Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Esti mese -
33
hallgató

LSER szakmai nap

- 2019. április 20. 8:55 - 564 megtekintés

Március 28-án , csütörtökön tartották a LSER2018 Szakmai Napját a Vakok Állami Intézetében a VÁI és az FSZK szervezésében. Az eseményen két fontos területről esett szó: a jelenleg elérhető Ingyenes szoftverekről a vak és gyengénlátó felhasználók részére, illetve a látássérült emberek számára készült digitális látásjavító és felolvasó eszközökről, okostelefonokról, táblagépekről.

Az MVGYOSZ szakmai tevékenységét a rendezvény első felében ismertetett, a matematikai képletek és egyenletek képernyőolvasó szoftverek által is értelmezhető módon történő elkészítését lehetővé tevő programozási módszer, a LaTex és a MathML érintette. A 2019-2020-as tanévtől kezdődően az MVGYOSZ a LaTex-et használja a középiskolai matematika és fizika tankönyvek digitális formátumú adaptálásakor.

A látássérült diákok matematikaoktatása a jelölőrendszer miatt nehézségekbe ütközik, sok esetben felmentést adnak a diákoknak a természet tudományi tárgyakból, ami rontja későbbi továbbtanulási, illetve bizonyos szakmákban való elhelyezkedési esélyeiket. Nem kellene, hogy így legyen, ugyanis létezik jól használható rendszer a probléma megoldására: az XML leírónyelvek. Szuhaj Mihály, az  Informatika a Látássérültekért Alapítvány vezetője ezekről a nyelvekről, a MathML-ről és a LaTex-ről, illetve az ezeket már felolvasni képes JAWS képernyőfelolvasó programról tartott előadást. Az INFOALAP az MVGYOSZ-szel együtt fontosnak tartja, hogy a matematikai leírónyelveket ne csak egyetemi és tudományos berkekben alkalmazzák, hanem például a középiskolai természettudományok tanításában is, ezért készítettek egy mindenki számára elérhető oktatóanyagot a program használatához. Ezután Herczeg Lajos ismertette a JAWS új funkcióit. A program 2-3 éve képes az említett leírónyelvek olvasására, de ezzel még sokan nincsenek tisztában. Majd Szabó-Sinka Gabriella mutatta be a gyengénlátókat segítő ZoomTex és MAGic programokat, illetve Molnár Ákos a látás hiányából eredő hátrányok áthidalását lehetővé tevő androidos megoldásokat. (Ádám Judit / MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com