Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Gipsy Vagabonds - Eviva espana
24
hallgató

Legújabb informatikai megoldásairól tartott szakmai napot az Informatika a Látássérültekért Alapítvány

- 2019. április 3. 16:32 - 534 megtekintés

Március 28-án, az FSZK által a Vakok Állami Intézetében szervezett LSER 2018 szakmai napon ismét alkalma nyílt a szervezetnek megmutatni, mi mindenre képes az informatika.

Mivel az informatikának a vak és gyengénlátó emberek számára nyújtott olvasási, tanulási, szövegfelismerési lehetőségei rendkívül gyorsan gyarapodnak, időnként nélkülözhetetlen a tapasztalatcsere a látássérült emberek számára fejlesztő informatikusok és a rehabilitációs szakemberek között.

A természettudományos tárgyak tanulásához ma elérhető legkorszerűbb eszközök az XML leírónyelvek, melyek közül a MathML-t és a LaTeX-t a JAWS képernyőolvasó program már tökéletesen olvassa.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány célja, hogy a matematikai leírónyelveket ne csak tudományos körökben használják, hanem az általános és középiskolai természettudományos tárgyak tanításában is, ezért készítettünk egy, az alapítvány oldaláról mindenki számára ingyenesen letölthető MATHML oktatóanyagot a program használatához.

A tréninganyagnak köszönhetően a látássérült felső tagozatos és középiskolás diákok ugyanazokat a feladatokat oldhatják meg, ugyanolyan értékelés alapján kaphatják meg jegyeiket, mint látó osztálytársaik. A fejlesztés legnagyobb érdeme, hogy a tanár és a diák között egy új kommunikációs csatornát nyit meg. A tanár MathML nyelven elkészített dokumentumban adja át a tananyagot és a házi feladatot, amit a diák a megoldás után szintén ugyanezen a nyelven kidolgozva küldhet vissza.

A szervezet fontosnak tartja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének a rendezvény másnapján tett bejelentését, melynek értelmében a 2019-2020-as tanévtől kezdődően az MVGYOSZ a LaTeX-et használja a matematika és fizika tankönyvek digitalizálásához. A szövetség rendkívül fontosnak tartja, hogy minél több tanár és diák ismerje meg és használja a LaTeX és a MathML matematikai leírónyelveket az oktatásban.

A szövetség Facebook-bejelentése itt olvasható.
https://www.facebook.com/mvgyosz/

A rendezvényen az Informatika a látássérültekért Alapítvány munkatársai felhívták a figyelmet az országlicenc nyújtotta lehetőségekre is. Az ország licenc program keretében ma már nemcsak kizárólag Magyarország területén élő/működő látássérült vagy olvasási nehézséggel küzdő emberek és jogi személyek igényelhetnek hitelesítő kódokat a programban elérhetővé tett szoftverekhez. (Ezek a programok: a JAWS for Windows képernyőolvasó, valamint a ZoomText és MAGic képernyőnagyító szoftverek.) 2018 októberétől Európában egyedülálló módon, már a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igénybe vehetik ezeket a szoftvereket.

Az alapítvány azokat a termékeit vitte el a rendezvényre, melyekre tapasztalatai szerint nagy szükségük van a legkülönbözőbb élethelyzetben lévő vak és gyengénlátó embereknek.

Digitális kézi nagyítóink közül a Ruby XL HD-t, a Ruby 7 HD-t és a Traveller HD-t próbálhatták ki a szakemberek, e nagyítók az élet minden területén valóságos minőségi váltást jelentenek, legyen szó munkáról, újságolvasásról, tantermi feladatokról vagy fényképek nézegetéséről.

Vak felhasználók számára ajánlották a Clear Reader+ eszközt, mely síknyomtatott dokumentumok, pl. levelek, újságok és könyvek felolvastatására használható. A készülék a szöveget természetes hangon olvassa fel, többnyelvű beszédkimenetet és gyors karakterfelismerést tesz lehetővé rendkívül könnyen megtanulható módon.

A már ismert Focus 14 Blue Braille-kijelző mellett friss újdonságként mutatták be az omniReadert és a PEARL kamerát. E két készülék szó szerint másodpercek alatt alakítja beszédhanggá a nyomtatott szöveget.

Az LSER 2018 rendezvényre ellátogató rehabilitációs szakemberek szinte „kézről kézre” adták az alapítvány munkatársait, mindenki azt szerette volna tudni, hogy személy szerint az ő ügyfeleinek milyen megoldásokat kínál az informatika. Az informatikusok a tőlük megszokott szakértelemmel, készséggel és hitelességgel válaszoltak minden kérdésre.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 26. vasárnap, János, Pál napja van.
Ma van a(z) Drog ellenes nap, Közalkalmazottak napja.
Az év 25. hete és 177. napja.
Holnap László napja lesz.

1092. Külföldi krónikák nagy földrengésről emlékeznek. Az egyik szerint e napon nagy földrengés volt Magyarországon hol városok dőltek romba. A másik így ír: "Nagy földrengés pusztított, hegy omlott a Dunába, s a medrét megváltoztatta, más felé új hegy emelkedett, nagy tó keletkezett."


1848. A király alteregójává István főherceget nevezi és a lázadást kárhoztatja. V. Ferdinánd király betegeskedésének időtartamára István főherceg királyi helytartót bízta meg az országgyűlés megnyitásával, a törvények megerősítésével, és annak kijelentésével, hogy Ő a törvényekkel ellenkező lázításokat és háborgatásokat kárhoztatja.


Heltai Jenő: Nyári éjszaka

"...Emlékszem egy édes, nyári éjszakára
Ezüstösen tűzött le a hold sugára.
A legszebb asszonnyal sétálgattam együtt,
Akácfa virágát együtt tépegettük.
Fülébe susogtam balgán udvarolva,
Pedig ölelhettem, csókolhattam volna!
Meg sem is öleltem, meg sem is csókoltam,
Istenem, istenem, de húszéves voltam!"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com