Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


K G B - Az én városom
23
hallgató

Harmadszor ünnepeltük meg a magyar parasport napját

- 2020. február 26. 18:20 - 374 megtekintés

Idén már harmadik éve, hogy február 22. hivatalosan is a magyar parasport napja.

A Magyar Paralimpiai Bizottság konferenciával és díjátadóval, a köznevelési intézmények országszerte változatos parasport programokkal ünnepeltek.

Ötven évvel ezelőtt a Mozgásjavító Általános Iskola falain belül alakult meg a mai napig is aktívan működő Halassy Olivér Mozgásgátoltak Sportklubja. Az alapítás dátumát választották az ötletgazdák a magyar parasport napjának, amit a kormány 2017 decemberében határozatba foglalva ismert el.

Mivel a jeles nap 2020-ban szombatra esett, ezért február 21-én, pénteken zajlott a magyar parasport napja alkalmából szervezett események többsége, így a Magyar Paralimpiai Bizottság ünnepi konferenciája és díjátadója is. A Magyar Sport Házában megrendezett eseményen a hazai parasport történetének számos fontos alakjáról emlékeztek meg. A “történelem” alakítói közül sokan személyesen is jelen voltak, így többek között az első paralimpiai aranyérmes magyar, Tauber Zoltán, Halassy Olivér lánya, Ilona néni, illetve számos egykori és jelenlegi paralimpikon és fogyatékossággal élő sportoló.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöki tisztségét 2015 óta betöltő Szabó László ünnepi beszédében kiemelte, hogy eddigi eredményei közül a magyar parasport napjának kigondolására és megvalósítására a legbüszkébb. Ezen a napon nemcsak az olimpiai és paralimpiai bajnokok sírjait koszorúzzák meg és szakmai konferenciákon vitatják meg a fogyatékos emberek sportjának aktuális helyzetét, hanem komoly szemléletformáló tevékenységet is végeznek. Idén összesen 567 köznevelési és oktatási intézmény csatlakozott a Lélekmozgató című programhoz, melynek keretében az óvodások és iskolások a testnevelés órákon parasportokat próbálhatnak ki, fogyatékossággal élő sportolókkal és paralimpikonokkal találkozhatnak, vagy filmeket nézhetnek meg küzdelmeikről és sikereikről. Ez a fajta edukáció a Magyar Paralimpiai Bizottságnak is fontos feladata a sportdiplomáciai kapcsolatok megerősítése és az innovációknak a hazai parasportba való bevezetése mellett.

Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (EMMI) köszöntőjében arról tájékoztatott, hogy a kormány idén az elmúlt évhez képest megduplázott összeggel támogatja a magyar fogyatékos emberek sportját. Ennek a jelentős különbségnek feltehetően az az oka, hogy 2020-ban olimpiai év van, amikor a Magyar Paralimpiai Bizottság feladatai és költségei is megtöbbszöröződnek.

A rendezvény közönsége számos érdekes előadás során kaphatott betekintést a parasport komplex folyamatainak egy-egy szeletébe. Hiszen a fogyatékos emberek sportja nemcsak a sporttudományhoz kapcsolódik szorosan, hanem a rehabilitációs szakmákhoz is. Nem véletlen, hogy a Testnevelési Egyetemen szakirányú továbbképzésként került megszervezésre az inkluzív sportoktató-képzés, az első évfolyam éppen a napokban vehette át oklevelét. Ugyancsak elképzelhetetlen a parasport nemzetközi sportdiplomácia és szponzoráció nélkül, a fogyatékos személyek befogadását elősegítő edukációnak pedig aligha van pozitívabb eszköze, mint a parasportokkal való megismerkedés lehetőségének biztosítása. A parasportnak az ép emberek sportjához hasonlóan van történelme és vannak hagyományai, még ha ezek kevésbé régre is nyúlnak vissza. Ezért is kapott jelentős hangsúlyt az eseményen az egykori paralimpikonok köszöntése, illetve a Halassy Olivér Sport Club történetének rövid bemutatása. A parasport persze még mindig nem jelent főállást és stabil megélhetést egyetlen magyar fogyatékos embernek sem, ezért arról is hallhattak az érdeklődők, hogy a sportoló fiatalok hogyan menedzselik karrierjüket a versenyzés mellett.

A Parasport a XXI. században című szakmai konferenciát Mike Peters előadása zárta. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) ügyvezető igazgatója beszédében Halassy Olivér már-már emberfeletti teljesítményét méltatta. A gyermekként közlekedési balesetben egyik lábát elvesztett sportoló az épek között nyert olimpiai aranyat 1932-ben és 1936-ban is a magyar vízilabda válogatott tagjaként, ráadásként úszóként is az Európa-bajnoki címig jutott. Halassy Olivér sportsikerei és emlékezete sokat jelent a mai magyar parasportolóknak.

Mike Peters előadásában a mindenki érdeklődésére számot tartó legnagyobb világesemény, a 2020-as tokiói Paralimpia előkészületeit is ismertette. Elmondta, hogy soha ekkora érdeklődés nem övezte még a paralimpiai játékokat mind a nézők és az önkéntesek, mind pedig a média részéről. Egy olimpia és paralimpia mindig megváltoztatja a rendező ország viszonyulását a fogyatékossággal élő személyekhez, már csak azért is, mert az eseményre létrejövő akadálymentes szálláshelyek, sport- és kulturális létesítmények, valamint a közösségi közlekedés az olimpia után a lakosságot, így a fogyatékos embereket is szolgálja.

Az eseményt a Magyar Paralimpiai Bizottság 2019-es díjainak ünnepélyes átadása zárta. A díjakat kiváló eredményt elért parasportolók és edzőik kapták, akik mind hisznek a magyar parasport napjának mottójában: “Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni”.

(Németh Orsolya – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com