Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélgetős műsora. Szerzők és könyveik.
34
hallgató

Megjelent az NVDA 2019.2

- 2019. augusztus 21. 19:58 - 422 megtekintés

Ahogy korábban ígérték a hazai fejlesztők, mostanra orvosolták a fordítási hiányosságokat, így ezt a kiadást a megszokottak szerint, teljeskörű magyar fordítással tudják prezentálni a felhasználóknak.

Térjünk is a lényegre, és szemezgessünk az újdonságokból!

Bővítmények

Életbe léptek a szigorúbb szabályok, mostantól az NVDA csak olyan bővítmények telepítését engedélyezi, amelyek megfelelnek ezeknek. A fejlesztőknek meg kell adniuk azt a legrégebbi NVDA kiadást, ahol a bővítményük már fut, ill. azt a legújabb kiadást, amin tesztelték, és működött. Erre az NVDA stabilitásának javítása miatt volt szükség, hiszen innentől csak olyan bővítmény telepíthető, ami bizonyítottan kompatibilis a használt kiadással.
Tapasztalataim szerint a szigorúbb szabályok egyelőre az új telepítésekre/frissítésekre vonatkoznak, tehát az NVDA most még nem fog letiltani korábban használt bővítményt csak azért, mert a fejlesztő még nem gondoskodott olyan telepítőcsomagról, ami a szigorúbb szabályoknak is megfelel. Az NVDA közösségében nem célunk kiszúrni egymással, így a fő fejlesztők minden bizonnyal elegendő türelmi időt biztosítanak a bővítmények fejlesztőinek, hogy a szigorúbb szabályok szerint frissítsék a kiegészítőiket. De az átállás ideje alatt előfordulhat, hogy a felhasználók zökkenőket tapasztalnak korábban jól megszokott bővítményeik frissítésénél, vagy korábban nem használt bővítmény kipróbálásánál.

Sebességfokozás az OneCore hangoknál

Jó hír a Windows OneCore beszédszintetizátor kedvelőinek, most már itt is elérhető a sebességfokozás opció, ami egy gombnyomásra képes jelentősen felgyorsítani a beszédet. Az opciót ugyanúgy, mint az eSpeak esetében, az NVDA beállításai között a Beszéd kategóriában lehet bekapcsolni. Mivel az opció a szintetizátor beállítási körön is helyet kapott, onnan is elérhető.
Az OneCore szintetizátort érintő másik változás, hogy a Windows gépházában beállított sebességértékek már nem befolyásolják az NVDA beállításai között beállított sebességértékeket. Ha az OneCore szintetizátort az NVDA-val használjuk, akkor az NVDA beállításai szerint működik, ha pedig a Narrátorral, akkor meg a Windowsos beállítások a mérvadók.
Apropó beszédsebesség… A beszédszintetizátor hangereje most már 5 egységenként állítható a szintetizátor beállítási körön.

Billentyűparanccsal váltogatható profilok

Az NVDA különböző beállítási profiljaihoz már hozzárendelhetünk egy-egy billentyűparancsot, melyekkel közvetlenül betölthetjük az épp használni kívánt profilt. A Profilok testreszabása ablakon létrehozott profiljaink mind megjelennek az NVDA beviteli parancsok párbeszédablakában a Profilok kategóriában. Ott rendelhetjük hozzájuk a kívánt parancsokat.

Új opció a böngészőmód beállításai közt

Már kikapcsolható az automatikus böngészőmódra váltás lapok betöltésénél. ehhez meg kell szűntetni a “Böngészőmód engedélyezése lapok betöltésekor” opció bejelölt állapotát. Ez az opció az alapértelmezett viselkedést szabályozza, a böngészőmód ezután is bármikor bekapcsolható a megfelelő billentyűparanccsal (alapértelmezés szerint: NVDA+szóköz).
A webböngészők mellett már több alkalmazás is böngészőmódban fut, pl. Skype, spotify, vagy a Thunderbird és az Outlook levelek olvasása esetén. Míg az általános webböngészéskor vagy e-mailek olvasásakor mindenképpen a böngészőmód lehet az üdvös, a többi alkalmazás esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ezen opció lehetővé teszi, hogy ha különböző beállítási profilt hozunk létre a különböző böngészőmódú alkalmazásokhoz, akkor mindegyikre azt a viselkedést állíthassuk be, ami számunkra a legmegfelelőbb.

Még néhány újdonság

 • Az NVDA keresés párbeszédablaka már eltárolja a legutóbbi 20 keresést, az előzmények viszont törlődnek az NVDA bezárásakor és újraindításakor.
 • Billentyűparancs rendelhető az egér szövegfeldolgozási egységének beállításához.
 • Ha böngészőmódban gyorsnavigációval űrlapmezőre ugrunk, az NVDA már a mező teljes tartalmát bejelenti, nemcsak az első sorát.
 • Most már az Írásjelkiejtés párbeszédablakon is van lehetőség szűrésre, hasonló módon, mint az elemlistában és a beviteli parancsok párbeszédablakán.

Végül pedig egy kis muníció a kalandvágyóknak:
Új, kísérleti opció a Haladó beállítások közt, mely lehetővé teszi, hogy a rendszerfókusz ne kövesse automatikusan a böngészőmód kurzorát. (Automatikus rendszerfókusz az aktiválható elemekre). Ez a viselkedés nem kapcsolható ki minden weboldalon, de az alábbi problémákat orvosolhatja:

 • Az NVDA visszavonja a legutóbb kiadott böngészőmódú parancsot, és a kurzor visszaugrik a parancs kiadását megelőző állapotba.
 • Böngészőmódú navigáció során egy szerkesztőmező magához ragadja a fókuszt, és kéretlenül aktív elemmé válik.
 • a böngészőmódú parancsok túl lassan reagálnak.

Reméljük, hogy mindenki örömét leli az új kiadásban!

Letöltés


NVDA 2019.2 (15 letöltés)
1719

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 26. vasárnap, János, Pál napja van.
Ma van a(z) Drog ellenes nap, Közalkalmazottak napja.
Az év 25. hete és 177. napja.
Holnap László napja lesz.

1092. Külföldi krónikák nagy földrengésről emlékeznek. Az egyik szerint e napon nagy földrengés volt Magyarországon hol városok dőltek romba. A másik így ír: "Nagy földrengés pusztított, hegy omlott a Dunába, s a medrét megváltoztatta, más felé új hegy emelkedett, nagy tó keletkezett."


1848. A király alteregójává István főherceget nevezi és a lázadást kárhoztatja. V. Ferdinánd király betegeskedésének időtartamára István főherceg királyi helytartót bízta meg az országgyűlés megnyitásával, a törvények megerősítésével, és annak kijelentésével, hogy Ő a törvényekkel ellenkező lázításokat és háborgatásokat kárhoztatja.


Heltai Jenő: Nyári éjszaka

"...Emlékszem egy édes, nyári éjszakára
Ezüstösen tűzött le a hold sugára.
A legszebb asszonnyal sétálgattam együtt,
Akácfa virágát együtt tépegettük.
Fülébe susogtam balgán udvarolva,
Pedig ölelhettem, csókolhattam volna!
Meg sem is öleltem, meg sem is csókoltam,
Istenem, istenem, de húszéves voltam!"

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com