Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Sunfreakz feat. Andra Britton - Counting Down The Days
37
hallgató

Október az afázia hónapja

- 2020. október 30. 6:54 - 341 megtekintés

Október az afázia hónapja. Az Afázia Egyesület a Te és az afázia című interjúsorozatban olvasható személyes történetekkel szeretné megismertetni az afáziát veled és barátaiddal.

A 2020. októberében induló sorozatban hetente szólalnak meg afáziás érintettek, hozzátartozók és az afázia-rehabilitáció területén dolgozó szakemberek. Tőled, Öntől is várják az afázia-történeteket, minél többen írnak magukról, annál teljesebb képet tudnak adni az afázia sokszínűségéről. Hozzátartozó, érintett, vagy szakember vagy a területen? Jelentkezz itt és elküldik a kérdéseket, amik segítenek megfogalmazni afázia történetedet!

Tamás, informatikus

Mi a te szakterületed az afáziások rehabilitációjában?

Informatikai segítségnyújtás.

Honnan hallottál először az afáziáról, hogyan kezdődött ez a fejezet az életedben?

8-10 évvel ezelőtt egy szlovák fejlesztésű internetes vasutas játék fordítása kapcsán találkoztam egy szoftverfejlesztő informatikussal, akivel jóban lettünk. Pár évvel később ismét találkoztunk volna egy közösségi vasútbaráti összejövetelen, azonban ő nem jelent meg. Sokáig nem is tudtunk róla semmit. Később derült ki, hogy pont aznap került be a kórházba agyvérzés miatt. Pár év elteltével – ekkor én még a Budakeszi úti filmarchívumban dolgoztam, ő maga vette fel velem a kapcsolatot és hívta fel a figyelmemet egy lehetőségre, miszerint az Afázia Egyesületbe informatikus munkatársat kerestek az akkoriban induló EFOP 1.1.5-17 pályázathoz. Így kerültem végül az egyesülethez, és kezdődött egy új fejezet az életemben. Harmadik éve dolgozom a projekten, melynek célja, hogy minél szélesebb körben elterjedjen az afáziások rehabilitációjában Magyarországon a Verbalio szoftvercsalád, és a Skype alapokra épített telelogopédiai szolgáltatás, illetve az infokommunikációs fejlesztések.

Miért szeretsz ezen a területen dolgozni?

Élvezem azt a munkát, amiben segíthetek az embereknek megoldani olyan technikai problémákat, amiktől könnyebb lesz számukra a modern eszközök használata (tablet, okostelefon, laptop). Ha azt nézzük, miközben segítek a másik ember problémáját megoldani, igyekszem átadni neki a tudást, ezzel párhuzamosan a személyes problémamegoldó képességemet is fejlesztem – ez jó érzéssel tölt el engem.

Szakmai munkád során hogyan segítesz az afáziásoknak?

Kihívás minden betegnek megfelelően tartani a kereteket ahhoz, hogy saját maga megtalálhassa a motivációját, az új célját. Neki magának kell megtalálni azt a szintet, amivel ő és a környezete jól van. Ugyan ritka eset, de a személyiség is megváltozhat. Volt olyan beteg, akinek a stroke után olyan humora lett, hogy a felesége is alig akarta elhinni.

Milyen kihívásokkal találkozol az afáziásokkal való munkád során?

Az informatikai problémák megoldása közepette főleg kommunikációs nehézségekkel szembesülök. Mivel nagyothalló is vagyok, ezért néhanapján előfordulnak kisebb félreértések a munkám során. Legtöbbször szerencsére humoros szituációba torkollik a helyzet, ugyanis mindig kölcsönös egyetértés van köztünk az érintettekkel, akikkel együtt dolgozok. Adott esetben lehet, hogy az illető, akinek éppen segítek, az afáziája miatt nem tudja jól elmondani, amit szeretne, én pedig esetenként ezt nem jól értem, félreértem. Ha az illető ilyenkor meg tudja mutatni, el tudja mutogatni nekem a tabletjén, hogy mi okozta a félreértést, például a Zoom az angol szövegének kimondása, akkor hamar túljutunk az akadályokon.

Milyen tanácsot adnál egy tanulónak a te szakterületeden, aki szeretne afáziásokkal foglalkozni?

Legyél felkészült, és ugyanakkor ne félj segítséget kérni, vagy akár elfogadni a nálad tapasztaltabbaktól. Legyen az akár logopédus, akár egy másik afáziás. Valahol az egész egyfajta csapatmunka, hiszen úgy, ahogy te is, egy afáziás személy is tudhat olyan dolgot amit te nem, vice versa.

Mi az, amit szeretnéd, hogy minden afáziás érintett és hozzátartozó tudjon a te munkádról, a te szerepedről a rehabilitációs folyamatban?

Én azon dolgozok, hogy az Afázia Egyesület EFOP pályázatához kapcsolódó digitális kapcsolattartás, és egyéb technikai problémák megoldása a lehető leggördülékenyebben működjön a résztvevő érintettek és logopédusok között. Ide tartozik, igény szerint, az afáziás személyek hozzátartozójával való technikai konzultáció is – akár távolról, akár személyesen találkozva is.

Mi jutott még eszedbe az afáziával való kapcsolatodról, munkádról, motivációdról, amit szívesen megosztanál?

Az elmúlt két és fél év alatt, amit afáziával küzdő személyek között töltöttem, számos lehetőséget láttam meg, hogy az informatika hogyan tudja segíteni a kommunikációs akadályozottság áthidalását akár hétköznapi szituációkban is. Jó lenne, ha a Verbalio szoftvercsalád összes programját mobiltelefonon is tudnák használni a betegek. Sőt nem csak az afáziások profitálhatnának belőle, hanem komoly lehetőséget látok én benne hogy akár a siketek és nagyothallók is használhassák. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com