Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hallgass hazait - Molnár Szabolcs műsora
32
hallgató

Lényeges jogszabályok és jogszabály módosítások 2020. januártól

- 2019. december 31. 3:09 - 891 megtekintés

Kiemelten szeretnénk felhívni a figyelmet néhány jelentős – 2020. januárjában életbe lépő -, a megváltozott munkaképességű személyeket érintő jogszabály módosításra.

 

I. A társadalombiztosítás ellátására jogosult személyek

2020 július 1-től változnak a társadalombiztosítás ellátásaira vonatkozó szabályok, de ez nem érinti az egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesülők körét.

Nem kell fizetni járulékot maguk után mindazoknak, akik megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, rokkantsági járadékban, aktív korúak pénzbeli ellátásban (egészségkárosodottak támogatásában) részesülnek, hajléktalanok – ebben nem történt változás.

Ugyanúgy jogosult továbbra is, aki megváltozott munkaképességű, illetve egészségkárosodást szenvedett és munkaképesség-változásának mértéke az 50 százalékot, illetve egészségkárosodásának mértéke a 40 százalékot eléri, vagy egészségi állapota 50 százalékos vagy ennél kisebb mértékű, és a hatóság erre vonatkozó igazolásával rendelkezik = ők egészségügyi szolgáltatásra eddig is jogosult voltak, automatikusan biztosítottak továbbra is.

Sokan nem tudják viszont, hogy szociális alapon is kérelmezhető egy igazolás (hatósági bizonyítvány) a lakóhely szerinti járási hivataltól, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságról. A járási hivatal annak a személynek állapítja meg a szociális rászorultságát, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem 34.200.- Ft-ot nem haladja meg,vagy aki egyedül élő és jövedelme 42.750.- Ft-ot nem haladja meg.

A jogosultság megállapítását a járási hivatalnál kérelmezni kell. A bizonyítvány 1 évig érvényes, de ha továbbra is fennáll a rászorultság, az meghosszabbítható.

A vonatkozó kérelem letölthető a Kormányhivatal honlapjáról, vagy közvetlenül IDE KATTINTVA.

Forrás: MAGYAR KÖZLÖNY • 2019. évi 208. szám –  a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény.

II. Fogyatékos személyeket érintő változások

A látássérült személyek számára bevezetésre kerül egy új szolgáltatás, az „elemi rehabilitációs szolgáltatás”, amelyre térítésmentesen jogosult a 16. életévét betöltött személy, ha a jogszabályban meghatározott mértékű a látássérülése. A szolgáltatás célja, hogy segítséget nyújtson a látássérülteknek a legmagasabb szintű önállóság elérésben, az alapvető készségek elsajátításához, a társadalmi életbe való visszailleszkedéshez.

A térítésmentesen nyújtott elemi rehabilitációs szolgáltatás éves időkerete jogszabályban kerül meghatározásra. Az éves időkeretet meghaladóan a szolgáltatás térítés ellenében vehető igénybe.

Az elemi rehabilitációs szolgáltatásról itt olvasható több információ.

Forrás: MAGYAR KÖZLÖNY • 2019. évi 210. szám – A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény módosítása a 2019. évi CXXVI. családvédelmi akciótervről szóló törvényben.

III. Megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülők

Két lényeges módosítás kerül bevezetésre 2020. január 1-től:

Rokkantsági ellátásban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot nem kell elvégezni, ha a felülvizsgálati eljárás megindításának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam a 10 évet nem haladja meg.

Ez azt jelenti, hogy akik rokkantsági ellátásban részesülnek, és 10 éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt, nem fogják behívni orvosi vizsgálatra, ha a komplex minősítésnek lejár az érvényessége (állapotrosszabbodás esetén azonban lehet kérelmezni az érintett személynek felülvizsgálatot).

Forrás: MAGYAR KÖZLÖNY • 2019. évi 206. szám – 2019.évi CX. törvény a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról, ebben szerepel 31.$ 4. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosítása.

Rehabilitációs ellátásban részesülő személyeknek kötelező az együttműködés a rehabilitációs hatósággal, köteles a rehabilitációs hatóságnál megjelenni, mert ha ezt elmulasztja felfüggeszthetik az ellátást, vagy megszüntethetik, ha az együttműködési, értesítési kötelezettségét ismételten nem teljesíti.

Fontos szabály volt eddig is, hogy felülvizsgálatra csak azokat a megváltozott munkaképességű személyeket hívja be a hatóság, akik ellátásban részesülnek. Akiknek van ugyan komplex minősítése, de nem jogosultak ellátásra (pl. nincs elég biztosítási idejük), a rehabilitációs hatóság nem fogja behívni felülvizsgálatra, ha lejárt a komplex minősítés érvényessége – az érintett személynek kell új ellátásként kérelmeznie az újabb vizsgálatot.

Forrás: MAGYAR KÖZLÖNY • 2019. évi 206. szám – 2019.évi CX. törvény a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról, ebben szerepel 76. $. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXCI. törvény módosítása. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. május 26. csütörtök, Fülöp, Evelin napja van.
Az év 21. hete és 146. napja.
Holnap Hella napja lesz.

1625. Hidasgyarmati béke. Az 1606. november 11-én a Zsitva torkolatánál a törökkel 20 évre békét kötött, amelyet e napon Hidasgyarmaton újabb 20 évre meghosszabbítottak.


1899. Konkoly-Tege Miklós a magyar államnak ajándékozza ógyallai obszervatóriumát.


Nem anyától lettem,
Rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján
Hajnalban születtem.

népköltés

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com