Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A Stáb - Élünk ahogy bárki
27
hallgató

A MEOSZ fellépése nyomán könnyebb lesz rámpákat és lifteket kialakítani a mozgáskorlátozott emberek számára

- 2018. december 8. 17:27 - 708 megtekintés

A MEOSZ-hoz folyamatosan érkeznek olyan jelzések, amelyben az érintettek az épületek, közterületek, közlekedési eszközök, akadálymentességének hiányát teszik szóvá, illetve arról számolnak be, hogy a jelenlegi szabályozásnak köszönhetően nem tudják elvégezni azokat az átalakításokat, amelyekre állapotukból eredően szükségük lenne környezetük önálló, akadálymentes használatához.

A közelmúltban egy hölgy azzal kereste meg a MEOSZ-t, hogy mivel férje mozgáskorlátozottá vált, és ők egy társasház első emeletén élnek, ahol belső lift kialakítására nincs lehetőség, külső liftet szeretett volna kialakíttatni. Kizárólag ezzel válhatna lehetővé, hogy férje akadálymentesen közlekedhessen. Az Építésügyi Hatóság azonban úgy foglalt állást, hogy az építésügyi szabályok oldalkert szélességére vonatkozó követelménye miatt nem engedélyezhető a lift kialakítása, mert az az oldalkert szélességét csökkentené. A hölgy ezt követően kereste meg a MEOSZ-t, kérve segítségünket.

A MEOSZ ezt követően kereste meg a Miniszterelnökséget vezető minisztert a konkrét ügyben és azon túlmutatóan is, az épített környezet akadálymentességét érintő szabályozás felülvizsgálata érdekében. A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján ugyanis a fogyatékos személynek joga van a fogyatékosságának, személyes körülményeinek megfelelő lakhatási forma megválasztásához. A lakhatás a fogyatékos ember számára akkor megfelelő, ha ahhoz minden tekintetben biztosított a hozzáférése. E jogok érvényre juttatása érdekében a törvény korábban tartalmazott határidőket a középületek akadálymentesítésének kötelezettsége vonatkozásában, azonban e határidőket többször módosították, majd 2013-ban teljesen kikerültek a jogszabályból. A MEOSZ ezt teljességgel elfogadhatatlannak tartja,

A MEOSZ javaslatot tett az országos településrendezési és építési követelményekről rendelkező 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet ( OTÉK) fenti problémát érintő módosítására, és egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy szükségesnek tartja az OTÉK, valamint az épített környezet alakításáról rendelkező törvény átfogó felülvizsgálatát is. A jelenlegi szabályozás – főként az ellenőrzés, szankcionálás szabályozásának hiányossága miatt – nem ösztönzik az akadálymentes használathoz, hozzáférhetőséghez való átalakítások elvégzését, olykor pedig indokolatlanul akadályozzák, vagy jelentősen megnehezítik azt, hogy e szükséges munkálatokat maguk elvégezhessék.

A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a közelmúltban válaszlevelében arról tájékoztatott, hogy az OTÉK soron következő felülvizsgálatakor olyan módosításokra is sor kerül majd, melynek eredményeként az elő-, oldal-, vagy hátsó kert területe csökkenthető, ha ott a mozgásukban korlátozottak érdekében rámpát, liftet helyeznek el. Kiegészül továbbá a rendelet azzal a rendelkezéssel is, melynek értelmében az épület, vagy a lakások akadálymentes elérését szolgáló műtárgyakra (pl. lift) tekintettel a telek beépítettsége eltérhet az övezetre előírt legnagyobb beépítettség mértékétől.

A MEOSZ üdvözli a Minisztérium pozitív hozzáállását e kérdés rendezéséhez, és reméli, hogy az építési szabályok átfogó felülvizsgálata érdekében sikerül majd egy konstruktív együttműködést kialakítani.

Budapest, 2018. december 7.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com