Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


0
hallgató

Megvalósult szükséglet – Informatika oktatás látássérült középiskolások számára 1. rész

- 2019. augusztus 17. 17:26 - 636 megtekintés

Az MVGYOSZ informatika oktatást szervezett középiskolás látássérült fiatalok számára.

A képzés 2019. augusztus 12-14. között valósult meg a szövetség székházában. A tanulók a Budapest melletti településekről érkeztek, hogy olyan ismeretekre tegyenek szert, melyek elengedhetetlenek jelenlegi és jövőbeli tanulmányaik során. Az oktatást az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai végezték. A tréning a szövetség A jövő kilátásai című projektje keretében valósult meg.

A tréning előkészületei során gondoltak a diákok speciális igényeire, így ebédjüket ők maguk választhatták ki egy 3 levest és 9 főételt tartalmazó listáról. Felmérték, hogy van-e a társaságban tartós beteg, illetve informatikai kérdőív is megelőzte a tréninget. A kérdőív mellett hasznos anyagokat is kaptak a gépírás és a billentyűkombinációk használatának területéről. A vidéken élő látássérült fiataloknak a közelben szállást is biztosítottak, ahol a szervezet maga felügyelte a diákok biztonságát. Aki igényelte, a szervezet munkatársai kísérték a megállóból vagy az állomásról.

Az első napon Herczeg Lajos és Molnár Ákos vezette be a fiatalokat az informatika alapjaiba, kezdve a fontosabb billentyűk megemlítésével, funkcióiknak és alkalmazásaik területeinek bemutatásával. A tanulók megismerkedtek a kisegítő lehetőségek tárházával, a Magyarországon elérhető képernyőolvasó és beszédszintetizátor szoftverekkel mobiltelefonos és PC-s területen. Megtanulták, hogyan tudják testreszabni a JAWS for Windows képernyőolvasó programot úgy, hogy az számukra legideálisabb legyen. Ezután az operációs rendszer és az alkalmazások legfontosabb elemei és azok kezelésének módjai következtek. A délután folyamán megvizsgálták a képernyőolvasó program beállítási lehetőségeit a html és pdf formátumú elektronikus tananyagok esetében.

Ezen a napon rettentő hőség volt, de a tanulók nem adták fel. Hatalmas akaraterejüknek köszönhetően végig aktívak voltak. Kérdésekkel bombázták az ugyancsak kitartó tanárokat. Természetesen az ország licenc is szóba került, és a html formátumú tananyagok kapcsán a wifi megosztás, a hotspot is terítékre került. Az egyik nagyon hasznos billentyűparancs, melyet nem ismertek, az a ctrl+shift+n volt, ami egy új mappa létrehozását jelenti.

Az első napot egy könnyed beszélgetős délutánnal zártuk. Beszélgettünk arról, ki honnan jött, és mit szeret csinálni szabadidejében. Az egyik legdominánsabb téma a zene volt. Két tanuló, Melitta és Virág meg is ragadta az alkalmat, hogy eljátsszon egy-egy darabot zongorán az MVGYOSZ Sipeki termében. A zenét pedig tánc követte, ugyanis az egyik diák, Alex társastáncra jár. A kulturális szórakozás mellett azért egy applikációkról szóló beszélgetés is zajlott. Megbeszélték, ki-milyen alkalmazásokat használ, és ötleteket adtak egymásnak. A tanulásban és egyéb élethelyzetekben segítő alkalmazások listáját A jövő kilátásai oldalon is megtalálhatják majd az érdeklődők. A weboldal októberben válik nyilvánossá. (MVGYOSZ. / Puskás Anett)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 9. péntek, Félix napja van.
Az év 23. hete és 160. napja.
Holnap Margit, Gréta napja lesz.

1436. Zsigmond király pénzzavarai haláláig tartottak. Ez évben 4 községet zálogosított el, majd Sopront adóztatta meg, s e napon Késmárktól vett kölcsön.


1763. A selmecbányai bányászati akadémián felállították az ásványtani és vegytani tanszéket.


Pinczési Judit: Nyári dal

Egy kislány kék lepkét fogott.
Szebb volt, mint egy szálló madár.
Fénylő szárnyát szétnyitotta,
azt mondta, ő lepkekirály.

"Nem koronámat adom én,
a szabadságért kevés, tudom,
de ha röptömben felkiáltok,
a hangom megül az arcodon."

Lepke táncol a szélben,
a tó ezüst tükör.
Egy kislány játszik a réten,
s az arca tündököl.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com