Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


27
hallgató

Megjelent az NVDA 2019.3.1

- 2020. február 17. 6:35 - 420 megtekintés

Az ingyenes képernyőolvasó szoftver frissítése kissé rendhagyó módon a 2019.3 verzió megjelenése átcsúszott 2020 elejére. De mivel több fontos változást is hoz ez a kiadás, érthető, hogy nem akarták összecsapni.

Viszont sajnos ez a honosító csapatot is megzavarta kissé, így ezúton elnézést kérnek a felhasználóktól, hogy nem száz százalékos magyar fordítással került ki az új verzió és az újdonságok listája sem érhető el a megszokott módon. Amint tudjuk, orvosoljuk a problémát!

Most viszont vegyük sorra, hogy mit is kínál az új kiadás.

Legfontosabb változások

A legfontosabb változások a motorháztető alatt zajlottak. Az NVDA programkódja eddig a Python programozási nyelv 2-es kiadásán alapult, mostantól áttértek a Python 3-ra. Ezen kívül a beszéd alrendszert is jelentősen átírták. Ezek a változások új utakat nyitnak meg a későbbi izgalmas fejlesztések előtt.
Fontos megjegyezni, hogy ezek a változások felhasználói szemszögből nem változtatnak az NVDA korábban megszokott viselkedésén, parancsain, funkcióin. Amit eddig tudott, azt ezután is pontosan ugyanúgy kell vele végrehajtani.

Bővítmények

A változások egyedül bizonyos bővítmények esetében okoznak fennakadásokat, hiszen, a bővítmények fejlesztőinek is úgy kell módosítaniuk a programkódjaikat, hogy ismét összhangba kerüljenek az NVDA alapprogramjával. A telepítés során az NVDA figyelmezteti is a felhasználókat, hogy mely bővítmények használatáról kell lemondaniuk egy időre. Aki úgy érzi, hogy nem tud meglenni korábbi kedvenc bővítményei nélkül, az nyugodtan várhat a frissítéssel. De a bővítmények fejlesztői folyamatosan dolgoznak az ügyön, úgyhogy idővel minden újra a helyére kerül majd. Számos bővítmény már most is kompatibilis az új NVDA-val.
Ezen kívül több olyan funkció is bekerült az NVDA alapprogramjába, amit korábban csak bővítmény formájában lehetett elérni. Ezekről bővebben később.

Az NVDA indítása

Mostantól az NVDA indításakor a program automatikusan bezárja az épp futó példányt. Ezt a viselkedést korábban csak parancssori kapcsolóval lehetett elérni. Innentől kezdve nincs szükség külön újraindító parancsra, most, ha az NVDA futása közben használjuk az NVDA indítására beállított billentyűparancsot, vagy ha aktiváljuk az ikonját, akkor az NVDA szabályosan újraindul. Ezen kívül, ha már futó NVDA alatt használjuk valamely indítási parancsát, akkor most legrosszabb esetben is csak újraindul, és nem okozhat semmilyen problémát az operációs rendszer működésében.

Új, vizuális segédletek

Az NVDA fejlesztésének egyik izgalmas új iránya, hogy a képernyőelemek láthatóságát is szeretnék megkönnyíteni. Első lépésként most már beállítható az NVDA különböző kurzorainak vizuális kiemelése. Az épp fókuszban lévő aktív elem, a navigátor kurzor és a böngészőmód kurzora tehető láthatóbbá ily módon. Most még csak be- és kikapcsolni lehet az egyes kurzorokat megjelölő keretet, de később majd paraméterezni is lehet a kiemelés módját. Ne feledjük, ezek még csak az első lépések, még hosszú út vár az NVDA-ra, hogy igazi alternatívát jelentsen a gyengénlátóknak is más képernyőnagyító szoftverekkel szemben.
A vizuális segédletek az NVDA beállítások Vizuális kategóriájában konfigurálhatók.
Fontos megjegyezni még, hogy ezek az új beépített kiemelési lehetőségek nem kompatibilisek a Fókuszkiemelő bővítménnyel. Ha valaki továbbra is a bővítményhez ragaszkodik, nyugodtan megteheti, de akkor figyeljen oda, hogy a beépített kiemelések mindenképpen ki legyenek kapcsolva.

Képernyőfüggöny

Az eddig csak bővítményben elérhető képernyőfüggöny most bekerült az NVDA alapprogramjába, feleslegessé téve a bővítményt.
Ezzel az opcióval a képernyő elsötétíthető, így elrejthető a kíváncsi szemek elől. Főleg laptopoknál hasznos ez a funkció, mert a hordozható gépek monitorát általában nem lehet úgy kikapcsolni, mint a PC-k monitorjait.
Beállítani a fentebb is említett Vizuális kategóriában lehet, de billentyűparancsot is rendelhetünk hozzá a Beviteli parancsok közt. A billentyűparancs egyszeri lenyomására a képernyő elsötétül, de csak az NVDA legközelebbi újraindításáig. Kétszeri lenyomásra az opció egészen addig bekapcsolva marad, azaz egészen addig lesz sötét a képernyő, amíg ki nem kapcsoljuk az opciót.

Új egykarakteres navigációs lehetőségek

Az NVDA már bejelenti a cikk megjelölésű elemeket és az elemcsoportokat is. A bejelentés be- és kikapcsolható a Beállítások közt a Dokumentumformázás kategóriában. E két elemtípushoz egykarakteres navigációs parancs is rendelhető a beviteli parancsok közt. Alapértelmezés szerint nincs hozzárendelve parancs.

Microsoft Word

A betűtípus bejelentésénél már jelzi a program azt is, ha a szöveg rejtett.
Az NVDA már bejelenti a nem nyomtatható karaktereket, amennyiben a megjelenítésüket bekapcsoljuk a Word beállításai közt.

Java

A Java Access Bridge már az NVDA szerves része. Segítségével hozzáférhetők a java alapú alkalmazások többek közt a 64 bit Java VMs is.
Ha a felhasználó nem kapcsolta be a Java Access Bridge-t, az NVDA indulásakor automatikusan bekapcsolódik.
Az NVDA elindítása előtt elindított Java alkalmazások használatához már nem kell újraindítani az érintett alkalmazásokat.
Java alkalmazások szövegmezőinél sokkal pontosabban működik már az egérmutató áthelyezése a navigátor kurzorhoz parancs.

Braille

Új eszköz: Braillenéző. Segítségével az NVDA képes megjeleníteni a Braille kimenetet látható formában a monitoron. Az NVDA menüjében az Eszközök között lehet előhívni.

És végül még pár újdonság

Most már el lehet távolítani minden egyénileg beállított beviteli parancsot a Beviteli parancsok párbeszédablakán található “Gyári beállítások visszaállítása” gomb segítségével.
Amennyiben a CLDR karakterek (pl. emodzsik) bemondása be van kapcsolva, akkor minden írásjelszinten bejelenti őket az NVDA.
A parancssor, a PowerShell és a Windows Linuxhoz készült alrendszerének használhatósága és stabilitása is jelentősen javult a Windows 10 2018 októberi és újabb verziói alatt.
A képernyőn meg nem jelenő beírt karakterek bemondása már lehetséges az NVDA haladó beállításai közé bekerült új opcióval. Elsősorban jelszó beviteli mezők esetén lehet érdekes ez az opció.

Letöltések


NVDA 2019.3.1 (26 letöltés)
1719
Újdonságok teljes listája (új ablakban nyílik)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com