Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napi Evangélium - István atya rovata
71
hallgató

Megjelent az NVDA ingyenes képernyőolvasó szoftver 2020.4 verziója

- 2021. február 25. 19:50 - 752 megtekintés

Idén is átcsúszott az előző évi utolsó főverzió megjelenése, viszont ez semmit sem von le abból a tényből, hogy ismét csak jobb lett az ingyenes képernyőolvasónk.

Nézzük is a legfontosabb újdonságokat!

Az NVDA felülete és általános működése

 • Billentyűparancs rendelhető a megjelölten kiemelt szövegek bemondásához. Alapértelmezés szerint nincs hozzárendelve parancs, de a Beviteli parancsok között bármikor beállítható.
 • Az NVDA “A vágólapra másolva” üzenetet már a másolt szöveg előtt jelenti be.
 • Böngészőmódban folyamatos felolvasásnál, ha az átfutás engedélyezése opció be van kapcsolva, akkor a következő és az előző keresési találatra ugrás nem állítja le a folyamatos felolvasást. A felolvasás a keresési találatok után következő karakterrel folytatódik, megszakítás nélkül.
 • Az NVDA már figyelmezteti a felhasználókat, amikor a kivételszótárban érvénytelen reguláris kifejezést adnak meg.
 • A Braille beállítások között megváltozott az üzenetek megjelenítésének beállítása: Most már az “Üzenetek megjelenítése” címkével ellátott kombinált listamezőből lehet kiválasztani az üzenetek megjelenítésének módját. Korlátozott ideig és Időkorlát nélkül opciók közül lehet választani, ill. le is lehet tiltani a funkciót. Ha az üzenetek korlátozott ideig való megjelenítésére esik a választás, akkor a párbeszédablakon felbukkan egy szerkesztőmező is, ahol a megjelenés elvárt idejét lehet megadni másodpercben.
 • A beépített fókuszkiemelő opciót átneveztük Vizuális kiemelésre. Az új elnevezés viszont technikai okokból most még nem került be a fordításba. De az irány egyértelmű: az NVDA vizuális segédletei is fejlesztés alatt állnak és idővel biztosan bővülni fog a gyengénlátókat támogató funkciók köre.

Windows 10

 • Javult a Windows Lemezkezelő grafikus táblázatnézetének kezelhetősége.
 • Posta alkalmazás: Levelek olvasásánál ismét működik a böngészőmód.
 • Számológép: az NVDA már nem jelenti be a számolás folyamatát, ha a beírt karakterek bemondása opció ki van kapcsolva.
  És ha már Windows… Az NVDA fejlesztői a korábbi Windows verziók felhasználóinak sem engedték még el a kezét:
 • Windows 7: A start menü megnyitásakor és bezárásakor az NVDA már helyesen kezeli a fókuszt.

Webes navigáció

 • A böngészőmódot támogató webböngészőkben és alkalmazásokban az NVDA elemlista (billentyűparancs: NVDA+F7) már fókuszmódban is előhívható.
 • A webes dokumentumokon található lapfüleket az NVDA most már az űrlapmezők közt kezeli, így most már lehet navigálni köztük a kapcsolódó egykarakteres navigációs paranccsal (F).
 • Az elérhetetlenné vált vezérlők címkéit nem jelenti be az NVDA. Vizuális megjelenítésben ezek a beszürkülő gombok.
 • Google Chrome: Google dokumentumokban és más szerkeszthető webes tartalmaknál az NVDA már nem jelenti be a “lista” elnevezést egy lista minden egyes sorában.
 • Ha karakterenkénti vagy szavankénti navigációval lépkedünk egy szerkeszthető webes tartalom listaelemei között, akkor az NVDA már bejelenti az új listaelemeket.

Microsoft Edge

 • Az NVDA már nem fagy le, ha a számítógép hibernált állapotból visszatérése után a fókusz egy Microsoft Edge dokumentumra kerül.
 • Helyi menük bezárása után már nincs szükség a tab gomb lenyomására vagy az aktív elem más módon történő megváltoztatására ahhoz, hogy a böngészőmód az elvárásoknak megfelelően működjön.

Microsoft Excel

 • Már nem fordulhat elő pár másodperces megakadás cellák közti navigáció során.
 • Ismét megfelelően működik a formátuminformációk lekérdezése szkript (NVDA+F) az aktív cellákban.

Végül néhány gondolat a helyzetérzékeny súgóról

Az újdonságok teljes listáján ugyan szerepel már ez a változás, de a magyar nyelvű felhasználói útmutatóval mi még nem tudtuk megoldani, hogy tényleg működőképes is legyen. Ezzel együtt, tapasztalataink szerint, az eredeti angol verzióban is elég korlátozott még ez a lehetőség.
A cél az, hogy ha a felhasználó az NVDA valamely párbeszédablakán, legyen az beállítás, a bővítménykezelő vagy kivételszótár, előhívja a súgót az F1 billentyűvel, akkor az útmutató a kérdéses szakasznál nyíljon meg az alapértelmezett böngészőben. Pl., ha valaki a beszéd beállításai között a Tempó csúszkán állva megnyomja az F1 billentyűt, akkor annak hatására az alapértelmezett böngészőjében az NVDA felhasználói útmutatója megnyílik és egyúttal a beszédsebesség beállítására vonatkozó részhez navigál automatikusan.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland napja van.
Az év 29. hete és 197. napja.
Holnap Valter napja lesz.

1490. II. Ulászló magyar királlyá választatott.


1606. A király kinevezi Forgách Zsigmondot országbíróvá. (A kinevezés azonban nem lép életbe.)


Reviczky Gyula: Nyári dal

"...Vadvirágokat szedek
S kötözöm füzérbe.
Vagy a fűben heverek,
S felnézek az égre.
S haja hopp!
A madárral dalolok...
Szép világ, te, jó napot!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com