Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kalendárium -
27
hallgató

Saját élményű tapasztalatmegosztással segíti a TÁRS Projekt a lakók sikeres felkészülését

- 2020. február 25. 7:42 - 322 megtekintés

A TÁRS projekt Intézménytámogatási munkacsoportján belül a Lakók Támogatása Csoport végzi a lakókra irányuló közvetlen terepmunkát a kiváltást megvalósító intézményekben.

A csoport közvetlenül a lakók számára nyújt támogatást befogadható, gyakorlati tudás-élmény átadással, az érintettek szükségleteihez illeszkedő tapasztalati szakemberek közreműködésével.

2020 januárjában hetedik alkalommal tért vissza a Lakók Támogatása Csoport az SZGYF fenntartásában működő Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményben tevékenykedő kiscsoport tagjaihoz, akik kezdeményező készségükkel, ötleteikkel folyamatosan inspirálják a TÁRS projekt kollégáit. A mostani látogatás apropója az volt, hogy várhatóan február végéig kiköltöznek az első lakók a támogatott lakhatásokba, ennek megfelelően a Lakók Támogatása Csoport az egyes TL házak kisközösségeivel beszélgetett az előttük álló változásokról.

A zalaapáti intézmény lakóközösségében merült fel először, hogy szívesen találkoznának egy már TL-ben élő sorstársukkal, kérdéseket gyűjtöttek össze, saját témajavaslatokat hoztak a felkereső látogatások előtt. Náluk került sor az első önsegítő, hanghalló alkalom megtartására, melynek során a pszichoszociális érintettek, hanghallással élő kliensek sok gyakorlati ötletet kaptak megküzdési stratégiáik bővítéséhez. „Úgy érzem, sikerült pozitív fejlődést elérni náluk. Szerintem a hitelességemmel, mint sorstárs, hatottam rájuk, hogy a szinten tartás, fejlődés – akár a felépülés – lehetséges” – fogalmazott Gallai István, az Ébredések munkatársa, a TÁRS Projekt tapasztalati szakértője. Mindezen újítások a TÁRS Projekt tapasztalati szakembereinek közreműködése nélkül nem valósulhatott volna meg.

A képen (jobbra) a zalaapáti lakóközösség főszervezője látható a TÁRS projekt tapasztalati szakértőjének (balra) társaságában

A lakótámogatási tevékenység az elmúlt évben változó intenzitással, átlagosan havi 3-4 alkalommal valósult meg. Elmondható, hogy 1-2 kivételtől eltekintve, minden egyes felkereső látogatás tapasztalati szakértő részvételével zajlott. Egy-egy foglalkozás időkerete kb. egy-másfél óra, alkalmazkodva az adott kiscsoport igényeihez, teherbírásához. A tapasztalati szakértők a nagycsoportos tájékoztató elején mutatkoznak be, itt történik az első kapcsolatfelvétel.

A nagycsoportos tájékoztatót követően, 10-12 fős kiscsoportos formában zajlanak a foglalkozások, melynek során a tapasztalati szakértők társ-trénerként kapcsolódnak be. A Lakók Támogatása Csoport tagjainak vezetése mellett, személyes élettörténetük bemutatásán keresztül teszik átélhetővé, kézzelfoghatóvá a kiköltözés előtt álló lakók felkészülését az előttük álló változásokra, reflektálnak a lakók kérdéseire, részt vesznek a kiscsoport munkájában, valamint a visszajelző záró körben.

A pszichoszociális – depresszió vagy skizofrén diagnózissal rendelkező – érintettséggel bíró tapasztalati szakértőink személyes életútjukról, traumáikról, egyén megküzdési stratégiáikról beszélnek, melyek közvetve járulnak hozzá a lakók személyiségfejlesztéséhez, pl. hogyan kezeli a stresszt, mivel tartja szinten a mentálhigiénés jólétét, stb. A TL-ben élő, és/vagy értelmi fogyatékos kísérőink életvitelükről, mindennapjaikról tudnak olyan átfogó képet adni, mely tapasztalati tudásátadás egyedülálló és a lakók számára jól értelmezhető praktikus tudást kínál.

A fenti, saját élményű tanulás elvére építő módszer során a tapasztalati szakértők – a trénerek munkájával rokoníthatóan, – katalizáló szerepben dolgoznak. Feladatuk az érdeklődés felkeltése, a bizalom légkörének megteremtése, a személyes átélés segítése, a kiváltás aktuális témaköréhez igazodva, ahol a lakóké a főszerep. Az ő autonómiájuk, fokozódó magabiztosságuk, kommunikációs készségük fejlesztése a legfőbb fókusz.

A tapasztalatok szerint, a tréningen részt vevő lakók egyre inkább megtanulnak figyelni egymás visszajelzéseire a kiscsoportos munka során, képesek türelmesen kivárni és értelmezni, érdemben reagálni egymás mondanivalójára. Mindezen készségek elengedhetetlenül szükségesek a beilleszkedéshez, az együttélés sajátos, személyre szabott formáinak kialakításához.

A sokszereplős, sajátélményű, változatos módszereket alkalmazó foglalkozások felkeltik a lakók érdeklődését és garantálják, hogy a közös munkába tevékenyen bekapcsolódjanak. Ezért tartják a TÁRS projekt szakemberei indokoltnak és értékesnek a tapasztalati szakértők tevékenységét a lakótámogatási munkájuk során.

A téma iránt érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk a fogyatékos emberek önálló életét segítő MONTÁZS projekt új kiadványai közül a „Tapasztalati szakértők a gyakorlatban” című kiadványt.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com