Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


NO ANGELS - Cry For You
61
hallgató

Mire költik a mozgáskorlátozott emberekkel kapcsolatos EU-s pénzeket? – Egy nemzetközi felmérés eredményei

- 2021. január 20. 6:46 - 633 megtekintés

Magyarországon 2006 óta milliárdos EU-s források (szakszóval: Európai Strukturális Alapok) állnak rendelkezésre mindenféle fejlesztésekre: utak épülnek, iskolák és kórházak újulnak meg, vállalkozások kapnak segítséget, és közműveket, közlekedést is fejlesztenek.

A mozgáskorlátozott emberek szempontjából egyik fontos cél a nagy bentlakásos fogyatékos intézetek rendszerének felszámolása – ezekben és más intézetekben ma is több ezer mozgássérült ember kényszerül élni. (Sok fiatal vagy középkorú mozgássérült ember él idősotthonokban, mert nem talál máshol lakhatást és segítséget.)

Az Európai Unió is támogatja azonban, hogy a bentlakásos intézetek helyett korszerű lakásokban, egyedül vagy partnerrel, barátokkal közös otthonban éljenek fogyatékos emberek, megfelelő támogatással (pl. személyi segítés). Ahhoz, hogy ezekbe a lakásokba, házakba költözhessenek a ma intézetekben élő emberek, az EU támogatást, több tízmillió eurót (sok milliárd forintot) biztosít több EU-s tagállamban is – a kérdés persze az, hogy ezek a pénzek végül mire fordítódnak.

Az ENIL nevű brüsszeli civil szervezet – amelyet mozgáskorlátozott emberek alapítottak és vezetnek – annak járt utána, hogy mire költik az európai kormányok az elvileg intézetek bezárását célzó (az EU 2014 után ezt célul is tűzte ki a tagállamoknak) forrásokat.

Az angolul decemberben publikált felmérés szerint Európa-szerte megsértették a kitűzött elveket, és több ország (pl. Ausztria, Bulgária, Magyarország, Észtország, Portugália, Szlovénia, Litvánia) hatóságai az EU-s forrásokat kisebb intézetek építésére fordították. Csak Észtországban összesen 1400 embert helyeztek el ilyen új, kisebb intézetekben. Portugáliában az EU-s pénzeket nem meglévő intézetek bezárására, hanem felújítására költötték. Ausztriában egy 200 fő elhelyezésére szolgáló intézeti épületre ment a pénz. Ezek a beruházások minden esetben szembe mentek fogyatékos emberek szervezeteinek kéréseivel, és emberi jogi (ENSZ) szabályokkal is.

A felmérés azt is találta, hogy az EU-s forrásokat – habár erre lenne lehetőség – sok országban egyáltalán nem használják arra, hogy az érintetteknek mindennapi segítséget adjanak „személyi asszisztencia” formájában. (Ez egy személyi segítőt jelent, aki az érintett igényeinek megfelelő gyakorlati segítséget ad pl. öltözés, étkezés, otthoni feladatok, család körüli teendők, közlekedés, munkavégzés kapcsán, akár 24 órában.)

A kutatás szerint a bentlakásos intézetek lebontását kitűző „kiváltás” stratégiák megvalósítása sok országban lelassult, ill. eddig szinte eredménytelen. Horvátországban a kiváltásra előirányzott EU-s források 85%-át fel sem használták végül, hanem átirányították más célokra. Szlovákiában a tervezettnél sokkal lassabban haladnak és a tervezettnél csak kevesebb intézet került az EU-s támogatási programba – az okok között a komplikált közbeszerzési eljárásokat említik. Sikeres példaként említik viszont a csehországi pszichiátriai reformot, ahol intézetben élő pszichiátriai ellátottakat költöztetnek ki, egyúttal pedig jelentősen fejlesztik a bárki számára elérhető (nemcsak kiköltözőknek szóló) segítő ellátásokat.

Sajnos több országban is meglévő intézetek felújítására használták vagy tervezik használni az EU-s pénzeket, azok kiváltása helyett. Ez a helyzet többek között Lengyelországban és Észtországban is.

A felmérés szerint a fogyatékos emberek szervezetei több országban szinte egyáltalán nem szólhatnak bele abba, hogy mire és hogyan költsék el az EU-s forrásokat, holott az EU maga ezt elvárná a tagállami hatóságoktól. A jelentés szerint Horvátországban, Ausztriában, Belgiumban és Bulgáriában, valamint sajnálatos módon Magyarországon is csak kevés lehetősége van civil szervezeteknek érdemben bevonódni, vagy akár kritikával illetni az EU-s pénzek elköltését. (MEOSZ. közleménye)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 3. vasárnap, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com