Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Justin Timberlake - Like I Love You
32
hallgató

Megvalósult szükséglet – Informatika oktatás látássérült középiskolások számára 1. rész

- 2019. augusztus 17. 17:26 - 405 megtekintés

Az MVGYOSZ informatika oktatást szervezett középiskolás látássérült fiatalok számára.

A képzés 2019. augusztus 12-14. között valósult meg a szövetség székházában. A tanulók a Budapest melletti településekről érkeztek, hogy olyan ismeretekre tegyenek szert, melyek elengedhetetlenek jelenlegi és jövőbeli tanulmányaik során. Az oktatást az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai végezték. A tréning a szövetség A jövő kilátásai című projektje keretében valósult meg.

A tréning előkészületei során gondoltak a diákok speciális igényeire, így ebédjüket ők maguk választhatták ki egy 3 levest és 9 főételt tartalmazó listáról. Felmérték, hogy van-e a társaságban tartós beteg, illetve informatikai kérdőív is megelőzte a tréninget. A kérdőív mellett hasznos anyagokat is kaptak a gépírás és a billentyűkombinációk használatának területéről. A vidéken élő látássérült fiataloknak a közelben szállást is biztosítottak, ahol a szervezet maga felügyelte a diákok biztonságát. Aki igényelte, a szervezet munkatársai kísérték a megállóból vagy az állomásról.

Az első napon Herczeg Lajos és Molnár Ákos vezette be a fiatalokat az informatika alapjaiba, kezdve a fontosabb billentyűk megemlítésével, funkcióiknak és alkalmazásaik területeinek bemutatásával. A tanulók megismerkedtek a kisegítő lehetőségek tárházával, a Magyarországon elérhető képernyőolvasó és beszédszintetizátor szoftverekkel mobiltelefonos és PC-s területen. Megtanulták, hogyan tudják testreszabni a JAWS for Windows képernyőolvasó programot úgy, hogy az számukra legideálisabb legyen. Ezután az operációs rendszer és az alkalmazások legfontosabb elemei és azok kezelésének módjai következtek. A délután folyamán megvizsgálták a képernyőolvasó program beállítási lehetőségeit a html és pdf formátumú elektronikus tananyagok esetében.

Ezen a napon rettentő hőség volt, de a tanulók nem adták fel. Hatalmas akaraterejüknek köszönhetően végig aktívak voltak. Kérdésekkel bombázták az ugyancsak kitartó tanárokat. Természetesen az ország licenc is szóba került, és a html formátumú tananyagok kapcsán a wifi megosztás, a hotspot is terítékre került. Az egyik nagyon hasznos billentyűparancs, melyet nem ismertek, az a ctrl+shift+n volt, ami egy új mappa létrehozását jelenti.

Az első napot egy könnyed beszélgetős délutánnal zártuk. Beszélgettünk arról, ki honnan jött, és mit szeret csinálni szabadidejében. Az egyik legdominánsabb téma a zene volt. Két tanuló, Melitta és Virág meg is ragadta az alkalmat, hogy eljátsszon egy-egy darabot zongorán az MVGYOSZ Sipeki termében. A zenét pedig tánc követte, ugyanis az egyik diák, Alex társastáncra jár. A kulturális szórakozás mellett azért egy applikációkról szóló beszélgetés is zajlott. Megbeszélték, ki-milyen alkalmazásokat használ, és ötleteket adtak egymásnak. A tanulásban és egyéb élethelyzetekben segítő alkalmazások listáját A jövő kilátásai oldalon is megtalálhatják majd az érdeklődők. A weboldal októberben válik nyilvánossá. (MVGYOSZ. / Puskás Anett)

 

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com