Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Esély magazin - Ruzsa Viktor m*sora
58
hallgató

Sokan félnek a különböző sérültségükkel belevágni a sportolásba

- 2021. március 14. 10:28 - 689 megtekintés

Férjének köszönhetően talált rá a fogyatékkal élők részére biztosított sportolási lehetőségekre.

Kezdetekben csak hobbiként fogta fel az egészet, de hamar rájött, több rejlik benne. A New York-i paralimpiára való kijutást tűzte ki célul, amiről három éremmel térhetett végül haza – a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapjának cikke Király Józsefné életútját mutatja be.

A fővárostól távol, egy kisebb faluban született és élt családjával. Gyermekként a lábi sérültsége miatt számos akadályba ütközött, ezért nagymamája lehetőségek után nézett.

Mikófalván születtem, ahol túl sok lehetőségem nem adódott. Nagymamám nagyon erős személyiség volt, szerinte nem lehetett volna belőlem semmi, ha a faluban maradok. Ő halott először a budapesti mozgásjavító intézményről (a mai Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon), és azt mondta, nekem ott a helyem.

A szüleimnek ez nem tetszett, de mama döntött erről. Emlékszem, kemény felvételin kellett keresztül menni, de megérte. Jó közösségbe kerültem, szerettem az osztályfőnökünket, hétvégente pedig hazaengedtek minket. Persze nagyon hiányzott a családom. Négyen vagyunk testvérek, őket mind magam mögött hagyva jöttem fel Budapestre.

Tanulmányok befejezését követően visszaköltözött szülőfalujába, de nem maradt sokáig. Végül Egerbe költözött, ahol megismerte a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeit.

Eleinte, Mikófalváról, naponta jártam vonattal a megyei kórházba dolgozni, majd egy év után átmentem az egri Tanárképző Főiskolára (mai Eszterházy Károly Egyetem- szerk.). 1970-ben házasodtam össze férjemmel Egerben, és két lányunk született.

Nem sokkal ezután megalakult a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesülete, a férjem jóvoltából. Egyik alkalommal meghívták őt Szombathelyre egy versenyre, ahova én is vele tartottam. Akkor szembesítettek azzal az ötletükkel, hogy én is szálljak be a dobószámokba.

Azt se tudtam eszik-e vagy isszák azokat a szereket, amiket elém raktak. Végül rávettek, elindultam az akkori három dobószámban, gerelyhajításban, súlylökésben, diszkoszvetésben és nyertem. Onnantól kezdve olyan motivációt kaptam, ami folytatásra kényszerített. Férjem is mellettem állt, buzdított engem.

Innentől fogva sorra járta az országos versenyeket. Folyamatosan javultak az eredményei, sorra nyerte a bajnoki címeket. Még nagyon újnak számított a dobóatléták között, amikor is rátalált az ülőröplabdára.

Elcsábítottak a terembe, hogy próbáljam ki az ülőröplabdát. Nem vagyok túl magas termetű, ezért se éreztem túl kényelmesen magam ebben a sportágban, de a szerváimmal nem tudtak mit kezdeni az ellenfelek. Nagyon jól tudtam eltalálni a labdát, ütéseim szinte védhetetlenek voltak.

Az atlétikát és az ülőröplabdát nehéz volt összeegyeztetni. Mindkét sportágban versenyeztem, de egy idő után választanom kellett. Tudtuk jól, hogy 1984-ben megrendezik a paralimpiát, erre szerettem volna fókuszálni.

Végül az atlétika mellett tette le voksát, és folytatta a felkészülést a dobószámokban. Az egri főiskola testnevelési tanszékén keresett magának egy edzőt, akivel fel tud készülni a New York-i paralimpiára. Ez abban az időszakban nem ment túl egyszerűen, de végül megtalálta a megfelelő szakembert.

Három atlétikaedzőt kerestem fel akkor a tanszéken. Akkor nem volt menő dolog elvállalni egy mozgássérült sportoló felkészülését. Ingyen, bérmentve edzeni valakit úgy, hogy abból neki semmi jutalom ne származzon. Ráadásul egy tanintézmény falai között dolgoztunk, egy kolléga nem fog pénzt kérni a munkatársától. Végül Galambos Sándor vállalt engem.

Kemény edzésterveket állított össze, volt mindenféle feladat. Együtt végeztem a munkát a Sándor tanítványaival, akik ép sportolók voltak. Legtöbb alkalommal sikerült őket felülmúlnom, ezért az edzőnk velem példálózott nekik. De azért meg kell jegyeznem, igazán nehéz dolog volt mindennap lejárni a pályára.

A rengeteg befektetett energia egy idő után megtérül. Eleinte országos, későbbiekben pedig nemzetközi versenyekre járt, ahol sorra érte el jobbnál jobb eredményeit. Végül, a kitűzött cél, a New York-i paralimpia, mint álom, egyre közelebb került.

A paralimpiát megelőző nemzetközi versenyek egyszerűek voltak. Kimentünk az adott országba, versenyeztünk, és szinte már jöttünk is haza. Ha az emlékezetem nem csal, akkor Belgiumban rendeztek Európa-bajnokságot nem sokkal New York előtt.

Azt az Eb-t sikerült megnyernem, ez pedig biztos alapot adott nekem a soron következő nagy megmérettetésre. Az Amerikai Egyesült Államokba abban az időben nagyon körülményes volt eljutni. Rengeteget utaztunk repülővel, majd mikor megérkeztünk nagyon vigyáztak ránk, nagy felhajtás volt az egész paralimpián. Ronald Reagen részt vett a megnyitó ünnepségen, és külön magyarul köszöntött minket: „Isten hozta a magyarokat!”. Állva tapsoltak bennünket a lelátón lévő szurkolók.

Ezt a gesztust semelyik másik országnak nem tette meg. Marandandó élményem még az volt, amikor Szabó Tiborral majdnem lekéstük a versenyszámunkat. Rendőrautóba ültettek minket és úgy vittek a stadionhoz.

A körülmények és a körítés adott volt egy sikeres paralimpiai szerepléshez. A mai napig legsikeresebb Magyar Paralimpiai Csapat szerepléséhez a dobóatléta is nagyban hozzájárult ezüstérmeivel.

Súlylökésben indultam el először, ami majdnem tökéletesen sikerült számomra. A versenybírók nem igazán voltak a helyzet magaslatán. Az egyikőjük yardban, a társa pedig centiméterben írta az eredményeket. Nagyjából 15-20 centiméterrel löktem nagyobbakat a első helyen lévő versenytársamhoz képest. Ám a bírók furcsa méricskélésének köszönhetően nem én lettem az első.

Óvásra nem volt lehetőségünk, hiszen nem beszélte senki megfelelően a nyelvet. Azonban én nem keseredtem el, az ezüstéremnek is ugyanannyira örültem. A másik két dobószámban nem voltam annyira erős, mint súlylökésben. De azért sikerült összesen három ezüstérmet hazahoznom. Az akkori olimpikonok külön gratuláltak a paralimpiai csapatnak az elért, nagyszerű eredményekhez.

A paralimpiát követően még egy darabig motivált maradt, azonban a magánéletet sem szerette volna teljesen a háttérbe szorítani.  Noha az atlétika pályát már nem keresi fel, még mindig fontosnak gondolja a sportolást, ami elengedhetetlen az életünkben.

Ahogy említettem, mindennap jártam edzésre, ebbe egy idő után elfárad az ember. Családom támogatása továbbra is megvolt. Sokszor közös program volt az edzésre járás. Gyerekeim hozták vissza az eldobott diszkoszt, súlygolyót vagy gerelyt. Éreztem, hogy már nem ugyan olyan ezt az egészet csinálni, mint régen. Ehhez hozzájárult az, hogy megváltoztak a sérültségi kategóriák, ezáltal az enyém is megszűnt (L5). Így, olyan ellenfeleim lettek, akiknek nem volt sérült a lábuk.

Nem tudtam mire vélni a változtatást, nagyon nem jött jól. A nemzetközi kategória módosítása nagyon megváltoztatta a lehetőségeimet. A korábban elért eredményeim csak a saját akaraterőmnek, kitartásomnak volt köszönhető. Szépen lassan befejeztem a sportolást.

Sajnálattal tapasztaltam, hogy mások nem érkeztek a helyemre. Attól tartok, sokan félnek a különböző sérültségükkel belevágni a sportolásba. Mindenkinek szüksége van a mozgásra, ezt sosem szabad elfelejteni. Elmúltam már 70 éves, de mindennap kimegyünk sétálni. Merni kell kimozdulni, élni az előttünk álló lehetőségekkel.

Családomban megmaradt a sport szeretete; lányom olimpikon volt, Barcelonában judosként vett rész a Játékokon. Unokáim pedig a vízilabdában értek el kiemelkedő sikereket. Kisunokáim közül Huszti Vanda most is Dunaújvárosban játszik. (Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 21. kedd, Konstantin napja és Pünkösd ünnepe van.
Ma van a(z) Magyar honvédelem napja.
Az év 21. hete és 142. napja.
Holnap Júlia, Rita napja lesz.

1433. Zsigmond király nagy magyar kísérettel bevonul Rómába, ahol május 31-én IV. Jenő pápa német-római császárrá koronázta.


1866. Herceg Esterházy Pál halála. A honi művészetnek nagy hasznára vált, hogy nagybecsű képtárát a magyar nemzetre hagyományozta. Gyűjteményéből alakult meg a Szépművészeti Múzeum.


Héra Zoltán: Ó kalendárium költőknek

Ikrek havában lelket válogass,
Antonius és Caesar ekkor egyszerre lehetsz,
s bár nemükhöz tartozni nincs szerencséd,
egyszerre szólhat
Miriam és Médeia veled.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com