Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


edda - Csendes Ember
29
hallgató

Könnyebb lesz hozzájutni az adaptált tankönyvekhez

- 2021. február 3. 6:52 - 449 megtekintés

Az MVGYOSZ érdekképviseleti munkájának is köszönhető, hogy a következő tanévtől a látássérült diákok számára adaptált tankönyvek a többi tankönyvvel megegyező áron lesznek elérhetőek.

Fontos tisztázni, mit jelent a tankönyvek adaptálása. Adaptáláson azt a folyamatot kell érteni, melynek során az eredeti, síkírásban elkészített tankönyv az adott látássérült diák által hozzáférhető formátumúvá (például Braille-nyomtatással vagy digitális fájl formátumban, mindkét esetben kiegészítve a képeket, ábrákat helyettesítő szövegekkel és egyéb, vizuálisan jelölt kiemelések jelzésével) kerül átalakításra.

A tankönyvellátás finanszírozási problémái

A tankönyvellátás jelenlegi finanszírozási rendszere vezetett ahhoz a nem kívánatos következményhez, hogy a látássérült diákok számára adaptált tankönyvekhez a többi tankönyvvel összehasonlítva magasabb áron juthattak hozzá az érintettek.

A vonatkozó szabályozás értelmében az általános, illetve középiskolai tankönyveket maguk az iskolák rendelik meg tanulóik számára, így történik ez a náluk tanuló látássérült diákok tankönyvei esetében is. 2020-tól a helyzet annyiban változott meg, hogy a tankönyvek megrendelése, beszerzése, illetve az iskolákhoz való eljuttatása országosan a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (ismertebb nevén: KELLO) közreműködésével zajlik. Az iskolák, tankerületek megrendeléseiket tehát most már a KELLO részére továbbítják, amely gondoskodik arról, hogy a megrendelt tankönyvek eljussanak az iskolákhoz. A tankönyvek finanszírozása, ahogy korábban, jelenleg is úgy történik, hogy a tanulók számára térítésmentes tankönyvellátás biztosítása érdekében a költségvetési törvény évente tanulónkénti tankönyvtámogatást határoz meg. A tankönyvtámogatásra az iskola a tanulói létszám alapján kap keretet, ezt használhatja fel a tankönyvek megrendelésére. Az egy tanulóra jutó tankönyvtámogatás összege az Oktatási Hivatal által közzétett köznevelési tankönyvjegyzékben szereplő könyvek árai alapján került meghatározásra. A látássérült tanulók adaptált tankönyveinek előállítási költségei ugyanakkor magasabbak a tankönyvek tankönyvjegyzékben meghatározott árához képest, hiszen ezekre a tankönyvekre jellemzően csak kisszámú megrendelés érkezik, előállításuk viszont általában több hetet igénybe vevő, szakszerűséget igénylő folyamat. A problémát az okozta, hogy mivel e többletköltségeket a finanszírozás rendszere semmilyen módon nem kompenzálta, azt a tankönyveket megrendelő iskoláknak kellett állniuk. Így fordulhatott elő több esetben, hogy az iskola a látássérült tanulója részére nem, vagy nem minden tankönyvet, munkafüzetet tudott megrendelni, mivel ezek magasabb költségét a részére juttatott tankönyvtámogatásból nem tudta fedezni.

A problémák jelzése

Az MVGYOSZ tavaly ősszel fordult levélben az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkárához, jelezve a látássérült tanulók oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését komolyan akadályozó problémát. Megkeresésünkben javasoltuk a látássérült tanulókra vonatkozóan az általánostól eltérő, magasabb összegű tankönyvtámogatás meghatározását, melyből az iskolák már az adaptálással kapcsolatban felmerülő többletkiadásokat is tudnák fedezni. A minisztérium megkeresését követően a probléma megoldására végül a KELLO részéről érkezett javaslat.

A tankönyvek adaptálása

A vonatkozó szabályozásnak köszönhetően az MVGYOSZ közreműködőként vesz részt a tankönyvek adaptálásában, amit a KELLO-val erre vonatkozóan kötött megállapodás alapján maga végez. A KELLO az adaptálás többletköltségeinek kompenzálását oly módon látta megoldhatónak, hogy ennek fedezése érdekében egy plusz keretet különített el, melyet az MVGYOSZ-szal kötött külön megállapodás alapján első ízben a 2021-2022. tanévre vonatkozóan megrendelt tankönyvek adaptálásához biztosít. Ezzel lehetővé válik, hogy a tankönyveket megrendelő iskolák az adaptált tankönyvekhez is a tankönyvjegyzékben szereplő áron jussanak hozzá.

Az általános iskolai tankönyvek adaptálását eddig közreműködőként a Vakok Iskolája, míg a középiskolai tankönyvek esetében az MVGYOSZ végezte. A Vakok Iskolája a 2020-2021. tanévben szerzett tapasztalatok alapján arra az elhatározásra jutott, hogy a 2021-2022. tanévtől az általános iskolai tankönyvek adaptálási feladatait is átadja az MVGYOSZ részére – ennek érdekében az iskola és a szövetség együttműködési megállapodást kötött egymással.

Összegezve:

A következő tanévtől a látássérült tanulókat oktató iskolákat, illetve a tanulókat érintően két fontos változás történt:

– mostantól az általános iskolai tankönyvek adaptálását is az MVGYOSZ végzi;

– a tankönyveket megrendelő iskolák mostantól az adaptált tankönyvekhez is a tankönyvjegyzékben szereplő áron juthatnak hozzá.

Végül arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy az iskolák az adaptált tankönyvet akár a KELLO-n keresztül, akár közvetlenül az MVGYOSZ-nál is megrendelhetik.

(Gulyásné dr. Bölkény Ágota jogtanácsos – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 30. csütörtök, Zalán napja van.
Az év 13. hete és 89. napja.
Holnap Árpád napja lesz.

1721. III. Károly rendeletben szabályozza a Magyarországon nyomtatott és az országba behozott könyvek cenzúráját. A cenzori jogokat a nagyszombati jezsuita egyetem kancellárja gyakorolta.


1722. Az erdélyi rendek a nőágon történő öröklést elfogadták. Ezzel Erdély megelőzte Magyarországot a Pragmatica Sanctio elfogadásában.


Radnóti Miklós: Száll a tavasz

Csúszik a jég a folyón, foltosra sötétül a part is,
olvad a hó, a nyulak meg az őzek lába nyomán már
kis pocsolyákban a nap csecsemőnyi sugár lubickol.
Száll a tavasz kibomolt hajjal, heverő hegyek ormán,
tárnák mélyein és vakondok túrta lyukakban,
fák gyökerén fut , a rügy gyöngéd hónalja tövében,
s csiklandós levelek szárán pihen és tovaszáguld.
S szerte a réten, a domb fodrán, fodros tavakon kék
lánggal lobban az ég.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com