Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


A nap receptje
58
hallgató

Kora gyermekkori innovatív terápiák a Gézengúz Alapítványnál

- 2021. március 26. 11:31 - 983 megtekintés

A Dr. Schultheisz Judit gyermekorvos által 1990-ben alapított Gézengúz Alapítvány komplex családcentrikus ellátás keretében teszi lehetővé a koraszülött, idegrendszeri sérült vagy mozgásfejlődésben érintett, eltérő vagy veszélyeztetett fejlődésmenetű gyermekek diagnosztikáját és korai komplex intervenciós ellátását.

Az Alapítvány korai terápiákat, rehabilitációs módszereket és eszközöket („Huple®”) fejlesztett ki, amelyek mára már képzés keretében hozzáférhetők Magyarországon öt központban, Budakalászon, Óbudán, Budafokon, Győrött, Salgótarjánban fogadják országos ellátási profillal a gyermekeket, családokat.

A Gézengúz Modell

A Gézengúz Modell lényege a komplex – több módszert egymásra építve alkalmazó –, személyre szabott, intervenciós program. A diagnosztikai folyamat után szoros szakorvosi és szakmai team általi nyomon követés történik. A Modell transzdiszciplináris szakellátásában alkalmazza a nemzetközi és hazai diagnosztikai és állapotkövető objektív vizsgálóteszteket, skálákat, módszereket, eljárásokat – kiemelten a Bayley III. fejlődéspszichológiai tesztet és a WPPSI-IV intelligenciatesztet.
A legmegfelelőbb terápiás módszereket és eljárásokat meghatározott intervallumokban és sorrendben egymásra építve alkalmazzák, figyelembe véve a gyermek fejlődését és szükségletét.
A diagnosztikai vizsgálatokat, elemzéseket és konzultációkat követően kialakítják a család számára ajánlott terápiás folyamatot (általában egy gyermek 4-5 terápiás elemet kap).
A családok, heti több alkalommal is, ambuláns formában kapnak ellátást intézeteikben, valamint heti intenzív terápiás ellátást, bentlakással a központi Budakalász Intézetében.
Az ellátásban a család is aktívan részt vesz, együttműködő partnere a gyógyítás-fejlesztés folyamatának. Az ellátás elemei a családi életbe is integrálhatók, örömteliek. Sikerélményt biztosítanak a családnak, valamint pozitív megerősítésekkel a gyermekek önértékelését is erősítik. Mobilizálhatatlan kisgyermekeknél otthoni ellátást végeznek.
A Gézengúz Modell koncepciójára jellemző, hogy a terápiás hatékonyság érdekében tematikusan összekapcsolja a vízi és tornatermi ellátásokat, a terápiás helyzeteket közegváltásban ismételve. A korosztálynak és az állapot súlyosságának megfelelően egyéni és csoportos ellátásokat alkalmaznak. A csoportos ellátásokat integrált és inkluzív formában végzik, típusosan fejlődő gyermekek és családjaik részvételével.
Ez támogatja egy új életmód kialakítását, erősíti a mentálhigiénés fejlődést és a családi kohéziót, és segít abban, hogy az érintettek öntudatosabban vállalják új életmódjukat, önmagukat, családjukat. A hatékonyság megerősítése céljából otthoni környezetben használandó terápiás és fejlesztőeszközöket kölcsönöznek a családok számára.

1. ábra: Otthoni környezetben, koraszülött-ellátásban
2. ábra: Vízi közegben ki terjesztett a mozgáspálya
2. ábra: Vízi közegben ki terjesztett a mozgáspálya

Az alapítvány úttörő kezdeményezése volt a „Szociális Információs Szolgálat” (SZISZ) kialakítása védőnő munkatárs bevonásával, aki már az első diagnosztikai vizsgálat során tanácsadást nyújt a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat megillető támogatási formákról. A folyamatos terápiák, fejlesztések és tanácsadás mellett, hangsúlyosak a családok részére az integrált közösségi programok szervezése, így az aktív interakciók maximálisan segítik a szociabilitás erősítését, a család és a gyermek jóllétét.
Az alapítvány, rendszerszemléletének köszönhetően, intézménye körül kialakítja a fejlesztési folyamatban érintett szakmai partnerekkel való együttműködést. Célja a transzdiszciplináris szakmai teameknek, hogy a családoknak ne kelljen kiszakadniuk lakóhelyükről, hanem annak közelében találjanak segítséget.
A családoktól érkező szükséglet hívta életre, hogy ma már országszerte több központtal rendelkezik az alapítvány. Ezt mutatja azon tevékenysége is, amelyben az igen korai ellátási programját (0–16 hetes kor) a kórházi ellátások indítványozására osztályos ellátási környezetbe illeszti, pl.: PIC (NICU) melletti Gézengúz Szoba kialakítása Kecskeméten és Kaposváron, a megyei kórházakban.
A Gézengúz Modell magas színvonalú, kiterjedt hálózati rendszerének működtetését, a több évtizede kialakított és fenntartott minőségirányítási rendszer, a MSZ EN ISO 9001: 2015 is segíti.
A Gézengúz Modell alapvető jellemzője, hogy a terápiás folyamat az egész családra kiterjed, és minden esetben individuális jellegű. A gyermek és családja személyes szükséglete alapján készül el a szükségletalapú rehabilitációs, fejlesztési terv. Ennek kialakítása során a szülői kompetenciába fektetett bizalom kulcsfontosságú, amelynek kiteljesedéséhez egyfajta „coaching”-jellegű együttműködés keretében adnak teret.
A fejlesztés folyamatába nemcsak a családokat, hanem mindazon személyeket is bevonják, akik a természetes támogatói közegben jelentőséggel bírnak a család életében: nagyszülők, barátok stb., ezzel is megerősítve a család természetes kapcsolatrendszerét, támogatói környezetét.
A Gézengúz Alapítvány fennállása óta több új módszert és minősített képzéseket dolgozott ki, terápiás innovációival gazdagítva a kora gyermekkori terápiás ellátásokat. Mindhárom terápiás innováció, az NHT 1., 2., a Huple®-program és a kombinált DSZIT neurofiziológiai tengelye a szomatoszenzoros vesztibuláris rendszer.
Huple®-program. Dr. Schultheisz Judit regisztrált HU/CA01/73691/10 orvostechnikai eszköz szabadalmára épített terápiás ellátás. A Huple® dinami-kus terápiája folyamatos válaszreakciókat idéz elő a vesztibuláris rendszer ingerlése következtében, ezáltal nagyon jótékonyan hat a mozgásfejlődésre, a kognitív fejlődésre és a magatartás-viselkedés szabályozására, az idegrendszer érési folyamatát is segítve (1., 2. ábra).
Neuro-hidroterápia (NHT 1., NHT 2.). Az egyensúlyi rendszer ingerterápiája által, speciális korrekciós fogások segítségével, vízi környezetben támogatják a megfelelő mozgásminták kialakulását, fejlődését. Befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, légzésszabályozását, mozgáskészségét és koordinációját. Ennek során is alkalmazzák a Huple®-eszközt, amellyel játékos formában történik a fejlesztési folyamat a vízben (3., 4. ábra).

3. ábra: Neuro-hidroterápia 1.–NHT 1.0-tól 4-5 hónapos korig
3. ábra: Neuro-hidroterápia 1.–NHT 1.0-tól 4-5 hónapos korig
4. ábra: Neuro-hidroterápia 2.–NHT 2. 4–5 hónapos kortól iskolás korig
4. ábra: Neuro-hidroterápia 2.–NHT 2. 4–5 hónapos kortól iskolás korig

Kombinált dinamikus szenzoros integrációs terápia (DSZIT). A legjobb eredmény elérése érdekében a tornatermi és a vízi fejlesztési elemeket 90 perces alkalomra egyesítették. Ezen órák során a gyermekek kialakíthatják saját éretlen vagy még nem megfelelően differenciált játékaikat, különféle esz-közök használatával. Az összekapcsolt, közegváltással végzett terápia nagy lehetőséget ad a gyermekek egyéni szükségletein alapuló saját aktivitás megélésére egy kiterjesztett terápiás keretben.
Folyamatos kutatások, egyetemi együttműködések által követik nyomon a modellben alkalmazott terápiák hatását a gyermekek fejlődésére. Példaként: a Huple® mozgás- és koordinációfejlesztő orvos-technikai eszköz egyensúlyjavító hatásának kontrollált vizsgálata több eszközzel is megvalósult a MTA-BME Lendület Program együttműködésével.
Az egyensúly objektív vizsgálatához a Huple®-eszköz mellett alkalmaztak stabilométert, 3D szenzort+VIR terápiás célú mozgásprogramot és az OptiTrack® kamerarendszert. A vizsgálatok célcsoportjai hipotóniával, hemiparézissel diagnosztizált, 1–5 éves gyermekpopuláció volt, kontrollcsoportokkal. A kutatás terápiás konzekvenciákra mutatott rá a program minimálisan 6 hetes időtartamának hatékonyságára vonatkozóan.


Dr. Schultheisz Judit írása a Gyermekorvos Továbbképzés XX. évfolyam 1. számban jelent meg teljes terjedelmében, a cikket a jogtulajdonos Promenade Kiadó és a Szerző hozzájárulásával és engedélyével közli a Rehabportál.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza napja van.
Az év 21. hete és 145. napja.
Holnap Orbán napja lesz.

1707. Rákóczi fejedelem pompázása az ónodi országgyűlésen. "A felséges fejedelem szép pompás török paripán, királyszínű bársony köntösben és fekete kócsagtollasan jött, kétfelől nemes seregből való ifjak és gavallérok párducbőrösen és forgósan." Mindez olyan időben, midőn a közpénztár üres és a rézpénzt devalválni kellett.


1924. Megalakult a Magyar Nemzeti Bank. Elnöke Popovics Sándor, kormánybiztosa Szabóky Alajos pénzügyi államtitkár. Ugyanekkor megszűnt az Állami Jegybank.


Május 24. / Eszter, Eliza /

Sebők Éva: Tavasz Eszterke

Egy órácska óta
szól az Eszter-nóta.
Szálló sárkányorkán
hozta el az orrán.
Ihol zeng!...Ahol zeng,
nincs ott már sehol csend.
Piros pikulákat
hajtanak az ágak
Kövér bolondgomba
fölmászik a dombra.
Lába kel a bágyadt
pitypang- pagodának.
Fenn meg csodapókok,
ébredő pirókok,
ciróka-maróka,
hat rigó-fióka,
s egy fatetőn-alvó
kócos pityipalkó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com