Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
30
hallgató

Kora gyermekkori innovatív terápiák a Gézengúz Alapítványnál

- 2021. március 26. 11:31 - 423 megtekintés

A Dr. Schultheisz Judit gyermekorvos által 1990-ben alapított Gézengúz Alapítvány komplex családcentrikus ellátás keretében teszi lehetővé a koraszülött, idegrendszeri sérült vagy mozgásfejlődésben érintett, eltérő vagy veszélyeztetett fejlődésmenetű gyermekek diagnosztikáját és korai komplex intervenciós ellátását.

Az Alapítvány korai terápiákat, rehabilitációs módszereket és eszközöket („Huple®”) fejlesztett ki, amelyek mára már képzés keretében hozzáférhetők Magyarországon öt központban, Budakalászon, Óbudán, Budafokon, Győrött, Salgótarjánban fogadják országos ellátási profillal a gyermekeket, családokat.

A Gézengúz Modell

A Gézengúz Modell lényege a komplex – több módszert egymásra építve alkalmazó –, személyre szabott, intervenciós program. A diagnosztikai folyamat után szoros szakorvosi és szakmai team általi nyomon követés történik. A Modell transzdiszciplináris szakellátásában alkalmazza a nemzetközi és hazai diagnosztikai és állapotkövető objektív vizsgálóteszteket, skálákat, módszereket, eljárásokat – kiemelten a Bayley III. fejlődéspszichológiai tesztet és a WPPSI-IV intelligenciatesztet.
A legmegfelelőbb terápiás módszereket és eljárásokat meghatározott intervallumokban és sorrendben egymásra építve alkalmazzák, figyelembe véve a gyermek fejlődését és szükségletét.
A diagnosztikai vizsgálatokat, elemzéseket és konzultációkat követően kialakítják a család számára ajánlott terápiás folyamatot (általában egy gyermek 4-5 terápiás elemet kap).
A családok, heti több alkalommal is, ambuláns formában kapnak ellátást intézeteikben, valamint heti intenzív terápiás ellátást, bentlakással a központi Budakalász Intézetében.
Az ellátásban a család is aktívan részt vesz, együttműködő partnere a gyógyítás-fejlesztés folyamatának. Az ellátás elemei a családi életbe is integrálhatók, örömteliek. Sikerélményt biztosítanak a családnak, valamint pozitív megerősítésekkel a gyermekek önértékelését is erősítik. Mobilizálhatatlan kisgyermekeknél otthoni ellátást végeznek.
A Gézengúz Modell koncepciójára jellemző, hogy a terápiás hatékonyság érdekében tematikusan összekapcsolja a vízi és tornatermi ellátásokat, a terápiás helyzeteket közegváltásban ismételve. A korosztálynak és az állapot súlyosságának megfelelően egyéni és csoportos ellátásokat alkalmaznak. A csoportos ellátásokat integrált és inkluzív formában végzik, típusosan fejlődő gyermekek és családjaik részvételével.
Ez támogatja egy új életmód kialakítását, erősíti a mentálhigiénés fejlődést és a családi kohéziót, és segít abban, hogy az érintettek öntudatosabban vállalják új életmódjukat, önmagukat, családjukat. A hatékonyság megerősítése céljából otthoni környezetben használandó terápiás és fejlesztőeszközöket kölcsönöznek a családok számára.

1. ábra: Otthoni környezetben, koraszülött-ellátásban
2. ábra: Vízi közegben ki terjesztett a mozgáspálya
2. ábra: Vízi közegben ki terjesztett a mozgáspálya

Az alapítvány úttörő kezdeményezése volt a „Szociális Információs Szolgálat” (SZISZ) kialakítása védőnő munkatárs bevonásával, aki már az első diagnosztikai vizsgálat során tanácsadást nyújt a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat megillető támogatási formákról. A folyamatos terápiák, fejlesztések és tanácsadás mellett, hangsúlyosak a családok részére az integrált közösségi programok szervezése, így az aktív interakciók maximálisan segítik a szociabilitás erősítését, a család és a gyermek jóllétét.
Az alapítvány, rendszerszemléletének köszönhetően, intézménye körül kialakítja a fejlesztési folyamatban érintett szakmai partnerekkel való együttműködést. Célja a transzdiszciplináris szakmai teameknek, hogy a családoknak ne kelljen kiszakadniuk lakóhelyükről, hanem annak közelében találjanak segítséget.
A családoktól érkező szükséglet hívta életre, hogy ma már országszerte több központtal rendelkezik az alapítvány. Ezt mutatja azon tevékenysége is, amelyben az igen korai ellátási programját (0–16 hetes kor) a kórházi ellátások indítványozására osztályos ellátási környezetbe illeszti, pl.: PIC (NICU) melletti Gézengúz Szoba kialakítása Kecskeméten és Kaposváron, a megyei kórházakban.
A Gézengúz Modell magas színvonalú, kiterjedt hálózati rendszerének működtetését, a több évtizede kialakított és fenntartott minőségirányítási rendszer, a MSZ EN ISO 9001: 2015 is segíti.
A Gézengúz Modell alapvető jellemzője, hogy a terápiás folyamat az egész családra kiterjed, és minden esetben individuális jellegű. A gyermek és családja személyes szükséglete alapján készül el a szükségletalapú rehabilitációs, fejlesztési terv. Ennek kialakítása során a szülői kompetenciába fektetett bizalom kulcsfontosságú, amelynek kiteljesedéséhez egyfajta „coaching”-jellegű együttműködés keretében adnak teret.
A fejlesztés folyamatába nemcsak a családokat, hanem mindazon személyeket is bevonják, akik a természetes támogatói közegben jelentőséggel bírnak a család életében: nagyszülők, barátok stb., ezzel is megerősítve a család természetes kapcsolatrendszerét, támogatói környezetét.
A Gézengúz Alapítvány fennállása óta több új módszert és minősített képzéseket dolgozott ki, terápiás innovációival gazdagítva a kora gyermekkori terápiás ellátásokat. Mindhárom terápiás innováció, az NHT 1., 2., a Huple®-program és a kombinált DSZIT neurofiziológiai tengelye a szomatoszenzoros vesztibuláris rendszer.
Huple®-program. Dr. Schultheisz Judit regisztrált HU/CA01/73691/10 orvostechnikai eszköz szabadalmára épített terápiás ellátás. A Huple® dinami-kus terápiája folyamatos válaszreakciókat idéz elő a vesztibuláris rendszer ingerlése következtében, ezáltal nagyon jótékonyan hat a mozgásfejlődésre, a kognitív fejlődésre és a magatartás-viselkedés szabályozására, az idegrendszer érési folyamatát is segítve (1., 2. ábra).
Neuro-hidroterápia (NHT 1., NHT 2.). Az egyensúlyi rendszer ingerterápiája által, speciális korrekciós fogások segítségével, vízi környezetben támogatják a megfelelő mozgásminták kialakulását, fejlődését. Befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, légzésszabályozását, mozgáskészségét és koordinációját. Ennek során is alkalmazzák a Huple®-eszközt, amellyel játékos formában történik a fejlesztési folyamat a vízben (3., 4. ábra).

3. ábra: Neuro-hidroterápia 1.–NHT 1.0-tól 4-5 hónapos korig
3. ábra: Neuro-hidroterápia 1.–NHT 1.0-tól 4-5 hónapos korig
4. ábra: Neuro-hidroterápia 2.–NHT 2. 4–5 hónapos kortól iskolás korig
4. ábra: Neuro-hidroterápia 2.–NHT 2. 4–5 hónapos kortól iskolás korig

Kombinált dinamikus szenzoros integrációs terápia (DSZIT). A legjobb eredmény elérése érdekében a tornatermi és a vízi fejlesztési elemeket 90 perces alkalomra egyesítették. Ezen órák során a gyermekek kialakíthatják saját éretlen vagy még nem megfelelően differenciált játékaikat, különféle esz-közök használatával. Az összekapcsolt, közegváltással végzett terápia nagy lehetőséget ad a gyermekek egyéni szükségletein alapuló saját aktivitás megélésére egy kiterjesztett terápiás keretben.
Folyamatos kutatások, egyetemi együttműködések által követik nyomon a modellben alkalmazott terápiák hatását a gyermekek fejlődésére. Példaként: a Huple® mozgás- és koordinációfejlesztő orvos-technikai eszköz egyensúlyjavító hatásának kontrollált vizsgálata több eszközzel is megvalósult a MTA-BME Lendület Program együttműködésével.
Az egyensúly objektív vizsgálatához a Huple®-eszköz mellett alkalmaztak stabilométert, 3D szenzort+VIR terápiás célú mozgásprogramot és az OptiTrack® kamerarendszert. A vizsgálatok célcsoportjai hipotóniával, hemiparézissel diagnosztizált, 1–5 éves gyermekpopuláció volt, kontrollcsoportokkal. A kutatás terápiás konzekvenciákra mutatott rá a program minimálisan 6 hetes időtartamának hatékonyságára vonatkozóan.


Dr. Schultheisz Judit írása a Gyermekorvos Továbbképzés XX. évfolyam 1. számban jelent meg teljes terjedelmében, a cikket a jogtulajdonos Promenade Kiadó és a Szerző hozzájárulásával és engedélyével közli a Rehabportál.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com