hallgatnak a tücskök,
rigók hangolnak fémfeketében,
narancsszín pikulán a lucfenyők tetején,
s rá sárgadolmányos aranymálinkók népi danája:
Kell-e dió, fiú?"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com