Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ufo - Katonadolog
23
hallgató

Megjelent az NVDA 2019.1

- 2019. március 30. 10:52 - 653 megtekintés

Hosszú várakozás után megérkezett az ingyenes NVDA képernyőolvasó program 2019.1 verziója.

A korábbi években megszokotthoz képest későbbi megjelenés oka, hogy a fejlesztők komoly erőfeszítéseket tettek a hatékonyság és a stabilitás növeléséért, ami a megszokottnál több munkával járt.
A korábbi ütemezéstől való eltérés kicsit megzavart minket is, az NVDA honosítócsapatát, ugyanis a fordítással sajnos kicsúsztunk az időből. Ezúton kérjük a felhasználók megértését, és türelmét, és megígérjük, hogy a soron következő kiadásban már ismét százszázalékos magyar fordítással tesszük elérhetővé a programot minden magyar felhasználó számára.

Microsoft Office

A Microsoft Office programcsomag legújabb kiadásainak felhasználói jelentős javulást tapasztalhatnak a menürendszer kezelésében. Korábban bizonyos menüelemek használata csak némi trükközéssel volt lehetséges.
A Wordben jelentősen fejlődött a soronkénti, a bekezdésenkénti és a táblázatcellánkénti navigáció hatékonysága. A legjobb eredmény piszkozat nézetben érhető el. Ez a javulás összefüggésben áll azzal, hogy a fent említett navigáció során az NVDA már figyelmen kívül hagyja a helyesírási hibákat, amiknek a detektálása bizonyos esetekben indokolatlanul erőforrásigényes művelet volt.
Fontos változás az Excelben, hogy néhány hónap kitérő után ismét az elvárt módon szerkeszthető a cellák tartalma. Ezen kívül javult a cellák közti navigáció is, különösen olyan munkalapokon, amik kommenteket és legördülő listákat tartalmaznak.
Az Outlookban új levél írásakor az NVDA már bejelenti a javasolt névjegyeket.

Windows 10

Most már billentyűzetről is kezelhető a Lemezkezelő grafikus nézete, korábban csak körültekintő egerészéssel lehetett az egyes lemezekhez kapcsolódó opciókat előhívni.
Ha a felhő alapú vágólapelőzményeket megnyitjuk üres vágólappal, az NVDA bejelenti a vágólap állapotát.
Az NVDA gördülékenyebben kezeli az Óra és az ébresztés beállítási párbeszédablakát.
A műveletközpontban az NVDA már jelzi az állapotüzeneteket, ha a gyorsműveleteket ki/bekapcsoljuk, mint pl. a fényerőt és a fókuszsegédet.
Hatékonyabban működik az Onecore beszédszintetizátor. További változás, hogy ha egy, harmadik féltől származó beszédszintetizátor bármi okból nem képes betöltődni, akkor az NVDA már az OneCore szintetizátorra vált, mint alapértelmezett szintetizátorra, és nem az eSpeakre.

Böngészés

 • Javult a listák és fa struktúrák kezelése.
 • Gördülékenyebbé vált a vezérlőelemek közti navigáció.
 • Üres figyelmeztetéseket már nem jelent be az NVDA.

NVDA felület

Új opció az egér beállításai között: más alkalmazások egérvezérlő parancsainak figyelmen kívül hagyása. Ez lehetővé teszi az NVDA számára az egér kezelését abban az esetben, ha egy rendszeren távvezérlés folyik a Teamviewer, vagy más távvezérlő szoftver segítségével.
Új kategória a beállítások között: haladó. Már dolgozunk rajta, hogy feltérképezzük, és bővebb információval szolgáljunk róla. Addig mindenki csak a saját felelősségére piszkálja.
Egyszerűsítették az NVDA felület nyelvének megváltoztatásakor felbukkanó az újraindítás megerősítésére szolgáló párbeszédablakot. Két opció közül lehet választani: Újraindítás most vagy Újraindítás később.

Fontos változás történt a bővítmények és más, harmadik féltől származó alkalmazásmodulok, beszédszintetizátor, ill. Braille driverek kezelésében.
A bővítmények esetében szigorodtak a szabályok, a fejlesztőknek most már kötelező megadni a kompatibilitás megállapításához szükséges információkat, hogy az NVDA csakis működőképes kiegészítőkkel induljon el. Ezzel együtt az NVDA már nem tölt be automatikusan harmadik féltől származó modulokat a felhasználói mappából. Külső modulokat az NVDA most már csakis a szigorúbb szabályoknak megfelelő bővítménybe csomagolva fog betölteni. Ez a fontos, stabilitási fejlesztés annyiban érinti a felhasználókat, hogy az elkövetkezőkben előfordulhatnak bizonyos fennakadások a korábban jól megszokott bővítmények használatakor. Ezzel összhangban a bővítménykezelőben is lesznek apróbb változások. Az NVDA egyre népesebb közössége azon dolgozik, hogy a felhasználók minél kevesebb problémával találkozzanak a képernyőolvasó használatakor, de mint minden hasonló változás esetén, itt is előfordulhat, hogy az átállás nem lesz zökkenőmentes.

Letöltés


NVDA 2019.1 (68 letöltés)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com