Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Retikül - csajos magazinműsor
31
hallgató

Leégett egy intézmény Csehországban – nyolcan meghaltak

- 2020. január 22. 6:59 - 346 megtekintés

Nyolc értelmi fogyatékossággal élő ember vesztette életét, harmincan pedig megsérültek, amikor leégett egy bentlakásos intézmény Csehországban, Vejprtyben január 19-én, vasárnap.

Egy héttel azelőtt, hogy a tragédia megtörtént volna, a cseh ombudsmani hivatal éppen ennek a veszélyére hívta a fel a figyelmet egy jelentésben. 

 

A nagy bentlakásos intézmények nem alkalmasak arra, hogy emberek éljenek bennük

Az eset után Csehország szociális ügyekért felelős minisztere az épület felújítására adott utasítást, ami aggályos, hiszen a hely nem alkalmas a méltó lakhatás biztosítására. Az érintetteknek intézményi férőhely helyett támogatott lakhatásra és közösségi alapú ellátásra lenne szüksége.

Ezért az Inclusion Europe felszólította a cseh hatóságokat a következőkre:

 • Hajtsanak végre szabályszerű és előítéletektől mentes nyomozást arról, mi okozhatta a tüzet, és miért halt bele, valamint sérült meg ilyen sok lakó. Továbbá, mivel az intézményben 2018-ban több lakó gyógyszeres kezelésével kapcsolatban visszaélések derültek ki, a nyomozás terjedjen ki arra is, ennek lehetett-e valamilyen köze a tűzesethez.
 • Biztosítsanak megfelelő segítséget a túlélők, valamint az áldozatok családjai számára; beleértve a szakértői segítségnyújtást, amelyre szükségük lehet a traumafeldolgozás során, és a méltányos anyagi kompenzációt.
 • A túlélő lakók számára biztosítsanak megfelelő lakhatást és támogatást. Egy bentlakásos nagyintézmény senki számára nem megfelelő lakhatási forma, ezért nem arra kell törekedni, hogy a leégett épületet felújítsák, e helyett használják inkább arra a pénzt, hogy az érintettek számára normális lakásokat vagy házakat tudjanak biztosítani, valamint közösségi alapú szolgáltatásokat.
 • Tegyenek azonnali intézkedéseket, hogy többé nem történhessenek ehhez hasonló tragédiák. A szükséges intézkedések közé tartozik a megfelelő lakhatás és a közösségi alapú szolgáltatások biztosítása, amit a cseh törvények elő is írnak, továbbá a jelenleg még bentlakásos intézményekben lakók biztonságának biztosítása.

 

Az áldozathibáztatás elfogadhatatlan

Az eset után Vejprty polgármestere ahelyett úgy kommentálta a tragédiát, hogy feltehetőleg a lakók hibájából ütött ki a tűz az intézetben, mert már korábban is fel akarták gyújtani azt, valamint hozzátette: „ez a tűzeset a bizonyíték arra, hogy mostanában túl sok joga van a lakóknak”.

A polgármester úgy tette ezeket a kijelentéseket, hogy az esettel kapcsolatos nyomozás még le sem zárult, nem lehet tudni mi vagy ki okozta a tüzet. Fontos leszögezni, hogy az ilyen áldozathibáztató megnyilvánulások igazságtalanok és károsak. Az értelmi fogyatékossággal élő embereket ugyanazok az alapvető emberi jogok illetik meg, mint bárki mást – ebbe beletartozik az ártatlanság vélelme, valamint a biztonsághoz és a szabadsághoz való jog.

Éppen ezért az Inclusion Europe felszólította a felelős szerveket és a rendőrségi vezetőket, hogy adjanak ki közleményt, amelyben elhatárolódnak a polgármester áldozathibáztató kijelentésétől, és amelyben megfogalmazzák a lakók jogát az ártatlanság vélelméhez, valamint ahhoz, hogy szabad és teljes életet élhessenek.

Az ÉFOÉSZ felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon a KSH legfrisseb adatai alapján több mint 18 000 ember él intézeti háztartásban. Az ő – és mindannyiunk – érdeke, hogy az intézményi férőhelykiváltás minél inkább átgondolt módon, de minél hamarabb történjen meg, s a jelenleg intézetekben élő személyek támogatott lakhatásba költözhessenek, és részévé válhassanak a társadalmi körforgásnak.

Az Inclusion Europe közleménye alapján 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com